Samsung Galaxy S Duos: dvě SIM a čtyři palce [recenze]

Samsung vytvořil větší smartphone s podporou dvou SIM, hardwarově ale odkazuje na původní Galaxy S. Bude to na konkurenci stačit?
Kapitoly článku

Jedno jádro a Android 4.0.4

Hlavním hnacím motorem je 1GHz procesor Qualcomm MSM7227A spolu s 768MB operační pamětí. Tu však z části využívá grafický adaptér Adreno 200. Systémově je dostupných 646 MB, po najetí telefonu je uživateli k dispozici zhruba 300 MB. Galaxy S Duos běží na operačním systému Android Ice Cream Sandwich ve verzi 4.0.4, který je obalen grafickou nadstavbou TouchWiz. Poznáte to nejen podle upravených ikon a chování launcheru, ale také z dalších systémových vylepšení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka po prvním najetí telefonu, K úplnému zaplnění displeje stačí tři čtyři položky v notifikační oblasti. Seznam posledně spuštěných aplikací, správce RAM a aktuálně běžící aplikace.

Na pozadí můžete mít umístěnu jednu ze sedmi podploch, na kterou pak můžete umísťovat zkratky na aplikace i řadu widgetů. Pozadí mohou být statická nebo animovaná. Výběr je však poněkud malý, takže v případě zájmu musíte zabrousit na Google Play. V zařízení si dále můžete vybrat styl písma i velikost fontu. Běžná velikost se ukrývá pod volbou „Normální“, od něj se můžete odpíchnout dvě pozice na každou stranu. Maximální velikost je skutečně obrovská, přesto jsou nastavením ovlivněny jen některé systémové aplikace. Velikost fontu hlavní nabídky a ploch zůstává nezměněn.

Přestože plochy, mezi kterými průběžně pravo-levě procházíte, mohou být značně odlišené, mají sjednocující prvek ve formě pětice ikon ve spodní části displeje. Zde si na čtyři pozice můžete umístit zkratky na často používané aplikace. Páté dotykové tlačítko pak slouží pro vstup do hlavní nabídky. Ta je opět průchzí do boků, ikony můžete manuálně přesouvat, případně skrýt ty, které nepoužíváte. Ve vlastním menu jsou i doinstalované aplikace. Pro snadnější orientaci pak můžete ikony aplikací řadit do pojmenovaných složek, aplikace jde rovnou z hlavní nabídky i odinstalovat. Změnou prošla i horní notifikační lišta, která mimo standardních ikon zobrazuje dvojici úrovní signálů SIM karet i ikonu SIM, která je nastavena jako primární pro odchozí zprávy a volání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna z podploch a widgety, které na ni lze umístit. Pokud je to možé, můžete widgetům na plochách upravovat jejich velikost. Hlavní nabídka a možnosti, z tohoto zobrazení lze aplikace přímo odinstalovat nebo je schovat do vlastní nabídky, která bude přístupná jen přes kontextové menu.

Po rozbalení lišty na první pohled nejvíce zaujme řádek s rychlým zapnutím a vypnutím vybraných funkcí. Ikon je dokonce tolik, že mezi nimi musíte rolovat do boků, abyste našli tu, kterou hledáte. Rychle tak můžete např. vypnout a zapnout synchronizaci, režim vozidla, Bluetooth, Wi-Fi, GPS, a další. Dvojice tlačítek níže pak slouží k vybrání SIM karty, která je aktuálně používána pro odchozí volání a zprávy. Líbí se nám i rychlý přístup do nastavení či lišta s regulací jasu displeje, kteróu můžete manuálně upravit jas opravdu za každé situace. Ještě níže je pak prostor vyhrazen pro samotná upozornění a stavové zprávy. Pokud si notifikaci nechcete přečíst, můžete ji smazat pohybem prstu do stran.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení velikosti písma v systémových aplikacích, úsporný režim a obrazovka O zařízení. Aktualizaci firmwaru je možné provést přímo v telefonu, při testování jsme měli k dispozici poslední verzi FW.

Natavit si můžete statické pozadí zamykací obrazovky. V její spodní části se objevuje čtveřice ikon, pokud jimi odemknete, dostanete se ihned po odemčení do odpovídající nabídky (Telefon, ChatOn, Webový prohlížeč a Fotoaparát). V případě, že máte zmeškanou událost, jí můžete dle stejného vzorce také odemknout a hned na displeji uvidíte odpovídající nabídku. Lockscreen dále informuje o aktuálním datu a času. Mnohdy cennou energii můžete ušetřit aktivací úsporného režimu, jenž dokáže snížit výkon procesoru a nastavit úsporný režim displeje. V případě jednojádrového procesoru ale možná úspora nebude až tak vysoká jako u vícejádrových architektur.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náhledy lockscreenu se zmeškanými událostmi.

Námi testované zařízení disponovalo poslední FW revizí S7562XXLH5, bohužel nebyla plně doladěna. Při běžném používání je rychlost odezvy dostatečná, snad jen při otevírání náročnějších aplikací se trochu načekáte. Zpomalení telefonu je dále markantní zejména při desítkách doinstalovaných aplikací, které se instalují do interní paměti a na SD kartu je v systému nelze přesunout. Pomoci si tak musíte doinstalací aplikací třetích stran, které dokážou přehodit interní a externí SD kartu. Zvláště bych pak vytknul stabilitu aplikace Zprávy, která se během hodiny dokázala zastavit i třikrát. Pokud telefon ovládáte zrovna, když dojde k chybě, připravte se i na desetisekundové zatuhnutí. Chybu se nepodařilo vyřešit ani restartem zařízení.

Dvě SIM karty na jednu anténu

SIM karty mají své vlastní sloty označené čísly, SIM1 je při prvním spuštění vaše primární SIM karta, SIM2 zase sekundární. Obě mohou být v jednu chvíli na příjmu, jedna z nich pak je určená jako ta, ze které budou probíhat odchozí hovory a SMS zprávy. Přepínač SIM karet je umístěn v horní liště. V návaznosti na vybrané SIM se pak může změnit celá paleta uživatelských nastavení, např. pozadí, abyste i vizuálně věděli, kterou kartu máte aktivní, vyzvánění nebo tón upozornění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce SIM karet se nachází v natavení. Jednotlivým kartýám lze nastavit ikonu, název či vybrat tu, která se má použít pro data.

V rámci Nastavení nám přibyla nová položka Správce SIM karet, kde si můžete karty prohlížet, měnit jejich ikony (např. pracovní SIM, domácí SIM) nebo upravovat jejich názvy. Pokud chcete dočasně nějakou SIM vypnout, můžete to udělat právě z tohoto zobrazení. V rámci nastavení si můžete vybrat, která SIM karta bude určena pro mobilní datové služby. Musíte to udělat vždy ručně, neexistují žádné profily, které by se daly průběžně aktivovat. Pro obě SIM můžete využít 3G připojení, restrikce z minulých modelů skončila.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V návaznosti na aktivní SIM kartu může být zmeněna tapeta nebo melodie vyzvánění a upozornění. Každá SIM má i svou vlastní správu mobilních sítí.

Nejnovější Dual SIM modely od Samsungu se dají popsat jako telefony Active Online, kdy jsou obě SIM karty zároveň k dispozici. V praxi to znamená, že když s jednou SIM kartou voláte, volající na druhou SIM se vám také mohou dovolat. Má to ale jeden háček, Galaxy S Duos samozřejmě nemá dvě GSM antény, ale jen jednu, ke které se střídavě připojují obě SIM karty. Pokud si v menu aktivujete možnost „Dvě SIM karty vždy zapnuté“, po zadání obou čísel je vytvořeno u operátorů podmíněné přesměrování, pokud se aktivace provede. My jsme si funkčnost ověřili na dvojici SIM karet od Vodafonu, u kombinace Vodafone a O2 již volba oběma směry nefungovala. Pokud tedy voláte ze SIM1 a na SIM2 vám bude někdo současně pokoušet dovolat, je přesměrován na SIM1 využívající GSM modul. Na displeji uvidíte indikaci nového příchozího hovoru signalizovanou pípáním ve sluchátku, hovor můžete přijmout a váš stávající se ukončí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V notifikační liště lze přepínat mezi SIM kartami, ukázka chyby, při které kompletně vypadla SIM 2, pomohl až restart. Přesměrování hovorů se v kombinace Vodafone a O2 nezdařilo, úspěch se dostavil až u dvojice SIM karet Vodafonu.

Funkcionalita dvou SIM tedy na první pohled vypadá velmi dobře, bohužel není bezchybná. Za posledních čtrnáct dní jsem zaregistroval třikrát pokles signálu SIM1 na úplnou nulu. Na číslo se nedalo dovolat, i přesto, že telefon vedle se stejným operátorem signalizoval plný signál. Jednou mi SIM2 dokonce vypadla, takže ji nebylo možné vůbec používat. Nestávalo se mi to často, ale je to rozhodně třeba zmínit případným zájemcům. Pro vyřešení chyb pomohl restart zařízení.

Zprávu můžete z editoru odeslat z jakékoliv SIM

Funkcionalita dvou SIM se promítá i v editoru zpráv, který je společný pro MMS i SMS, rozhodují jen vložené multimediální objekty. Po napsání zprávy můžete textovou odeslat pomocí SIM1 nebo SIM2, nehledě na nastavení aktivní SIM v horní liště. Na vestavěné softwarové klávesnici se mi psalo poměrně dobře, občasné překlepy může eliminovat psaním na šířku displeje, u kterého jsou jednotlivá tlačítka trochu větší. Znaky s diakritikou píšete delším podržením inkriminovaného znaku. Škoda však, že nelze aktivovat vibrační odezvu, která by potvrzovala stisknutí tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velikost písma lze nastavovat bočními regulátory hlasitosti. Při psaní je k dispozici obdélník, do kterého se zapisují zadávané znaky. Zprávu můžete odeslat pomocí SIM1 nebo SIM2 bez ohledu na to, kterou SIM máte nastavenu jako aktivní pro odchozí volání a zprávy. Vlákna zpráv můžete i manuálně odstraňovat.

Mimo sekvenčního psaní lze využít i psaní pohybem prstu (ekvivalent technologie Swype), případně je k dispozici i hlasové zadávání. Doručené zprávy se zobrazují standardně ve formě konverzací. Na kterou SIM byla zpráva odeslána, zjistíte až u jednotlivých zpráv v rámci vlákna. Hodilo by se určitě i selektivní vyhledávání zpráv podle SIM karet, můžete však pouze vyhledávat znaky a slova ve všech doručených zprávách najednou. Boční klávesy regulace hlasitosti mohou sloužit i pro lokální zvětšování písma při čtení zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení vzhledu konverzačního režimu zpráv, Galaxy S Duos zvládá i doručenky, které nenarušují celistvost konverzací. E-mailový klient po zadání přístupných údajů automaticky vyhledá potřebná natavení. Čtení e-mailu ve vestavěném Gmail klientovi.

Zbývající textová komunikace se soustředí okolo e-mailů. Mimoi defaultního Gmail klienta mezi aplikacemi najedeme i aplikaci E-mail. Ta může obstarávat e-mailové účty třetích stran. Většinou stačí zadat jen uživatelské jméno a heslo a o nastavení se telefon postará sám. Mezi podporovanými e-mailovými účty nechybí ani Exchange, což jsou spolu s nativním Gmailem jediné účty schopné realtimových push-notifikací. U zbývajících účtů si musíte postačit s manuálním nebo časovým (např. každé 2 hodiny) updatem. Instant Messaging přímo v základu reprezentuje aplikace Google Pokec, messenger Google Talk a komunikátor ChatOn. Přes něj si můžete psát s vašimi přáteli, kteří disponují stejnojmennou aplikací. Nemusíte je nějak zvlášť přidávat, pokud je jejich číslo z vašeho telefonního seznamu zaregistrováno, automaticky jej uvidíte v seznamu kontaktů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník a nastavení rychlých voleb pro delší podržení kláves 1 - 9. Telefonní seznam, v oblíbených kontaktech najdete i ty často používané. V protokolech volání se mísí zprávy i hovory.

Aplikace Telefon sdružuje všechny funkce, které mají co dočinění s telefonováním. Číselník nově nabídne dvojici tlačítek pro hlasové volání, každé pro jednu ze SIM karet. Můžete tak zavolat z kterékoliv karty, nehledě na to, kterou máte aktuálně natavenu jako aktivní. Mezi protokoly volání se u hovorů a zpráv zobrazuje číslo SIM, podle nějž lze protokoly filtrovat. I u kontaktů v telefonním seznamu najdete ikonu, zdali pochází ze SIM karet, případně z telefonu. Pokud máte kontakt napojen na Google Talk, uvidíte u jména i poslední stav a ikonku, je-li kontakt přihlášen. Pro vyhledávání slouží lišta ne boku nebo textové pole v horní části displeje. Pokud v náhledu, jinak vícepoložkového kontaktu, kliknete na hvězdičku, kontakt se uloží mezi oblíbené. V této sekci najdete navíc i nejčastěji používané kontakty. Kontakty můžete zařazovat i do skupin, které slouží pro hromadnou adresaci e-mailů a zpráv.

S kvalitou zvuku při hovoru a maximální hlasitostí jsem byl spokojen stejně, jako s úrovní vyzvánění. Melodie sice nejsou moc chytlavé, ale uslyšíte i je i v rušnějším prostředí. Při hovoru mohou být aktivní i vibrace, jejich úroveň si nenastavíte, zato si můžete vybrat jejich rytmus, příp. vytvořit si vlastní. Co se týče jejich intenzity, řadím je mezi lepší průměr.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Alcatel One Touch 997D, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, SoundAlive, GAL, Ekvalizér soundalive, Běžná velikost, Stejný operátor, Jednotlivý kart, Dotykové tlačítko, Případný zájem, MX Player,