Samsung Galaxy Note: používáme pero S Pen

Samsung u svého napůl smartphonu a napůl tabletu Galaxy Note oživil dlouho zapomenutý stylus. K čemu všemu jej můžete využít?

Samsung svůj stylus označuje jako S pen. Pero, které najdete ukryté v zadním krytu, funguje jen s modelem Galaxy Note. Může za to speciální vrstva kapacitního displeje, která dokáže snímat i dotyky stylusu. Tyčinka je dlouhá necelých 10 cm, horní část s logem Samsung je stříbrná, zbytek je vyroben z černého plastu. O přímý dotyk se stará plastový hrot. Na těle dotykového pera nalezneme i multifunkční tlačítko, které poslouží pro lepší interakci s telefonem. Co vše s dotykovým perem dokážete?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus zažívá návrat u modelu Galaxy Note

Stlačením tlačíka a přidržením stylusu na displeji můžete pořídit screenshot displeje, na který můžete nakreslit poznámky, vytvořit ořez a následně obrázek odeslat, sdílet, nastavit jako pozadí nebo vytisknout. Pozitivní je to, že se do paměti ukládá klasický screen obrazovky i jeho varianta s nákresy. Pero dále můžete použít k běžnému ovládání telefonu a procházení nabídek. Zvlášť jsem si jej oblíbil při brouzdání na internetu (zadávání adresy, posouvání stránky, přesnější kliknutí na odkazy) a kreslení poznámek v aplikaci S poznámka. Dotyková vrstva displeje dokáže reagovat na dvě úrovně intenzity a i podle toho vypadají nakreslené čáry.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kresbám a čmáranícím se meze nekladou.

Nepočítejte ale s detailními kresbami až do nejmenších detailů, při dotyku pera na displej se bod neobjeví přesně v místě dotyku ale v jakémsi náhodném rozptylu. Je to ale pochopitelné, Note slouží primárně k pořizování poznámek, o kreslení obrázků jde až ve druhém sledu. Přesto si z toho Samsung na veletrhu IFA udělal propagační kampaň, nejmenovaný umělec na displeji vytvářel kariaktury osob, které se u něj zastavily.

Dvojklikem při podrženém tlačítku na stylusu se spustí vytváření rychlé poznámky, opět do ní můžete kreslit nebo psát text na softwarové klávesnici nebo rovnou obojí. Kreslit můžete různými barvami a virtuálními nástroji, možná se bude hodit i přidání obrázku, fotky, mapových výřezů, klipartů nebo kopírovaných objektů.

 
SAMSUNG i9220 Galaxy Note lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

Pero poslouží i u aplikace Editor fotografií, jakmile vyberete obrázek, můžete na něj, pod volbou tužka, kreslit, jako by se nechumelilo. Vhod přijdou i výběry tužkou pro úpravy nebo pro kopírování objektů. Dále můžete upravit i natočené video v aplikaci Tvůrce videa. Do natočených videosekvencí můžete nakreslit statické tvary, u kterých lze nastavit i dobu trvání v rámci snímku. Interaktivitě se stylusem se věnuje i sada videí Use Case od Samsungu, která vás provede všemi zákoutími.

Za začátku budete chtít perem ovládat i senzorové klávesy, ale to samozřejmě nepůjde. Funkce kláves ale můžete nahradit pohybem stylusu při stisknutém tlačítku. Pohyb zprava doleva supluje klávesu zpět, pohyb zdola nahoru supluje klávesu menu. Poměrně překvapivě chybí gesta pro zbývající dva pohyby, možná se dočkáme při dalších updatech systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus a jeho větší brácha ze všech stran

Ke stylusu se dodává i příslušenství pod názvem S Pen Holder. Jedná se o jakousi dutou kostru pera, do které se vloží samotný stylus. Musíte dát pozor, aby jste jej vložili přesně tak, aby vnější tlačítko doléhalo na samotné tlačítko stylusu. S Pen Holder je velký akorát jako propiska, takže se s ním bude dobře psát i lidem s většími prsty. K dispozici na českém trhu zatím není ale jde objednat např. na serveru Ebay.com. Jak příslušenství vypadá se dozvíte na následujícím videu.

V rámci telefonu najdeme položku S Choice, pod kterou se ukrývá obsah aplikací ze SamsungApps přímo určených pro Galaxy Note. Samsung si to může dovolit, protože pro vývojáře představil tzv. S Pen API, tedy programovací nadstavbu, která aplikacím propůjčuje interaktivní ovládání stylusem. Mezi aplikacemi se ve velké míře objevují grafické editory pro kreslení na displeji včetně rozpoznávání psaného textu nebo her založených na pohybu stylusu. Nabídka však zatím není nikterak rozsáhlá, čítá pouhých dvacet aplikací. Přesto vydání S Pen API předesílá, že stylus v portfoliu Samsungu nebude jen jednorázovou záležitostí. Nástupce Notu už je dokonce znám po označením Samsung N8000.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus padne akorát do ruky.

Byť stylus nemusí mít řadu přímého využití, při používání telefonu přijde častokrát vhod. Systému psaní Swype jsem nepřišel na kloub až do té doby, než jsem jej vyzkoušel se stylusem. Psaní je tak v mém případě rychlejší a daleko přesnější. Další možností je využítí rozpoznávání psaných znaků, pokud u klávesnice aktivujete detekci stylusu tak se vám místo klávesnice při dotyku na displej vysune právě tabulka, na kterou můžete psát. Sepisovat můžete rovnou celá slova či upravovat detaily rozpoznávání, psát ale můžete pouze tiskacím, souvislé psací písmo v češtině rozpoznáváno není. V nastavení najdete i příručku možných gest a návod, jak psát co nejpřesněji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozpoznávání psaného textu, dostupná gesta a nastavení rozpoznávání.

A tak mě napadá otázka - k čemu všemu stylus používáte vy? Povede se tomuto hardwarovému prvku návrat na výsluní nebo je určen jen pro fajnšmekry a jeho doba již dávno skončila?

Diskuze (11) Další článek: BIG Launcher: Android pro seniory je dnes zadarmo

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Galax Note, Note, Propagační kampaň, Interaktivní ovládání, Galaxy note, S PEN, S Pen!, Pen, Detailní kresba, Samsun, GAL, Sam, Pero,