Samsung Galaxy S IV: vše, co zatím víme [souhrn]

Viděli jsme fotky i video, v rámci oficiálního představení ale může být vše úplně jinak. Co vše zatím o chystaném telefonu víme?

Samsung Galaxy S IV je doposud nejočekávanějším modelem jihokorejského výrobce a není proto divu, že nás různé informace o tomto modelu zásobují prakticky denně již po několik uplynulých měsíců. Jak může novinka vypadat, jsme si ukázali včera. Její design se velmi podobá loňskému Galaxy S III, dokonce by mělo být zachováno převážně plastové tělo, přesto stále věříme, že finální podoba novinky bude diametrálně odlišná.

Na druhou stranu, Samsung je evidentně spokojen s prodeji třetí verze Galaxy S, a to znamená, že úspěšnou sestavu není třeba měnit. Svou trochou do mlýna přispěl i samotný Samsung, který odhalil část z designu chystaného přístroje. Všimli jsme si absence reproduktoru nad displejem, což může znamenat integraci technologie Tissue Conduction, jenž byla použita např. u modelu Kyocera Torque, kdy můžete volat takřka jakoukoliv částí děla, zvuk je pak po kůstkách veden vibracemi do vnitřního ucha. Alternativně může být reproduktor umístěn pod logotypem výrobce, uvidíme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design dvousimkové varianty pro čínského operátora Unicorn. Zdali se jedná o vzhled testovacího prototypu nebo finální prodejní verze, uvidíme až podle oficiálního představení v New Yorku.

Co se týče specifikací, je potvrzen 5" Full HD Super AMOLED displej (nebo spíše Green PHOLED) s technologií Floating Touch, na jejímž principu pracuje hrot dotykového pera S Pen u modelů Galaxy Note. Obměna bude taková, že podobnou funkcionalitu docílíte vlastním prstem, snad proto bylo nakonec upuštěno od integrace dotykového pera. Hlavním hnacím motorem bude osmijádrový 1,8GHz procesor Exynos 5 Octa, u kterého budou čtyři jádra Cortex-A7 pro úsporu energie, zatímco čtyři jádra Cortex-A15 pro výkon.

Chipset je založen na ARM technologii big.LITTLE, Samsung slibuje snížení spotřeby elektrické energie až o 70 % vzhledem k chipsetům Exynos 5 Dual, které najdeme v tabletu Nexus 10 a posledním Chromebooku od Samsungu. Exynos 5 Octa disponuje dvojnásobným výkonem 3D renderingu, než Exynos 4 Quad, který se nachází u Galaxy Note II a Galaxy S III. O zobrazování se bude starat grafický čip PowerVR SGX 544, pravděpodobně ve verzi se třemi výpočetními jádry. K dispozici dále bude 2GB operační paměť, část z ní si ukousne zmiňovaný grafický čip.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojice fotografií, která byla vyfocena korejskou a americkou verzí budoucího modelu Samsung Galaxy S IV.

Na zádech je umístěn 13Mpix BSI (f/2.2, 4,2mm) fotoaparát s autocusem, obrazovou stabilizací a LED přisvětlením, samozřejmostí je natáčení 1080p videa. Spekuluje se i o možném 3D fotoaparátu, to však zatím nebylo potvrzeno. Co naopak již víme, je použitý systém. Zařízení bude pracovat na Androidu 4.2.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz. Podobně jako u předchůdce, bude mít i Galaxy S IV širokou paletu systémových vylepšení a funkcí. Zatím proběhly zmínky o technologii Smart Scroll, kdy telefon podle pohledu vašeho oka bude automaticky posouvat listovací seznamy či webové stránky. Smart Pause má zase pozastavit přehrávání videa, pokud se na displej přestanete dívat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bezdrátová nabíjecí podložka Samsung EAD-W10EWE na prvních fotografiích.

Zadní kryt bude odnímatelný, Samsung tedy zachovává možnost výměny baterie v případě nutnosti. Ta bude konkrétně typu Li-Pol o kapacitě 2600mAh. Vypadá to, že Samsung konečně dostojí svým závazkům a trochu se zpožděním (původně jsme měli bezdrátově nabíjet už Galaxy S III) dodá pro Galaxy S IV bezdrátovou nabíječku ve standardu Qi. Nabíjecí podložka Wireless Charging Pad má produktové označení Samsung EAD-W10EWE a mj. disponuje na jedné hraně i notifikační diodou. Ta znázorňuje trojici stavů nabíjecí podložky, informuje o aktuálním nabíjení (blikající zelená), o dokončení nabíjecího procesu (svítící zelená) a o chybovém stavu (červená).

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung uvolňuje kusé informace velmi pomalu s cílem mnoho neprozradit. Snímek horní části těla přístroje zatím prozradil nejvíce, pravděpodobně se dočkáme podobného vzhledu jako v případě Galaxy S III, protože ve srovnání vychází design téměř nastejno.

Samsung Galaxy S IV bude představen 14. března v podvečer v New Yorku (v Česku bude tou dobou už pátek 15. března, 1:00 hod ráno) a na YouTube kanálu Samsungu pak bude k dispozici live stream. Novináři, partneři Samsungu a pozvaní hosté zasednou do majestátního sálu Radio City Music Hall v Rockefellerově centru, ostatní kolemjdoucí a návštěvníci New York City budou moci sledovat projekci na náměstí Time Square. Přímo do sálu dostalo pozvánku na 3 tisíce lidí, pro zájemce ještě dodávám odkaz na webkamery z Times Square. Nikdo nepochybuje, že premiéra nástupce vlajkové lodi Galaxy S III bude velkolepá, reklamy „Be Ready 4 The Next Galaxy“ lze vidět doslova na každém kroku. Na akci nebudeme chybět ani naše redakce, co nejdříve po představení se vám ozveme s našimi prvními dojmy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Již necelé dva dny zbývají do představení Samsungu Galaxy S IV (akce začne v Pátek v 1:00 hod ráno našeho času), buďte připraveni. Čtyřku vídáme téměř na všem, dokonce si začínáme myslet, že Samsung stoji vlajkovou loď začne nově označovat arabskou číslicí 4.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
New York se připravuje, na Times Square se už nyní zobrazují reklamy Samsungu...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
... stejně jako u řeky nebo v rámci tanečních skupin ve městě. Samsung akci pojal skutečně velkolepě.


 

Diskuze (52) Další článek: Nokia Lumia 620 je v prodeji. Časem přidá odolnost

Témata článku: Samsung, , , , , , Google Nexus 10, Google Nexus 10 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Galaxy s, Unicorn, Samsun, New York City, GAL, Torque, Třetí verze, Dvojnásobný výkon, Sam, Hnací motor, Souhrn,