Samsung Galaxy Beam: promítání může začít [recenze]

Vyzkoušeli jsme nejnovější přístroj s mobilním projektorem na trhu. Nalejte colu, rozpečte popcorn a máte hotové domácí kino.

Příslib aktualizace do budoucna

V telefonu najdeme operační systém Android ve verzi 2.3.6 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Starší verze systému rozhodně překvapí, čistě z pohledu optimalizace dvoujádrové architektury bychom určitě uvítali novější verzi systému. Podle dostupných zpráv však Samsung chystá aktualizaci na Android Ice Cream Sandwich v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka zobrazuje zmeškané události, čas a datum, na pohotovosní plochy můžete přidat nespočet widgetů. Po vysunutí lišty můžete rychle zapnout Wi-Fi, Bluetooth nebo GPS.

Na pozadí můžete mít umístěno několik podploch s widgety a zástupci aplikací, v horní liště najdeme mimo obvyklých notifikací i zástupce k rychlému spouštění Wi-Fi, Bluetooth, GPS, tichého režimu a automatické rotace obrazu. V systému lze využít dále pinch-zoom, např. pro přibližování fotografií nebo webových stránek. Další pohyby můžete aktivovat v nastavení, mám na mysli obrácení telefonu displejem dolů (též známo jako společenská pauza), naklonění (dvojice prstů na displeji a pohybem dopředu a dozadu zoomujete fotografii) a posouvání chycených ikon mezi obrazovkami. Podržením prostřední klávesy se dostaneme do seznamu spuštěných aplikací, ze kterého lze spustit správce úloh. V něm můžete vidět a ukončovat aktuálně běžící aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, ikony můžete manuálně přeskupit nebo je přesunout do složek. Správce úloh zobrazuje všechny spuštěné aplikace, můžete je ukončit jednotlivě nebo všechny najednou. V telefonu je nainstalován Android Gingerbread, update na Ice Cream Sandwich by se měl objevit do konce roku.

Telefon disponuje 554MB pamětí RAM, systém a TouchWiz si z toho vezmou zhruba polovinu, takže po najetí systému máte k dispozici zhruba 270 MB. Na běžné používání přístroje to samozřejmě bohatě stačí. Animované přechody mezi nabídkami jsou plynulé, pokud vás budou zdržovat, můžete je vypnout. Systémově je k dispozici i úsporný režim, ten se však stará jen o vypínání periferií a ztlumení jasu displeje, o podtaktování procesoru nemůže být ani řeč. Zamykací obrazovka plní informační funkci, v případě zmeškaných událostí zobrazuje červené kruhy s ikonami. Pokud jimi hned odemknete, dostanete se do odpovídající nabídky (např. čtení zprávy či do protokolů hovorů). Na pozadí plochy můžete mít mimo statického obrázku umístěnou i živou tapetu, systémově lze změnit i používaný font. Velikost písma však upravit nemůžete.

Telefonování, zprávy

V číselníku najdeme zaintegrovány protokoly volání, kontakty a oblíbené, do toho seznamu zapadnou všechny kontakty, které označíte hvězdičkou. V dialeru můžete využít chytré filtrování kontaktů, stačí pomocí T9 psát jméno nebo určitou sekvenci po sobě jdoucích čísel a telefon vám hned filtruje možné kontakty. Přímo v telefonním seznamu můžete vyhledávat postupným psaním nebo procházet kontakty podle písmena na pravém boku. Posunem prstu doprava na kontaktu hned zahájíte hovor, doleva zase napíšete textovou zprávu. Vícepoložkové kontakty se ukládají do sdílené paměti, takže jich můžete přidat nepřeberně mnoho. Dále je můžete provázat s e-mailovými adresami i komunitními účty. S hlasitostí při hovoru jsem byl spokojen až na maximální úrovni nastavení, o hlučnějších prostředí by se určitě ještě hodilo několik dílků navíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník, přímo z protokolů nebo telefonního seznamu můžete potažením prstu volat nebo napsat zprávu, oblíbené kontakty jsou označeny hvězdičkou. Pro textovou komunikaci je centrem SocialHub, do kterého můžete přidat řadu účtů.

Editor zpráv je jednotný, pokud do zprávy mimo textu přidáte i další obsah, automaticky se převede na MMSku. Psát je možno na QWERTZ klávesnici, alfanumerické klávesnici nebo pomocí rozpoznávání psaného textu. To ale vyhodnotí jen jednotlivé znaky a ne celá slova, takže nenajde moc praktické využitelnosti. Při psaní jde využít slovníku XT9, který sice píše s diakritikou, před odesláním ji však odřeže. Na klávesnici se mi psalo pohodlně s minimem překlepů. Nejvíce spokojen jsem byl s velkou klávesnicí, která je při otočení displeje na bok zobrazena zhruba na 70 procentech displeje. Komu nevyhovuje standardní způsob psaní, je zde ještě klávesnice Swype, na které píšete tahem prstu. A pokud se telefon nezavděčil vůbec ničím, je zde i hlasové zadávání textu, které funguje velmi dobře. Diktovat můžete najednou i celé věty, k vyhodnocení je ale třeba internetové připojení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Standardní a Swype klávesnice, obě píšou s diakritikou, která se před odesláním ořeže.

Zapomenout nemůžeme ani na e-mailového klienta. Mimo vyhrazené aplikace Gmail si do telefonu můžete přidat řadu e-mailových účtů a nastavit jim patřičný interval synchronizace. U e-mailu Googlu a Exchange funguje push synchronizace, tedy na zprávy telefon upozorňuje hned, jakmile jsou doručeny do schránky. Veškerou textovou komunikaci (mimo Gmailu) pak můžete souhrnně vidět v Social Hubu, máte-li navíc nastaveno více účtů, můžete si vybrat ten, z něhož budou primárně odesílány e-maily. Mezi kecálky pak můžeme zařadit Google Talk a Pokec. Google+ má v telefonu i svého mobilního klienta. Komunikační aplikace ChatOn je v telefonu již předinstalována, můžete ji využít na komunikaci s vašími přáteli, kteří ji mají také nainstalovanou.

Dva zdroje aplikací

Aplikace a hry můžete stahovat z Google Play nebo SamsungApps. Z druhého zmiňovaného portálu si můžete hned po zakoupení zdarma stáhnout Need For Speed Hot Pursuit, simulátory golfu nebo hru z krimi prostředí. Co se týče předinstalovaných aplikací, ty se točí především okolo kanceláře a organice času. Najdeme zde kalendář s několika náhledy, program na vybraný den se pak zobrazuje ve spodní části displeje, budíky, stopky a časovač. Integrované vyhledávání prohledává telefonní seznam, aplikace i internet, vyhledávat můžete i hlasem. Úkolům lze nastavovat důležitost, termín splnění a připomenutí. Jakmile úkol splníte, bude zobrazen přeškrtnutě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Centrem aplikací je Google Apps nebo SamsungApps. Vybrané hry si můžete stáhnout i v rámci Game Hubu.

Diktafon nahrává ve formátu *.3ga, omezeni jste jen velikostí paměti, do kterého záznam ukládáte. Kalkulačka je zprvu jednoduchá, pokročilé funkce získá až po překlopení telefonu na bok. Poznámky můžete zamykat proti nežádoucímu přečtení případně jim nastavovat individuální barvu pozadí. V případě potřeby je lze vytisknout na Wi-Fi tiskárně Samsung (více o tisku jsme si ukázali v tomto článku).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Píšeme poznámku, aktivní úkol, aplikace Zprávy a počasí, kalendář zobrazuje události na vybraný den ve spodní části displeje, vytváříme upozornění, procházíme webovou stránkou.

K navigaci poslouží Google mapy, jenž jsou v reálném čase stahovány z internetu. Zprávy a počasí zobrazují informace o počasí v dané oblasti a zprávy podle zadaných témat. Internetový prohlížeč si poradí s Java Scriptem, Flash po jeho stažení z Google Play už nerozchodíte. Z internetu můžete stahovat pouze soubory, které lze v telefonu některou z aplikací otevřít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diktafon, aplikace Mini diář, kalkulačka a Google Navigace.

Polaris Office umožňuje vytváření, prohlížení a editaci dokumentů Office. Telefon dále nabízí i prohlížeč dokumentů PDF, u kterého můžete při daném zvětšení (max 200%) nechat automaticky uspořádat text tak, aby se rovnoměrně roztáhl přes celý displej. Správce souborů duplikuje souborovou hierarchii, na kterou narazíte při připojení telefonu k počítači, soubory na SD kartě najdete pod položkou external_sd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Polaris Office vám vytvoří řadu typů Office dokumentů, integrovaný správce souborů zvládá kopírovat, mazat a přesouvat soubory.

Samsung Wooky je pak aplikace napojená na internetový obchod s e-booky, které můžete kupovat, darovat nebo prohlížet ukázky. Aplikace YouTube pak slouží k rychlému vyhledávání a prohlížení videí na stejnojmenném portálu.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, PLS TFT, Mobilní projektor, Klíčová funkce, Ideální nástroj, Široká podpora, Integrovaný správce, Nepřízeň, Náčrtek, Konverze, Boční klávesa, PLS TFT displej, Celovečerní film, GAL, Charakteristický prvek,