Samsung Galaxy Note II: výkon a stylus [megarecenze]

Rozměrné high-end zařízení s velkým Super AMOLED displejem a stylusem ve své druhé verzi opět útočí na peněženky zákazníků.

Na displeji zobrazíte i dvě aplikace najednou

V systému funguje pich-zoom gesto, dojicí prstů můžete u vybraných aplikací přibližovat a oddalovat aktuální zobrazení. Ohledně gest se Note II inspiroval u Galaxy S III a nabízí celou plejádu možných voleb. Při letmém pohledu na zařízení se na obrazce na chvíli rozsvítí stavové ikony s počtem zmeškaných událostí. Pokud se díváte na kontakt a dáte telefon k uchu, automaticky se začne vytáčet. Obrácením telefonu displejem dolů utlumíte vyzvánění a zvuky, poklepáním na telefon se dostanete úplně na začátek listovacího seznamu. Screenshot displeje můžete sejmout pohybem vaší ruky, apod. Co se nám osvědčilo, byla funkce Smart Stay, která hlídá, zdali se na displej po uplynutí časového intervalu stále díváte. Pokud ano, nechá vám ho osvětlený, pokud ne, ještě jednou si to zkontroluje a displej zhasne. Ne všechna gesta sice využijete, řada z nich ale dokáže ulehčit život. Na druhou stranu má jejich neustálá aktivace vliv i na baterii, je třeba vybrat jen ta, která skutečně používáte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podporovaných gest je skutečně mnoho. Ke každému z nich existuje krátký textový popis a animace, pohyby si můžete i nanečisto vyzkoušet.

Podržením klávesy Home se dostaneme do seznamu posledních spuštěných aplikací. Seznam můžete vymazat, přepnout se na jednotlivé aplikace nebo vyhledávat přes Chytré karty Google. Stejnou funkčnost docílíte i podržením kontextové klávesy. Karty se nám zdají jen jako varianta webového vyhledávání, kdy si po zadání klíčového slova volíte, zda máte prohledávat internet, obrázky, videa, zprávy, apod. Někdy ale uvidíte aktuální počasí v regionu, místo, kde se aktuálně nacházíte, případně dojezd z aktuálního místa do domovské lokace. Dvojitým stiskem klávesy Home se spustí hlasový průvodce S Voice, mezi podporovanými jazyky zatím stále schází čeština, takže jej v praxi příliš nevyužijete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multidisplej a ukázka některých kombinací v praxi. Poměry mezi aplikacemi lze měnit, stejně tak jako rychle vyměnit jejich pozice. Pokud jedna z aplikací vyžaduje textový vstup, objeví na displeji plovoucí klávesnice.

Delším podržením klávesy se zpětnou šipkou se spustí funkce Multidisplej signalizovaná bublinou v levé části displeje, na displeji tak můžete mít umístěny hned dvě aplikace zároveň. Seznam aplikací čítá již dvanáct titulů, neoficiálním hackem z webu XDA-Developers (důrazně nedoporučujeme nezkušeným uživatelům) můžete dokonce pro Multidisplej použit kteroukoliv aplikaci nainstalovanou v telefonu. Ikonu aplikace z nabídky chytíte a přenesete na plochu, u další aplikace pak volíte, zdali ji dáte nahoru nebo dolů (resp. doprava nebo doleva). Umístění aplikací lze prohodit i za běhu. Zobrazení 50/50 můžete posunout vzhledem k jedné či druhé aplikaci podle vašeho přání.

V praxi tak můžete psát zprávu při sledování videa, nebo např. poznámku při čtení e-mailu. Pokud jedna z aplikací používá textový vstup, klávesnice se vždy zobrazí v plovoucí podobě, kterou je možno přesunout podle vlastních představ. V kombinaci se stylusem se bude jednat o často používanou funkci, kterou oceníte, jakmile budete potřebovat přepsat či překopírovat textové nebo obrazové údaje z jedné aplikace do druhé. Přímým výběrem a přesunem to nejde, musíte si pomoci clipboardem, i tak jste ale rychlejší, než při sekvenčním otevírání aplikací za sebou.

Výkon zařízení je perfektní, poradí si i s nejnáročnějšími herními tituly z Google Play. Barvy Super AMOLED displeje vypadají velmi dobře, zobrazovač je navíc velký, takže jej můžete prsty ovládat bez větších překlepů. Co se týče stability, nenarazili jsme na žádný problém. I absolutní nováčci se se systémem dokážou poradit, a to díky podrobné integrované nápovědě, která vás vede základním nastaveními a v případě potřeb ukáže i názorné animace. Procházení systémem je velmi svižné, na otevírání nabídek se nečeká, vše funguje tak, jak by v ideálním případě fungovat mělo. Malou výtku si však neodpustím k poznámkám S Note, vytváření nové poznámky dle vybrané šablony trvá, vzhledem k ostatním reakcím zařízení, velmi dlouho. A protože budou zřejmě často využívanou funkcí, chtělo by je trochu popohnat.

Na přítomnost stylusu netřeba myslet

I když se konkurence na trhu již probouzí a snaží se nabízet modely konkurující svou velikostí Notu a Notu II, stylus najdeme výhradně u modelů Samsung. U Notu II je navíc podporován vylepšeným softwarem. Samotné dotykové pero je umístěno ve spodní části zadního krytu, je z profilu zakulacené a evokuje menší propisku. Není však těžké, takže může mít stylus umístěn mezi prsty, i když stejnou rukou zároveň píšete. Dotykové pero má plastový hrot do zakulacené špičky, takže je oproti jeho starší verzi lépe uzpůsobené pro přesné psaní. Na těle pak najdeme jedno multifunkční tlačítko, které se naučíte tisknout palcem nebo ukazovákem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dotykové pero S Pen se velmi dobře ovládá, zakulacený hrot je tvarován více do špičky, což napomáhá přesnému psaní a kreslení. Hroty nejsou výměnné, při jejich zlomení bude třeba zakoupit celý nový stylus.

Telefon má integrováno čidlo, které po vytažení z telefonu v horní liště signalizuje, že je stylus vyjmut. V závislosti na tom se zařízení odemkne (pokud nemáte nastaveno heslo nebo jiný způsob bezpečného odemykání) a v hlavní nabídce se zpřístupní, a nastaví jako aktuální, podplocha s poznámkami. V průběhu hovoru se zase při vytažení pera automaticky objeví poznámka, do které rychle můžete zapsat potřebné údaje a poznámku uložit. Potěšíme i notorické zapomnětlivce, jakmile se od pera vzdálíte, dokáže vás telefon pípáním upozornit na chybějící dotykové pero. Interval upozorňování nemůžeme nijak přesně odhadnout, můžeme si jej ale předvést na příkladu. Pokud z prvního patra domu sejdete do haly v přízemí a začnete si obouvat boty, telefon upozorní na chybějící pero.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po vytažení pera se objeví nová podplocha, chování nových podploch můžete upravit v nastavení. Obrazová signalizace chybějícího pera je následována pípáním.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Perem lze nahlížet na řadu ovládacích prvků nebo na různé části obsahu. Ve větším okně se vám ukáže náhled obrázku nebo se spustí přehrávání videa. Stylusem lze také podtrhovat texty pro jejich označení nebo vepisovat text do screenshotů.

Pero můžete použít k ovládání úplně čehokoliv. V základu dobře poslouží při procházení nabídek a pří psaní textových zpráv. V řadě situací jej ani nemusíte přiložit přímo na displej, stačí se přiblížit a na displeji uvidíte tečku, ukazatel, kam směřuje hrot. Novou funkcí u Notu II je Airplay (v češtině známé jako méně říkající „přejíždění perem“), která vám dovolí „nahlížet“ do řady nabídek. V některých aplikacích poslouží k náhledu na ovládací prvky, které vám zobrazí popisek, co dělají. V galerii můžete perem letmo nahlížet do složek nebo otevírat trochu větší náhledy. Líbit se vám bude i vyhledávání v aktuálně přehrávaném videu, kdy si perem můžete ukázat náhled dalších částí videa. V rolovatelných nabídkách nebo na ploše stačí stylus posunout k hraně (např. horní nebo spodní) a dojde k automatickému rolování. Při prohlížení internetu nebo čtení textů je to funkce k nezaplacení. Se stisknutým tlačítkem můžete podržením textu aktivovat jeho výběr, oblast perem přesně označíte a můžete ji rychle vykopírovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pop-up Note a výřez displeje, který hned můžete vložit do dostupných aplikací. V opačném případě se výřezy uloží jako obrázky do paměti a zůstanou v clipboardu.

Se stisknutým tlačítkem na stylusu se otevírají nové možnosti využití. Delším podržením na displeji vytvoříte screenshot obrazovky, v okně k němu můžete připsat poznámky a hned nasdílet. Dvojitým poklepáním zase otevřete rychlou poznámku. Pokud obtáhnete na displeji tvar, můžete tento výřez rychle vložit do řady aplikací, např. do zprávy, do přílohy e-mailu, do poznámky, apod. Toto se netýká jen předinstalovaných aplikací, ale i doinstalovaných, např. do ICQ. Pokud si žádnou aplikaci, se kterou chcete interagovat, nevyberete, obrázek se uloží do clipboardu, ze kterého jej pak můžete vložit do odpovídající aplikace. Se stisknutým tlačítkem existuje i trojice gest. Stříškou otevřete kontextovou nabídkou, stříškou otočenou doleva pak suplujete funkčnost kontextové klávesy. Škoda, že nejde nasimulovat i stisk klávesy Home, mohli byste se tak úplně vyhnout ovládacím prvkům pod displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Široká uživatelská nastavení pera včetně podrobného návodu s animacemi. Rychlé příkazy můžete vytvářet i své vlastní, např. písmeno G jsme přiřadili k zapnutí GPS.

Nakreslením vzpřímené čáry pak otevřete nabídku rychlých příkazů. Podle přednastavených piktogramů pak můžete rychle provést zadané operace. Např. „! Ostrava“ na Google Mapách zobrazí Ostravu, „? smartphone“ vyhledá na Googlu pojem smartphone a tak můžeme pokračovat dále i pri psaní e-mailu na zadanou adresu, volání nebo pro psaní textovky. Nabídku s rychlými příkazy si můžete uživatelsky upravit a může být zobrazena kdekoliv. Pokud nevyužijete možnosti rychlých příkazů, slouží zadávací pole alternativně pro vyhledávání v dané aplikaci, pokud samozřejmě vyhledávání podporuje.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Odpovídající aplikace, Skvělý software,