Samsung Galaxy Note 10.1 (2014): tabletová evoluce [recenze]

Inovovaný desetipalcový Note 10.1 urazil kus cesty. K vylepšenému hardwaru přidává funkcionalitu Samsungu Galaxy Note 3.

Pracovní i soukromý zároveň

Prohlídku aplikací započneme u inovovaného Správce Dat. V horním řádku jsou umístěny zkratky k dokumentům různých typů včetně evidence místa, které zabírají v paměti. Kolik místa zbývá v paměti, si můžete nechat zobrazit i v samostatném náhledu. V levém sloupci je vidět kořenový adresář, procházené složky jsou umístěny v pravém sloupci. Souborové operace, včetně možnosti zazipování souboru nebo složky, je možné provést poměrně nešikovně až po podržení prstu nad složkou/souborem a výběru operace z kontextové nabídky. Sdílení je však k dispozici v pravém horním rohu, zatímco vícenásobný výběr v rohu levém. Trocha jednotnosti by možná neuškodila. Možného využití se dočká i připojení na FTP, po úspěšném navázání se připojení zařadí do seznamu zkratek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů zvládne mimo běžných operací i nápoj na FTP nebo možnost zazipování souborů nebo složek

Při připojení k počítači se tablet nenabíjí, připojen je v režimu telefon. Ten skrývá značná omezení v podobě simultánních přenosů dat, vytvoření složky v tabletu přes počítač dokáže i na 40 vteřin zaseknout správce souborů a to hned na několika různých PC konfiguracích. Bohužel, Samsung standardní MassStorage již delší dobu nepoužívá, takže jeho absence u nejnovějšího tabletu není žádným překvapením. Rchlost přenosů však není nejhorší 800MB díl seriálu do tabletu překopírujete za 30 vteřin. Pro datové přenosy můžete dále využít Bluetooth nebo Wi-Fi Direct. To ale přenese maximálně sto souborů v jednou datovém přenosu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailně zpracovaná nápověda, Google Mapy slouží pro orientaci v terénu, podklady jsou ale stahovány v reálném čase z internetu

udíky jsou tentokrát k dispozici jako samostatná aplikace, můžete jim nastavit opakování, melodii, hlasitost či možné posuny. Trochu experimentálně se jeví možnost zvonění budíku pouze v nastavené lokaci přes Google Mapy. Naštěstí, pokud není poloha věrohodně určena, budík stejně zazvoní. Ke světovým hodinám není co dodat, stejně jako ke kalkulačce, která mimo běžných výpočtů v levém sloupci zobrazuje poslední výsledky. O navigaci se v základní výbavě starají Google Mapy, protože jsou však mapy stahovány v reálném čase z internetu, navigaci u Wi-Fi verze si v terénu neužijete. Snad jen, když si doinstalujete nějaký offlinový navigační software.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kreslíme do kalendáře S Plánovač, nstavujeme budík. Kalncelářský balík Polaris Office a otevírání dříve vyexportované poznámky

O prohlížení internetu se postará nativní prohlížeč nebo Google Chrome, u nějž se stránky načítaly o trochu svižněji. Líbí se nám rychlé otevírání záložek i svižnost rolování obrazovky včetně sdílené historii prohlížení v PC verzi Chromu. U nativního prohlížeče pak můžete sesynchronizovat navštívené stránky, resp. se podívat na weby, které jste si prohlíželi u jiných zařízení pod vašim Samsung účtem. Mezi aplikacemi nechybí ani přehledná aplikace Nápověda, která nováčky vizuálně provede základními funkcemi tabletu. Naopak moc nevyužijete aplikaci S překladač, které chybí podpora českého jazyka. Kalendář S Plánovač je přehledný, dokážeme si představit jeho každodenní používání. K dispozici je běžný náhled a režim pro kreslení, kdy do kalendáře dokreslujete perem vlastní poznámky tak, jako v jeho papírové předloze. K dispozici je řada náhledů, nápojů na účty a možnost zadávání úkolů a událostí s upozorněním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro brouzdání na webu poslouží nativní prohlížeč nebo Google Chrome, záležet bude zcela jistě na uživatelských preferencích

Zabezpečený režim Knox slouží k oddělení soukromé a pracovní části Androidu, ta je v tabletu zaheslována, aby se k ní nikdo nepovolaný nedostal. Režim Knox je snadno spustitelný z horní lišty, v případě, že je zjištěna aktualizace, se před spuštěním ještě stihne updatovat. V SEAndroidu jsou všechny aplikace odděleny od běžných, např. můžete zde mít vyfocené vlastní fotografie, Fotoaparát neumožní změnu režimů, sériové snímání ani ukládání GPS souřadnic, internetový prohlížeč má vlastní historii, apod. K dispozici je celkem osm aplikací, další je možné nainstalovat ze zabezpečené části obchodu SamsungApps. Pro tabletový Knox je v současné době k dispozici 63 titulů, z nichž je 38 distribuováno bezplatně. Zdrojem aplikací v normálním režimu je již zmiňovaný SamsungApps nebo Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stahujeme bezplatné a placené aplikace pro Samsung Knox, integrovaný klient Twitteru

Základní nabídku aplikací doplňuje bonusový software, který je téměř identický s nabídkou pro Note 3, kterou jsme si popsali v dřívějším článku. Navíc k tomu můžeme připočítat klienta Twitteru, jenž je optimalizovaný pro pero S Pen, nahlížet do tweetů ale přesto neumí. Smart Remote pak slouží k ovládání domácí televize infraportem na horní hraně., musíte si jen vybrat podporovaného výrobce.

Full HD videa, UHQ audio

U Wi-Fi tabletu nesmíme zapomenout ani na multimediální vyžití. Základem je hudební přehrávač s inovovaným uživatelským rozhraním a vylepšeným ekvalizérem. Ten si můžete nastavit v šachovnici podobné přehrávání hudby podle nálady a s bonusovým natavením, většina je funkční jen při zapojených sluchátkách. To se týká i funkce AdaptSound, která si otestuje slyšitelnost a vašich uší a tomu přizpůsobuje zvukový výstup. Zvuk v reproduktorech je při přímém srovnání s loňskou verzí Notu 10.1 srovnatelný, snad je jen trochu plechovější, ale zase zahraje hlasitěji. Při přehrávání do sluchátek nemáme žádné námitky, s kvalitou budou spokojeni i náročnější posluchači, mezi podporovanými formáty nechybí ani UHQ Audio (24 kbit, 192kHz). Mezi podporované kontejnery patří např. *.aac, *.mp3 nebo *.flac.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva vzhledy hudebního přehrávače, ekvalizér a přehrávání hudby podle nálady

Při přehrávání může být na displeji zobrazen náhled alba interpreta, hudbu lze přehrávat přes SamsungLink i v domácí TV Samsung, stačí stisknout tlačítko v levém horním rohu, televize musí být připojení do stejné Wi-Fi sítě, jako tablet. Vzdálené přehrávání je možné i u videopřehrávače a to včetně videí s titulky, u nich ale v TV nebylo přítomno správné kódování vstupních znaků. Titulky mohou být pojmenovány i jinak, než samotné video, pak je musíte nastavit přes kontextovou nabídku včetně barev a možné přesynchronizace. Mezi podporované formáty videí patří např. *.avi či *.mp4. Přehrajete i videa ve formátech *.mkv, u všech testovacích videí ale u nich nebyl podporován zvukový kodek. Videa se v přehrávači dělí na vlastní a zakoupená videa, v náhledech se animují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videa se v náhledech animují, při přehrávání videa se můžete spolehnout i na titulky ve formátu *.srt

Přímo z videopřehrávače se můžete dostat do obchodu s filmy, což je obchod navázaný na SamsungApps ale filmy jsou z něj distribuovány samostatně v SD nebo HD kvalitě. To stejné se týká obchodu s knihami, který je přítomen v multimediálním centru SamsungHub. Stejně jako u filmů, i zde je přítomna nabídka lokalizovaného obsahu vizuálně oddělaná od cizojazyčný knih. Jen načítání nabídek mohlo být svižnější. Třetí položkou v SamsungHubu jsou hry, ve své podstatě se jedná pouze o zkratky na obsah z Google Play a SamsungApps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
GroupPlay a skupinové přehrávání hudby, klient YouTube a aplikace pro dálkové ovládání televize

Stejně jako videopřehrávač, se chová i YouTube klient, přesměrování na TV je opět otázkou několika vteřin. Tabletem můžete ovládat i samotné přehrávání televize aplikací Smart Remote. GroupPlay slouží ke sdílení přehrávání hudby, videa, prohlížení dokumentů a hraní her. Funguje obstojně, škoda jen, že evidujeme multiplayerové hraní jen na papíře, v reálu totiž žádné hry k dispozici nejsou.

Témata článku: Samsung, , , , , , Apple iPad Air, Apple iPad Air 128GB 4G, Apple iPad Air 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 16GB 4G, Apple iPad Air 2, Apple iPad Air 2 128GB LTE, Apple iPad Air 2 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 2 16GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB Wi-Fi, Apple iPad Air 32GB 4G, Apple iPad Air 32GB Wi-Fi, Apple iPad Air 64GB 4G, Apple iPad Air 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE,