Samsung Galaxy S4 jako foťák a kamera [galerie]

Současné smartphony se chlubí nejčastěji 13Mpx fotoaparátem. Takový snímač má i Samsung Galaxy S4 a fotí nad očekávání dobře.

Každý supersmartphone současnosti má něčím výjimečný foťák. Lumia 920 se chlubí optickou stabilizací obrazu a dobrou světelností objektivu, HTC One sází sice na nižší rozlišení, ale na obrazovou informaci bohatší ultrapixely, Sony Xperia Z využívá vylepšený Exmor RS senzor. Samsung namixoval do foťáku Galaxy S4 to nejlepší, co zatím ve svých laboratořích vyvinul a snímky vypadají velmi pěkně.

Foťák podává věrné barvy a vyniká v zaostřování na vybraný bod, což je patrné hlavně u makrosnímků. Snímky netrpí přehnanou kompresí, ani u maximálního rozlišení 13 Mpx při zvětšení na originální velikost nekoukáme na impresionistickou olejomalbu. Přitom se přehnaně neobjevuje ani šum. Náročnějším úkolem jsou kompozice se současně výrazně tmavou a světlou scénu. Pro tyto účely najdete ve foťáku i softwarovou úpravu HDR. Celkově musíme fotoaparát velmi pochválit, patří k tomu nejlepšímu, co lze v mobilech nalézt.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  
Exteriér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér - stejný objekt v různých světelných podmínkách
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér - objekt v pohybu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Test dynamického rozsahu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér makro
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér makro
Klepněte pro větší obrázek
Interiér makro
Klepněte pro větší obrázek
Interiér ve tmě s bleskem

Dalším dílčím testem snímače Galaxy S4 bylo jeho využití v módu kamery. Výhodou je virtuální nahrávací tlačítko na stejné obrazovce jako spoušť, takže se můžete na poslední chvíli rozhodnout, jestli chcete fotit, nebo natáčet. Díky výkonnému čtyřjádrovému procesoru nemá mobil potíže s natáčením Full HD videa. Při vzorkování 30 fps lze okem zpozorovat mírné trhání obrazu, hlavně u rychleji se pohybujících objektů. U kamer v mobilech je to ale běžný jev. Galaxy S4 se dobře vypořádal s kontinuálním přeostřování i automatickým vyvažováním expozice. Kladně hodnotíme i ostrý obraz a věrné podání barev. Kvalitnější než u předchůdce S III je také zvuková stopa videa.

Diskuze (61) Další článek: Mapy.cz: vlastní „Street View“ a offline aplikace

Témata článku: Samsung, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z, F +, Originální velikost, GAL, Kamera, Vybraný bod, Foťák, Galaxy s, Jak, Dílčí test, Samsung Galaxy s, Běžný jev