Samsung Galaxy K Zoom: Kompakt Zoomuje [recenze]

Jak to dopadne, když se spojí kompaktní fotoaparát a smartphone? Zázraky nečekejte, ale máme aspiranta na nejlepší fotomobil na trhu.
Kapitoly článku

Fotoaplikace a vlastní efekty

Po spuštění fotoaparátu se automaticky vysune objektiv na zádi. V základním stavu vyčnívá tři centimetry nad okolní povrch, při maximálním zoomu to je ještě o dva více. Pokud při focení telefon zamknete, po odemknutí se opětovně spustí fotoaparát s efekty a nastaveními, které jste si předtím navolili. Samotná fotoaplikace disponuje uživatelskými nastaveními na levé straně, mimo rychlých zástupců pro blesk a přepnutí na přední fotoaparát je zde ještě vstup do nastavení. Struktura a počet položek v nastavení se liší dle nastaveného režimu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu, odlišné místo pro ostření a expozici

Pokud fotíte na automatiku, dostanete se k omezené sadě nastavení, přes režim Program můžete např. deaktivovat digitální zoom (což je při využití optického zoomu třeba, jinak se budete podivovat nad kvalitou při maximálním přiblížení) nebo povolit optickou stabilizaci obrazu. Libovolnou trojici zástupců z nastavení můžete umístit do levého sloupce jako rychlé volby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka dostupných efektů a Pro Suggest, který sdružuje veškeré stažené efekty z obchodu Pro Suggest Market

Režimy přepínáte tlačítkem v pravém sloupci, celkem je jich 29, připraveny jsou téměř pro každý druh scény. Pokud se nechcete spolehnout na automatická nastavení, je zde přítomen režim M (Ručně) i P (Program). Protože však na šasi chybí jakékoliv kolečko, budete muset režimy nastavovat dotykem na displej, což nejde až tak rychle. Mimo podpory makra musíme vyzdvihnout fotorežim Pro Suggest, který navazuje na stejnojmenný aplikační obchod s efekty. Přímo z režimu focení si tak můžete stáhnout další fotoefekty od Samsungu, v době psaní recenze jich bylo zhruba osmdesát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vytváříme nový efekt a ukládáme na obchod Pro Suggest Market, efekty jsou řazeny podle kategorií

Efekty si ale můžete vytvořit i vy sami a nasdílet je zpět do obchodu, aby si je mohli stáhnout i ostatní uživatelé Galaxy K Zoom. V efektech, které jsou špatně označeny jako Filmy (byť je jde využít pouze pro focení), si můžete pohrát s barvami (RGB, sytost, kontrast, ostrost), efekty (HDR, noc, překrásná tvář) a s možnostmi fotoaparátu (EV, clona, uzávěrka, ISO, blesk). Při vytváření efektů je třeba mimo názvu a popisu nafotit snímek na automatiku a poté další s vaším efektem, aby byly v obchodě vidět rozdíly. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S aktualizací firmwaru se aktualizuje i fotoaparát. Ostřit můžete regulátory hlasitosti nebo softwarově na displeji

Pravá část fotoaplikace disponuje softwarovými spouštěmi, budete ale potřebovat pouze tlačítko pro zahájení nahrávání, protože pro focení je nejlépe použitelná vyhrazená spoušť na boku zařízení, kterou ovládáte ukazovákem pravé ruky. Levá dosáhne na regulátory hlasitosti, kterými zoomujete, tedy přibližujete a oddalujete zobrazenou scénu. Jakmile zahájíte zoomování, objeví se na displeji dvě softwarová tlačítka, která slouží k postupnému úplnému přiblížení či oddálení. To je užitečné zejména pro natáčení videa, u čehož by byl rychlý zoom či zoom po částech rušivým elementem.

Kvalitní makrosnímky a Full HD videa

Fotografie můžete snímat v maximálním rozlišením 5 184 × 3 888 pix s kontinuálním ostřením v poměru stran 4:3, u videí je maximem Full HD s 60 fps. Co se týká kvality snímků, za dobrého osvětlení si nemáme na co stěžovat, snímky jsou barevně prokreslené a ostré. Horší je to však v době, kdy se začne vytrácet světlo, na snímcích totiž poměrně výrazně přibývá šumová složka. Galaxy K Zoom může v šeru použít Xenovový blesk, při focení s přisvětlením se ale občas stane, že snímek není úplně doostřen. Objekty do pěti metrů ale osvětlí poměrně slušně. Proti přepalování snímků při focení tmavého objektu na světlém pozadí a naopak můžete využit dotykové ostření, prstem ukážete, kde chcete ostřit, a podle kterého místa zase exponovat.

V interiérech se ukázalo, že automatika v šeru nedokáže vždy správně odhadnout bílou barvu, ovšem mauální volbu vyvážení bílé si můžete přiřadit mezi rychlé zástupce. Na světle se vám podaří vytvořit povedené snímky s přiblížením, zoom v ruce bez problémů udržíte, s horším osvětlením se ale snímky rozostřují protože při focení neudržíte ruce úplně v klidu. Samotný obrázek se při horším osvětlení snímá delší dobu. Možná by se hodil i podpůrný stativ, Samsung ale žádný k testovanému modelu nedodává a ani nemá zájem prodávat jej jako doplňkové příslušenství. Tradičně silnou kategorií jsou makrosnímky, na fotky se vejde spousta detailů.

Celkově hodnotíme kvalitu fotek pozitivně, výsledky jsou srovnatelné s běžnými kompakty a tak bychom se nebáli vzít zařízení na dovolenou k moři a kompakt nechat doma. Co se týká mobilního segmentu, máme jednoho z aspirantů na nejlepší fotomobil na trhu. Ale nepředbíhejme, v brzké době si ještě ukážeme porovnání mezi několika smartphony na trhu, kde se ukáží silné a slabé stránky jednotlivých zařízení. Pro úplnost jen dodáme, že snímek u Galaxy K Zoom v maximálním rozlišení má velikost okolo 7,5 MB, první fotku lze pořídit do dvou vteřin od spuštění aplikace Fotoaparát. Fotit můžete i s tichou spouští, slyšitelné je pouze jemné cvaknutí.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makrosnímky, slunečno
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slunečno, automatický režim
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Scéna a její desetinásobné přiblížení v různých světelných podmínkách, automatika

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šero, zataženo, automatický režim 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noc, přisvětlení Xenonovým bleskem, automatický režim
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Noc, bez přisvětlení, automatický režim

Videa mohou být natáčena ve Full HD s 60 fps, při natáčení můžete používat plynulý zoom přes tlačítka na displeji. Je-li aktivní tichý zoom, nejde přibližování v záznamu slyšet, zdá se nám však, že při přeskupování čoček dochází k nepatrnému utlumení zvuku. Snímač ostří kontinuálně, někdy mu to sice trochu déle trvá, pokud ale nejste spokojeni s výsledkem, můžete mu prstem ukázat, na co přesně má zaostřit. Většinou jsme se ale spoléhali pouze na automatiku. Optická stabilizace, zdá se, funguje i při natáčení videí, byť jsme žádné nastavení OIS nedohledali. Videa mají poměrně dobrou zvukovou složku, a za dne i kvalitní obraz, v noci či za horšího osvětlení už ale přibývá větší množství šumu.

Ukázková videa:

 

Fotomobil s optikou zaujal

Galaxy K Zoom se ukázal jako univerzální zařízení, pokud s sebou nechcete tahat kompakt a mobil, můžete si vzít vše zabalené v jednom. Nafocené snímky můžete rychle sdílet, optický zoom navíc vzdálená místa alespoň o trochu přiblíží. Hardware je na běžné používání, přehrávání multimédií a hraní her více, než slušný, na druhou stranu musíte překousnout kompromis ve větších rozměrech a hmotnosti, i u baterie bychom si dokázali představit několik set mAh navíc. Držení zařízení ale již oproti předchozí generaci není tolik ožehavým problémem, jedním dechem ale musíme dodat, že sehnat nějaké pouzdro na opasek bude díky větší tloušťce a disproporcím zařízení poměrně problematické. V oficiální distribuci Samsungu budou jen těsně přiléhající obaly.

Je Galaxy K Zoom nejlepší fotomobil na trhu? Tvrdit to v tuto chvíli by bylo hodně troufalé. Minimálně je jedním z kandidátů. V nejbližších dnech vám přineseme fotosrovnání Galaxy K Zoom s konkurencí, kde se ukáží silné a slabé stránky porovnávaných modelů. Co se týká cenovky, zdá se nám po delší době konečně nasazena víceméně ve správné rovině. Galaxy K Zoom pořídíte za necelých třináct tisíc a to v modré, černé nebo bílé barevné variantě.

Pro:

  • 20Mpix fotoaparát s kontinuálním AF, OIS, bleskem a 10× optickým zoomem
  • slušná kvalita fotek na sluníčku, povedený makrorežim
  • natáčení Full HD videí s 60 fps
  • 4,8" Super AMOLED displej s rozlišením 1 280 × 720 pix
  • vibrační odezva klávesnice a senzorických kláves
  • zařízení se dobře drží u lidí s většími dlaněmi
  • svižný Android 4.4.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz
  • spousta předinstalovaného aplikačního obsahu
  • široká podpora multimédiálních formátů
  • možnost vytvářet a sdílet vlastní fotoefekty
  • aplikace Studio pro tvorbu prezentací a úpravu fotek

Proti:

  • větší rozměry i hmotnost nemusí vyhovovat každému
  • hodila by se větší baterie
  • chybí notifikační dioda
  • zpomalené reakce čidla pro automatickou regulaci jasu
  • chybí režim Multidisplej
  • jako doplňkové příslušenství bychom očekávali mini-stativ
  • fotografický čip téměř shodný s předchozí generací
  • roztroušenost nastavení ve fotoaparátu (nabízí se podle zvoleného režimu)
  • oproti předchozí generaci zmizelo kolečko Zoom Ring, hodilo by se k přepínání režimů
  • Ultraúsporný režim nepřebarvuje systém do černobíla
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy K Zoom, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Úplné nabití, Fotografický efekt, Komp, Absolutní černá, Fotoefekty, Plastová skořápka, Mobilní focení, Běžný formát, Zpravodajský web, Základní opera, Rušivý element,