Samsung Galaxy Ace 2: přebije trumfy? [recenze]

Korejská střední třída dostává novou ikonu. Galaxy Ace 2 nabídne rozměrný displej, operační systém Android a množství doplňkových funkcí.
Kapitoly článku

Téměř stejný Android

Operační systém naopak velkými změnami od základů neprošel. Přítomnost staršího Androidu 2.3.6 nejspíš nepřekvapí, s aktualizací na Ice Cream Sandwich je to zatím nejisté. Faktem je, že hardwarově by si Ace 2 s novější verzí systému poradil, otázkou je, zda Samsung chce vynaložit úsilí na aktualizaci telefonu čtvrté třídy ve svém portfoliu (Galaxy Ace 2 je pod Galaxy S Advance, Galaxy S II a Galaxy S III). Většinou platí, čím nižší přístroj, tím pozdější aktualizace. Nicméně Android Gingerbread si velmi dobře rozumí s čipsetem NovaThor (což je patrné i u posledních telefonů Sony), takže si nemůžeme na nic stěžovat. Pohyb prostředím je příjemně svižný i při použití všech animací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka a pohotovostní plocha s widgety

Na barvičky si potrpí tradiční samsungovská grafická nadstavba TouchWiz, kterou výrobce podstatně mění vzhled systému, zejména hlavní nabídky. TouchWiz se u Galaxy Ace 2 dostal už do verze 4.0. Ohlasy od uživatelů jsou různé, nám se rozhraní zamlouvá víc než čistý Android 2.3. Určitě bychom si ale nestěžovali, kdyby na zamykací obrazovku bylo možné přidat zkratky s rychlým přístupem k vybraným funkcím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační roleta, hlavní nabídka, správce aplikací s možností ukončení

Na pozadí pohotovostní plochy můžete mimo statického textu umístit i živou tapetu (na výběr jich je celkem pět), pozadí lockscreenu s hodinami může být pouze statické. V rámci nastavení si můžete uživatelsky vybrat i font písma v telefonu, na výběr však máte jen tři, takže další bude třeba dostahovat z marketu. Na celkem 7 podploch můžete umístit zástupce aplikací, zhruba třicítku widgetů, nebo složky, do kterých můžete sdružovat aplikace. Přidanou hodnotou všech androidových Samsungů a tedy i Ace 2 je integrovaný správce úloh, ke kterému se dostanete dlouhým podržením klávesy Home. V něm můžete jednotlivě nebo hromadně ukončovat aplikace. Delším podržením kontextové klávesy se dostanete k integrovanému vyhledávání.

Zprávy všeho druhu

V systému funguje vyhodnocování více dotyků zároveň, takže můžete zoomovat mapy, obrázky nebo webové stránky dvojicí prstů. V rámci aplikací a her můžete využít i čidla polohy. U závodních her můžete náklony ovládat vozidla, u řady aplikací (např. videopřehrávač, internetový prohlížeč, galerie a další) pak můžete změnit rozložení na šířku displeje. Pohotovostní plocha ani hlavní nabídka se na šíř položenému telefonu nepřizpůsobí. Co chybí oproti vybavenějším modelům? Snad jen některá speciální gesta, např. ztišení budíku a vyzvánění otočením telefonu nebo možnost změny velikosti písma v systémových aplikacích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník a adresář s kontakty

Základem mobilu je telefonní aplikace, která se skládá z číselníku, protokolů, kontaktů a oblíbených kontaktů. Přímo z číselníku můžete po zadání čísla zavolat nebo napsat zprávu. V protokolech se mísí hovory i zprávy, můžete si ale vybrat, které si chcete nechat zobrazit. Android se stará i o počítání provolaných minut, mějte ale na paměti, že v telefonu se mohou minuty zaznamenávat jinak, než vám je může účtovat váš operátor. Telefonní seznam nenabízí nic, s čím bychom se u Samsungu zatím nesetkali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice pro psaní zpráv je i díky 3,8" displeji dostatečně pohodlná

Kontakty můžete vyhledávat postupným psaním nebo pomocí znaků abecedy v pravé části displeje. Každý kontakt může být provázán s několika dalšími (např. Gmailem, Facebookem), v jeho podrobnostech najdeme historii s daným kontaktem, jeho poslední příspěvky na komunitních webech (Facebook, Twitter) a alba a fotografie z Facebooku. Oblíbené kontakty můžete mít hned po ruce. Kvalita reprodukce během hovoru byla bez výhrad, protistrana si na žádné šumy v pozadí nestěžovala. Maximální hlasitost reproduktoru by mohla být i vyšší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
E-mailový klient s náhledem doručených zpráv

Kancelářský pracant

Vedle defaultního Google účtu můžete směle přidávat i e-mailové účty třetích stran, u Gmailu a Exchange funguje push synchronizace, u ostatních lze nastavit časový limit pravidelné kontroly nových e-mailů. Standardní textové zprávy se zobrazují ve formě barevně odlišených konverzací. Při psaní zprávy je k dispozici klávesnice Samsung nebo klávesnice Swype. V režimu na výšku jsem upřednostňoval klávesnici Swype, protože na ni můžete psát tahem prstu i klasicky, má větší klávesy, do kterých se lépe strefuje. Na šířku ideálně poslouží dobře rozvržená QWERTZ klávesnice Samsungu. Dlouhodobou výtkou je chybějící symbol čárky na základní kartě s písmeny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář umožňuje týdenní, denní i měsíční pohled

Kalendář je přehledný a kvalitou se vyrovná i vyšším modelům výrobce. Událost na aktuální den je signalizována modrým čtvercem, popis událostí se pak zobrazuje ve spodní části displeje. Můžete přepínat mezi měsíčním, týdenním a denním náhledem. Nadcházející události můžete přehledně zobrazit v seznamu položek. Aplikace ThinkFree Office se postará o otevření Office dokumentů i o jejich editaci. Přes správce souborů se můžete dostat do všech dostupných adresářů v interní paměti a na paměťové kartě. K multimédiím to ale není třeba, protože každý druh má svoji vlastní vyhrazenou aplikaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diktafon a kalkulačka

Funkční výbava zahrnuje množství bonusů, což se ve střední třídě cení. Kromě základních funkcí Androidu, jakými jsou dvě aplikace pro práci s elektronickou poštou, propracovaný kalendář, poznámky či klient pro službu Google +, zde nacházíme například trojici Hubů. Tak nazývá Samsung místa, kde sdružuje sociální, hudební a herní funkce. Nezapomnělo se ani na obchod s elektronickými knihami, kecálka ChatOn a jiné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro psaní poznámek, kancelářský balík Polaris Office

Témata článku: Samsung, , , , , Huawei Ascend G300, Nokia Lumia 710, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy Ace Plus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Omnia, Samsung Omnia M, ZTE Blade, ZTE Blade II, Užitečný správce, Ace, Nadcházející událost, Povzdech, Slušný foťák,