Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos [recenze]

Otestovali jsem Samsung, jehož označení se nám taktak vešlo do nadpisu. DualSIM odkazuje vzhledově na dobu Galaxy Note II.
Kapitoly článku

Samsung sice začal již pomalou změnu označení svých produktů, ovšem novinky se v první polovině roku budou překrývat ještě se starší generací modelů. Právě z ní testujeme model se sáhodlouhým označením Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos (Duos je navíc v některých obchodech zaměněno za označení Dual), který vzhledem odkazuje do dob Galaxy Note II, přičemž funkcemi je postaven výrazně níže. Mimo podpory dvou SIM standardní velikosti (ano, opravdu dva sloty pro „velké“ SIM) je to jinak klasický bílý plastový Samsung s TouchWizem Lite.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Grand Neo Plus Duos

Je třeba ale dát pozor. Testujeme model s produktovým označením GT-I9060I, který se v oficiální distribuce prodává v černé a bílé. Na českém trhu můžete také narazit na levnější model GT-I9060, který postrádá druhý slot pro SIM, na druhou stranu jej ale můžete pořídit v limetkově zelené nebo oranžové.

Samsung Galaxy Grand Neo Plus
rozměry a hmotnost: 144 × 77 × 9,6 mm, 163 g
displej: 5,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 187 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 100 mAh
procesor: Broadcom BCM23550 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

V prvních minutách testování...

V prvních chvílích telefon připomíná tabletofon Galaxy Note II, zejména díky širokému bočnímu rámečku, který obíhá celou stranu. Funkčně jeho kvalit však rozhodně nedosahuje. Velký displej má hrubší rozlišení, což vás hned usadí do střední třídy. Postrádáme vibrace a bohužel i nějakou svižnější odezvu systému, telefon vyloženě nemá rád rychlé pohyby rukou po displeji. Vidět je to zejména na velkém množství překlepů na klávesnici či při odemykání displeje přejetím. Abyste odemkli, musíte jet prstem opravdu pomalu. Přenese se tato „rychlost“ v ovládání do celého uživatelského rozhraní nebo jsme narazili jen na nějaký drobný problém?

Bílý a zaoblený

Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos (z důvodu úspory místa v recenzi mu dále budeme říkat jen Grand Neo) je telefonem klasické konstrukce s rozměry 144 × 77 × 10 mm a s hmotností 163 gramů. Na dnešní poměry je tedy testovaný model trochu cvalík. Grand Neo je již na první pohled model starší koncepce, čelní stranu s displejem obíhá široký metalický proužek, který ještě více umocňuje poměrně velkou tloušťku zařízení, na zadní části je umístěn matně bílý kryt, který drží na plastových zobáčcích a nejde moc snadno sundat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na čelní stranu Samsungu Galaxy Grand Neo Plus Duos

Čelní strana je osazena pětipalcovým TFT LCD displejem s rozlišením 800 × 480 pix, který nás na sluníčku moc nepřesvědčil. Je na něm sotva čitelný, a to i přesto, že si slunce stíníte dlaní a jas máte manuálně nastaven na maximum. S automatickou regulací jasu nepočítejte. WVGA matice je na pětipalcovém displeji hraniční záležitostí, displej má poměrně hrubý rastr, což se projevuje rozostřením větších i menších textů, včetně grafiky a ikon v hlavní nabídce. Není to nic katastrofálního, pokud ale přecházíte ze 720p displejů, rozdíl bude enormní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konektory - 3,5mm jack na horní hraně, microUSB na spodní. Záda jsou z matného plastu, 5Mpix snímač vystupuje nad okolí jen nepatrně

V displeji se navíc poměrně ve velké míře odrážejí okolní objekty, zmínit musíme i drobnou korekci barev při pohledu ze stran. Už jsme ale v podání Samsungu viděli i horší displeje, takže jej řadíme spíše do průměru. Co nám však vadí, je to, že někdy na displej musíte hodně tlačit. Patrné je to např. na lockscreenu, kdy telefon neodemknete pouze letmým přejetím, či při psaní zpráv, kde se při menším tlaku na displeji dočkáte poměrně velkého množství překlepů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - boční regulátory, čidla a kamerka nad displejem, pohled na boční hranu a na ovladače pod displejem

I ovladače pod displejem odkazují na starší generaci, levé senzorické má piktogram kontextového tlačítka, ale nově už zobrazuje poslední spuštěné aplikace. V této nabídce nečekaně chybí Správce RAM (snad jako byste o ní ani neměli vědět), pouze můžete aplikace po jedné nebo najednou ukončit. Pravá senzorická klávesa vás vezme o úroveň zpět. Domovská klávesa vás vrací na domovskou obrazovku (jak jinak), podržením spouští Chytré karty Google. Boční ovladače jsou veskrze standardní, na levém boku jsou umístěny regulátory hlasitosti, kterými můžete např. pořizovat fotografie. Zamykací klávesou na pravém boku můžete rychle přepínat mezi zvukovými profily, případně telefon restartovat nebo vypnout. 

I SIM karty odkazují na starší koncepci

Na horní hraně je umístěn 3,5mm sluchátkový konektor, na spodní je umístěn microUSB konektor a hlavní mikrofon. Sekundární mikrofon redukující šum u tohoto Samsungu chybí. Nad displejem najdeme ozdobnou mřížku reproduktoru, vedle níž je umístěno čidlo pro přiblížení k displeji. Kamerka pro selfie má rozlišení dva megapixely. Na zadním krytu vystupuje 5Mpix fotoaparát pouze nepatrně nad okolní povrch. Po stranách jej doplňuje přisvětlovací LED dioda a hlavní systémový reproduktor, který není ani při položení na rovném povrchu nijak výrazně utlumen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní skořápku odhaluje, že je telefon osazen dvěma sloty miniSIM

Popisek Duos nad displejem značí přítomnost dvou SIM karet pod zadní skořápkou, která jde oddělit od telefonu s poměrně velkým úsilím. Poměrně překvapivou zprávou je, že v telefonu najdeme dva sloty na plnohodnotnou miniSIM kartu. Telefon je tedy koncepčně poměrně zastaralý, vždyť už tři roky starý Galaxy S III měl slot na microSIM. Paměťovou kartu (telefon zvládl až 64GB microSD) vkládáte až po vyjmutí 2 100mAh baterie, která zaručuje slušnou výdrž okolo třech dní s jednou SIM. Se dvěma aktivními SIM se však výdrž sníží zhruba na dva dny. A pokud jste náruživí mobilní hráči, po ranním nabití budete muset večer telefon připojit na nabíječku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Grand Neo Plus Duos nezapře designový jazyk Samsungu, štíhlé linie, blízké letošním modelům jihokorejského výrobce, se však vytratily

Grand Neo má celkově dobré dílenské zpracování, telefon nevrže ani při násilném krutu. Do dlaně je už trochu velký, ale na velikost si brzy zvyknete. Samotná velikost, úzce spajta s velkým displejem, je totiž hlavní parametr při nákupu. Horší to bude s jednoručním ovládáním, při psaní textových zpráv jej budete muset brát do obou dlaní a psát na šířku displeje.

V základním balení najdete mimo telefonu a baterie základní sluchátka, napájecí adaptér, USB kabel a uživatelskou příručku.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Grand, Samsung Galaxy Grand Neo, Samsung Galaxy Grand Neo Plus, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Restartovat telefon, Kvalitní přehrávání, Sam, Půl minuty, Neo +, Boční regulátor, Malé rozlišení, Druhý slot, Drobný detail, Průměrná hlasitost,