Samsung Galaxy S4: nová modla oficiálně [preview]

Nový Galaxy S je zde! Samsung Galaxy S4 je to nejlepší, co Samsung vyrobil. Dočkali jsme se zajímavých inovací a evoluce, nikoliv však revoluce.

Společnost Samsung před malou chvílí v Radio City Music Hall v New York City představila svoji novou vlajkovou loď, model Samsung Galaxy S4. Jak probíhaly přípravy a co všechno unikalo na veřejnost, včetně živého přepisu tiskové konference si můžete přečíst zde. Pojďme si novinku z dílny tohoto jihokorejského giganta podrobně představit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To je on! Samsung Galaxy S IV. Po designové stránce nepřináší telefon nic zásadně nového.

Samsung uvedl svoji novou vlajkovou loď s velkou pompou na červeně osvětleném podiu s putující projekcí log Samsung Unpacked. I když to původně vypadalo, že se začne přesně o půlnoci našeho času, malé zpoždění se přece jen objevilo. Na podiu se objevil i malý Jeremy, tedy chlapec, který zazářil v první teaser reklamě na Galaxy S4. Poněkud nečekaně jsme se hned na začátku tiskové konference dočkali představení všech parametrů, názvů všech funkcí a dalších lákadel, která byla během tiskové konference lehce divadelním způsobem postupně rozkrývána.

Samsung Galaxy S4
I9505
rozměry a hmotnost: 137 × 70 × 7,9 mm, 130 g
displej: 5,0", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 600 (4× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Pokud si tedy shrneme hardwarové parametry Samsungu Galaxy S IV, rozměry jsou 137 × 70 × 8mm a hmotnost 130g. S procesorem je to složitější, varianta s LTE bude mít čtyřjádrový Qualcomm s frekvencí 1,9 GHz, verze bez LTE dostane osmijádrový Samsung Oxynos Octa s taktem 1,6 GHz. Tomu sekundují 2 GB operační RAM paměti a grafika PowerVR SGX GPU 544MP3. Dominantnou čelní strany je 5" Full HD displej s jemností 441 PPI, pod kterým najdeme jedno hardwarové a dvě senzorová tlačítka. K jeho ovládání nebudou nutné dotyky obrazovky, vše zajistí Air View. Vůbec poprvé bude displej chránit Gorilla Glass 3. Nad ním samozřejmě nechybí potřebné senzory, hovorové sluchátko v tradiční stříbrné lince a čelní kamerka s rozlišením 2 Mpix.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kameře bylo při představení věnováno mnoho prostoru. Stejně tak se dočkal i šikovný překladač S Translator.

Zadní strana ukrývá 13 MPx fotoparát s podporou Full HD videa s frekvencí 30 fps nebo LED bleskem. Jednou z dalších funkcí je schopnost během 4 vteřin vyfotit 100 snímků, přičemž následně telefon sám vybere tu nejlepší z nich. Součástí snímacího čipu je také BSI (back-side-iluminated) senzor. Působivou novinkou je Dual Camera. Jinými slovy možnost pořizovat video současně z čelního i zadního fotoaparátu, stejně tak funguje focení jednotlivých snímků.  

Co se týče vnitřní paměti, dočkat bychom se měli paměťových verzí 16, 32 a 64 GB. O dalších až 64 GB lze paměť rozšířit pomocí microSD karet. Galaxy S4 nechybí Wi-Fi všech standardů, Bluetooth 4.0, NFC, tolik zatracovaný infraport či bezdrátové nabíjení. Přítomny jsou též nové senzory teploty a vlhkosti prostředí. Samsung Galaxy S IV bude dostupný u více než 300 prodejců od konce dubna. Tisková konference k představení Samsungu Galaxy S4 nebyla jen o novém telefonu, ale také o spoustě nových funkcí a příslušenství, o nichž vám přineseme informace v samostatných článcích.

Pod snímatelným krytem najdeme baterii s kapacitou 2600 mAh, slot na microSIM a microSD karty. Po vybalení z krabice bude mít telefon předinstalovaný Andorid 4.2 Jelly Bean s nadstavbou TouchWiz.

Diskuze (31) Další článek: Samsung Galaxy S4: první oficiální obrázky

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Snímací čip, Sam, Nov, Pře, Galaxy s, GAL, Modla, První teaser, New York City, Samsun