Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition): výrazná vylepšení

Samsung připravil nástupce svého desetipalcového náčrtníku, rozdíly jsou výrazné a stojí za prozkoumání.

Spolu s očekávaným Galaxy Note 3 představil Samsung na veletrhu IFA v Berlíně i hodinky Galaxy Gear a nástupce svého desetipalcového tabletu Galaxy Note 10.1. Samsung nedodržel své dřívější zvyklosti, které velí nástupci zvýšit číselné označení, a tak nový tablet označil trochu složitě jako Galaxy Note 10.1 (2014 Edition). Změn je oproti první generaci vskutku hodně, takže se na ně pojďme postupně podívat.

Líbí se nám:

  • zmenšení rozměrů oproti 1. generaci, dobré konstrukční zpracování
  • jemné rozlišení displeje, dobré pozorovací úhly
  • Android 4.3 a SW vychytávky z Notu 3 včetně nových a vylepšených aplikací
  • interakce pera S Pen a jeho vhodnější umístění na pravém boku
  • osmijádro Exynos (Wi-Fi verze) / Snapdragon 800 (LTE verze)

Nelíbí se nám:

  • příliš syté barvy displeje
  • nejistý stisk klávesy Home
  • bíle probarvená horní výsuvná lišta
  • tablet mohl mít USB 3.0 konektor jako Note 3
  • vysoká cena - 16 500 Kč (Wi-Fi) a 19 500 Kč (LTE)

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi
rozměry a hmotnost: 243 × 171 × 7,9 mm, 535 g
displej: 10,1", kapacitní TFT LCD, 2 560 × 1 600, 299 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: USB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 8 220 mAh
procesor: Samsung Exynos 5410 (8× Cortex-A15, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Designově nový tablet vychází z Galaxy Note 3, kterému se chce i trochu více přiblížit, než tomu bylo u první generace tabletu. Tablet je orientován na šířku, logo výrobce se posunulo nad displej, vedle kamerky pro videohovory a čidla regulace osvětlení. Ústředním prvkem je desetipalcový TFT LCD displej, u kterého Samsung použil rozlišení 2560 × 1600 pix. Oproti předchozí generace je to rozhodně krok správným směrem, displej je jemný, texty jsou ostré, snad můžeme vytknout jen příliš syté barvy. Představovali bychom si je možná trochu světlejší. Každopádně odezva displeje je na výbornou, zobrazovač má velmi dobré pozorovací úhly, při větších náklonech se v něm ale začínají lehce odrážet okolní objekty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na Galaxy Note 10.1 2014 Edition z čelní a boční strany

Samsung tentokrát vsadil na hardwarové ovládací prvky pod displejem, kontextové tlačítko a zpětná šipka jsou v senzorické podobě, klávesa Home je hardwarová. Má však nejasný stisk, určitě jsme již viděli lépe ovladatelná tlačítka. Občas ani nevíte, zdali jste jej vůbec stiskli. To naopak neplatí u senzorických prvků, které mají vibrační odezvu. Samsung oproti předchůdci zmenšil všechny tři základní rozměry, stereoreproduktory se tak musely přestěhovat do boční lišty. Na pravé hraně navíc najdeme krytý slot pro microSD karty, který si poradí i s 64 GB microSDXC, slot pro SIM karty chybí, protože máme v redakci k dispozici pouze Wi-Fi verzi. Alternativně je k dostání LTE verze, u které lze SIM kartu využít pro mobilní datové přenosy. Chválíme umístění stylusu na pravém boku, takže jej lze rychleji vyjmout a používat, než u předchůdce, kde jste stylus vytahovali směrem proti vlastnímu tělu. Levý bok ve své horní části nabídne ještě nechráněný 3,5mm konektor jack.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohled na záda a na prostor nad a pod displejem, zaujaly nás hardwarové ovládací prvky, které nahradily softwarové ovladače u 1. generace tabletu

Horní hrana nabídne zamykací tlačítko, vedle nějž se nacházejí regulátory hlasitosti. Po půlhodině používání nám stále dělo problém zařízení odemknout, protože jsme často mačkali klávesu pro snížení hlasitosti. Mezi ní a zamykacím tlačítkem je sice centimetrová mezera, regulátory jsou ale více vystouplé na povrch než tlačítko, které mj. slouží i k zapnutí zařízení. Zhruba v prostředku horní hrany je přítomen infraport, který poslouží k dálkovému ovládání televize a jiné domácí elektroniky. Na zádech Samsung vsadil na plast imitující kůži, což je daleko lepší, než lesklý plast, který se dříve či brzy poškrábe. V zadním krytu je pak vsazen 8Mpix fotoaparát s autofokusem, kterému sekunduje přisvětlovací dioda. Pod neotevíratelým krytem je napevno umístěna 8220mAh baterie, její výdrž si ověříme až při redakčním testování. Potěšitelnou zprávou je návrat ke standardnímu konektoru microUSB, který nahradil dříve používaný 30pinový široký konektor. Do tabletu pak můžete zapojit i vaše stávající příslušenství, běžně pak konektor slouží k nabíjení a datovým přenosů. Přes USB kabel jej ale z běžného USB 2.0 portu nenabijete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Reproduktor na levé hraně s 3,5mm konektorem jack, vysouváme stylus z pravé hrany, kde je umístěn druhý reproduktor

Samsung v případě nového desetipalcového Notu vsadil na Android 4.3, který je doplněn všudypřítomnou grafickou nadstavbou TouchWiz, která má za následek přebarvení systému, úpravu jeho chování i řadu upravených a předinstalovaných aplikací. Základní layout systému je laděn do režimu na šířku displeje, čekat můžete řadu podploch, které mohou být zabrány widgety a zkratkami aplikací. Ikona v pravém spodním rohu vás vezme k nabídce aplikací, v levém spodním rohu je rychlý přístup k chytrým kartám od Googlu. Ty se musely vystěhovat z kontextové klávesy, jejíž delším podržením se nyní spouští S vyhledávač, jenž prohledává lokální obsah včetně ručně vytvořených náčrtků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní pohotovostní obrazovka a nabídka aplikací, ke které se dostanete stisknutím tlačítka v pravém spodním rohu. Nesymetricky umístěná bublina je minimalizovaná aplikace, ke které se můžete v budoucnu jednoduše vrátit

Delším podržením šipky spouštíte nebo vypínáte režim Multidisplej, na velké ploše tak můžete mít zároveň zobrazenou dvojicí aplikací, dokonce mohou být stejné. S aplikacemi pak můžete interagovat, kopírovat mezi nimi texty nebo obrázky. Delším podržením klávesy Home se otevře správce úloh, ze kterého můžete ukončovat běžící aplikace. V tabletu je k dispozici 2,71 GB adresovatelné operační paměti, zbytek do 3 GB si odebral grafický adaptér. Po najetí zařízení či uvolnění paměti je volných cca 1,1 GB. Zapomenout nesmíme ani na použitý procesor, ten se však liší dle používané verze zařízení. u LTE verze je použit 2,3GHz Spandragon 800, u Wi-Fi verze se vůbec poprvé na českém trhu setkáváme s osmijádrem Exynos 5420 Octa-Core o taktu 1,9 GHz. Doposud prodávané high-endy od Samsungu totiž vždy disponovaly procesory Snapdragon s podporou LTE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Horní výsuvná lišta, informace o telefonu a aktivní půlkruh bezdotykového náhledu. Jeho funkčnost je stejná jako u Galaxy Note 3

Stavová lišta je umístněna v úzkém pruhu u horního okraje displeje, podrobnosti o stavových informacích a notifikace, se zobrazíte po vysunutí lišty směrem dolů. Trochu nás zarazilo bílé podbarvení zástupců pro rychlé spouštění, připomnělo nám to první tablet Galaxy Tab s Androidem Gingerbread, jehož vsunutá lišta vypadala velmi podobně. Bílá se u jinak sytého tmavšího displeje nehodí a působí spíše rušivým dojmem. V horní liště si můžete nastavit i aktuální jas displeje nebo to přenechat na automatice.

Mezi systémovými aplikacemi nalezneme prakticky vše, co debutovalo u Galaxy S III (recenze zde), takže nechybí Album výstřižků, vylepšené psaní poznámek S Note, Akční poznámky, zabezpečený režim KNOX, kalendář, do kterého můžete perem vpisovat poznámky, vylepšený správce souborů a další. Vylepšena je také interaktivita pera, které v základním nastavení otevírá obrazovku Bezdotykový příkaz, ve které si můžete nechat zobrazit S vyhledávač, vystřihávat stránky, vytvářet screenshoty, psát akční poznámky nebo na displeji zobrazit kruhové miniaplikace.

V těchto dnech začínáme testovat 2. generaci Notu 10.1. Pokud máte jakékoliv dotazy, zanechte je v diskusi pod článkem.

Diskuze (40) Další článek: Samsung Galaxy Note 3 je oficiálním telefonem OH 2014 v Soči

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5,