Samsung Galaxy Camera: chytrý foťák nevolá [recenze]

Zařízení na pomezí mobilní a fotografické sekce Samsungu nese název Galaxy Camera. Mimo focení poslouží téměř jako běžný smartphone.

Rychlý přístup k fotoaparátu

Z mobilního pohledu vždy na webu testujeme smartphone s fotoaparátem, jenž je doplňkovou funkcí. Dnes děláme výjimku a představujeme spíše fotoaparát, okolo nějž byl obestavěn operační systém Android. Ve slepém testu jste si mohli vyzkoušet, zdali poznáte snímky z Galaxy Camery, v závěrečném řešení jsme vám pak poskytli různé snímky vyfocené na automatiku. Teď se blíže podíváme na speciální fotografické režimy a na aplikaci Fotoaparát samotnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Fotoaparát, nastavení po vysunutí šipky, zbývající tabulka nastavení, prohlížení pořízených snímků a videí.
 

K focení se dostanete prakticky odkudkoliv, stačí delší dobu podržet spoušť fotoaparátu. Alternativně máte ikonu aplikace na každé podploše nebo v hlavním menu. Hned po spuštění aplikace se vysune objektiv, a pokud Galaxy Camera stojí na spodní hraně, dojde k jejímu převážení a zapření o okolní povrch. V domácích podmínkách to nevadí, jakmile však budete fotit v exteriéru např. na samospoušť, bude stačit jemný větřík, díky kterému se Camera převáží. Zde bychom se určitě přimlouvali za lépe zvolené těžiště.

Uživatelské rozhraní je poměrně intuitivní. Většinu displeje zabírá hledáček. V levém dolním rohu můžete procházet poslední nafocené obrázky, v levém horním se můžete vrátit zpět na pohotovostní obrazovku. Nepatrná šipka vedle sice ukazuje na počet snímků, kolik ještě můžete do stávající paměti pořídit, přesto i ona má překvapivě nějakou funkci. Po rozkliknutí otevře seznam možného nastavení. Pokud si nevyberete z několika dostupných funkcí, zbylé vás čekají souhrnně v tabulce. Vytažením šipky ze spodní části můžete hned při focení nastavit jeden z dostupných efektů, tím pádem však i nevědomky změníte velikost fotografií na 1920 x 1080 pix.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr fotografických režimů

Pravý bok displeje je vyhrazen spoušti pro focení (pokud z nějakého důvodu nechcete využívat hardwarovou spoušť nebo pro focení při natáčení videa), dotykové tlačítko pro natáčení videa a pro volbu režimů. V pravém horním rohu pak máte zobrazeny informace o aktuálně nastaveném režimu focení a vizuální zobrazení zbývající kapacity baterie. Galaxy Camera má kontinuální autofocus standardně na střed, pro přeostření stačí ťuknout prstem kamkoliv na displej (nefunguje u natáčení videa). Namáčknutím spouště dojde k finálnímu zaostření, pokud se vám objeví zelný rámeček, můžete domáčknutím vyfotit snímek. Červený rámeček znamená nedostatečný focus, setkáte se s ním při příliš velkých zoomech nebo při focení detailů v opravdu velké blízky. Super Focus v podání Galaxy Camery není k dispozici.

Hned 15 fotografických režimů

Režimy má Galaxy Camera celkem tři. Automatika je určena pro ty, kteří si s nastavením a upravováním scén nechtějí příliš hrát, tedy pro ty, kteří zapnou fotoaparát, vyfotí a jdou dál. V režimu automatiky se tedy o nastavení stará fotoaparát. Inteligentní režimy v sobě kloubí předpřipravená uživatelská nastavení podle typu scén. Ke každé je k dispozici i krátký textový popisek. Režimů je celkem patnáct a zahrnují tituly:

  • Překrásná tvář - opravuje nedokonalosti obličeje při fotografování portrétů
  • Světelná stopa - focení světelných stop (např. aut) v noci pomocí dlouhé expozice, doporučován stativ
  • Ohňostroj - focení vysoce světelné scény v noci, doporučován stativ
  • Noc - pro focení v noci bez blesku, dochází ke kombinování několika vyfocených snímků za sebou
  • Západ slunce - zvýraznění barev a přechodů při focení západu slunce
  • Silueta - focení osob s prosvětleným pozadím, typicky fotky z části proti slunci
  • Vodopád - focení tekoucí vody a jiných pohyblivých objektů s dlouhou expozicí, doporučován stativ
  • Panoráma - až 8 na sebe navazujících snímků tvořící Panoráma
  • Sytý odstín - HDR režim pro slučování obrázků různých expozicí k vytvoření sytých barev
  • Zastavená akce - focení s krátkou expozicí pro focení pohybujících se objektů
  • Makro - focení blízkých objektů nebo textu
  • Na šířku - pro focení krajiny, je zdůrazněna modrá a zelená barva
  • Nejlepší obličej - při skupinovém focení, vyfotí pět snímků a do výsledného poskládá ty nejlepší výrazy tváře všech zúčastněných
  • Sériové snímání - v plném rozlišení můžete snímat rychlostí 4 snímky/vteřinu, aby vám neuteklo nic podstatného
  • Nejlepší fotografie - z osmi po sobě vyfocených snímků si uložíte ten,  který se vám zdá nejpovedenější
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímky pořízené v režimu Makro, režim super-makro sice chybí, ostré makro objekty však můžete fotit už od vzdálenosti 3 cm od objektivu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V prvním řádku jsou umístěny fotografie v režimu Na šířku, ve druhém na automatiku. Barevný rozdíl fotografií bude znatelnější při jasné obloze, v šeru jsou snímky velmi podobné.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První řádek dvojice snímků je focen v režimu Sytý odstín (HDR), druhý řádek poté na automatiku. Rozdíly jsou v nasycenosti barev, ne každá scéna se ale na hodí k využití HDR.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Noční režim bez blesku, pomohli jsme si opět stativem nebo položením Galaxy Camery na rovnou plochu. 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka focení v režimu Světelné stopy, při vhodně zvolené pozici snímání a větší hustotě dopravy se můžete dočkat zajímavých výsledků.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografování v režimu Ohňostroj, snímky jsou zašuměny méně, než při nočním režimu, pro kvalitní focení ale potřebujete stativ nebo alespoň Galaxy Cameru postavte na rovný povrch. Stačí i sebemenší pohyb a fotografie je rozostřená.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie v automatickém režimu v úplné tmě s aktivním bleskem. Ten dokáže na snímcích přijatelně osvětlit i středně velkou místnost, při natáčení videa ale není k dispozici. Pozor si však dávejte při focení blízkých objektů s bleskem, na fotografii uvidíte stín, který vrhá vysunutá optika.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Postupné zoomování snímaného objektu, maximální zoom z pohodlí obývacího pokoje. Při vyšších hodnotách zoomu doporučujeme lokty zapřít o tělo, stačí sebemenší pohyb a výsledná fotografie bude rozmazaná. 

Profesionální režim nabízí uživatelské nastavení v podání režimu S, A, P, M a kamery. V režimu S lze upravit rychlost uzávěrky, jas a citlivost ISO. Režim A k tomu přidává clonu, zatímco rychlost uzávěrky nechává na automatiku. V režimu P je k dispozici pouze nastavení jasu a citlivost, režim M odemyká všechny položky k manuálnímu nastavení. V rámci režimu kamery pak můžete snímané scéně upravit jasovou složku. 

Hlasové ovládání i slow-motion videa

Můžete se snažit, jak chcete, přesto při puštění spouště se zařízením vždy trochu pohnete. Naštěstí můžete využít stabilizaci obrazu, která funguje při focení i natáčení videa. Líbí se nám i hlasové ovládání fotoaparátu (nefunguje u natáčení videa), které sice pracuje jen s angličtinou, na druhou stranu funguje bezchybně pro vyfocení fotografie nebo zoomování. Jako uživatel máte na výběr řadu formátů fotografií, v maximálním rozlišení (16Mpix, 4:3) zabírá snímek okolo 4-5 MB, u nižších rozlišení se můžete dostat i na širokoúhlý formát. Při focení funguje i samospoušť, maximální prodleva je 10 sekund. Je trochu škoda, že Camera nesupluje roli SMART Camery, pro které je na Google Play připravena řada aplikací na vzdálené pořizování snímků. Pevně doufám, že do budoucna Samsung připraví stejnou aplikaci i pro svůj smartphone-camera hybrid.

I při natáčení videa je k dispozici řada formátů. Tím nejvyužívanějším zcela jistě bude Full HD (1920 x 1080 pix) s 30 fps, alternativně je k dispozici i formát pro Slow motion (bez zvuku), který má však menší rozlišení 768 x 512 pix, snímkuje však ve 120 fps, což je ideální pro zachycení aktivit pro jejich pozdější detailní rozebrání. Mám tím na mysli natočení např. krasobruslařských prvků, což pak lze přímo rozebrat s žákem u počítače a ukázat, ve které chvíli dělal např. špatný pohyb rukou. Samozřejmě, různým lepším využitím se meze nekladou.

Fotografie a natočená videa hodnotíme kladně, líbí se nám barevné podání i možnosti uživatelského nastavení. Jedním dechem ale musíme přiznat, že podobný výstup mají i kompakty zavedených fotografických značek za polovinu pořizovacích nákladů. Galaxy Camera k focení však přidává i funkčnost smartphonu, čímž zásadně rozšiřuje možné použití zařízení. Zejména oceňujeme automatické nahrávání fotek na Dropbox hned po pořízení, to je užitečné zejména pro novináře, kteří na jedné straně světa pořídí snímky a na druhé s nimi redaktoři mohou hned pracovat. Při focení osob můžete sdílet automaticky fotky těm, které Galaxy Camera rozpozná na snímku. Zprvu bude potřebovat pomoct se správným určením přátel, stačí totiž, aby byli hlavou natočení jinak, než tak, jak je máte uvedeny mezi kontakty. Camera se však učí rozpoznávat tváře, takže čím častěji přátele fotíte, tím lépe je při sdílení fotografií rozpoznává. Dále lze snímky sdílet přes Wi-Fi direct s blízkými zařízeními, samozřejmě opět v plném rozlišení.

Témata článku: Samsung, , , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Z, GAL, Nadcházející událost, Makro režim, Webové úložiště, Galaxy c, Sam, Slepý test, F +, Vizuální zobrazení, Automatické vypnutí,