Samsung Galaxy Note 8: Jak fotí a jak pracuje pod vodou

  • Když vezmete obyčejný dotykový mobil do vody, dotykový displej prakticky nefunguje
  • Pro Note 8 a jeho S Pen je to ale hračka
  • Ukážeme vám také, co padá z nového dvojitého fotoaparátu

Samsung 23. srpna v New Yorku představil Galaxy Note 8 a už 25. srpna jej přivezl i do ČR. Telefon jsme vyzkoušeli a máme pro vás několik praktických postřehů. V centru zájmu stál duální fotoaparát s rozostřením pozadí scény a dvojnásobným přiblížením, mimo něj jsme vyzkoušeli pero S Pen a podívali se na uživatelské prostředí.

Práce pod vodou

Nový tabletofon disponuje zvýšenou odolností IP68, takže vydrží 1,5 metru pod vodní hladinou a to až po dobu 30 minut. Mimo telefonu má stejnou odolnost i pero S Pen, které je navíc jedinou možností, jak telefon ovládat pod vodní hladinou. Při styku s vodou totiž běžný displej dotyky vašich prstů neumí registrovat.

Note 8 při práci ve vodě:

Duální fotoaparát s přiblížením

Pokud bychom u nového Notu 8 chtěli vypíchnout některé nové funkce, mimo pera S Pen by to rozhodně byl duální fotoaparát. O fotoaparátu jsme se zmiňovali již v našem preview, tentokrát jsme ale měli možnost vyzkoušet jej déle, takže vám můžeme ukázat i první ukázkové snímky:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sklenička dvakrát jinak - základní a „rozostřený“ snímek zaměřený na detail

Aplikace Fotoaparát nabídne bohaté nastavení, nechybí výběr z několika fotorežimů, či souběžné focení do JPG a RAW. Režim Živé snímání pořídí fotku širokoúhlým objektivem a teleobjektivem, přičemž pozadí snímaného objektu můžete před i po focení rozostřit. 

Na pořádné zhodnocení fotoaparátu budeme potřebovat více testovacích snímků, ale zatím to vypadá, že s efektem „bokeh“ (rozostření pozadí alá zrcadlovka) je to stejné jako u konkurence. Když pečlivě vyberete scénu s jasně odděleným hlavním objektem a pozadím, je výsledek únosný (viz naše sklenička na stole). Pokud jsou však na pomezí větrem rozevláté vlasy, nebo třeba listy stromů, nastává problém a algoritmy jsou v koncích. 

Naštěstí je zde i možnost používat jednotlivé objektivy pro „zoomování“, což funguje naprosto skvěle a přesně tou cestou by se měli vydat všichni, kdo montují duální fotoaparáty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Duální fotoaparát a následné dvojnásobné přiblížení širokoúhlých fotografií
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní a přiblížená fotka, tentokrát ve standardním formátu 4:3

Samsung Experience 8.5

Samsung Galaxy Note 8 se do prodeje dostane s Androidem 7.1.1 a grafickým prostředím Samsung Exprience 8.5. Oproti verzi 8.1, která je použita u Galaxy S8 jsme nenašli žádný rozdíl. K dispozici jsme měli předprodukční vzorek, takže hodnotit svižnost prostředí zatím není na místě. Zdálo se však, že systém běhal o něco plynuleji, podepsat se pod to mohla i použitá 6GB RAM. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozdíly mezi novou a starší verzí grafické nadstavby Samsung Experience jsou z pohledu uživatele neviditelné

Hlavní nabídku opět vysouváte ze spodní části displeje, v horní liště nechybí zástupci rychlého spuštění, nikterak překvapivá nebyla ani nabídka aplikací. Část z nich je nově k dispozici k volitelnému stažení z Galaxy Apps. Po vysunutí pera S Pen se aktivuje nabídka Bezdotykového příkazu, v němž jsme si mohli vyzkoušet několik funkcí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bezdotykový příkaz, Okamžitá zpráva, omalovánky a překlady pomocí pera S Pen

V rámci Okamžité zprávy můžete odeslat vámi načrtnutou animaci vašim přátelům, a to např. přes WhatsApps, Messenger, e-mailem nebo MMSkou. Omalovánky značí přístup k aplikaci PENUP, v rámci které můžete perem vybarvovat černobílé obrázky z různých kategorií. Perem můžete i přímo překládat slova nebo rovnou celé věty. Engine zatím nefungoval stoprocentně v překladu vět, ovšem u překladu jednotlivých slov byl víceméně bezproblémový. Bylo třeba jen navolit správný zdrojový a cílový jazyk.

Note 8 v akci:

Pouzdra

Ke Galaxy Note 8 bude k dispozici i široká řada obalů a krytů. Většinu z nich známe již z dřívějška, např. průhledný zadní obal, „semišový“ Alcantara kryt nebo dvoudílný 2Piece Cover. Novinkou bude robustní Protective Cover, který po nasazení přidá Notu 8 zvýšenou odolnost dle amerického armádního standardu MIL-STD810G. Budete se ale muset vzdát bezdrátového dobíjení nebo režimu DeX. Obě funkce budou dostupné až po sundání krytu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka obalů a pouzder pro Galaxy Note 8. V detailu: ClearView Standing Cover, kryt Alcantara, dvoudílný 2Piece Cover, základní průhledný kryt a nový odolný Protective Cover

Samsung u Notu 8 nadále počítá s prémiovým servisem MojeGalaxy, který byl spuštěn již u Galaxy S8. Telefon se na trh dostane 15. září  za 26 999 Kč v černé a zlaté barevné variantě. Na open marketu se má objevit i Dual SIM verze, která bude mít jeden slot pro nanoSIM a druhý slot, kde může alternovat další nanoSIM nebo paměťová microSD. K předobjednávkám Notu 8 přibalí Samsung zdarma dokovací stanici DeX. Další detaily nového tabletofonu od Samsungu si můžete přečíst v detailním preview.

Samsung Galaxy Note 8
N950, Grace
rozměry a hmotnost: 163 × 75 × 8,6 mm, 195 g
displej: 6,3", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 960, 522 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1024|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSD, RAM: 6 GB, baterie: 3 300 mAh
procesor: Samsung Exynos 8895 (8× Exynos M2, 2 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 560), autofocus, blesk
61 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (16) Další článek: MediaTek představil dvě nová 16nm osmijádra pro střední třídu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy Note 8, AMP, Zhodnocení, S PEN, New York, Standing Cover, Průhledný kryt,