Samsung Galaxy S4 Active: obrněná S4 na scénu

Odolný Galaxy S4 je realitou, mobil s přídomkem Active potrápí hlavně Xperii Z. Očekávat můžeme highend funkce a obměněný design.

Samsung v dnešních ranních hodinách představil další model, o kterém se spekulovalo již dříve, dokonce jsme zčásti znali i specifikace i vzhled dvou barevných variant, takže nebylo proč s představením otálet. Řeč je o odolné verzi Samsungu Galaxy S4, modelu Galaxy S4 Active. Na první pohled je jasné, že Samsung tímto modelem rázně odpovídá na konkurenční Sony Xperia Z, S4 Active se tak stává jedním z nejvybavenějších odolných modelů do přírody, kterému nebude vadit trocha vlhkosti, vody ani prachu.

Pomalá designová přeměna

Samotný Galaxy S4 na zahraničních fórech rozjel rozsáhlé diskuse na téma design. Vždyť samotný Galaxy S4 je velmi podobný modelu Galaxy S III, což nesla řada fanoušků po představení v New Yorku s velkou nelibostí. Po několika měsících se však vyrojily první informace o tom, že Samsung zaregistroval odezvu fanoušků, a že připravuje nový design, který interně označuje jako „Design 3.0“. Je třeba říci, že Galaxy S4 ještě zcela nevybočuje z letošního designu modelů Samsung, přesto však již vidíme mírný odklon. Změna je patrná hned na čelní straně, kde jsou umístěny hardwarové ovládací prvky. Tentokrát se jedná o trojici zdrsněných plastových tlačítek pro vyvolání kontextové nabídky, pro návrat a pro spuštění pohotovostního stavu, která nahradila dřívější senzorické klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S4 Active z čelní a zadní strany, registrujeme hardwarové prvky pod displejem a čtyři šrouby v zadním krytu

Vizuální změny najdeme i na zadním krytu, který je hermeticky uzavřen čtyřmi šrouby v rozích. Zařízení je jinak vyrobeno z podobného plastu jako Galaxy S4, po stranách můžeme očekávat i podobné rozložení tlačítek a konektorů, které jsou samozřejmě zakryty plastovými záslepkami. Zajímavostí je voděodolný 3,5mm jack, který je pro vodu neprůchozí. Galaxy S4 splňuje odolnostní normu IP67, která zaručuje nepoškození přístroje po třicetiminutovém pohybu jeden metr pod vodní hladinou a absolutní ochranu před vniknutím prachových částic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pětipalcový odolný smartphone bude soupeřit zejména se Sony Xperia Z

Samsung do odolného smartphonu dodal 5" Full HD displej, nejedná se však o Super AMOLED, ale o „běžný“ TFT LCD panel, který můžete v zimě ovládat i přes rukavice. Na zádech pak nalezneme 8Mpix fotoaparát s LED přisvětlením. Pod zadní skořápkou je umístěna 2600mAh baterie a slot pro microSD karty (až 64 GB), kterými budete moci doplňovat 16GB interní paměť (po zakoupení přístroje bude volných zhruba 11,25 GB). Abychom dostáli všem základním hardwarovým parametrům, rozměry zařízení činí 138 × 71 × 9 mm, hmotnost s baterií lehce překročila 150 gramů. V relativním porovnání tak odolný model narostl o pár milimetrů v každém svém rozměru a přibral 20 gramů.

Výbava á-la Galaxy S4

V útrobách zařízení můžeme očekávat čtyřjádrový 1,9GHz a 2GB operační paměť RAM. Smartphone si při připojení k internetu poradí s EDGE (třída 12), UMTS s HSPA+ (42/5,76 Mbps) a také s LTE. K bezdrátové komunikaci dále bude sloužit Wi-Fi ac (využívá zároveň 2,4 a 5GHz pásma) včetně Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 Low Energy, USB 2.0, NFC a infraport. Za zmínku stojí i podporované senzory, mezi kterými nechybí čidlo přiblížení, gyroskop, digitální kompas, akcelerometr, barometr, světelný senzor, ani detekce pro gesta a pro „nahlížení“ do položek na displeji přejetím prstu. Mezi gesty je podporována inteligentní pauza (odvrácení od přehrávaného videa vede k jeho zastavení) či bezdotykové ovládání mávnutím ruky, např. posun webové stránky nebo přijmutí hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podobnost s Galaxy S4 rozhodně není náhodná ale cílená, Samsung zřejmě nechtěl napřímo konkurovat své vlajkové lodi, takže trochu ponížil specifikace, zejména, co se displeje týče

Galaxy S4 Active běží na Androidu 4.2.2 Jelly Bean s grafickou nadstavbou TouchWiz UX poslední generace, se kterou se pojí spousta odlišností od čistého Androidu a řada doplňkového obsahu. Mimo základních aplikací od Googlu v nabídce najdeme i aplikace Group Play pro bezdrátové sdílení obrázků, hudby, dokumentů a her přes Wi-Fi Direct, komunikátor ChatOn, překladač S Translator nebo doporučení výletů S Travel. S Health bude mapovat váš zdravotní stav, podmínky prostředí a denní energetický příjem a výdej zejména mapováním vašeho pohybu v rámci celého dne, souhrnné statistiky si pak můžete vynést do tematických grafů.

Základním zdrojem aplikací bude Google Play nebo aplikační portál Samsungu, SamsungApps. Samsung WatchON půjde v našich končinách využít k ovládání Set Top Boxů nebo televizí pomocí infraportu v mobilním telefonu, k prohlížení mobilního internetu bude připraven nativní prohlížeč nebo Google Chrome.

Jako ryba ve vodě 

Osmimegapixelový fotoaparát na zadní straně podporuje několik fotografických režimů, řadu z nich přebral z modelu Galaxy S4. Opravdovou novinkou je režim Aqua, který lze použít pro zvýšení kvality a ostrosti fotografií a videí pořizovaných pod vodou. Jako spoušť fotoaparátu slouží softwarové tlačítko na displej, případně jeden z bočních regulátorů hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky zařízení disponují pouze zamykacím tlačítkem a regulátory hlasitosti, které lze též použít jako spoušť fotoaparátu

Po vyfocení několika snímků za sebou zařízení automaticky nabídne vytvoření Fotopříběhu, tedy jakéhosi virtuálního alba, které automaticky seskládá příbuzné obrázky, ke kterým je možné přidat vlastní komentář. Snímky je možné fotit v režimu Akční snímek, kdy se na statickém snímku postupně objeví např. pohyb osoby v několika různých časových okamžicích. Režim Zvuk a foto pak dokáže k vyfocené fotografii nahrát několikasekundový zvukový záznam. Média a jejich obsluha bude řešena v samostatných aplikacích i v multimediálním centru Samsung Hub, jedná se např. o přístup k hudbě, videím, knihám, hrám a vzdělávacím programům. Samsung Link nahrazuje dřívější aplikaci AllShare a bude sloužit ke sdílení multimediálního obsahu mezi zařízením, počítačem nebo např. televizí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Modrá a oranžová varianta Galaxy S4 Active - s těmi se pro ČR nepočítá

Samsung Galaxy S4 Active bude na trh uveden v létě, do České republiky se dostane na konci července a to pouze v šedé barvě. Je škoda, že se s vizuálně více atraktivními barvami - modrou (Dive Blue) a oranžovou (Orange Flare) alespoň prozatím nepočítá. První uživatelské zkušenosti od nás očekávejte 20. června z Londýna, kde bude Samsung novinářům prezentovat mj. i dnes představený Galaxy S4 Active. Přepokládaná cena zatím není známa.

Samsung Galaxy S4 Active
I9295
rozměry a hmotnost: 140 × 71 × 9,1 mm, 153 g
displej: 5,0", kapacitní TFT LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 600 (4× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
36 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (52) Další článek: ARM představil „protipirátský“ čip Mali-V500

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z, Active, Obr, Atraktivní barva, Pauza, GAL, Galaxy s, Softwarové tlačítko, Zvukový záznam, Mávnutí ruky, Samsun, Vzdělávací program, Sam, Podobné rozložení,