Samsung Galaxy S Duos: dvě SIM v oblázku [preview]

Galaxy S Duos designem navazuje na letošní řadu Samsungů s Androidem, která cílí na přírodu. Dvojice SIM karet je pak příjemným bonusem.

Samsung Galaxy S Duos je jedním z nejčerstvějších zařízení v modelové řadě Galaxy u Samsungu. Funkčně vychází z modelu Galaxy S, hardware se dočkal určitých drobných vylepšení a pod kapotou najdeme dva sloty pro SIM karty. Design naopak odkazuje na letošní inspiraci zaoblenými tvary a přírodou, která začala s příchodem Samsungu Galaxy S III na trh.

Samsung Galaxy S Duos
S7562
rozměry a hmotnost: 122 × 63 × 10,5 mm, 120 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S1 (1× Cortex-A5, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 5MPx, video (640 × 480), autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S Duos z různých úhlů pohledu.

Galaxy S Duos je kompaktní zařízení, které padne dobře spíše do menší dlaně. Pochválit musíme materiálové zpracování. Zadní bílý kryt je tentokrát matný, takže na něm ve velmi malé míře ulpívají otisky prstů. Ba co víc, ani při zpocených rukou nemá telefon tendenci vyklouzávat. Líbí se nám i matná stříbrná lišta po obvodu, která je u Samsungu již určitým charakteristickým prvkem. Vypadá velmi dobře a navíc ji jen tak nepoškrábete. Na čelní straně je však třeba opět čekat otisky prstů. Telefon se pomocí trojice ovládacích prvků ovládá poměrně pohodlně, středová klávesa má velmi jistý stisk, senzorická tlačítka mohou být navíc osvětlena po krátkou dobu nebo napořád.

Čtyřpalcový displej je tentokrát typu TFT LCD, řadil bych jej však k tomu lepšímu, co lze na dnešním trhu sehnat. Barvy při automatické regulaci jasu nejsou až tak živé, ve vyšších hodnotách je zobrazovač víceméně koukatelný. Co se týče operačního systému, čeká nás Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich s grafickou nadstavbou TouchWiz Nature UX. Odezva systému je slušná, někdy se ale trochu načekáte. Zavděk tomu musíme dát jednojádrovému 1GHz procesoru MSM7227A od Qualcommu, systémově dostupná kapacita RAM je 646 MB, po najetí je dostupná zhruba polovina.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - hlavní ovládací prvky, čidla a kamerka nad displejem, zamykací tlačítko, slot pro microSD karty je kryt záslepkou, 3,5mm jack na horní hraně, 5Mpix snímač na zadním krytu.

Mimo standardních vylepšení systému od Samsungu a přidaných aplikací je nejvýraznější inovací přítomnost dvojce SIM karet. Jejich intenzity signálu vidíte v horní liště, pokud ji vysunete, můžete vybrat tu kartu, která má být v současnosti aktivní. V rámci přepnutí karty může dojít i ke změně pozadí či vyzvánění. V telefonu je integrován i Správce SIM karet, který eviduje nastavení datových přenosů i nastavení volání na druhou SIM, pokud je první nedostupná nebo aktuálně volá. O kvalitě hovorů a stabilitě signálu si blíže povíme v recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní bílý kryt je matný, pod ním pak narazíte na baterii a dvojitý slot pro SIM karty.

Galaxy S Duos je zajímavý i tím, že se Samsung konečně pouští do výroby trochu vybavenějšího smartphonu, než v minulosti, kvitovat hlavně musíme velký 4" displej. Právě do DualSIMů byly doposud nepochopitelně integrovány pouze malé displeje, to se však, zdá se, pomalu začne měnit. Pro úplnost jen dodám, že v základním balení naleznete spolu s telefonem baterii, datový kabel, nabíječku a uživatelskou příručku. Aktuálně se pouštíme do testování zařízení, jak se nám bude zařízení zamlouvat, si povíme v následujících týdnech. Své případné dotazy směřujte jako vždy do diskuse pod článkem.

Diskuze (45) Další článek: O2 v listopadu: hromada novinek a pár slev [ceník]

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Duos, Samsung Galaxy S III, Sam, Dnešní trh, GAL, Samsun, Pře, Galaxy s, Dostupná kapacita, Duo