Samsung Galaxy Note Pro 12.2: obří psavec [recenze]

Dvanáctipalcový tablet s Androidem je na trhu čerstvou novinkou. Jak se dá takto velký displej efektivně využít?

Zábava 

Samsung přepracoval vzhled hudebního přehrávače, funkčnost ale zůstala stejná s dřívějšími verzemi. Můžete si nastavit, podle čeho chcete hudbu třídit, nabízí se i několik nastavení ekvalizéru, úprava zvuku Adapt Sound, podle toho, které frekvence tónů ještě slyšíte, a nechybí ani hudební ráj. Ve čtvercích se zobrazují kombinace nálad a vy si pro poslech můžete vybrat několik z nich. Kvalita hudebního přehrávání ve sluchátkách je na velmi vysoké úrovni, pozadu nestávají reproduktory, u kterých však musíme hlasitost vyzvednout nad kvalitou výstupu. Zvuk nám přeci jen zní trochu „plechově“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová podoba hudebního přehrávače, Hudební Ráj slouží k poslechu hudby podle nálady, nechybí ani obchod s videoobsahem

Videopřehrávač si poradí s řadou multimediálních formátů a je v něm naintegrován i obchod s videem Samsungu. Ten je součástí Samsung Hubu, který jsme si již popisovali v samostatném článku. Nezbývá, než dodat, že nákup her ani knih přes aplikační obchod Samsungu zatím v tabletu není zpřístupněn. Zvláště je to škoda u knih, protože na tak velkém displeji by se velmi dobře četlo, budete si tak muset pomoci nějakou aplikací třetích stran. Tablet neměl problémy s *.avi soubory, u *.mkv videí se však střídavě objevovala hláška o nepodporovaném obrazovém či zvukovém kodeku. Videa si můžete zobrazit i s titulky, je třeba je ale uložit do kódování UTF, jinak se budou špatně zobrazovat znaky s diakritikou. Video se může zobrazovat v plovoucím okně a vy si při jeho ledování můžete vyřizovat svou další agendu. Zvuk můžete poslouchat ve sluchátkách, v Bluetooth handsfree nebo ve stereoreproduktorech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
WatchOn a Smart Remote, dvě aplikace pro dálkové ovládání televize a procházení TV programu

Mezi aplikacemi nalezneme i klienta YouTube, který spouští videa ze stejnojmenného portálu. WatchOn slouží k ovládání televize a nově v ČR zobrazuje EPG. Stejnou funkci plní i aplikace Smart Remote, ta však nedokáže rozeznat národní DVB-T síť a nabízí pouze soukromé poskytovatele. Group Play je určena pro lokální sdílení multimédií, dokumentů a hraní her, zatímco Sketchbok od Autodesku slouží jako profesionální program pro kreslení a různorodé náčrtky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videopřehrávač a uživatelské rozhraní fotoaparátu

S tabletem můžete i fotit, ovšem činit to bude zřejmě málokdo. Zařízení se totiž velmi rychle pronese, ze statického natáčení videa vás po minutě začne bolet zápěstí. Pokud byste se jen přeci odhodlali, má fotografická aplikace stejný vzhled jako u smartphonů navrch s několika fotografickými režimy. Kvalita fotek spadá spíše k průměru, videa se stabilizací obrazu ve Full HD rozlišení můžeme zařadit k tomu lepšímu, co můžeme u Samsungu dostat. Makrorežim je automatický, z nastavení můžeme vypíchnout časovač, vyvážení bílé a efekty přístupné ze spodní lišty. LED dioda dokáže osvětlit středně velkou místnost, makrosnímky s bleskem nejsou přepalovány.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázková videa:

Nafocené snímky a videa si můžete prohlížet v galerii, přes Album příběhů si můžete vytvořit fotoalba a ty pak odeslat na vytištění nebo vyexportovat do formátu *.pdf pro budoucí použití. 

Závěr

Samsung u svého modelu Galaxy Note Pro ukázal řadu novinek, jedná se však většinou o inovace softwarového charakteru. Pokud se podíváme na loňský Galaxy Note 10.1 2014 Edition, novinka po něm přejímá většinu inovací, ke kterým přidává Magazine UX, upravenou výsuvnou lištu a bonusový software. Čím tablet na plné čáře vyhrává, je velký displeji, který si okamžitě zamilujete. Pokud se dám desetipalcové tablety zdají obrovské, stačí dva dny abyste svůj názor přehodnotili. Na velkém displeji je vše dobře vidět, můžete si upravovat velikost fontu a widgety na plochách, máme však trochu pocit, že by dostupný prostor šel trochu lépe využít, hlavně co se matice aplikací týče. Horní lišta se v řadě nabídek a při spuštěných aplikací schovává, takže máte k dispozici skutečně celou dvanáctipalcovou úhlopříčku.

Bonusového obsahu je mnoho, hardware je výborný a tak je Note Pro 12.2 právem nejvybavenějším tabletem Samsungu první poloviny tohoto roku. Dokáže dobře skloubit multimediální a pracovní funkce, trochu bychom se mohli ohradit proti občasnému zpomalení při ovládání systému. Dáváme to však na vrub firmwaru, který má do stabilní prodejní verze ještě dosti daleko. Na zahájení prodejů tabletu v ČR si ještě počkáme, protože se s ním počítá až na polovinu března, konkrétně s 32GB Wi-Fi variantou, za kterou si jihokorejský výrobce nechá zaplatit 19 799 Kč. To je zhruba o čtyři a půl tisíce více než za nejnovější Galaxy Note 10.1 a vyplatí se proto rozmyslet si, co od tabletu vyžadujete.

Plusy:

  • 12,2" Super LCD displej s jemným rozlišením 2 560 × 1 600 bodů
  • plastová záda s imitací kůže na dotyk nekloužou
  • pero S Pen s přímým zadáváním a Bezdotykovým příkazem
  • Android 4.4 KitKat s nadstavbami TouchWiz a Magazine UX
  • vylepšená SW klávesnice s vibrační odezvou
  • spousta předinstalovaného softwaru, pro ČR se počítá i s lokálním obsahem
  • víceuživatelská podpora

Minusy:

  • chybí notifikační dioda
  • Magazine UX nabízí omezený počet widgetů a nejde vypnout
  • hodily by se standardní USB konektory pro připojení periferií
  • dlouhá doba nabíjení
  • kabelové připojení v režimu MTP, plnohodnotná Mass Storage chybí
  • vysoká cena

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB Wi-Fi,