Samsung Galaxy A3: kovový blok do dlaně [recenze]

Galaxy A3 je nejlevnější celokovový Samsung. Oproti Galaxy A5 sice ušetříte tři tisíce, musíte ale slevit z hardwarových nároků.

Samsung Galaxy A3 otevírá novou modelovou řadu Galaxy A, která je cílena na využití kovu v rámci střední třídy. Specifikace nejsou nijak výrazné, spíše je vše centrováno do kompaktního kovového modelu, který přichází s nevyměnitelnou baterií, což nemusí být každému po chuti. Oproti Galaxy Alpha přibyla podpora microSD karet, na druhou stranu zůstalo u slotu pro nanoSIM. Pokud budete přecházet ze starších smartphonů, zřejmě budete muset vyměnit SIM nebo ji nechat u operátora oříznout na menší rozměr. A to hlavní na úvod, s Alphou cenu Galaxy A3 nemůžeme porovnávat, protože výkonově jsou oba modely úplně někde jinde. Jediná podobnost je v kovovém šasi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvě základní barevné varianty Galaxy A3, na pultech obchodů se k nim ještě přidá stříbrná a zlatá

Samsung Galaxy A3
A300F
rozměry a hmotnost: 136 × 66 × 6,9 mm, 110 g
displej: 4,5", kapacitní Super AMOLED, 540 × 960, 245 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 1 900 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 410 (4× Cortex-A53, 0 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video, autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

Samsung Galaxy A3 na první pohled překvapil svým zpracováním. Je to jeden z prvních kovových unibody smartphonů jihokorejského výrobce a v dlani působí bytelně. Snad bychom jen očekávali, že kov bude o něco viditelnější, boční hrany a záď jsou eloxovány do bíla, takže je kov viditelný pouze na drobném zbroušení hran. Smartphone padne do ruky tak akorát.

Systémově máme tu čest s poměrně funkčním TouchWizem, byť se stále nacházíme ve střední třídě, takže hardwarově je zařízení spíše průměrné. Ocenit ale musíme Super AMOLED displej s HD rozlišením a dostatečnou jemností, má velmi dobré pozorovací úhly i podpůrné displejové režimy. Prostředí je opět barevné, s řadou funkcí Galaxy A3 jsme se však setkali již u dřívějších telefonů. Novinkou je integrace schémat či tvorba animovaných gifů v rámci režimu Fotoaparátu. Ten je navíc připraven i na pořizování 5Mpix selfie. 

Malý, kovový a kompaktní

Samsung Galaxy A3 je s rozměry 136 × 66 × 7 mm velikostně o něco menší, než Galaxy Alpha. Použité kovové materiály se podepsaly na hmotnosti 110 gramů, což však není nijak závratné číslo. Telefon nám při běžném používání přišel jako lehký, kolikrát jej ale v pouzdře za pasem ani necítíte. Ve smyslu zpracování nemáme žádné výhrady, celokovové tělo je pevné a na dotyk příjemně chladí. Na druhou stranu při focení v zimních měsících venku bez rukavic kov snadno přitáhne chlad, takže budete mít brzy promrzlé prsty. Bílá varianta nám moc nesedí, je to však věc vkusu, mimo ní se telefon na trh ještě podívá ve stříbrné, zlaté a černé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A3 je celokovový smartphone Samsungu, který však vzhledově ničím nevyčnívá

Samsung v případě nového smartphonu použil 4,5" Super AMOLED displej s rozlišením 960 × 540 pix, takže se zde trochu šetřilo. Jemnost displeje je však při běžném používání dostatečná. Použitý panel je navíc výborně čitelný na sluníčku, protože automatický režim na přímém světle zvedne jeho jas na jinak dostupné maximum. Displej má absolutní černou (černá = vypnutý pixel) a výborné pozorovací úhly, pro někoho příliš syté barvy můžete změnit vhodným nastavením režimu displeje. Adaptivní se přizpůsobuje aplikacím, základní otupí odstíny barev, takže jsou trochu vybledlé, fotografie a video také mají své vlastní režimy, které se automaticky spouští v patřičných aplikacích. Na vlastnosti černé barvy použitého panelu navazuje Ultra úsporný režim, který při své aktivaci přebarví prostředí do černobíla a dle kapacity baterie zajistí i několik hodin až dní výdrže navíc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Poměrně jednotvárně působí i detailní pohledy na ovladače pod displejem či na senzory a kamerku nad displejem

Ovládacím prvkům pod displejem šéfuje domovská klávesa s poměrně tuhým stiskem, vedle ní najdeme dvojici senzorických ovladačů. Nešetřilo se na nich, takže jsou bíle podsvětleny a mají i vibrační odezvu. Levé otevírá poslední spuštěné aplikace, delším podržením supluje funkci dřívějšího kontextového tlačítka. Pravé vás vrací o úroveň zpět, delším podržením zpětné šipky spouštíte režim Multidispleje. Domovská klávesa po svém podržení spouští Chytré karty Google, které jsou však u nás spíše polovičatým řešením. Stejná slova máme i pro hlasový průvodce S Voice, který je namapován na dvojklik klávesy Home. Neumí rozpoznat češtinu, takže jej velmi rádi deaktivujete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednolitou záď narušuje až vystouplá čočka fotoaparátu

Nad displejem, mimo čidel jasu a přiblížení, najdeme 5Mpix kamerku pro selfie. Boky jsou poměrně jednotvárné, z letargie vás na levém proberou regulátory hlasitosti, které můžete při focení použít jako hardwarovou spoušť, případně u zpráv ke zvětšování písma při jejich čtení. Pravý bok je osazen zamykací klávesou, která při delším podržení umožňuje rychle nastavit zvukový profil. Dále jsou zde umístěny sloty pro microSD (až 64 GB) a nanoSIM, které se zpřístupní až po zatlačení dodávaným „špendlíkem“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměrově je testovaný model poměrně střízlík, do dlaně tak padne velmi dobře

Na zádi toho moc nenajdeme, dominantním prvkem je vystouplý 8Mpix snímač, díky němuž se telefon na rovné ploše nepatrně kolébá. Vlevo od něj najdeme přisvětlovací diodu, která slouží pro přísvit při focení, natáčení videa i při hledání klíčů při nočním návratu domů. Musíte si jen na plochu umístit widget svítilny. Vpravo je umístěn hlavní reproduktor, který se vyznačuje vysokou hlasitostí. Příchozí hovor tedy i s výraznými vibracemi zřejmě nezmeškáte, hudba na maximu však hraje dost plechově, takže raději zapojíte dodávaná špuntová sluchátka. Konektor je umístěn na spodní hraně vedle microUSB, které slouží k nabíjení a datovým přenosům. Hlavní mikrofon na spodní hraně má ještě dvojníka na hraně horní, který se stará o redukci šumu.

V základním balení najdete mimo telefonu nabíječku, sluchátka a uživatelské manuály.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Základní fotografie, Příchozí e-mail, Panoramatická fotografie,