Samsung Galaxy Note II: výkon a stylus [megarecenze]

Rozměrné high-end zařízení s velkým Super AMOLED displejem a stylusem ve své druhé verzi opět útočí na peněženky zákazníků.

Psaní textů a kreslení je daleko přesnější

Přesnost, resp. nepřesnost, při psaní stylusem jsme vytýkali u první generace Notu, kdy byl skutečný bod dotyku poměrně dost odlišný od zamýšlené lokace. U Notu II je to vyřešeno daleko lépe, pří psaní á-la propiska je zde rozdíl mezi body jen minimální. Nejmenší je logicky při kolmém psaní stylusem vzhledem k displeji, ale uznejte, že v reálu takhle píše málokdo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní možnosti zadávání textu - QWERTY klávesnice s číselnou řadou, rozpoznávání tahu prstem nebo perem, rozpoznávání psaného textu a hlasové zadávání s on-line vyhodnocováním.

K zadávání textů slouží v praxi tři způsoby. Tím základním je rozměrová softwarová klávesnice, která se díky velikosti zařízení používá stejně dobře v režimu na výšku i na šířku displeje. Při psaní je k dispozici i numerická řada, ke znakům s diakritikou se dostaneme delším podržením jednotlivých tlačítek. Psát lze i se slovníkem T9 v češtině, který nezkracuje zprávy, diakritika je před odesláním ořezána. Další možností je využití Swype technologie, kde píšete tahem prstu nebo stylusu po znacích. V návaznosti na nakreslenou trasu se pak generují slova, která jste měli na mysli, s nečekaně velkou přesností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti zadávání textu v režimu na výšku displeje.

Druhou možností je hlasové zadávání, pro které je třeba internetové připojení. Google sice avizoval možnost stažení offline podkladů, pro češtinu však zatím nejsou k dispozici. Třetí možností je rozpoznávání textu, který je napsán dotykovým perem. To funguje opět na výbornou, i přesto, že nemáte zrovna vzorové písmo; můžete psát hromadné spojení slov nebo celé věty. Jakmile se při psaní odmlčíte, text se vyhodnotí, zadávací pole vymaže a vy můžete pokračovat dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Běžný vzhled kalendáře můžete po stisknutí tlačítka obohatit o vlastní různobarevné kresby a náčrtky. Splněné úkoly jsou v seznamu přeškrtnuty.

Stylus se bude překvapivě hodit i u kalendáře S Plánovač. Ten nabídne přehledné uživatelské rozhraní, události jsou u dnů zobrazeny modře a aktuální den je v kalendáři zatrhnut. Možná jste si u předešlého Notu říkali, že byste si do elektronického kalendáře rádi vepsali ručně potřebné poznámky, protože si k nim třeba kreslíte malé piktogramy, které vám pomohou vzpomenout si. Přesnou funkcionalitu se snaží kopírovat Galaxy Note II, v kalendáři máte vlastní editační mód, ve kterém do něj můžete kreslit a vpisovat texty různými barvami. Vkládané akce mohou mít ikony tematicky odpovídající jejímu druhu, mohou být opakované a s popisem, poznámkou, obrázkem, místem konáním a připomenutím. To můžete nastavit v určitých intervalech před konáním akce. Na separátní záložce můžete přidávat i úkoly. Těm dominuje jako základní parametr důležitost a připomenutí. Splněné úkoly jsou v denním náhledu přeškrtnuty.

Poznámky lze exportovat do PDF

Pokud budete chtít na tabletu něco rychle zaznamenat, poznámky budou prvním místem, kam vás to bude táhnout. Pokud pomineme poněkud pomalejší odezvy a občasné zaseknutí aplikace, je poměrně přehledná. Nově vytvořené poznámky můžete pro snadnější organizaci řadit do složek. Při vytváření nové si můžete vybrat z devíti odlišných šablon. Připraveny tak jsou prázdné poznámky i předpřipravené formuláře pro vyplnění článku, receptu nebo zápisků z cest. Dle vybrané šablony jste také omezeni výběrem dostupných funkcí. Poznámky mohou být vícestránkové, každá pak může mít nastavený vlastní druh pozadí. Na displej můžete kreslit i výhradně perem (psaní rukou na displeji je možné deaktivovat), případně rozpoznávat napsaný text tak, aby se převáděl do digitální podoby. Pro psaní perem je k dispozici pět nástrojů a řada barev, nastavený způsob psaní lze i s barvou uložit mezi oblíbené, abyste se k němu v budoucnu mohli vrátit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poznámky lze řadit do složek a přidávat jim klíčová slova. Při vytváření nové je k dispozici devět šablon. Displej registruje řadu úrovní tlaku na displej, 1024 úrovní to ale na první pohled není. Pokud do telefonu napíšete matematický vzorec, webový Wolfram Alpha vám jej vypočte.

Poznámky slouží i k načrtávání diagramů díky funkci rozpoznávání tvaru, rozpoznávat dále můžete úspěšně i matematické vzorce. Ty pak můžete hned nechat vypočítat přes webovou aplikaci Wolfram Alpha. Do poznámek dále můžete vkládat řadu objektů včetně klipartů, textových polí, předpřipravených polí nebo tvarů. Jakmile objekt umístíte na plochu, můžete se k němu ještě v budoucnu vrátit delším podržením stylusu na displeji. Docela netradiční funkcí je pole, do kterého perem napíšete, který objekt vás zajímá, např. auto, telefon písmo vyhodnotí a nabídne vám řadu klipartů, ke kterým byste se jinak ani nedostali. I pro vložené tvary a obrazce lze použít řadu grafických efektů. Poznámku lze obohatit o mluvený komentář, případně lze i celou grafickou tvorbu nahrát ve formě skicy. Je ovšem škoda, že nelze při přehrávání skicy překopírovat aktuální obsah displeje do nové poznámky a tu dále upravovat. Na druhou stranu můžete, např. vašim dětem vytvářet grafické pohádky. Pokud navíc nahrajete displej telefonu některou z externích aplikací, můžete vytvářet kreslená videa přímo na telefonu. Fantazii se meze nekladou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozpoznávání tvarů, náčrt objektu, který chcete nakreslit vyvolá výběr klipartů, ke kterým byste se jinak nedostali. Vložený objekt můžete dále upravovat, později se k němu i pře překrytí různými položkami a čárami můžete vrátit.

Poznámky lze třídit a vyhledávat podle klíčových slov, nabízí se i široké možnosti sdílení či synchronizace s Dokumenty Google nebo Evernote. Vytvořenou kreaci můžete exportovat jako *.jpg nebo *.pdf soubor. Poznámky lze z aplikace přímo tisknout na tiskárnách Samsung. Pohrát s grafickými efekty a stylusem si můžete i u aplikace Paper Artist, obrázky můžete rovnou fotit s efekty (lze je i dodatečně změnit) a do nich pak přidávat rámce nebo barevné čáry. Stylus přijde při ovládání zařízení vhod při mnoha situacích, použít jej můžete téměř vždy, kdy to uznáte za vhodné. Stylus také fungoval ve všech doinstalovaných aplikacích.

Odesílatele lze přidat do blacklistu

Textové zprávy mají jako vždy svou vyhrazenou aplikaci. Jednotlivé zprávy jsou řazeny do konverzací, které lze jednoduše mazat. Zprávy od vybraných adresátů, případně anonymní zprávy, můžete rychle zablokovat, takže na telefon nebudou doručeny. V konverzacích je příjemce a odesílatel barevně odlišen, vy si uživatelsky můžete nastavit barevnost pro každou stranu zvlášť. Tlačítkem pro regulaci hlasitosti pak lze nastavovat velikost písma při čtení. Textový editor je jednotný, začínáte psát textovku, přidáním netextového obsahu se zpráva převede na MMSku. V rámci možností zprávy můžete zprávu naplánovat na vybraný termín, kdy má být ve skutečnosti odeslána.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konverzační podoba zpráv s normálním a výrazně zvětšeným fontem. Píšeme novou textovku, můžeme ji naplánovat na vybraný čas k odeslání. Čteme e-maily v Gmailu a v aplikaci E-Mail.

V zařízení dále najdeme dvojici e-mailových klientů. Zatímco Gmail je nutný pro svázání účtu s telefonem, do aplikace e-mail můžete volitelně naintegrovat e-mail účty třetích stran. Stačí zadat uživatelské jméno a heslo, nastavení se telefon pokusí vyhledat sám. Od Gmailu i nastaveného Exchange serveru pak můžete očekávat push-synchronizace, e-maily, které vám do schránky dorazí, budou okamžitě po doručení zobrazeny na displeji. Textovou komunikaci doplňuje klient Google Talk a aplikace ChatOn. Po registraci na vaše telefonní číslo prohledá, kdo z vašeho seznamu kontaktů taktéž používá ChatOn, a tedy vytyčí skupinu osob, kterým můžete přes internet psát bezplatné textové a multimediální zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník, vyhledávání v kontaktech postupným psaním, máte-li u kontaktu přidaný i Gmail, zobrazí se vám u něj ikona, pokud je připojený ke Google Talku. Volné pozice pro rychlé vytáčení, v průběhu hovoru můžete vytažením pera zobrazit čistou poznámku, napsat text a ihned odeslat číslu, se kterým voláte, MMS zprávu.

Aplikace Telefon sdružuje číselník, protokoly volání, oblíbené kontakty a samotný seznam všech kontaktů. V něm lze vyhledávat postupným psaním, případně potažením za písmeno na pravém boku. Kontakty můžete mít provázány i s komunitními weby, ze kterých můžete do telefonu dostat řadu údajů i fotografii, která se u kontaktu bude zobrazovat. Kontakty lze řadit do skupin, hvězdičkou je uložíte mezi oblíbené. Nejčastěji vytáčené kontakty lze uložit pod číselnou volbu při delším podržení kláves 2 - 9 v číselníku. Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni, adekvátní hlasitost je zhruba ve třech čtvrtinách maximální hlasitosti, vyšší nastavení se pak bude hodit do hlučnějšího prostředí. Pokud při hovoru vysunete stylus, dostanete se ke psaní poznámky, kterou můžete, buď uložit, nebo ji poslat v MMS zprávě na číslo, se kterým právě hovoříte. Bude to nejrychlejší odpověď na dotazu typu „pošli mi...“, rozhodně však nebude nejlevnější.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Stejný přístup, Webové úložiště,