Samsung Galaxy Tab 3: bratři v triku [recenze]

Tablety Galaxy Tab Samsung prezentuje jako střední třídu. Nejinak je tomu i u třetí generace Galaxy Tab 7.0, 8.0 a 10.1. V čem vynikají a kde ztrácí?

Na volání bez sluchátka

Celá trojice modelů je samozřejmě vybavena aplikací Kontakty, ve které po synchronizaci s některým z účtů nebo po ručním přidání najdete svoje kontakty se všemi detaily. Propojení kontaktů z jednotlivých účtů je automatické a kde to tablet neudělá za Vás, tam to jednoduše uděláte sami. Jednotlivé kontakty jsou potom řazeny dle písmen s rychlým navigačním pruhem na levé straně. Ze spuštěné aplikace Kontakty můžete přepínat mezi kartami Oblíbené, Skupiny a Telefon, což je standardní číselník, z něhož můžete rovněž iniciovat hovor. Pozor ale, ne všechny verze tabletů mají telefonní modul. Každý z dnes testovaných Tabů však má alespoň jednu verzi, která telefonní modul má. Dvojice menších tabletů má klasické telefonní sluchátko nad displejem, Tab 10.1 si při hovoru bude muset vystačit s hlasitými reproduktory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podoba telefonní aplikace v tabletovém provedení

Na výběr z několika klávesnic

Stejně jako u hovorů je tomu i se zprávami. Klasické SMS standardní cestou pošlete jen u té verze tabletu, která je vybavena telefonním modulem. Aplikace zprávy potom vypadá zcela normálně. Zprávy řadí do konverzací, kde můžete nastavit maximální limit na jednu konverzaci ale třeba i vzhled jednotlivých bublin, a to jak na straně příjemce, tak na straně odesílatele. Dokonce lze nastavit i pozadí zpráv, a to nejen z přednastavených, ale také z obrázků z galerie. Jako přílohu zprávy můžete připojit vše od obrázku, videa či zvuku až po poznámku, kontakt nebo místo na mapě. Zprávy lze také třídit do zamknutých, nevyžádaných a samozřejmostí jsou i koncepty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé způsoby zadávání textu, které Galaxy Tabům třetí generace nejsou cizí

Zadávání příjemce probíhá na klávesnici, kde jsou zároveň vidět číslice i písmena. Při psaní písmen však tablet dokáže našeptávat z kontaktů. Vložit lze i emotikony, a to přes senzorové tlačítko kontextové nabídky. Nastavit si můžete predikci nebo zadávání swype, psát můžete i rukou (kreslením). K samotnému rozložení klávesnice mám jen drobnou výhradu - klávesy jsou moc daleko od sebe a obzvlášť v režimu na výšku na dvojici menších Tabů bychom ocenili větší tlačítka s menšími mezerami. Jinak chválíme vyskakovací nabídku po dlouhém stisku písmena i nabídku symbolů, kde jsou všechny potřebné již na první kartě. Klávesnici lze navíc zmenšit a po úchopu za vyznačené místo posouvat všemi směry, nebo ji rozpůlit a po úchopu za vyznačené místo posouvat tyto polovičky přimknuté ke krajům nahorů a dolů.

Polaris Office v plné polní

I když by to mnozí z nás nečekali (zejména u menší dvojice), vzhledem k tomu, že se jedná o tablety střední třídy, celá trojice testovaných Tabů obsahuje plnohodnotný kancelářský balík Polaris Office ve verzi 4.0. Ta umí nejen otevírat a editovat dokumenty, ale samozřejmě je i vytvářet, a to dokumenty Word, Excel i PowerPoint. Navíc si poradí i s dokumenty vytvořenými ve starém kancelářském balíku bez koncovky „x“ v příponě, a v tomto formátu umí i dokumenty vytvářet. Jako povedený můžeme též označit kalendář, u Samsungu nazvaný jako S Plánovač. Zvládá všechny typy náhledů a ještě se zde najde místo pro detailní výpis události. Praktická je ve spodní části lišta sloužící pro rychlé přepínání měsíců a samozřejmostí je barevné rozlišení kalendářů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V měsíčním přehledu lze přečíst i náhled každodenní agendy.

Namísto budíku používají Taby aplikaci s názvem upozornění, což může být lehce matoucí. Povedená, zejména graficky, je i aplikace světový čas, která umí zobrazit přehledně celou zeměkouli včetně přelomu den/noc. Stopky nebo odpočet času byste u Galaxy Tabů hledali marně, v tomto případě nezbývá, než navštívit obchod Google Play. V základu nechybí klient pro Dropbox, aplikace Flipboard, aplikace Fotopříběh, sada všech aplikací od společnosti Google, vlastní Game Hub či aplikace GroupPlay pro spárování a společné přehrávání multimedií z několika zařízení dohromady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Game Hub slouží čistě jako herní obchod. Pomocí Group Play můžete sdílet obrázky, hudbu nebo jiné dokumenty s jinými zařízeními Samsung.

Dále je zde komunikační klient ChatON, kalkulačka s jednoduchými operacemi a goniometrickými funkcemi, správce souborů, správce stahování, aplikace Paper Artist, která vás nechá doslova se barevně vyřádit, jednoduchá aplikace pro poznámky, S Voice, Samsung Apps, Wooky Samsung a pro Taby 8.0 a 10.1 také aplikace Smart Remote, která slouží pro dálkové ovládání spotřebičů skrze infračervený port. Galaxy Taby třetí generace nenabízejí v základu, pokud nepočítáme Paper Artist, žádný herní titul.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
IM aplikace ChatOn vyžaduje, aby i vaši přátelé používali zařízení Samsung. Paper Artist přidává filtry vašim fotografiím. 

Multimediální schizofrenie

Ani u Androidu ve verzi 4.2.2 nemohl jihokorejský Samsung dopustit, aby Hudba Play a Chrome byly jediným přístupem k multimédiím. Proto přidává svůj Internet, svůj Hudební přehrávač a svůj videopřehrávač. Jejich podobu naleznete níže. Samsung svým uživatelům také zajistil roční předplatné časopisu Reflex a deníku Blesk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá hudební přehrávač a internetový prohlížeč v podání Samsungu.

Po otevření Readers Hub se automaticky přihlásíte ke svému účtu u Samsungu. Následně se vám otevře elektronická knihovna, kde většina knih je za poplatek. Úryvky jednotlivých knížek si můžete stáhnout zdarma, s tím, že se vám zpřístupní přibližně 30 stránek. Své knihy pak máte ve virtuální knihovně, která svým vzhledem připomíná klasickou dřevěnou knihovničku. Samotné prostředí pro čtení vypadá jako knížka a stejně tak se i animace otáčení listů snaží vyvolat dojem reálnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svůj Samsung tablet můžete jednoduše proměnit ve čtečku knih a časopisů.

Ani jeden z Tabů není vybaven FM rádiem. Zato v Galerii jako by si Samsung spravil chuť. Nabízí zde možnost třídit fotografie do alb, zobrazit vše najednou, třídit dle času, polohy, dle vyfotografovaných osob, označovat snímky jako oblíbené, ale nejefektnější je tzv. spirála, která vyfocené snímky zakroutí jako odvíjející se filmovou pásku. Editovat pořízené fotografie lze buď v omalovánkách Paper Artist, nebo ve vlastním editoru fotografií z dílny Samsungu, který však musíte stáhnout ze Samsung Apps.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 10.1, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 7.0, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB Wi-Fi,