Samsung Galaxy Note 8.0: volající tablet se stylusem

Samsung ještě před veletrhem MWC představil osmipalcový Note, tablet s podporou volání a se stylusem S Pen

Samsung poměrně nečekaně odhalil svůj trumf ještě před začátkem veletrhu MWC v Barceloně, na druhou stranu jsme o Samsungu Galaxy Note 8.0 věděli již delší dobu. Galaxy Note 8.0 je zatím posledním přírůstkem do modelové řady Galaxy Note, která se specializuje na dotyková zařízení s Androidem, která disponují speciální dotykovou vrstvou od společnosti Wacom, se kterou interaguje vyjímatelné pero S Pen. Novinku bychom velikostně mohli zařadit mezi Note II a Note 10.1, vzhledově se spíše blíží tabletu, funkčně se ale naopak jedná o přerostlý smartphone, který zvládá i běžné telefonování v sítích GSM se zařízením u ucha.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 8.0 z čelního, zadního a dvou bočních pohledů.

Galaxy Note 8.0 nezapře designovou inspiraci aktuálními Androidy Samsungu, jeho rozměry činí 210,8 x 135,9 x 7,95 mm a váží 338 gramů. Většinu čelní plochy zabírá 8“ TFT displej s WXGA rozlišením (1280 x 800 pix) a s hustotou pixelů 189 ppi. Nad displejem najdeme mimo loga výrobce i samotný reproduktor pro volání, 1,3Mpix kamerku pro videohovory a čidla pro regulaci jasu a pro přiblížení k displeji. Pod zobrazovacím panelem jsou umístěny základní ovládací prvky Androidu v podání Samsungu. Samozřejmě nemůže chybět opravdu rozměrná klávesa Home následovaná dvojicí senzorických kláves. Vpravo je umístěna zpětná šipka, která slouží pro návrat o jednu úroveň zpět, delším podržením se aktivuje režim Multidisplej, který dovoluje mít na displeji zobrazeny dvě plnohodnotné aplikace zároveň. Na tak velké ploše to bude jistě často využívanou funkcí. Napravo od domovského tlačítka je umístěna kontextová klávesa pro zobrazení kontextových nabídek.Senzorické klávesy vypadají opravdu rozměrně, takže se o přesné ovládání rozhodně nebojíme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na bocích tohoto zařízení nalezneme mimo zamykacího tlačítka a regulátorů hlasitosti i na infraport. S ním půjde ovládat domácí elektroniku.

Zadní strana je vcelku jednolitá, mimo loga výrobce a IMEI kódu ve spodní části na ní najdeme ještě 5Mpix fotoaparát s autofoucusem. Do levého „ukousnutého“ rohu se zasouvá pero S Pen. Na pravém boku najdeme zamykací tlačítko i klávesu regulující hlasitost, poměrně netradičním prvkem je přítomnost infraportu, kterým půjde přes aplikaci Smart Remote ovládat domácí elektroniku. Levý bok disponuje sloty pro microSD karty (až 64 GB, doplňují interní 16/32GB paměť) a případně i pro SIM kartu, to však bude záležet na pořízené variantě. Note 8.0 se bude prodávat ve Wi-Fi, 3G a LTE verzi. Hudební konektor jack zapojíte na horní hraně, zatímco datový a nabíjecí microUSB zase na spodní. Po obou stranách je navíc obklopen dvojicí reproduktorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dotykové Pero S Pen je vyvedeno v barvě zařízení, nově dokáže ovládat i samotné senzorické klávesy, to se hodí zejména u zpětné šipky.

V útrobách zatápí čtyřjádrový 1,6GHZ procesor Exynos 4412, kterému dále sekunduje 2GB operační paměť RAM. Systémově bude hned od uvedení do prodeje dostupný Android 4.1.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Samotná aplikační výbava je úzce spjata se samotným pojetím celého zařízení. Základem jsou poznámky S Note, ke kterým Samsung dále přidává aplikace Flipboard (upravená aplikace pro využití dotykového pera) a Awsome Note (eviduje poznámky, úkoly a diář). Nechybí ani S plánovač, do kterého lze dokreslovat vše potřebné i samotným perem. Čekat dále můžeme vylepšené rozpoznávání ručně psaného textu i formule pro rozeznávání křivek a vzorců, jako v případě Galaxy Note II. Integrovaná čtečka elektronických knih by měla úzce spolupracovat i se samotným perem S Pen, jak moc, to si ověříme na veletrhu MWC v Barceloně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Note 8.0 sice bude umět volat i v GSM sítích, jak moc použitelné to ale bude, si ukážeme až v Barceloně.

Po vytažení pera se může objevit i obrazovka s nejčastěji používanými funkcemi, perem si navíc vystačíte ve všech situacích, vůbec poprvé s ním lze ovládat samotná senzorová tlačítka. Mimo dalších systémových vylepšení, které Note 8.0 podědil od Galaxy S III (např. Pop-up Note, Pop-up Play, Direct Call, Smart Stay, apod.) můžeme dále čekat premiéru vylepšeno klienta ChatOn 2.0, kterého lze spolu s Notem 8.0 vidět na přiloženém videu. Mezi aplikacemi nemůže chybět ani řada multimediálních Hubů, např. Game Hub, Music Hub, Learning Hub a další.

Galaxy Note 8.0 nabídne i široké možnosti konektivity. Mimo pásem pásem pro 3G s HSPA+ a LTE nabídne i podporu Wi-Fi v konfiguraci a/b/g/n včetně Wi-Fi Direct. K dispozici je i Bluetooth 4.0, případně drátový přenos přes USB 2.0. Pro navigaci půjde použít signál GPS i GLONASS. Zapomenout nesmíme ani na to nejdůležitější, baterie má kapacitu 4600mAh, což by mělo zaručit poměrně solidní výdrž.

Samsung Galaxy Note 8.0 bude na trzích v Evropě dostupný ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Prodávat se začne v bílé barevné variantě, předpokládaná cena zatím zveřejněna nebyla. SamsungMania směřuje na veletrh MWC do Barcelony, takže vám brzy přineseme video a fotografie přímo z místa dění.

72 %
rozměry a hmotnost: 211 × 136 × 8 mm, 338 g
displej: 8'', TFT LCD, 1 280 × 800, 189 DPI
sítě: GSM, WCDMA (čtyři pásma), GPRS, EDGE, HSPA (21.1|5.76 Mb/s)
konektivita: USB, MHL, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
paměť: 16/32 GB, 2 048 MB RAM, baterie: 4 600 mAh
procesor: Samsung Exynos 4412 (4× Cortex-A9 1.6 GHz, 32nm)
fotoaparát: zadní 5MPx (2 592 × 1 944), přední 1.3MPx (1 280 × 1 024)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
57 %
konstrukce
83 %
konektivita
71 %
hardware
69 %
fotoaparát
verze s 3G: 16GB (není v prodeji), 32GB (není v prodeji)
verze bez 3G: žádné neexistují


 

Diskuze (23) Další článek: Nokia neudržela tajemství, tohle jsou její barcelonské novinky

Témata článku: Samsung, , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 8.0, Samsung Galaxy Note 8.0 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 8.0 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 8.0 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Styl, Samsun, Note, Tab, Tab S, GAL, Galaxy note, AWS, Přesné ovládání, Integrovaná čtečka,