Samsung Galaxy Gear: hodinky jako Knight Rider [recenze]

Přinášíme první českou recenzi Galaxy Gear. Chytré hodinky Samsungu umí volat, fotit i natáčet video. Odůvodní tak svou cenovku?

Kdo by neznal seriál Knight Rider z 80. let o futuristickém autě a jeho řidiči, který s ním mluví prostřednictvím náramkových hodinek. Vytuněný Pontiac Firebird sice k těmto hodinkám nedostanete, ale volat, fotit nebo na dálku ovládat svůj smartphone s Galaxy Gear můžete. Je pouze otázkou, zda za hodinky budete ochotni zaplatit stejně jako za slušně vybavený smartphone střední třídy.

 

Klepněte pro větší obrázek
Psal se rok 1982 a David Hasselhoff už mluvil se svým autem hodinkami. O více než 30 let může díky Samsungu do hodinek mluvit i běžný smrtelník

Samsung s prvními chytrými hodinkami debutoval na letošním veletrhu IFA v Berlíně, kde je představil spolu s tabletofonem Galaxy Note 3. Přestože systém hodinek spárovaných přes Bluetooth s mobilním telefonem není nic nového, hodinky Galaxy Gear od Samsungu jsou mnohem sofistikovanější. I když jde teprve o první generaci, která má k dokonalosti daleko, novinka se jeví jako ideální příslušenství pro smartphony velkých rozměrů. Na cestě širšímu použití ale stojí několik překážek.

Klepněte pro větší obrázek
Chytré hodinky Samsung Galaxy Gear ve všech dostupných variantách

Klíčové vlastnosti:

  • dobře čitelný kontrastní AMOLED displej
  • jednoduché prostředí a ovládání
  • 1,9Mpx foťák, záznam HD videa
  • 4 GB paměti, Bluetooth 4.0
  • zabudovaný mikrofon a reproduktor
  • možnost telefonování přímo z hodinek
  • podpora aplikací třetích stran

Hlavní nedostatky:

  • kontroverzní design
  • hodinky nepadnou dobře na větší zápěstí
  • gumový, nevyměnitelný řemínek
  • výdrž jeden den
  • nabíjení jen přes dokovací stanici
  • zatím komunikují jen s top modely Samsung Galaxy
  • vysoká cena
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Samsung Galaxy Gear
Procesor jednojádrový 800 MHz
Displej 1,63palcový (41,4 mm) Super AMOLED (320 x 320)
Fotoaparát 1,9MPx snímač BSI, fotoaparát s automatickým ostřením/zvuk a obraz
Video Kodek: H.264
Formát: MP4
HD(720p) přehrávání a záznam
Audio Kodek: AAC
Formát: M4A
Služby Samsung Obchod Samsung Apps
ChatON: mobilní komunikační služby
Další funkce Smart Relay, S Voice, Memographer, Voice Memo
Auto Lock, Find My Device, Media Controller, krokoměr, stopky, časovač
Pomoc v nouzi: V případě nouze stiskněte třikrát na delší dobu tlačítko pro zapnutí přístroje a uložené kontaktní osobě pak bude zaslána zpráva s informacemi o poloze uživatele.
2 mikrofony (odstranění šumu), 1 reproduktor
Konektivita Bluetooth® v 4.0 + BLE
Senzory Akcelerometr, gyroskop
Paměť 4 GB interní paměti + 512 MB (RAM)
Rozměry 36,8 x 56,6 x 11,1 mm, 73,8 g
Baterie Standardní baterie, Li-ion 315 mAh

Větší nezávislost

Princip chytrých hodinek Samsungu není zcela revoluční. Jde o příslušenství spojené bezdrátově se smartphonem, které slouží primárně jako zobrazovací zařízení pro nejrůznější události. Typickým zobrazením notifikací jsou například příchozí hovory, SMS zprávy nebo e-maily. Výhodou chytrých hodinek je jejich okamžitá dostupnost, máte je totiž stále na ruce. A tak než lovit telefon z kapsy nebo kabelky, stačí se podívat na displej hodinek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Futuristické nebo retro? Názory na design Galaxy Gear se liší

Odlišností hodinek Galaxy Gear proti konceptu jiných značek, např. Sony SmartWatch 2, je větší nezávislost hodinek na spárovaném smartphonu. Galaxy Gear obsahují vlastní paměťový prostor a fotoaparát, takže není problém hodinkami pořizovat fotky nebo krátká videa a zcela bez účasti telefonu je ukládat do lokální vnitřní paměti. Významnou inovací u tohoto typu příslušenství je mikrofon a repráček. Obojím Galaxy Gear disponují, a tak si s nimi můžete příchozí (ale i odchozí) hovor přímo vyřídit a ne jej pouze přijmout a následně mluvit do telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát znatelně vyčnívá nad povrch řemínku

Design hodinek Galaxy Gear byl živě diskutovaným tématem už při představení na berlínském veletrhu. Někteří novináři hodinky okamžitě odsoudili jako levnou, nevkusně vypadající hračku, jiní v nich viděli jistý závan retro designu z 80. let. Je pravda, že cenu za eleganci by nejspíš Galaxy Gear nezískaly, ale až tak přísní na hodinky nebudeme. Samsung zvolil svébytné provedení, které sice nemusí vyhovovat každému, ale většina uživatelů si po čase bez problémů zvykne, tak jako jsme si zvykli my. Konstrukčně jsou hodinky zpracovány dobře, nijak nevržou, vše pěkně doléhá. Dokonce se mohou pochlubit certifikací IP55, což znamená odolnost vůči pokapání nebo postříkání vodou. Pod hladinu je ale nepotápějte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z bočního pohledu je dobře patrné, že hodinky jsou docela baculaté

Kov a guma

Tělo hodinek tvoří do výšky mírně protáhlý kvádr s plastovým dnem a kovovým vrchním rámem. Ciferník má tím pádem obdélníkový tvar. Samotný displej kryje odolné sklíčko. Okraje těla jsou zahnuté a plynule přecházejí v gumový drobně drážkovaný řemínek. Ten bohužel nelze vyměnit, protože jsou v něm uloženy některé důležité hardwarové komponenty. Pro alergiky, kteří nesnesou na pokožce umělý materiál, asi nebude nošení hodinek úplně nejpříjemnější. Stejně tak nebudou spokojeni lidé se širším zápěstím, vnitřní poloměr pásku s hodinkami je totiž poměrně malý a i když se dá délka řemínku nastavit podle sedmi dírek až o cca 5 cm, hodinky budou mít vždy tendenci vyjíždět nad profil širokého zápěstí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Gear na pánském a dámském zápěstí

Už tak mají hodinky docela baculaté tělo, tloušťka dosahuje 11 mm. Přesto nám připadá, že se obdélníkový ciferník vyjímá lépe na dámském zápěstí. Hodinky jsou ale koncipovány jako unisexové. Pánové mohou sáhnout po některých decentnějších barvách, hodinky se prodávají v celkem šesti různých provedeních. Většinou jde vždy o stejné šasi s kovově stříbrným rámečkem a k tomu různé barvy řemínků (černá, bílá, žlutá, oranžová, šedá). Pouze jedna verze hodinek je vyloženě dámská, má rám v kovově růžovém provedení a k tomu bílý řemínek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodinky mají spíše dámskou velikost

Řemínek se kolem ruky zapíná pomocí kovové spony. Docvaknutí vyžaduje trochu síly, nebojte se zabrat. Spona na řemínku je poměrně masivní, protože obsahuje vestavěný reproduktor. Pokud nosíte hodinky normálně ciferníkem nahoru, bude se zvuk volajícího ozývat ze spodní strany zápěstí. V horní části řemínku, na vnějším hřbetu ruky, najdeme vystouplou čočku 1,9Mpx fotoaparátu. Pokud občas zavadíte nebo ťuknete hodinkami o něco tvrdého, leží čočka v docela nebezpečném místě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kovové je nejen okolí displeje, ale také spona. Obojí drží masivní šrouby

Hodinky jsou vcelku fotogenické, k čemuž pomáhá i čtveřice výrazných šroubů u horního a dolního okraje displeje. Výsledný efekt a celkovou tvář Galaxy Gear definuje samozřejmě i výchozí design zobrazovaného ciferníku na displeji. Je jen na vás, zda chcete digitální hodiny, nebo klasické ručičkové v různých barevných i grafických provedeních. Praktické je i to, že hodinky dokážou vedle času zobrazovat i datum a pak volitelně počasí, záznam z kalendáře nebo trojici ikon rychlého vstupu do některé části menu.

Dobře čitelný displej

Displej hodinek Samsung Galaxy Gear je dotykový. Jde o panel Super AMOLED s výbornou čitelností i na přímém slunci a opravdu sytými barvami. Jas displeje se dá regulovat celkem ve čtyřech stupních, pátý je dočasný venkovní režim, který k maximálnímu jasu přidá ještě vyšší kontrast. V rámci šetření baterie se po několika minutách zase vypne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon patrný na těle hodinek, hlasitý reproduktor má své místo v masivní kovové sponě

Panel měří na úhlopříčce 1,63 palce, přičemž nabídne vzhledem k velikosti dostatečné rozlišení 320 × 320 bodů. Jednotlivé pixely byste okem museli hledat opravdu dlouho. Displejem mají Galaxy Gear o hodně navrch nad konkurenčními hodinkami Sony SmartWatch 2. Výhodou je nastavení doby podsvícení od 7 sekund až po 5 minut. Kratší doba samozřejmě šetří baterii. Velmi užitečnou funkcí je pak automatické rozsvícení displeje, kdykoli hodinky od těla zvednete před oči. Tento pohyb vyhodnocuje vestavěný polohový senzor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabici nalezneme kromě samotných hodinek ještě dobíjecí kolébku a nabíječku

K manuálnímu rozsvícení displeje potom slouží jediné mechanické tlačítko na těle hodinek. Je jen mírně vystouplé, přesto se tiskne s jistotou. Tlačítko zastřešuje zároveň další funkce. Rychlým dvojitým stisknutím aktivujete ovládání hlasem S Voice (dá se změnit na jinou aplikaci) a dlouhým stiskem se spustí nabídka na vypnutí/restart zařízení, úpravu zvukového režimu a aktivaci venkovního režimu podsvícení.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A,