Samsung Galaxy Note 8: znovuzrození velmistra s perem [recenze]

  • Loňské stažení Note 7 z trhu mohlo znamenat úplný konec řady Galaxy Note. Nakonec se stal přesný opak
  • Po roce jsme se dočkali nástupce, který vsází na design „es osmiček“ a chce být úspěšnější, než kdy dříve
  • Snímač otisků zůstává vzadu, úplnou novinkou je duální fotoaparát
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Galaxy Note 8 vsází na designovou linku, kterou praktikují i modely řady Galaxy S8. V centru dění je stále Infinity displej, tj. zobrazovací panel umístěný na většině čelní strany, a také sázka na známé materiály. Přední a zadní strana je chráněna sklem Gorilla Glass 5, šasi telefonu je opět vyrobeno z kovu. Konkrétně z odolnější slitiny Aluminium 7000, a splňuje odolnostní normu IP68. Novinka vydrží bez úhony po dobu 30 min až 1,5m pod vodní hladinou. Destrukčním poškozením při pádu telefonu na podlahu to ale nijak nezabrání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 8 v barevné variantě Maple Gold

Nový Note 8 výrazně vzrostl co do rozměrů, a to i při porovnání s „obřím“ Galaxy S8+ (recenze zde). Tabletofon má rozměry 163 × 75 × 8,6 mm a vaší kapsu zatíží již poměrně výrazně - 195 gramy. Novinka se takvzdaluje od komfortního jednoručního ovládání, které je možné např. u základní „es osmičky“, a nepomáhají tomu ani „hranatější“ zakřivené hrany. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jak moc velký je Galaxy Note 8? Tabletofon je umístěn vpravo, uprostřed vidíte Galaxy S8+, vlevo pak základní Galaxy S8. Rozdíly v rozměrech jsou poměrně výrazné

Samsung u Notu 8 vůbec poprvé v řadě Note použil zakřivený displej, ovšem zakřivení je daleko „strmější“, než v případě Galaxy S8+. Telefon již na první pohled působí daleko více „hranatěji“, což je však dlouholetou charakteristickou vlastností řady Galaxy Note, ke které se chtěl Samsung opět přiblížit. Ovšem, zatímco při ovládání S8+ jste si telefon pohodlně zapřeli do dlaně, Note 8 budete velmi často „přechytávat“. Na pohodlné jednoruční ovládání to už rozhodně nevypadá...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Typický uživatel Notu 8 bude mít v jedné ruce telefon a ve druhé pero S Pen. Stylus je umístěn v těle smartphonu, musíte jej pomocí tlačítka vycvaknout ze spodní hrany. Tlačítko je však poměrně hladké, takže budete často zvažovat, zda jej stisknete polštářkem prstu nebo nehtem. Vůbec bychom se nezlobili, pokud by byl jeho povrch alespoň trochu strukturovaný. Samotné pero je oproti Notu 4 menší a kompaktnější, navíc má zvýšenou odolnost IP68. A protože američané u dřívějších verzí Notu zasekli pero v telefonu obrácenou stranou, nyní již stejnou chybu (ani cíleně) neuděláte. Pero se dovnitř naopak nevejde.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní strana Samsungu Galaxy Note 8 s duálním fotoaparátem

Do redakce se nám dostala zajímavější barevná varianta Maple Gold, která dává vyniknout kontrastu černé a zlaté. V česku se souběžně prodává i černá verze, která podle našeho názoru zařízení moc nesvědčí. Infinity displej je s krytem a boky slit do jednoho celku, to stejné platí i o zadní straně s fotoaparátem. Samsung v Evropě prodává i modrou barevnou variantu, s tou se však na našem trhu (alespoň zatím) nepočítá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V černé liště nad displejem je schován reproduktor, LED dioda, skener oční duhovky a různá další čidla

Přední strana je u všech barevných variant vždy černá, to aby se do ní „schovala“ spousta snímačů. Mimo senzoru přiblížení zde nechybí přední 8Mpx selfie kamerka, snímač okolního jasu, senzor přiblížení k displeji, oční skener, stavová LED dioda a reproduktor. Kovové boky telefonu jsou v našem případě zlaté, stejně tak jako pero S Pen nebo zadní strana telefonu. Na ní se efektně vyjímá i modul fotoaparátu a čtečky otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 8 v dlani

Zmiňovaná zadní část telefonu je, stejně jako přední strana, na hranách nepatrně zakřivena, což napomáhá o pohodlnějšímu držení. Vyjímá se na ní duální fotoaparát, jehož čočky jsou umístěny vedle sebe. Pokud něčím fotoaparát papírově vyčnívá, je to podpora optické stabilizace na širokoúhlé čočce i na teleobjektivu. Vpravo od snímačů najdeme společný modul blesku a snímače srdečního tepu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zadní straně je novinkou duální fotoaparát, kontroverzní čtečka otisků prstů je zde však umístěna i nadále

Kontroverzní čtečka otisků prstů i nadále zůstává na zadní straně a Samsung za to zase schytá vlnu kritiky. Na čtečku se budete muset natahovat ještě více, než u S8+, alespoň, že čtečka není už tak blízko fotoaparátu, takže si jej už tolik nezapatláte. Mnohem pohodlnějším řešení by bylo čtečku přesunout doprostřed telefonu pod logo Samsung, kam prstem bez problémů dosáhnete i poslepu. Nevycentrovaný skener otisků na zádech určitě není tím nejšťastnějším řešením, a spoustu uživatelů již předem odradí od jejího pravidelného používání.

Klepněte pro větší obrázek
Detail spodní hrany Galaxy Note 8, kde nechybí ani 3,5mm jack a slot pro pero S Pen

Spodní hrana nabídne mimo šachty pro S Pen i USB-C konektor, k němuž v základním balení najdete hned dvě redukce (USB-C - microUSB a USB-C - USB A), mikrofon, reproduktor a sluchátkový jack. Do něj můžete zapojit např. sluchátka AKG, která najdete rovněž v základním balení. Reproduktor hraje subjektivně o něco kvalitněji, než v případě Galaxy S8+, a také dostatečně hlasitě. Škoda, že jihokorejci na horní volnou hranu neumístili druhý reproduktor. Zvukové kvalitě by to určitě prospělo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Doplňková tlačítka na pravém a levém boku

Na bočních tenkých hranách se našlo místo jen pro tenká tlačítka, vlevo nechybí regulátory hlasitosti ani tlačítko Bixby. Pokud hlasového asistenta používat nechcete (funguje jen v angličtině), stále nemáte možnost jak funkci klávesy oficiální cestou změnit. Budete si tedy muset opět pomoci aplikací bxActions. Pravý bok obsadilo zamykací tlačítko. Pro všechny doplňkové ovladače platí, že jsou pohodlně ovladatelné, zdvih tlačítek je „tak akorát“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka obalů a pouzder pro Galaxy Note 8. V detailu: ClearView Standing Cover, kryt Alcantara, dvoudílný 2Piece Cover, základní průhledný kryt a nový odolný Protective Cover, který po nacvaknutí Notu 8 přidá odolnostní normu MIL-STD810G

Největšího překvapení jsme se dočkali na horní hraně, Samsung zde totiž použil šuplíček s hybridním slotem, do něhož můžete umístit nanoSIM a dále, buď microSD kartu, nebo druhou nanoSIM kartu. Duální smartphone vyšší třídy od Samsungu je něco, co na trhu chybělo již několik let, a je rozhodně pozitivní, že jihokorejci konečně vyslyšeli hlasy, které po tom volaly. A ani nevadí, že druhá SIM zaujme pozici paměťovky, 64GB úložiště v základu spolu s cloudovými úložišti bude zřejmě většině uživatelům úplně stačit.

Klepněte pro větší obrázek
Obsah základního balení Samsungu Galaxy Note 8

V základním balení najdete spolu s telefonem síťový adaptér Fast Charge, USB-C kabel, sluchátka od AKG s nástavci, dvě redukce, špendlík, vyměnitelné hroty pro S Pen a uživatelské manuály. V případě předobjednávek byla k telefonu přibalena i dokovací stanice Samsung DeX. Stejná verze, která byla k dispozici již pro „es osmičky“.

Samsung Galaxy Note 8 je obrovské zařízení, které vsází na hranatější tvary. Telefon využívá na maximum koncept Infinity displeje, přesto zamrzí několik zásadních nedostatků, např. stále nevhodně umístěná čtečka otisků. Skleněné povrchy navíc vypadají bezchybně jen v krabici, jakmile telefon vezmete do ruky, budete všude vídat otisky prstů.

2. Displej

Samsung Galaxy Note 8 používá 6,3" Super AMOLED displej poslední generace s rozlišením 2 560 × 1 440 pix (poměr stran 18,5:9). Panel je na mobilní poměry skutečně obrovský, ovšem je zakřivený a v rozích zakulacen, takže mohl být implementován do trochu menšího těla. Displej u nového Notu zabírá 83,2 procent přední strany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V řadě Galaxy Note se vůbec poprvé objevuje dvakrát zakřivený displej

Samsung displeji říká „Infinity“, a to podle bočních pohledů, ze kterých máte dojem, jako by displej vlastně vůbec nekončil. Ve vypnutém stavu je přední část displeje jednolitá, jakmile zobrazovač aktivujete, zjistíte, že zakulacení rohů displeje kopíruje zaoblení rohů telefonu, což vypadá působivě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zakřivení displeje je o něco blíže bočních hranám, takže na těle smartphonu zbylo více místa pro rovnou část displeje

Čeho si možná nevšimnete, je rozlišení displeje, které je hned v základu nastaveno „jen“ na 2 220 × 1 080 pix. V průběhu kancelářské práce si hrubší matice nemusíte všimnout, pokud se ale na rozlišení displeje zaměříte, u některých her a QHD videí si všimnete, že grafice „něco schází“. No a pokud přepnete na rozlišení 1 480 × 720, budou se vám texty Nastavení zdát nepatrně rozostřené. V případě nouze to ale za několik procent baterie navíc určitě stojí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení zobrazení, volba rozlišení displeje, jas můžete rychle upravit přes horní výsuvnou lištu

Z technologického principu má použitý displej opět absolutní černou (= vypnuté pixely) a také syté barevné odstíny. Ty však můžete eliminovat nebo alespoň upravit vhodným nastavením zobrazovacího režimu. V základu máte nastavenou Adaptivní obrazovku, která se (poměrně úspěšně) snaží o automatickou úpravu rozsahu a sytosti barev podle spuštěné aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Volba typu a velikosti fontu, zlepšení kvality videí je dostupné jen pro některé aplikace, nastavení citlivosti „domovského tlačítka“ a možnost prohození pozic zpětné šipky a tlačítka posledních spuštěných aplikací

U tohoto režimu můžete upravit i teplotu bílé na celém displeji, kterou lze ještě následně doupravit i ručním posunem hodnot RGB. Pokud nejste extrémně nároční uživatelé, u tohoto režimu zřejmě zůstanete. Na druhou stranu, od standardu sRGB jsou barvy odchýleny poměrně výrazně. 

Klepněte pro větší obrázek
Režim Kino AMOLED (červená) vs. barevný gamut barevného prostoru DCI-P3 (černá) (obr. Displaymate)

V rámci režimu Fotografie je vidět výraznější zelená, což se ukáže na „pohlednějších“ fotografiích, které budou mít trávu „zelenější“ a budou celkově vypadat živěji. Barvy se tak budou blížit standardu Adobe RGB (141% sRGB), a to s minimálními odchylkami. Režim Kino AMOLED  (112% DCI-P3) zase s drobnými odchylkami odpovídá standardu DCI-P3, který se používá u digitálních filmů v americkém filmovém průmyslu. 

Klepněte pro větší obrázek
Režim Fotografie AMOLED (červená) vs. barevný gamut barevného prostoru Adobe RGB (černá) (obr. Displaymate)

Pokud tedy byl film natočen v DCI-P3 a přehráváte si jej na telefonu v některém z HD formátů, jsou barvy v režimu Kino AMOLED zobrazeny přesně tak, jak byly natočeny. I díky tomu získal telefon certifikaci Mobile HDR Premium od UHD Alliance. No a základní režim, to je téměř stoprocentní sRGB. Pokud chcete skutečné odstíny barev, žádný jiný režim nepoužívejte.

Klepněte pro větší obrázek
Základní režim (červená) vs. barevný gamut barevného prostoru sRGB (černá). V něm si displej Galaxy Note 8 nejméně „vymýšlí“ (obr. Displaymate)

Zatímco u „es osmiček“ si někteří majitelé stěžovali na načervenalé displeje, v případě Note 8 se (zatím) nic takového nekoná. V telefonu tak úplně chybí možnost pro vyvážení bílé u okrajů displeje, kterou Samsung do Galaxy S8 dodal s první větší softwarovou aktualizací. Při přímém porovnání displejů musíme zdůraznit vyšší maximální jas (až 1 200 nitů), minimální jas je stejný jako u „es osmiček“, uvítali bychom jej tedy ještě o trochu nižší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Volba režimu displeje. V rámci adaptivního módu si můžete pohrát s teplotou barev i individuálním nastavením odstínů červené, zelené a modré

Můžete si však pomoci aktivací Filtru modrého světla, která zvláště v noci efektivně utlumí modré odstíny. Na maximální intenzitu tak bude displej telefonu výrazně dožluta. V průběhu testování jsme si všimli o něco chytřejší automatiky, která venku v polojasnu nezvýšuje jas displeje na úplné maximum. Na přímém slunci však stále tvrdošíjně odmítá jakékoliv ruční úpravy jasu, navíc je automatikou nastaven základní režim s tmavšími odstíny barev, které jsou lépe viditelné.

Klepněte pro větší obrázek
V noci přijde vhod Filtr modrého světla, který lze vhodně zkombinovat s nočním režimem internetového prohlížeče

V neposlední řadě se nový displej naučil komunikovat s perem S Pen. Pokud se se stylusem přiblížíte k displeji, je směřování hrotu zhruba od 1 cm signalizováno plovoucí tečkou. Díky této funkci můžete „bezdotykově“ nahlížet na časovou osu videa, do složek s obrázky nebo třeba rolovat webové stránky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detailní nastavení možností pera S Pen

Perem můžete třeba i kreslit, vybarvovat nebo nechat rozpoznat ručně načrtnutý text, jeho detekce bez problémů funguje i na zahnutých plochách, ovšem se zakřivením displeje budete u hran bojovat spíše vy. Svislou čáru u zahnuté hrany prostě neuděláte, naštěstí je většina displeje rovná. Displej zvládne rozeznat až 4096 úrovní tlaku pera S Pen, samotný hrot má tloušťku jen 0,7 mm. V základu kreslíte jemné linky, pokud na pero přitlačíte, budou čáry postupně širší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Poznámka na zamknutém displeji, kterou můžete „přichytit“ k režimu Always On. Bude se v něm zobrazovat až do té doby, než poznámku „sundáte

Ve vypnutém stavu si můžete na displeji nechat zobrazit režim Always On Display (AOD) s notifikacemi třetích stran. Dvojklikem se dostanete rovnou do jimi zastoupené aplikace. Na AOD si můžete přidat vlastní fotografii nebo si stáhnout další vzhledy z obchodu Samsung Themes. Po vytažení pera v zamknutém stavu můžete přímo na AOD začít psát poznámku na vypnutém displeji. Nově nejste limitování jen velikostí displeje, ale můžete rovnou stránkovat. Po uložení můžete v editaci poznámky pokračovat po odemčení telefonu.

V případě použitého displeje jsme se oproti „es osmičkám“ dočkali jen nepatrných vylepšení. Displej má větší jas, menší zakřivení u krajů displeje a také podporu pro pero S Pen. To může psát i na zahnutých plochách displeje, byť to moc komfortní není. Na druhou stranu, zahnuté části jsou docela úzké, takže má S Pen dost místa „k rozletu“. Samotné zahnuté kraje opět pomáhají s jistějším držením telefonu, registrace náhodných dotyků byla na bočních hranách ještě o něco více eliminována. Menší Galaxy S8+ se nám však v ruce držet pohodlněji

3. Hardware

Galaxy Note 8 je postaven na stejném hardwaru jako letošní „es osmičky“. Telefon běží na 10nm osmijádrovém Exynosu 8895 v kombinaci s 6GB RAM. Někomu možná bude vadit to, že telefon běží na půl roku starém hardwaru, nový čipset řady Exynos se totiž zřejmě objeví až příští rok u modelu Galaxy S9. Hardwarovou novinkou je tak pouze přidání 2GB RAM navíc, která je v prostředí dost znát.

Výsledky benchmarku Antutu 6.2.7:

  • 3D: 73 165
  • UX: 51 353
  • CPU: 38 746
  • RAM: 10 417
  • Celkem: 173 681

Výkonově je však 10nm čipset opět, a to bez debat, více než dostatečný. V benchmarku Antutu telefon získal 173 tisíc bodů, což je stejný výsledek, jako u Galaxy S8+. Poměrně překvapivě získala stejné dílčí skóre i práce s operační pamětí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Benchmark Antutu a procesorové informace, které prozradil CPU-Z. Čipset je stejný jako u Galaxy S8

Součástí Exynosu 8895 je osm jader v konfiguraci 4 × 1,69GHz Cortex-A53 a 4 × 2,31GHz Exynos M1. Jedná se o „custom“ jádra od Samsungu, která jsou určena pro vyšší výkon. Čipset je postaven na architektuře big.LITTLE s HMP (Hetrogeneous Multi-Processing), který je rozdělen na dva clustery. V praxi tak přepínání procesů na pozadí a jejich přetaktování probíhá plynule stylem „on demand“. Nejnižší takt čtveřice jader je v pohotovostním režimu 741 MHz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hry, zde konkrétně Hearthstone, můžete zobrazit v poměru 16:9 nebo roztáhnout na celý displej. Tentokrát se však hry při změně poměru stran z nabídky posledních spuštěných aplikací nepřepínají do tabletového režimu

20jádrový Mali-G71 od ARM neměl problém s „rozchozením“ i těch nejnáročnějších her na Androidu. No a pokud se budete hraní věnovat déle, počítejte se tím, že se záď tabletofonu nepatrně zahřeje. Telefon má několik výkonových režimů, a jeden z nich je s nižším rozlišením a vyšším jasem zaměřen na hry. Ovšem ani při pevně nastaveném vysokém výkonu nepoznáte žádnou změnu vy ani benchmarkovací aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Game Tools a herní režim, který nabídne několik užitečných nastavení

Operační paměť je 6GB. Po najetí telefonu je zabráno 2,4 GB RAM a zhruba 800 MB je rezervováno pro různé systémové procesy. Garbage Collector není tak agresivní jako dříve, takže v RAM zůstávají např. delší dobu načtené webové stránky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Údržba zařízení se stará o RAM, paměť, výkon, zabezpečení a o baterii. Poslední dva screenshoty ukazují rozdíl mezi zaplněnou a čistou RAM po spuštění telefonu

Interní paměť je 64GB, přičemž Samsung nenabízí žádnou verzi s vyšší kapacitou paměti. Pokud odečteme předinstalovaný obsah, dostáváme se na zhruba 50 GB volného místa. To můžete doplnit microSD kartami až o dalších 256 GB. Interní úložiště je typu UFS 2.1, takže můžete počítat s rychlým čtením a zápisem dat:

  • sekvenční čtení: 804,81 MB/s
  • sekvenční zápis: 203,88 MB/s
  • náhodné čtení: 123,12 MB/s (31 520 IOPS)
  • náhodný zápis: 14,8 MB/s (3 791 IOPS)

Součástí Samsung účtu je 15GB Samsung Cloud, který slouží primárně k zálohování dat ze systémových aplikací a také k záloze fotografií. Ale pozor, záloha je automaticky povolena již prvním spuštění telefonu. Microsoft vám zdarma nadělí 100GB oneDrive, u Googlu zase můžete počítat s bezplatným úložištěm Disk. Místa na ukládání a distribuci souborů tedy bude více než dostatek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Cloudová úložiště - Samsung Cloud (15 GB) a OneDrive (100 GB)

A co na to baterie? Nejčastěji diskutovaným parametrem byl již od představení telefonu napevno integrovaný akumulátor o kapacitě 3 300 mAh. Již letošní Galaxy S8+ měl přitom 3 500mAh baterii. Část vnitřního prostoru musela být vyčleněna pro šachtu pera S Pen, takže zřejmě i díky tomu museli jihokorejci vzít zavděk menší kapacitou baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud aplikace čerpají příliš mnoho energie, telefon vás na to upozorní. Aplikace si můžete nastavit do seznamu, v nichž nesmí využívat mnoho energie, resp. mohou využívat energie, jak je jim libo

V reálu vydrží telefon jeden náročný pracovní den, pokud jej „neodtrhnete od hlavy“ a budete v průběhu dne pár hodin využívat navigaci, bude muset telefon večer směřovat do nabíječky. Celková výdrž při ovládání systému a prohlížení videí je nepatrně nižší, než u Galaxy S8+. Rozdíly jsou však pouze v řádu desítek minut. Vůbec bychom se na Samsung nezlobili, pokud by v tloušťce přidal 2 mm navíc, pokud by to pomohlo navýšit kapacitu baterie. V případě víkendového či ne tolik náročného provozu jsme se ale bez problémů dostali na dvoudenní výdrž.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Omezení a vzhled Ultra úsporného režimu. Po jeho aktivaci vám odhadovaná výdrž naroste až trojnásobně

Ale pozor. Několik hodin navigování nebo hraní her dokáže z baterie ukousnout i třetinu, zvláště tehdy pokud telefon používáte na přímém slunci s maximálním jasem displeje. Baterie letí dolů doslova před očima. A pokud si necháte aktivní režim AOD, počítejte navíc se zhruba 1% úbytkem baterie každou hodinu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Široké možnosti bezdrátové konektivity

Baterii z nuly na sto dobijete rychlým kabelovým nabíjením za 100 minut, v případě rychlé bezdrátové nabíječky Fast Charge Convertible je nabíjecí čas zhruba dvojnásobný. Při půlhodinové pauze dobijete přes kabel zhruba 25 - 30 procent baterie, pokud však budete vyrážet na služební cestu a plánujete si s telefonem „hrát“, bude powerbanka nutností. Alespoň, že nejste kapacitou baterie nijak omezováni, fotit můžete např. i tehdy, pokud je kapacita baterie pod pěti procenty.

Antutu battery test:

  • Celkové skóre: 9 202
    (Spíše podprůměrné skóre naráží na velký displej s vysokou svítivostí vzhledem k nepatrně zmenšené baterii. Velmi podobně dopadl i letošní Galaxy S8+.)

Pár hodin navíc na výdrži si můžete přidat úspornými režimy. Jestliže nepotřebujete maximální výkon telefonu, doporučujeme aktivovat střední úsporný režim, který omezí výkon procesoru, jas displeje a vypne Always On režim. V akutních případech je k dispozici i Maximální úsporný režim, který vypne „zbytečnosti“, takže si z telefonu v černobílém prostředí jen zavoláte, napíšete zprávy a spustíte maximálně několik aplikací. Za tu výdrž to v případě nouze určitě stojí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavujeme odemykání obličejem a očním skenerem

Zabezpečený přístup k telefonu mimo PIN kódu, hesla a symbolu zajišťuje odemykání tváří, sken duhovky či otisk prstu. Rozpoznávání obličeje funguje bez větších problémů, po stisknutí bočního tlačítka stačí jeden pohled a tabletofon se odemkne. Při registraci duhovky si sundejte brýle a kontaktní čočky, protože to tabletofonu dělá problém. Při dalších skenováních však už brýle můžete mít nasazeny. A pokud nejste na přímém slunci, podaří se vám telefon ve většině případů odemknout do několika vteřin. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavit lze i odemknutí telefonu otiskem prstu

Škoda jen tolika kroků navíc. Musíte stisknout zamykací tlačítko, přejet po displeji a poté telefon správně nasměrovat na vaše oči. K tomu by třeba stačilo jen delší podržení klávesy Bixby, která by tak konečně dostala alespoň nějaký smysluplný účel... Do telefonu si můžete uložit jen sken jednoho vašeho oka, což zrychlí vyhodnocování. Poslední možností je snímač otisků prstů na zadní straně, ke kterému se budete dost natahovat. Stačí však přiložit prst na zamknutý telefon a displej se okamžitě aktivuje a odemkne. Jedná se o nejrychlejší řešení pro zabezpečený přístup do telefonu.

Smartphone má bohatou konektivitu, k mobilnímu internetu se připojíte až přes LTE Cat. 16 (v čemž telefon předbíhá infrastrukturu našich operátorů) nebo přes Wi-Fi. Další bezdrátová konektivita je zastoupena Wi-Fi Direct, NFC nebo Bluetooth 5.0, přes nějž můžete přehrávané skladby vysílat hned do dvou bezdrátových sluchátek. Připojené hodinky nebo chytrý náramek řady Gear pak můžete využít místo zabezpečeného odemknutí telefonu pro přímý přístup k telefonu (Smart Lock). Citlivost na GPS byla v interiérech horší, než u S8+, v autě a venku s lokalizací problémy nebyly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Note 8 můžete vložit i do dokovací stanice DeX Station, následně se z telefonu stane „Android“ počítač

Tabletofon samozřejmě podporuje i režim DeX (recenze zde), který byl oznámen již u modelů řady Galaxy S8. Režim má několik změn, které jsme vám zdokumentovali již při představení nového Notu. Jihokorejci se zaměřili na přepracovaní hlavní nabídky, zvětšování aplikací a také na herní režim. Detaily nového prostředí Samsung DeX vám přineseme v samostatném článku.

Klepněte pro větší obrázek
Hybridní slot, do kterého můžete umístit nanoSIM kartu a, buď microSD kartu, nebo druhou nanoSIM kartu

Galaxy Note 8 je hybridním Dual SIM smartphonem, což dává vědět i na zadním krytu. Pokud oželíte rozšíření úložiště o microSD kartu, můžete do šuplíku na horní hraně vložit na šířku druhou nanoSIMku. Po vložení druhé SIM karty se prostředí promění, protože vám v řadě aplikací dá na výběr, jakou SIM chcete pro danou akci (zavolat, napsat SMS, volba pozadí, apod.) zvolit. Preferovanou SIM pro odchozí hovory, SMS a mobilní data můžete napevno navolit v nastavení.

Klepněte pro větší obrázek
Správce SIM karet má stejné funkce jako u dřívějších dualsimů od Samsungu

V jednu chvíli jsou na příjmu obě SIM karty, pokud však na jedné probíhá hovor, druhá se tváří jako nedostupná. Můžete to však vyřešit nastavením přesměrování z jedné karty na druhou. Pokud budete hovořit na SIM1 a na SIM2 vám bude někdo volat, hovor se vám bude na SIM1 signalizovat jako další čekající hovor. Ale pozor, tato funkce se nám povedla aktivovat pouze na dvou SIM od stejného operátora, u kombinace karet se nám funkci nepodařilo rozchodit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K hudebnímu přehrávači se pojí i hudební Panel Edge. Ekvalizér, předvolby a úpravy zvukového výstupu podle doporučených profilů založených na věku. Zvukový výstup si můžete detailně uzpůsobit i podle toho, jaké frekvence tónů slyšíte

Zvukový výstup do sluchátek je na velmi vysoké úrovni, sluchátka od společnosti AKG dobře utlumí okolní zvuky a mají výraznou basovou složku a také vysokou maximální hlasitost. Zvukový výstup si můžete upravit i v rámci ekvalizéru, k dispozici jsou i různé zvukové efekty. O to, co Note 8 postrádá při přehrávání v reproduktoru, o to lépe hraje do sluchátek. Po stažení aplikace SoundCamp z Galaxy Apps můžete využít výhod Profesionálního audia složit si i vlastní hudební skladby.

Samsung Galaxy Note 8 staví na hardwaru Galaxy S8, ke kterému přidává 6GB RAM. Potěšitelnou novinkou je hybridní slot pro dvě SIM karty, stinnou stránkou je však výdrž baterie. Jeden náročný pracovní den zvládne stejně jako Galaxy S8+, ovšem řada Galaxy Note ještě před pár lety své sourozence z řady Galaxy S ve výdrži vždy porážela. Z pohledu ergonomie bude vadit i snímač otisků prstů na zadní straně, na který se budete muset až příliš natahovat.

4. Software

Samsungu se při vývoji Notu 8 nepodařilo dotáhnout ROM s Androidem Oreo, jako některým jiným výrobcům (např. Sony u svých novinek z veletrhu IFA), takže se musíme spokojit s Nougatem ve verzi 7.1.1. Tedy, ne že by nám v systému něco podstatného chybělo, nejnovější verze Androidu však u uživatelů vzbuzují psychologický dojem „maximální aktuálnosti“, což se v případě nového Notu 8 nekoná. Je však jisté, že Note 8 společně s „es osmičkami“ dostanou Oreo „v první vlně“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lockscreen, domovská obrazovka, výsuvná lišta a zástupci rychlého spuštění

Co však aktualizováno bylo, je grafická nadstavba od výrobce, která se nedávno přejmenovala na Samsung Experience. A zatímco v „es osmičkách“ je nadstavba ve verzi 8.1, u Notu poskočila na verzi 8.5. A přináší jednu výraznou změnu - větší plynulost prostředí. Pod tu se sice mohlo podepsat i navýšení operační paměti o další 2 GB, přesto jsou vidět určité optimalizace systému, zejména při spouštění „tradičně zpomalených“ aplikací, jako jsou kontakty nebo internetový prohlížeč. První dojem z odezvy systému je tedy spíše pozitivní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, stažení schémat, balíků ikon a vzhledů režimu AOD. Telefon má bohaté možností sdílení různými informačními kanály

V horní liště čekejte zástupce rychlého spuštění a jezdce pro úpravu jasu, v nabídce jsou i široké možnosti personalizace systému. Vybírat můžete z nepřeberného množství tapet, schémat, samostatných balíků ikon i vzhledů režimu Always On Display. Aplikační výbava telefonu ničím nepřekvapí. Mimo „povinné“ nabídky aplikací od Googlu a Microsoftu nechybí ani složka od Samsungu. Část aplikací od výrobce však musíte dostahovat ručně z Galaxy Apps. Týká se to např. i hudebního a video přehrávače nebo editoru videí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoruční režim pro praváka a leváka, výřez vybrané aplikace může být neustále zobrazen v úzkém pruhu v horní části displeje

Pokud třikrát klepnete na tlačítko domů, aktivujete jednoruční režim, v němž se zobrazovaný obsah přesune do menšího okna, které můžete přesunout k levému či k pravém okraji a pohodlně tak prostředí ovládat palcem. Z nabídky posledních spuštěných aplikací si můžete podporované aplikace otevírat v režimu dvou oken najednou. Nově si můžete vytvářet i takzvané páry aplikací, které se otevřou, jakmile je rozkliknete z bočního panelu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Panely na okraji, tvorba dvojic aplikací, které se následně ukáží v režimu Multidispleje. Z Galaxy Apps si můžete stáhnout i spoustu placených panelů

Bílý pruh u boku displeje značí tzv. panely Edge, které jsou k dispozici rychlým potažením prstu nebo pera z boku displeje. Panelů si opět můžete nastavit celou spoustu, a pokud vás funkce zaujme, k dispozici jsou i placené panely pro zobrazení map, Timeline z Facebooku, zpráv či notifikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bezdotykový příkaz, Live Message, kreslení v aplikaci PEN.UP a detekce zapomenutého pera S Pen

Prostředí můžete ovládat prstem nebo perem S Pen. To má v systému celou řadu funkcí. Dvojklikem na displej se stisknutým tlačítkem začnete psát rychlou poznámku, výběrový režim pera S Pen zase slouží k vyřezání obsahu displeje, např. webové stránky, ze které můžete bezchybně vyextrahovat text a dále jej vykopírovat. Pero je výborný nástroj pro označování textu, stačí podržet tlačítko a táhnout přes text, což odpovídá výběru textu pomocí počítačové myši.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr textu, překlad slov a odstavců, výstřižky s extrahováním textu

Text lze rychle zkopírovat nebo jej přeložit. Na výběr je mezi jazyky i čeština, takže stačí jen ukázat na slovo, které se pomocí online slovníku hned přeloží. Pokud chcete překládat celé věty a odstavce, je třeba kliknout na drobnou ikonku u překladové tabulky. S Pen dále poslouží jako lupa v prostředí nebo jím můžete vytvářet animace Live Message. Ty se uloží ve formátu *.gif a můžete je nasdílet přes e-mail, instant messengery či sociální sítě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lupa a noční režim webového prohlížeče a editor textových zpráv, v němž můžete využít rozpoznávání psaného textu

Perem lze velmi rychle psát na zobrazené QWERTZ klávesnici s číselným řádkem, oceňujeme také to, že se po vytažení pera klávesnice automaticky nezmění na rozpoznávání textu. To funguje s prediktivním slovníkem také velmi dobře a s minimálními překlepy, ovšem rozpoznávání je trochu pomalejší. Při psaní si můžete QWERTZ klávesnici zmenšit a přilepit k jednomu z krajů displeje, nejvíce komfortu ale budete mít při psaní na šířku displeje. Ocenit zde musíme zejména velmi výraznou vibrační odezvu. 

Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici přes šířku displeje bude psát s minimem překlepů

Kvalita hovoru byla na velmi dobré úrovni, stejně tak jako vyzvánění s vibracemi. Jen kvalita zvukového výstupu z reproduktoru by mohla být o něco vyšší. Součástí telefonní aplikace jsou blízká místa podle vaší polohy, které se načítají z online databáze. Můžete si tedy přímo zavolat do blízké restaurace či kavárny a objednat stůl, aniž byste znali jakékoliv telefonní číslo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Poznámka psaná pomocí S Penu, kalendář, kalkulačka s převodníkem jednotek, Word, Excel a PowerPoint

Organizační funkce zastupuje kalendář a aplikace Samsung Notes, ve které můžete textově psané poznámky obohatit o náčrtky a nebo pokračovat v editaci poznámek ze zamknutého displeje. Pokud budete kreslit perem, můžete vypnout rozpoznávání prstů, abyste si do poznámky nedělali nechtěné „čmouhy“ zapřenou dlaní. Pro oddělení firemní a soukromé části se hodí Zabezpečená složka. Ve veřejné i soukromé části můžete mít stejné aplikace s jinými účty (např. Messenger), které se navzájem nevidí. Ikonu zabezpečené složky lze navíc i šikovně zamaskovat či úplně schovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Samsung Health změří srdeční tep i okysličení krve

Několikaletou stálicí je i aplikace Samsung Health, které monitoruje váš pohyb a aktivitu během dne. Platforma je chráněna režimem Knox, takže po rootu se k ní už nikdy nedostanete. Po letech rozvoje je Samsung Health už dost komplexní aplikací, která vám přímo na telefonu změří tep a okysličení krve. Po připojení chytrých hodinek a náramků řady Gear můžete z externích zařízení počítat kroky, měřit spánek, vyhodnocovat cvičení, apod. Až na spánek zastane vše i mobilní aplikace, ovšem telefon musíte nosit pořád s sebou.

Prostředí Samsung Experience těží z navýšení RAM na 6 GB, což se promítlo i do jeho plynulosti. Od Androidu 7.1.1 čekejte to, na co jste byli zvyklí již dříve. Aplikace nezabírají ani jednu stranu hlavní nabídky, většina z titulů od Samsungu je k dispozici k volitelnému stažení z Galaxy Apps. Zde je také připravena bonusová nabídka, např. s elektronickými verzemi některých deníků a časopisů. Vzhled prostředí upravíte schématy, která zasáhnou i design předinstalovaných aplikací.

5. Fotoaparát

Na zadní straně telefonu najdeme, u Samsungu vůbec poprvé, duální fotoaparát. Jihokorejci zde použili širokoúhlý snímač vlastní výroby SLSI_S5K2L2 se světelností F1.7 a také teleobjektiv (F2.4), jehož přesné označení nám není známo. Rozlišení fotoaparátu je 12Mpix, a samotné duální sestavení přináší dvě zásadní výhody.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Fotoaparát a výběr maximálního rozlišení fotografií

V prvé řadě můžete využít dvojnásobný optický zoom bez ztráty kvality obrazu, dále je k dispozici režim živého zaostření, v němž si můžete pohrát s rozostřením pozadí u snímaného objektu. A to, nejen před, ale také po vyfocení snímku přímo v Galerii. Největší přínos je v oblasti portrétů osob, které s úplně rozmazaným pozadím ze snímku vyloženě „vystupují“. Algoritmy pro skládání obrazu ze dvou čoček ale nejsou bezchybné, např. při focení psa a maximálním rozostřením je část srsti ostrá, a část zase rozmazaná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná nastavení Fotoaparátu, regulátory hlasitosti mohou fungovat jako spoušť

Režim rozostření je navíc k dispozici jen pro objekty, které fotíte ze vzdálenosti 1,2 m. Často se vám tedy nepodaří najít příhodné podmínky, a proto radši vyfotíte jen rychlou momentku. Přiblížení při focení je rychle přístupné přes přepínač x1/x2, na využívání digitálního přiblížení tak velmi rychle zapomenete. Přiblížení navíc funguje bezproblémově i při natáčení videí. Galaxy Note 8 má navíc jako první telefon na trhu optickou stabilizaci na obou čočkách, takže i přiblížené snímky budou ve většině případů vždy ostré.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupné fotorežimy a možnosti režimu Pro

Pokud si odmyslíme dvojnásobné optické přiblížení a fotografie objektů s rozostřeným pozadím, je kvalita fotografií srovnatelná s letošními modely řady Galaxy S8. Jedná se tedy stále o jeden z nejlepších fotomobilů na trhu, půlrok vývoje však mimo dvě výše zmíněné inovace příliš znát není. Fotografie s rozostřeným pozadím ale vypadají „jako ze zrcadlovky“, dvojnásobné přiblížení se hodí až překvapivě často, a k tomu všemu připočítejte i tradičně silné makrosnímky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nálepky slouží k „vyblbnutí“. Pokud vám nestačí základní, můžete si další dostahovat z Galaxy Apps

I za šera a v noci je kvalita fotek víceméně slušná, od malého snímače ale samozřejmě nejde čekat žádné zázraky. Snímač má občas problémy s adekvátním vyvážením bílé, takže jsou občas některé fotografie „zamlžené“. Eliminovat to můžete nastavení některého z fotografických režimů, v rámci režimu PRO můžete upravit ISO, čas, měření, ostření, vyvážení bílé a korekci expozice. Nálepky se zase hodí na různé párty, na obličejích se vám mohou zobrazovat brýle, uši, apod. Další nálepky lze dostahovat z Galaxy Apps.

Při focení je režim HDR v základu nastaven na automatiku, před pořízením fotky si můžete nechat nahrát i krátkou sekvenci, která předcházela pořízení snímku. Video nemá moc valnou kvalitu, při focení hromadných fotek se u něj ale nasmějete...

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozostření foťáku je nejvíce využitelné při focení osob a portrétů. Všimněte si rozostřeného ocásku psa na popředí. Ten by měl být v ideálním případě stále zaostřený
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zaostřeno (vlevo) a rozostřeno
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní a 2× přiblížený snímek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nafocené detaily
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bez blesku a s přisvětlením, základní a 2× přiblížené fotografie
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Osmimegapixelová „selfíčka“, u kterých je znát podpora automatického zaostřování

Ukázková videa:

Hodnocení: 84 %

Samsung v případě Galaxy Note 8 vytěžil z konceptu Infinity displeje úplné maximum. Nový model bude cílit zejména na majitele „vysloužilých“ Galaxy Note 4, kteří se již několik let nedočkali žádného nástupce, a kteří si navykli na pero S Pen. Funkce pera jsou stále prvotřídní, pokud si na něj zvyknete, stane se z něj efektivní pracovní nástroj, který „nedáte z ruky“.

Note 8 má skvělý hardware, vysoký výkon, kvalitní fotoaparát a již zmiňovaný S Pen. Na druhou stranu se trochu šetřilo u kapacitě baterie, byť zřejmě z prostorových důvodů by se do těla tabletofonu větší akumulátor nevešel. A je to škoda, protože minulé generace Notu byly poptávány i těmi, kteří požadovali baterie s vyšší kapacitou, než u „mainstreamové“ řady Galaxy S. Rozhodně bychom se nezlobili, kdyby telefon nepatrně přibral na tloušťce a na hmotnosti, v této kategorii se na desetiny milimetru a jednotky gramů již stejně nehraje.

Pokud jste majiteli Galaxy S8 nebo Galaxy S8+, zřejmě vám nebude stát za to telefon vyměnit za nový Note 8. Pokud však čekáte na náhradu za dosluhující Note 4, nemusí vám vadit ani zakřivené plochy displeje, na kterých S Pen bez problémů funguje. Pokud nepotřebujete stylus a duální fotoaparát, je stále lepší volbou Galaxy S8+ nebo kompaktnější Galaxy S8. Odhadujeme, že jejich cena ke konci roku ještě nepatrně poklesne.

Galaxy Note 8 se u nás prodává za 26 999 Kč (u předobjednávek byla součástí dokovací stanice DeX), a je zřejmé, že se jihokorejský výrobce bude snažit konkurovat novým iPhonům hardwarem, a bohužel také cenou. Nové iPHony budou světu představeny v úterý 12. září, a až tehdy bude jasné, zda má Samsung cenu nastavenou jakžtakž adekvátně nebo bude Noteu 8 jednoduše až moc drahý...

Plusy:

  • odolnější kovové tělo doplňuje Gorilla Glass 5 na obou stranách
  • QHD+ Super AMOLED displej s méně výrazným zakřivením
  • slot pro pero S Pen, které kreslí, ukazuje, překládá, animuje, vytřihuje...
  • odolnost IP68 platí pro telefon i pro stylus, který tak umí psát i pod vodou
  • biometrické zabezpečení - skener očí, otisky prstů, face unlock
  • duální fotoaparát s optickou stabilizací na obou čočkách a 2× optickým zoomem
  • vysoký výkon zaručuje osmijádro a 6GB RAM
  • hybridní Dual SIM - místo microSD můžete do telefonu vložit další SIM
  • bohaté základní balení včetně sluchátek od AKG a několika redukcí
  • vylepšený režim Samsung DeX se zaměřením na zvětšování oken a na hry

Minusy:

  • velké rozměry telefonu, nevejde se jednoduše do kapsy
  • černá verze působí hodně „utopeně“ a nevýrazně, zlatá je výraznější
  • hladký konec u pera S Pen, při vycvakávání konec stylusu klouže
  • snímač otisků prstů je stále na zadní straně u kraje, budete se na něj muset hodně natahovat
  • baterie má kapacitu jen 3 300 mAh, např. letošní S8+ má 3 500mAh akumulátor, výdrž telefonu by mohla být vyšší
  • Bixby funguje jen v angličtině, tlačítko oficiální cestou nepřeprogramujete
  • hodil by se ještě jeden reproduktor navíc
  • vysoká prodejní cena

Verdikt:

Note 8 si vzal to nejlepší z Galaxy S8+, navrch přidává pero S Pen a duální fotoaparát. Baterie přišla o část své kapacity, i přesto tabletofon zvládne na jedno nabití jeden náročný pracovní den. Počítejte ale s vyšší pořizovací cenou.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,