Samsung Galaxy Note 7: Mluví o něm celý svět, přesto jej nemůžete mít [recenze]

  • Otestovali jsme telefon, který na trhu již nepotkáte
  • Funkčně našlapaný smartphone srazila chyba, kterou nikdo nečekal
  • Ukázalo se, že oční skener zatím není určen pro uživatele s brýlemi
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Galaxy Note 7 je smartphonem klasické konstrukce s rozměry 154 × 74 × 8 mm. Oproti Galaxy S7 Edge je patrná větší „hranatost“ telefonu, i díky tomu, že jsou boky jen nepatrně zahnuty. Ano, i u Notu 7 je hlavní devizou zahnutý displej, ovšem samotné zahnutí je vizuálně jen nepatrné, takže celek působí čistě a „nerušivě“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 7 jsme otestovali v základní, ale zřejmě nejméně atraktivní, barvě - černé

Telefon se přes nepatrně zahnutou hranu zvedá z rovného povrchu lépe, než Galaxy S7 Edge, a také se dlouhodobě lépe drží v ruce. Jihokorejci navíc úplně eliminovali náhodné registrace dotyků na zahnutých částech. A i když to Samsung vizuálně „nepřiznal“, telefon disponuje zvýšenou odolností IP68. Konektory a reproduktor mají své vlastní vnitřní membrány, které chrání vnitřnosti před vniknutím prachu a vody.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U Note 7 byl opět použit metalický nátěr, který mění barvu od černé a šedou v závislosti na tom, z kterého úhlu na telefon dopadá světlo

Samsung u Notu 7 použil tzv. symetrický design, čelní strana je tedy zahnuta stejně jako strana zadní. Obě jsou vyrobeny z odolného skla Gorilla Glass 5, které uprostřed doplňuje kovové šasi. U použitých skel se zpočátku objevovaly skeptické ohlasy na kvalitu poslední verze Gorilla Glass, v praxi jsme však žádné větší problémy (rozumějte „snadné škrábance“) nezaznamenali. Snad jen zvýšenou míru otisků prstů, po vybalení telefonu z přepravních fólií se jich téměř nezbavíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V dlani se telefon drží překvapivě dobře, ale častokrát pro jeho ovládání budete potřebovat obě ruce. Zvláště tehdy, máte-li menší dlaně

V redakci jsme otestovali černou barevnou variantu, a byť je model určen pro větší dlaně, drží se překvapivě jistě. Pokud jej držíte v jedné ruce, palcem obsáhnete jen spodní polovinu displeje, ovšem s aktivací jednoručního režimu (trojnásobný stisk klávesy Home) se plocha zmenší, takže prstem obsáhnete většinu operační plochy. Mnohem častěji ale budete telefon držet v jedné ruce a druhou rukou jej ovládat či na něm psát perem S Pen.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pero z těla vysunete stisknutím tlačítka, je kompaktnější a díky tenčímu hrotu i přesnější při kreslení a zapisování poznámek

Šachta pro pero je umístěna ve spodní hraně, stylus na vás „vyskočí“ až po stisknutí tlačítka na jeho konci. Pokud bychom porovnávali s Notem 4, je pero o něco lehčí, užší a má tenčí hrot. V recenzi jsme si potvrdili naše první dojmy, stylus opět píše a kreslí přesněji, dojem se co další generaci stále více přibližuje běžné tužce. Navíc je jím možno v omezené míře kreslit i na vlhký displej, a jeho hrot je detekován i na zahnutých hranách.

Klepněte pro větší obrázek
Vedle vloženého pera najdete hlavní systémový reproduktor, mikrofon a konektor USB Type-C. Ten byl u Samsungu použit vůbec poprvé, ovšem skutečná premiéra se zřejmě posune až na Galaxy S8. Na horní hraně je přítomen šuplík pro microSD a nanoSIM

S ohledem na bezpečnost se v telefonu nacházejí dva stěžejní prvky. V oblasti nad displejem je úplnou novinkou skener oční duhovky, který doplňuje již tradiční snímač otisků prstů umístěný v domovském tlačítku. To je dostatečně velké a má trochu hlasitější stisk, senzorické ovladače po stranách při stisku zase silněji vibrují a jsou i podsvětleny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Boční hrany tradičně vyplňují regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko

Levý bok tradičně zastupují regulátory hlasitosti, na pravém zase najdete zamykací tlačítko. Boční ovladače se nám ovládaly dobře, stisk byl „tak akorát“. Na horní hraně pak najdeme, mimo sekundárního mikrofonu, i šuplíček, který otevřete až pomocí dodávaného špendlíku. Součástí šuplíku je slot pro nanoSIM a také pro microSD, kterou rozšíříte interní 64GB paměť.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přerušení v šasi značí vývody antén, zadní skleněnou část můžete použít i jako nouzové „zrcátko“

Na zádech je dominantním prvkem 12Mpix fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Světelnost objektu je f/1.7, tedy stejná jako u selfie kamerky, byť ta má pouze 5Mpix rozlišení. Vedle fotoaparátu najdete společný prvek - snímač otisků prstů s bleskem. Záda jsou pevně spojena k dalším součástem telefonu, takže baterie je uživatelsky nevyměnitelná. Můžete ji však přímo po vybalení z krabice nabíjet i bezdrátovou nabíječkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I záda telefonu mění barvu podle intenzity okolního světla, fotoaparát vyčnívá z telefonu podobně jako u S7 Edge

Celkově je telefon hodně podobný Galaxy S7 Edge či Galaxy Note 5, se kterým však našinec nemá možnost srovnání, protože tento model se v Evropě neprodával. Note 7 však ještě navíc nabízí zvýšenou odolnost IP68, dle které by měl vydržet bez úhony půl hodiny jeden a půl metru pod vodní hladinou. Několik testovacích ponoření zvládl smartphone bez úhony, odolnost se však bude hodit spíše tehdy, když vás s telefonem venku nečekaně překvapí déšť.

Klepněte pro větší obrázek
Základní balení Galaxy Note 7 se drží dřívějších standardů, navíc dostanete pouze dvě redukce z USB-C na microUSB a plnohodnotné USB

Součástí základního balení je mimo telefonu adaptér do sítě, datový kabel, výměnné hroty pro pero s pinzetou, sluchátka a také redukce z USB-C na USB a také z USB-C na microUSB. To, kdybyste k telefonu chtěli rovnou připojit své starší příslušenství. U telefonu vyšší cenové kategorie bychom ještě ocenili přibalenou fólii na displej nebo alespoň čistící hadřík. Nic z toho se ale v konečném důsledku nekoná.

Samsung v Galaxy Note 7 poměrně úspěšně dotáhl do konce koncept zařízení se zahnutým displejem. Nechtěné dotyky na zahnutých plochách jsou eliminovány, telefon se dobře drží a také bez problému zvedá ze stolu. S odolným sklem Gorilla Glass 5 jsme nenarazili na žádný problém, speciálně u černé barvy však zamrzí viditelné otisky prstů na skleněných částech.

2. Displej

Samsung Galaxy Note 7 je osazen 5,7" Super AMOLED displejem s rozlišením 2 560 × 1 440 pix, který byl testery DisplayMate označen jako nejlepší mobilní displej současnosti. Displej se stále pyšní sytými a líbivými barevnými odstíny, které se však barevnou věrností nemusí úplně blížit reálným odstínům. Zobrazované barvy však můžete upravit aktivací jednoho ze čtyř displejových režimů. Displej má dostatečně velkou jemnost (518 PPI) a absolutní černou, která se rovná vypnutému pixelu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otisky prstů na krycím sklíčku displeje budou na denním pořádku

Samostatnou kapitolou je maximální jas displeje, který se v automatickém režimu sám nastaví na přímém světle. Dosahuje přes 1 000 nitů, takže i na přímém ostrém slunci vše bez problémů přečtete. Navíc, funkce automatického jasu využívá i čidlo na zadní straně telefonu, takže se snaží jas displeje nastavovat co nejpřesněji. A pokud nejste spokojeni, můžete automatice ručně přes horní lištu jas ručně zvýšit, což si telefon postupem času zapamatuje a bude vám přednostně v různých situacích nabízet o něco jasnější displej.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej je i u Notu 7 zahnutý, ovšem ne tak výrazně jako u S6 Edge či u S7 Edge. Možná i díky tomu se povedlo eliminovat detekci náhodných dotyků na boční hrany, přičemž byly zachovány boční panely i noční hodiny

Při práci s telefonem v noci je vhodné nastavit co nejnižší jas, a minimum je opět výrazně nižší, než minimum u Galaxy S7 Edge. Displej Notu sotva svítí, takže s ním zbytečně neoslňujete okolí, ani své oči. Navíc, z horní lišty lze rychle aktivovat filtr modrého světla v několika úrovních, který má odbourat nespavost pramenící ze sledování displejů těsně před spaním. V praxi se displej na maximální modrý filtr přesune do žlutého spektra, není tedy na oči tolik „agresivní“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Filtr modrého světla v noci uleví vašim očím. Lze jej rychle nastavit z horní lišty, a to i s patřičnou intenzitou a přesným naplánováním

Další zajímavým detailem displeje je podpora HDR při streamování videoobsahu. Zlepšenou kvalitu obrazu nepocítíte nejen u videí kódovaných pro HDR, ale, díky Video Enhanceru, také u ostatních videí. A nakonec, ani jeho samotné rozlišení není pevně daným parametrem, v rámci úsporného režimu si můžete nastavit i omezení rozlišení, a to na Full HD či rovnou HD. Rozdíl mezi nejvyšším a HD rozlišením je dost patrný, ovšem třeba při základním ovládání telefonu není třeba grafický čip vytěžovt na maximum.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úsporný režim umožní nastavit displeji Full HD či dokonce jen HD rozlišení. To vám na výdrži spolu s některými dalšími omezeními přidá i několik hodin

A co se týká samotného prostředí, v zahnuté části displeje dostává určitou „plasticitu“, což je hodně líbivé. Trochu méně praktické je to však při čtení textů u kraje displeje, ve „zlomu“ jsou texty o něco hůře čitelné. Není to však nic, na co by se nedalo zvyknout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim Always On Displej dvakrát v praxi: čekejte nové styly hodin, vlastní obrázek i notifikace třetích stran

Galaxy Note 7 je vůbec prvním telefon s odolným sklem Gorilla Glass 5, ovšem v některých testech toto sklo dopadlo hůře, než předchozí generace. V průběhu testování jsme telefon přenášeli v pouzdře a nepozorovali jsme na displeji žádné škrábance. Trochu horší to ale zřejmě bude se zadní skleněnou stranou, která přijde do styku s různými povrchy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Always On Displej umožňuje u Notu 7 nastavit různé styly hodin, vlastní obrázek na pozadí a hlavně dokáže zobrazit i notifikace aplikací třetích stran

Při zamknutém telefonu je opět k dispozici režim Always On Displej (AOD). Může zobrazovat kalendář, hodiny či samostatný obrázek. Největší změnou je ale podpora většiny systémových notifikací. Na AOD se tak mohou zobrazit třeba i notifikace různých messengerů, uloženého screenshotu, aktualizace aplikací, apod. Tedy nikoliv pouze notifikace hovorů a zpráv. A pokud je ikon najednou až příliš hodně, zobrazíte si další po stisknutí tlačítka +. A co se týká dalšího obsahu, na AOD můžete přidat i text, fotku nebo rovnou vlastnoruční kresbu či náčrty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Panely Edge mají stejnou funkčnost jako u Galaxy S7 Edge, tj. nechybí „barevné“ kontakty, zástupci aplikací či noční hodiny. Stále ale chybí nějaká klíčová funkce, jak zahnutý displej více zpropagovat

Systémová nadstavba s Panely Edge je naopak úplně stejná jako u Galaxy S7 Edge, panely můžete vysouvat zleva i zprava, a nabídnou různé funkce včetně pravítka nebo rychle přístupného počasí či zástupců aplikací. Samsung ale zatím nepředstavil žádný stěžejní panel, který by nás donutil tuto funkci používat. Za nás je tak bez nějakých výrazných změn spíše jen do počtu.

Displej je velmi silnou stránkou testovaného modelu. Ve tmě i na sluníčku exceluje, negeneruje náhodné dotyky na zahnutých stranách, musíte mu však odpustit ne úplně reálné podání barev. Always On zobrazí i notifikace třetích stran, snad jen panely by mohli konečně dostát nějakého reálného využití.

3. Hardware 

Samsung Galaxy Note 7 v Evropě používá stejný procesor jako „es sedmičky“, a to osmijádrový Exynos 8890 o taktu 2,3 GHz. Jedná se o čipset architektury ARM big.LITTLE, čtyři 1,6GHz jádra Cortex-A53 jsou určena pro úsporu, a zbylá čtyři (Mongoose od Samsungu, 2,3 GHz) pro výkon. V pohotovostním režimu vždy běží čtyři podtaktovaná jádra, v případě nutnosti ale zvýší svou frekvenci a „povolají na pomoc“ zbylá 4 jádra.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na paměť RAM ukazuje, že TouchWiz s Grace UX je stále hodně paměťově náročný

Galaxy Note 7 má k dispozici 4GB operační paměť (technicky vzato zhruba 3,5 GB, zbytek připadá grafickému čipu), po najetí telefonu, resp. po vymazání dat, zbývají v RAM zhruba 2 GB, ovšem po obnovení některých služeb se dostáváme na zhruba 1,2 GB volného místa v RAM.  Ukazuje se, že je TouchWiz s nadstavbou Grace UX je stále hodně paměťově náročný, ovšem ve většině případů běží vše bez problémů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Delší dobou nepoužité aplikace se dají uspat, telefon nabízí i možnost automatických restartů či údržbu zařízení po kliknutí na tlačítko

Vypadá to, že si „hladovost“ nadstavby konečně uvědomil i Samsung a tak v Nastavení nabízí jakousi „údržbu“ zařízení. Ta je dána indexem číslo/100, který ukazuje, jak moc je třeba samotná optimalizace. A ta neznamená nic jiného, než současné pročištění dočasných souborů, ukončení aplikací na pozadí a promazání přebytečných procesů v paměti RAM. Několikrát denně si při otevírání či při přepínání aplikací všimnete drobných lagů a nepatrných zádrhů prostředí. A to už by se u takto vybaveného modelu určitě stávat nemělo.

Výsledky benchmarku Antutu 6.0.1:

  • 3D: 47 134
  • UX: 42 465
  • CPU: 35 711
  • RAM: 10 089
  • Celkem: 135 399

Součástí čipsetu je i grafický adaptér Mali-T880 taktovaný na 650 MHz. V případě prvního testovacího kusu docházelo při spuštěných hrách k přehřívání čipsetu, zejména byl-li telefon na přímém slunci s nastaveným automatickým jasem. To vyústilo v zaseknutí telefonu, který byl zhruba po půlminutě restartován. Jak takový problém vypadal, ukazuje toto video z YouTube, problémem byla nejčastěji ovlivněna černá varianta:

U dalších kusů se však tento problém již neobjevil. Při hraní se však záď telefonu i přesto poměrně výrazně zahřívá. Stejně jako u S7 může být užitečným doplňkem nabídka Game Tools, díky které vás např. při hraní nemusí rušit hovory ani zprávy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nechybí ani obvyklá herní nadstavba Game Launcher a Game Tools

Telefon se na trh dostal pouze v 64GB variantě, pokud ale odečteme systémovou část, dostáváme se, hned po vybalení z krabice, na metu 50 GB volného místa. K tomu můžete ještě připočíst možnost přesunu aplikací a her na paměťovou kartu přes Nastavení - Aplikace - Všechny aplikace. Místa pro hry a aplikace je tedy dost a dost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o využití dat, nastavení intenzity vibrací, režim Nerušit a vestavěný ekvalizér

Největší inovací byl u Notu 7 skener duhovky. Oční skener mohl být použit ke vstupu do soukromé složky v Samsung KNOX, případně k odemčení zařízení. Již při nastavování se ale dozvíte, že zde existuje možné riziko určitého poškození zraku. Navíc, u lidí s brýlemi má telefon problém oči správně vyhodnotit, a to zejména v interiérech, když se v brýlových sklech odráží okolní objekty, např. obrazovka monitoru, či za horšího venkovního osvětlení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oční skener při snímání a zabezpečená složka Samsung KNOX

A sundávat brýle při každém odemčení telefonu vás prostě velmi rychle omrzí. Tento problém se nám částečně podařilo obejít tak, že jsme registrovali oči i s nasazenými brýlemi, ale i tehdy se nám podařilo úspěšné odemknutí telefonu jen ve dvou případech z pěti. Skener oční duhovky je tedy zajímavou technickou záležitostí, ovšem v praxi jej brzdí ne úplně rychlé snímání a také určitá nepraktičnost, hlavně pro osoby, které nosí brýle.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr zabezpečení displeje zahrnuje i otisky prstů či skener duhovky

Note 7 ale nabízí i „klasický“ snímač otisků prstu ukrytý v domovském tlačítku, ovšem vyhodnocování otisků je o něco pomalejší, a to i při porovnání s Galaxy S7 Edge. Posledním senzorem je čidlo srdečního tepu na zadní straně, které na druhou stranu měří o něco rychleji, než dříve, a položení prstu na snímač můžete využít i pro pořízení selfie. Výstupu z měření pak přináší aplikace S Health.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr z dostupné konektivity

Telefon má poměrně bohatou konektivitu, nechybí Wi-Fi, Bluetooth, NFC ani LTE včetně podpory českých frekvencí. Pomocí SmartView můžete telefon rychle bezdrátově připojit k domácí televizi Samsung a přehrát na ni obrazový či zvukový obsah. Aplikaci SideSync dovolí zrcadlit displej telefonu do tabletu, aplikaci Smart Switch zase můžete využít pro rychlé zálohování a obnovení telefonu.

Telefon vyzvání dostatečně hlasitě, byť zvuk z reproduktoru nezní úplně přirozeně. Možná to je ale jen zvláštními tóny, které dává Samsungu v základu na výběr. Co však musíme ocenit, jsou hlasité vibrace, a to, nejen při volání, ale také v rámci vibrační odezvy. Jejich intenzita lze ale systémově upravit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A výdrž na baterii? Telefon zvládl jeden náročný pracovní den a večer mu ještě zbývalo zhruba 20 procent baterie. Největším „zřoutem“ se ukázal automatický jas, pokud jste telefon častou používali na přímém slunci

Oproti Galaxy Note 5 se rozměry příliš nezměnily (pouzdro z Notu 5 padne i na Note 7), ovšem v telefonu narostla kapacita baterie o 500 mAh na rovných 3 500 mAh. A co se týče vydrže, pohybovala se okolo jednoho dne v maximálním nasazení. Náročný pracovní den tedy telefon zvládne bez úhony, ale počítá se s tím, že jej večer raději připojíte na nabíječku. V případě volnočasového využití s občasným focením a geocachingem vydržel telefon na baterii celý víkend.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá obrazovka, která omezí maximální nabití Notu 7. Od září jste si přepínačem mohli přepnout na limit 80 %, s pondělní aktualizací bude limit pevně stanoven na 60 %. A to je pro celodenní výdrž již velký problém...

Pro stávající majitele (a doufáme, že jich již mnoho není) ovšem již platí softwarové omezení maximálního nabití na 80 procent, ke kterému brzy přibude omezení nabití na 60 procent. Cíl Samsungu je jasný - stáhnout všechny potenciálně nebezpečné modely z trhu. A kam až to může pokračovat? Můžeme předpokládat, že Samsung bude maximální nabití postupně zkracovat o 20 procent...

Hardware byl příčinou zkázy Galaxy Note 7, takže jej hodnotíme spíše průměrně. Výkon zařízení byl skvělý, ovšem přehřívání čipsetu, restarty a hoření baterií vzalo modelu Note 7 budoucnost. Skener očí se navíc nemohl předvést v plném světle, takže se jeho oficiální premiéra zřejmě přesouvá na model Galaxy S8.

4. Software

I když se v souvislosti s Galaxy Note 7 spekulovalo o Androidu Nougat, telefon se dostal do prodeje ještě s Androidem 6.0.1 Marshmallow. Samozřejmě nechybí ikonická nadstavba TouchWiz, která je obohacena o vzhled Grace UX. Ten se pyšní novými ikonami, které jsou hranaté se zakulacenými rohy a na pohled až tolik „nerazí“. Prostředí dále využívá trochu volnějšího uspořádání nabídek, na což si však velmi rychle zvyknete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka se dvěma mřížkami ikon, možná aktivace snadného režimu, hlavní nabídka, editační režim, zamykací obrazovka a jednoruční režim

Byť se ikony mohou zdát určitým způsobem „konzistentní“ s čistým Androidem, můžete s nimi dělat divy. V systému si totiž můžete nezávisle stáhnout schémata i balíky ikon a nezávisle je aplikovat na systémové úrovni. Schématy navíc nepřebarvíte jen tapety a základní obrazovky, ale také změníte barvy, styly a pozadí většiny systémových aplikací. Experimentování se tedy meze nekladou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mimo schémat si zvlášť nastavíte i vlastní balíky ikon. Schémata dokáží změnit i vzhled některých systémových aplikací a také klávesnice

Naopak, trochu déle si budete zvykat na zástupce v horní liště, u kterých se jejich podržením již nedostanete do hlavních nabídek. Místo toho si přes šipku přímo v liště otevřete základní nastavení, a pro pokročilejší volby musíte stisknout tlačítko ve spodní části informačního obdélníku. Ještě před tím si ale musíte v liště posunutím dolů zpřístupnit všechny zástupce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Některé položky mají přímo v horní liště k dispozici určitá nastavení, pro některé funkce tedy ani nebudete muset vejít do systémového nastavení

Na nabídku Nastavení byla aplikována určitá „úspornost“, to znamená, že se budete delší dobu hledat. Pokud jste byli několik let zvyklí na umístění položek, můžete se stát, že budete napoprvé hledat marně. Přímo do systému byl integrován i Samsung Cloud, který můžete využít k zálohování kontaktů, poznámek, internetového prohlížeče, dat z klávesnice i k zálohování fotek a videí. Pro každého uživatele Notu 7 bylo připraveno 15GB bezplatné úložiště a přehledná nabídka pro zálohování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do systému integrované zálohování na Samsung Cloud lze vypnout, nechybí ani režim Multidispleje, v němž si zobrazíte dvě aplikace najednou

Systém umí využívat funkci Multidispleje, takže v jedné chvíli můžete mít na displeji zobrazeny hned dvě aplikace a přesouvat mezi nimi texty nebo obrázky. Ne všechny aplikace jsou ale v tomto režimu dostupné. Další významnější softwarové přídavky se pojí s perem S Pen. Po jeho vytažení z těla se automaticky zobrazí nabídka Bezdotykový příkaz, která vám pomůže se základní interakcí. Je však třeba říci, že možnosti jsou hodně podobné dřívějším tabletofonům od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Systémová gesta a možnosti pera S Pen

Perem můžete v prvé řadě ovládat telefon tak, jak jste jinak zvyklí prstem, ovšem u některých aplikací a her nepochodíte, např. u Pokémon Go. A pokud pero přiblížíte k displeji na vzdálenost necelého centimetru, na zobrazovači je tečkou indikováno, kam směruje hrot pera. Tuto funkci můžete využít např. k „nahlížení“ do složek, na odkazy nebo do spuštěných aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vestavěná aplikace Samsung Notes

Mezi další užitečné nástroje patří např. lupa, která vám dovolí přiblížit vybranou část displeje nebo třeba překladač. K samotnému překladu se využívá Google Translator, takže mezi podporovanými jazyky nechybí ani čeština. Nahlížení perem je ale možné pouze k selektivnímu překladu slov, celých přeložených vět se nedočkáte. Funkce Smart Select umožní vytvořit rychlý animovaný GIF z přehrávaného videa, ovšem funkce je spíše jen do počtu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
„Vyřádit“ se ale můžete i při pokreslení vytvořeného screenshotu. Možnosti máte stejné jako u Samsung Notes

Mnohem využitelnější je pero v aplikaci Samsung Notes, kde mu můžete nastavit různé styly a barvy při kreslení a náčrtcích. Stejně tak lze pero využít k přímému zadávání do textových boxů, které probíhá automatickým rozpoznáním psaného textu. Perem můžete také vytvořit screenshot, přikreslit na něj texty či symboly a rychle jej odeslat dále. Pro „fajnšmekry“ jsou ještě k dispozici výstřižky z webů, které můžete přiřazovat do vlastních kategorií či rychlá tvorba animovaných gifů z přehrávaných videí. Své fanoušky by si pero S Pen určitě našlo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pero S Pen v Praxi: vytváření animovaných gifů, „nahlížení“ na odkazy, lupa a kreslení v aplikaci Samsung Notes

Komunikaci s okolím obstarávají známé aplikace, nechybí ani protokoly volání či aplikace pro čtení a psaní zpráv. Obě však byly v Grace UX nepatrně upraveny. Kvalita zvuku v rámci hovoru byla slušná, maximální hlasitost reproduktoru ale mohla být o něco vyšší. Naopak softwarová klávesnice využívala výrazné systémové vibrace a psalo se nám na ní i v režimu na výšku dobře s minimem překlepů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník, telefonní seznam a obrazovky hovorů, klávesnice, internetový prohlížeč, kalendář a aplikace S Health

Mimo povinných titulů se zbývající aplikace smrskly do složky Samsung. Najdete zde např. budíky, S health, správce souborů, kalkulačku nebo diktafon. Drobné funkční i vzhledové úpravy se týkají i Galerie, internetový prohlížeč však mimo režimu utajení nenabídne nic vyloženě nového. Pokud tedy nepočítáte s bezdotykovým rolováním stránek bezdotykovým náhledem perem S Pen. Hudební reprodukce do sluchátek byla dostatečně kvalitní, běžný uživatel bude určitě spokojen. Výstup si navíc můžete „okořenit“ vhodným nastavením ekvalizéru.

Prostředí Galaxy Note 7 zase o něco více dospělo, můžete jej personalizovat i z pohledu sady ikon, snad jen v Nastavení se dřívější uživatel Samsungů bude trochu ztrácet. Nemůžeme si však nevšimnout občasného zaškobrtnutí systému, u kterého si jinak žádné výrazné problémy neobjevily. Skvělým přídavkem je pero S Pen, které vám nabízí spoustu možností jak interagovat s prostředím.

5. Fotoaparát

Jihokorejci u nového Galaxy Note 7 použili stejný fotoaparát jako u „es sedmiček“, tedy jmenovitě 12Mpix Dual Pixel snímač IMX 260 od Sony, který zvládá i kontinuální ostření (PDAF) a nechybí mu ani optická stabilizace videa. Použitá optika pak má světelnost f/1.7, a to jak na přední, tak i na zadní straně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu, dostupné režimy, filtry a volba rozlišení videa

Aplikace Fotoaparát na první pohled nedoznala výraznějších změn, ovšem delší používání odhalí absenci některých softwarových tlačítek. K fotorežimům se např. dostanete potažením přes displej doprava, směrem doleva zase můžete rychle aplikovat různé filtry. Potažení nahoru, resp. dolů, přes hledáček zase přepíná mezi předním zadním fotoaparátem.

Kvalita fotek na sluníčku řadí Galaxy Note 7 mezi nejlepší fotomobily na trhu, i když někdy je paleta barev lehce vzdálena od reálných odstínů. Na druhou stranu, fotky jsou sytější, líbivější, a více zaujmou, než kdybyste bazírovali na úplně reálných barvách, zvláště při špatném počasí. Při focení v interiérech se snížilo procento rozmazaných fotek, stabilizace je k užitku, stejně jako lepší světelnost optiky.

Oproti předchozím modelům je na displeji za stejného (bídného) osvětlení vidět více detailů, ovšem nějaké vyložené „zázraky“ nečekejte, stále se bavíme o telefonu. Laťka se však oproti modelům S7 a S7 Edge nepatrně zvýšila.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily, slunečné počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekExteriéry, slunečné počasí, ráno až dopoledne
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Exteriéry, slunečné počasí, okolo poledne
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Exteriéry, pozdní odpoledne
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Interiér, bez blesku
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Focení v šeru s bleskem
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Foto bez HDR (vlevo) a s HDR (vpravo)

Videa můžete natáčet maximálně v UHD rozlišení, optickou stabilizaci však využijete maximálně v rozlišení QHD. A pokud by vás zajímal záznam v 60 fps, tak zde je maximem pouze Full HD. Ke kvalitě videí můžeme dodat jen to stejné, co k fotografiím. Stabilizace obrazu je užitečným pomocníkem, a i díky ní se vám podaří vytvořit hodně povedená videa. Občas se v nich ale ztrácejí detaily, a to i přesto, že jsou výrazné objekty dobře zaostřené. Automatika si také ne vždy dokáže poradit se správným vyvážením bílé barvy. Zvuková složka je zase naopak na velmi slušné úrovni.

Ukázková videa:

Fotografie Samsungu Galaxy Note 7 sice procházejí výrazným postprocessingem, ovšem jsou i přesto velmi povedené. Celý dojem trochu kazí jen barevné podání fotek, které je nepatrně mimo skutečné odstíny barev, a také občasná absence detailů u natáčeného videa. Na druhou stranu, pokud by byl Note 7 na trhu a chtěli byste jej brát na rodinnou dovolenou, kompakt byste mohli s klidným svědomím nechat doma.

Celkové hodnocení: 78 %

Samsung Galaxy Note 7 měl skvěle našlápnuto, a pokud by se jeho osud nenaplnil s předstihem, byl by jedním z aspirantů na nejlepší smartphone letošního roku. Samsung jej však musel stáhnout z trhu, takže následující recenzi berte spíše jako derniéru. Do samotného hodnocení zasáhly i problémy s baterií, takže jsme Notu 7 udělili nižší hodnocení, než byste od, ještě nedávno nejdražšího Samsungu, čekali.

V době vydání recenze (konec října 2016) je situace taková, že je telefon postupně stahován z trhu. V Evropě se sice již podařilo od uživatelů vybrat dvě třetiny Notů, ovšem u zbývajících přístrojů bude jejích vrácení zpět zřejmě těžší. Najdou se totiž i tací, kteří nedbají na doporučení výrobce a telefon stále používají. Dá se předpokládat, že tyto uživatele dostane do prodejen až postupné snižování maximálního nabití baterie. A pokud se mu neoficiálními zásahy do telefonu vyhnou, může se jednat o nerozvážný hazard.

A protože Note 7 na trhu již není k dispozici, bude pozastavena spousta slibně se rozvíjejících se služeb. Máme tím na mysli Samsung Cloud, skener duhovky si samotné prostředí Grace UX, které si zakládá na vylepšeném režimu Always On Displej s notifikacemi třetích stran i na filtru modrého světla. A právě tyto funkce by se mohly dostat v budoucnu do letošních „es sedmiček“ a samozřejmě také do připravovaného Galaxy S8.

A shrnutí testovaného modelu v jedné větě? Samsung Galaxy Note 7 slibně začal, ale velmi neslavně skončil...

Plusy:

  • Super AMOLED displej není až tak zahnutý, telefon se dobře drží
  • jemný displej, velmi dobře čitelný na sluníčku
  • filtr modrého světla uleví unaveným očím
  • ještě přesnější psaní perem S Pen
  • skvělý pracovní i herní výkon
  • v rámci úsporných opatření je možno snížit rozlišení displeje
  • redukce USB C - USB a USB C - microUSB přímo v základním balení
  • pořizuje kvalitní fotografie
  • zvýšená odolnost IP68

Minusy:

  • přehřívání čipsetu a problémy s bateriemi vyústily v ukončení prodeje
  • být v telefonu vyměnitelná baterie, má možná Samsung po starostech
  • rychlé vybíjení baterii při větší zátěži
  • problematické skenování očí u uživatelů s brýlemi
  • viditelné otisky prstů na displeji a zadním skleněném krytu
  • TouchWiz je stále hodně paměťově náročný
  • Občasné prodlevy při otevírání či přepínání aplikací

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy Note 7, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Samsung Galaxy S8, Okolní objekt, Bezdotykový příkaz, Vrácení, Přerušení, Mobilní displej,