Samsung Galaxy Ace Duos: dvousimkové eso [recenze]

Upravená varianta populárního Galaxy Ace přichází s dvojicí SIM karet, vše ostatní, včetně Androidu 2.3, zůstává při starém. Bude to stačit?
Kapitoly článku

Funkcionalita Dual SIM

SIM karty mají své vlastní sloty označené čísly, SIM1 je při prvním spuštění vaše primární SIM karta, SIM2 zase sekundární. Obě mohou být v jednu chvíli na příjmu, jedna z nich pak je určená jako ta, ze které budou probíhat odchozí hovory a SMS zprávy. To lze pohodlně nastavit z horní lišty. Když ji vysunete, uvidíte mimo přepínačů důležitých funkcí i nový prvek uživatelského rozhraní - přepínač SIM karet. Aktuální SIM je pak podbarvena modře a její číslo vidíte ve stavové liště jako ikonku. V návaznosti na SIM pak může platit celá řada uživatelských nastavení, každá karta může mít nastavené např. vlastní pozadí, abyste i vizuálně, prvním pohledem, věděli, která karta je právě nastavena jako aktivní. V návaznosti na aktuálně používané SIM kartě si dále můžete nastavit chování mobilních sítí a přístupových bodů, nastavit vyzváněcí melodii a tón upozornění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepínání SIM karet je jednoduché, aplikace starající se o SIM karty, nastavení pro dvě SIM aktuálně na příjmu nemusí fungovat pro každou SIM kartu, registrace ikony SIM karty a jeho názvu.

V rámci Nastavení nám přibyla nová položka Správce SIM karet, kde si můžete karty prohlížet, měnit jejich ikony (např. pracovní síť, domácí síť) nebo měnit jejich názvy. Pokud chcete dočasně nějakou SIM vypnout, můžete to udělat právě z tohoto zobrazení. V rámci nastavení si můžete vybrat, která SIM karta bude určena pro mobilní datové služby. Musíte to udělat vždy ručně, neexistují žádné profily, které by se daly průběžně aktivovat.

Co Dualsimům místy dělávalo problém, je příjem hovoru při současném využívání mobilních dat, u testovaného modelu máte k dispozici zaškrtávátko, které povoluje příchozí hovory na druhou SIM i když datujete přes SIMku první. V praxi to vypadá tak, že, pokud máte pro data nastavenou SIM1 a máte příchozí hovor na SIM2, stahování přes 3G se pozastaví a upřednostní se vyřízení hovoru. Pokud však využíváte pro data SIM2 a přijde vám hovor na SIM1, bude se volanému účastníkovi ohlašovat tón o nedostupnosti zařízení. A to i přesto, že máte u obou SIM karet nastavenu možnost příjmu hovoru, když druhá SIM využívá data. Zde je tedy doporučení - pro data využívejte výhradně SIM1 a máte po problémech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nápověda k nastavení pro dvě SIM karty a rozdrobená nastavení v telefonu, každá SIM má své vlastní. Pozorovat to lze např. u nastavení datových přenosů, vyzvánění nebo tapety na pozadí.

V nabídce lze aktivovat funkci „Dvě SIM karty vždy zapnuté“, která přesměruje volání z jedné SIM na druhou v případě nedostupnosti jedné ze SIM karet. Pokud z jedné SIM voláte a máte na ní další příchozí hovor, na displeji vidíte notifikaci, bohužel chybí zvukové upozornění. Pokud tedy telefon máte u ucha (což pravděpodobně při telefonování máte), příchozí hovor nezaregistrujete. Pokud si jej všimnete, můžete tento hovor po přijímacím gestu pozdržet nebo rovnou přepnout na nové volání. To stejné platí i v případě, že s jednou SIM aktuálně voláte a na druhou SIM přijde další hovor. Možnost přepínání mezi hovory a SIM kartami se tedy zlepšila, k dokonalosti však chybí ono potřebné zvukové potvrzování ve sluchátku. V jednom okamžiku může být pouze jedna karta určená pro datové přenosy v sítích 3G, takže je třeba v Nastavení - Bezdrátové sítě - Mobilní Sítě určit kartu, která má používat pouze sítě 2G, druhé logicky připadne možnost využít vysokorychlostní datové přenosy.

Kontakty, zprávy a internet

Telefonní seznam je součástí telefonní aplikace, která mimo jiné v záložkách nabídne číselník, protokoly volání a volitelné kontakty označené hvězdičkou. V samotném seznamu kontaktů lze vyhledávat výběrem písmena z pravé lišt nebo postupným psaní názvu. Alternativně je možné číslo z hlavy začít psát v číselníku a v závislosti na tom se pak filtrují možné kontakty. Záznamy v seznamu jsou vícepoložkové, v pravé části je indikováno, odkud kontakt pochází. Můžete se jednat o záznam z telefonu, z jedné ze SIM karet nebo z Facebooku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník, protokoly volání a zpráv, oblíbené a často sdružené kontakty jsou v jedné nabídce. Telefonní seznam s obrázky kontaktů, výpis posledních příspěvků z komunitních webů.

Při prohlížení kontaktu vidíte čtyři záložky. První je informační a ukazuje souhrnný obsah kontaktních informací. Ve druhé vidíte historii s daným kontaktem, resp. proběhnuté hovory a zprávy. Třetí je pak navázaná na sociální sítě, jsou zde vypsány poslední aktivity na komunitních webech. Média pak zobrazují multimédia, na kterých se kontakt vyskytuje, resp. je na nich označen. S hlasitostí při hovoru jsme byli spokojeni, 50% hladina se nám zdála akorát, vše co je navíc se pak rovná bonusu do hlučnějšího prostředí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Znaky a speciální symboly u obou dostupných klávesnici. Na Swype klávesnici se dát psát pouhým tahem prstu.

Textová komunikace je v telefonu bohatě zastoupena. Samozřejmě nemůže chybět aplikace zprávy, která zobrazuje konverzační vlákna. Editor je jednotný, standardně píšete textovou zprávu, přidáním různorodého obsahu se změní na MMS. Vybírat si můžete po staru mezi dvojicí klávesnic Samsung a Swype, v nejnovějších verzích Androidu je technologie Swype již plně integrována do základní klávesnice. Nejlépe se nám psalo právě na klávesnici Swype, jednotlivá virtuální tlačítka jsou totiž oproti základní klávesnici zvětšená. Můžete na ní vžak využít i psaní tahem prstu, kdy prstem přejíždíte po požadovaných znacích a prediktivní slovník určuje, které slovo máte na mysli. Pokud slovo není jednoznačné, objeví se tabulka s výběrem. K dispozici je i hlasové zadávání, to však funguje zhruba padesát na padesát. U jiných modelů byl výsledek hlasového zadávání daleko lepší. Swype si při sekvenčním psaní neporadí s češtinou, u klávesnice Samsung se k diakritice dostanete podržením inkriminovaných symbolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Gmail a nastavení stavové zprávy v Google Talku, komunikační služba ChatOn, klient Google+.

Pro textovou komunikaci s vašimi přáteli přes internet slouží aplikace ChatOn. Jedná se o obdobu služby iMessge od Applu, protistrana však musí mít ve svém zařízení aplikaci také nainstalovanou. Posílat můžete zprávy i animované smajlíky nebo soubory. U telefonu s Androidem nechybí Gmail klient ani aplikace pro e-maily třetích stran. V nich stačí jen přidat základní přihlašovací údaje a potřebná nastavení se telefon pokusí vyhledat sám. Do telefonu můžete přiřadit mj. i Exchange účet s push synchronizacemi. Ty jinak standardně fungují jen u první přidaného Gmailu. Mezi komunikačními aplikacemi dále nalezneme klienta Google+ a aplikaci Google Talk, která slouží ke komunikaci s vašimi známými Gmail kontakty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč a bohaté možnost nastavení, Google Mapy a zjišťování objektů zájmu v nejbližším okolí, aplikace YouTube.

Jak již bylo zmíněno, řada aplikací využívá pro svou plnou funkčnost internetová data. K celosvětové síti se můžete připojit pomocí mobilního operátora (EDGE nebo UMTS s HSPA) nebo lokálně přes Wi-Fi. Co se týče stability lokálního bezdrátového spojení, nemáme žádné výhrady. Internetový prohlížeč poskytuje základní funkčnost při prohlížení webů, Flashové animace však nativně nespustí. Internet také hojně využívají i Google Mapy s navigací, mapové podklady jsou totiž stahovány v reálném čase. Aplikace YouTube pak slouží ke sledování videí ze stejnojmenného portálu.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, Jednotný standard, Slušná nabídka, Galaxy a, Kytara, Rychlý přechod, Eso, Zastaralá verze, Komunikační služba, Piano, Důležitý model, Samsun, Klíčové slovo,