Samsung Galaxy Note 8: Udělejte z mobilu grafický tablet a připojte jej k Windows

Samsung Galaxy Note 8 má v displeji integrovanou dotykovou vrstvu od společnosti Wacom, která spolupracuje se stylusem S Pen. A protože stejná firma již řadu let vyrábí i grafické tablety pro počítače, můžete teď místo grafického tabletu použít displej Notu 8.

Není tablet jako tablet...

Grafický tablet je příslušenství k počítači, které využívají především grafici, kreslíři a také fotografové při retušování snímků. Toto vstupní zařízení se připojuje k PC s Windows přes USB nebo Bluetooth. Grafický tablet se skládá z podložky (alias „tabletu“) a dotykového pera, s nímž jsou úpravy přesnější, než s myší.


Stahujeme potřebné aplikace

V Galaxy Note 8 si stáhněte aplikaci VirtualTablet, a buď verzi Lite s reklamami (občas na vás dokonce vyskočí tabulka s dotazem na hodnocení), nebo plnou verzi za 130 Kč. K této klientské aplikaci ještě potřebujete „serverovou“ aplikaci pro počítač, kterou můžete stáhnout zde. Aplikace vyžaduje Windows 7 a výše a také nainstalovaný .NET framework 4.0+. Pokud jej nemáte, je třeba jej přednostně stáhnout a nainstalovat ze stránek Microsoftu.

Klepněte pro větší obrázek
Serverová aplikace VirtualTablet...

Po instalaci počítačové aplikace je třeba v té mobilní vybrat jeden ze tří druhů připojení. Na výběr je Wi-Fi (je třeba zadat IP adresu počítače), Bluetooth (je třeba spárovat počítač a telefonu) nebo USB. Každé připojení váš naviguje, jak máte přesně postupovat. Pravdou však je, že Bluetooth i Wi-Fi jsou značně zpomalené. Stoprocentní reálnou odezvu budete mít jen u kabelového připojení.

Klepněte pro větší obrázek
...a její mobilní odnož

Před připojením je třeba na telefonu aktivovat Vývojářský režim (5× poklepání na Číslo sestavení v Nastavení - O zařízení Informace o softwaru), a následně otevřít Nastavení - Vývojářské možnosti a zde aktivovat Ladění USB. Je třeba počkat, než se v počítači aktualizují drivery, a následně můžete začít kreslit. Pokud se vám spojení přes kabel nepodaří, osvědčilo se nám nejdříve spojit přes Bluetooth, následně se odpojit a připojit kabelem.

Kreslení i editace fotek

Jakmile pero přiblížíte k displeji, v prostředí Windows se dočasně deaktivuje myš, a vy můžete místo ní používat stylus. Základní bezplatnou „kreslící“ aplikací od Microsoftu je Fresh Paint, v němž funguje i citlivost displeje Notu 8 na různé úrovně tlaku pera S Pen. Čím více tlačíte, tím jsou čáry tužkou, fixou nebo štětcem tlustší. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nabídce je spojení přes Wi-Fi a Bluetooth, nakonec ale stejně skončíte u USB

Pero jsme si dále vyzkoušeli u aplikace Bamboo Paper, která slouží ne sepisování vašich nápadů a dalších poznámek. Ve výřezu displeje Notu 8 obsáhnete celý monitor počítače, takže často bude problém trefit se již do jednou ukončené čáry nebo kresby. Obdobné kreslení však funguje i s tabletem Galaxy Tab S3, který nabídne podstatně větší plochu, resp. daleko větší přesnost při kreslení nebo třeba u editace fotek.

Klepněte pro větší obrázek
Na telefonu kreslíte do tohoto šedého obdélníku, jehož výstup se přenáší do aktuálně zobrazené aplikace v počítači

Ve Photoshopu si můžete pohrát při editaci u hranic objektů, k čemuž se hodí právě S Pen. U řady položek se hodí i citlivost na tlak pera, např. při nastavování průhlednosti. V nastavení aplikace však musíte povolit „Shape Dynamics“ a nastavit jej na „Pen Pressure“, jinak nebudou rozeznávány různé úrovně tlaku na pero. Perem můžete kreslit a upravovat i v různých dalších aplikacích, např. u Zoner Photo Studio i v obyčejném Malování...

Závěr

Aplikace VirtualTablet v žádném případě plnohodnotně nenahradí počítačový grafický tablet, ovšem u Windows vám displej Galaxy Note 8 (popř. Galaxy Tab S3) umožní alespoň částečně využít dotykové zadávání. Buď z pohledu kreslení, nebo pro samotné ovládání systému. Dvojklik perem má totiž stejnou funkci, jako kdybyste ve Windows klikali levým „myšítkem“. Plocha displeje na Notu 8 má však od komfortního ovládání a kreslení na desktopu přeci jen ještě dost daleko, pro účel kreslení se daleko více hodí Galaxy Tab S3 (recenze zde).

První dojmy ze Samsungu Galaxy Note 8:

Diskuze (3) Další článek: iPhony příliš nenadchly. Apple táhnul dolů celý americký akciový trh

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy Note 8, Stejná funkce, Wi-fi a Bluetooth, Kabelové připojení, Výřez, Displej, Graf, Pero, Tab a, Windows!, Photo Studio, Win, Celý monitor, Shape, Vývojářský režim, Wind,