Samsung Galaxy Tab 3: bratři v triku [recenze]

Tablety Galaxy Tab Samsung prezentuje jako střední třídu. Nejinak je tomu i u třetí generace Galaxy Tab 7.0, 8.0 a 10.1. V čem vynikají a kde ztrácí?

Výkon a operační paměť

Zejména v této kapitole musíme mít napaměti, že se jedná o tablety střední třídy, Nyní ale pěkně popořadě. Tab 10.1 je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Atom Z2560 s taktem 1,6 GHz na jádro, kterému sekunduje 1 GB operační paměti a grafika PowerVR SGX544MP2. Procesor od Intelu slibuje poměrně slušný výkon, a tak tomu také je. Například velmi povedená závodní hra Real Racing 3 běží až na občasné záškuby plynule. Problém je ale celkově někde jinde. Největším strůjcem problémů, které mohou za občasné záškuby při hraní, ale třeba také za prodlevy při pohybu v prostředí, je patrně operační paměť a nenažraná nadstavba TouchWiz od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázek 
Tento obrázek mluví za vše. A nejedná se o vyhrocený stav, stačí doslova pár aplikací

Z onoho rovného GB (správce úloh ukazuje 0,9 GB) se totiž ani po zavření všech aplikací a ukončení procesů nedostanete pod 650 zaplněných MB. Zřejmě proto trvá po stisku středového tlačítka návrat na domovskou obrazovku klidně pět vteřin a dalších deset, než se načtou ikony a widgety. Zřejmě proto nabídku multitaskingu při třech spuštěných aplikacích vyvoláte někdy až po pěti vteřinách a zřejmě proto při čtyřech otevřených záložkách v Chrome mezi nimi někdy nebudete pomalu schopni přepínat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky Samsungu Galaxy Tab 10.1 v benchmarcích

Co se týče vnitřní paměti, nabízí Tab 10.1 varianty se 16 a 32 GB vnitří paměti, kdy dostupných bude 11 či 26,3 GB. Tabu 10.1 nechybí ani slot na microSD paměťové karty do velikosti 64 GB. Ke spuštěným aplikacím se u celé trojice dostanete delším stiskem středového tlačítka. Objeví se klasická obrazovka se spuštěnými aplikacemi, kdy jednotlivé zavřete tažením nahoru nebo dolů. Na spodní liště potom máte možnost zavřít vše, spustit Google a přepnout se do správce úloh, kde lze kontrolovat běžící aplikace a jednotlivě je ukončovat, spravovat paměť RAM či kontrolovat úložiště.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podoba multitaskingu a správce spuštěných úloh společná celé testované trojici.

Oba menší tablety mají shodně dvoujádrové procesory. Avšak v případě Tabu 7.0 má každé jádro frekvenci 1,2 GHz, zatímco obě jádra Tabu 8.0 jsou taktována na 1,5 GHz. Podobně je to i s velikostí RAM paměti, když Tab 7.0 má 1 GB RAM paměť a Tabu 8.0 se dostalo o půl „gigabajtu“ více, tedy celkově 1,5 GB. V prvním případě je k dispozici zhruba 400 MB, ve druhém případě se situace o něco lepší, když můžete reálně využít 750 MB. Celkový rozdíl v plynulosti a chování obou menších Tabů je ale obrovský.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
AnTuTu a Quadrant Standard v podání Tabu 7.0.

Zatímco používání Tabu 8.0 vám zřejmě udělá radost, když po drtivou většinu času je plynulost prostředí na dobré úrovni a na žádné úkony nemusíte zbytečně čekat, používání Tabu 7.0 je diametrálně odlišné. Vše začíná již animací odemykání obrazovky, které se zasekává a pokračuje přepínáním jednotlivých obrazovek na pohotovostní ploše, jenž lze označit mnoha slovy, ale rozhodně ne slovem plynulé. O graficky náročných hrách v tomto případě nemůžeme ani mluvit, protože z důvodu neustálého sekání se takové hry prakticky nedají hrát. Výkonově nestíhá například závodní Real Racing 3, ale bohužel ani oblíbená hra poslední doby, Despicable Me: Minion Rush.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
AnTuTu a Quadrant Standard po testech na Tabu 8.0.

Uzavřít to lze tím, že nepříjemné čekání vás v případě Tabu 7.0 čeká i při běžném přepínání klávesnice mezi písmeny a speciálními znaky. Chcete-li tak tablet pro denní používání, aniž byste při tom přišli o nervy, Tab 7.0 rozhodně není pro vás. Naopak Tab 8.0 byste rozhodně měli přidat do svého hledáčku. Co se týká velikosti úložiště, můžete si u nejmenšího tabletu vybrat mezi 8 a 16GB variantou. „Osmičkový“ Tab se prodává s úložišti 16 nebo 32 GB. 8GB varianta Tabu 7.0 má ve skutečnosti reálně využitelných zhruba 4,7 GB, do menší verze Tabu 8.0 pak reálně dostanete max. 11 GB dat. Ta větší vám umožní využít 26,3 GB. Při nedostatku pak lze všechny varianty rozšířit pomocí microSD karet o max. 64 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První obrázek značí počáteční stav paměti u Tabu 8.0. Druhý pak stav Tabu 7.0 po době testování.

Vydrží... no, jako tablet

Co se týče výdrže, je jako u každého zařízení odvislá od způsobu používání. Jednotlivé naměřené hodnoty u každého z trojice tabletů najdete níže. V nastavení se samozřejmě můžete, jako na každém Androidu, podívat na graf klesající hodnoty baterie a na to, kolik procent si bere která aplikace. V nastavení potom lze zapnout úsporný režim, který má dvě podpoložky. Můžete omezit maximální výkon procesoru nebo pro displej použít úsporný režim.

Tab 10.1 obsahuje Li-Ion akumulátor s kapacitou 6800 mAh. Jenom se zapnutou Wi-Fi, aktivní synchronizací a notifikacemi vydrží Tab 10.1 klidně deset dní. Pokud budete chtít hrát, tak již dřívě zmiňovaná hra Real Racing 3 si ukousne zhruba 10 % baterie za hodinu. Pokud budete hodinu surfovat po internetu (bez přehrávání videí), zmizí vám z baterie zhruba 5 %. Necelých deset procent si také vezme současně načítané FullHD video přehrávané z YouTube s hlasitosti na 50 % do připojených sluchátek.

Čím dokáže zabodovat sedmipalcová varianta, je výdrž. Vzhledem k tomu, že na něm prakticky nejdou hrát náročnější hry a přehrávat HD filmy, budete ji zřejmě využívat především pro surfování po internetu, prohlížení fotek nebo vyřizování mailů. Při běžném zatížení tak výdrž 4000 mAh baterie šplhá až ke 4 dnům. Zapnete-li tento tablet jen po večerech, dostanete se dokonce až k hodnotě 10 a půl dne. U Tabu 8.0 bude výdrž samozřejmě nižší, jelikož ho lze využívat plnohodnotně. Při zběžném surfování po internetu, strávení několika desítek minut ve hře a dalších chvil u galerie nebo správy mailových komunikací se dostanete nejčastěji ke dvěma dnům na jedno nabití. Odpovědná je za to baterie s kapacitou 4450 mAh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tab 7.0 se dostane svou výdrží i na téměř dva týdny. Tab 8.0 běžně dosahuje dvou dnů. 

TouchWiz se vším všudy

Testovaná trojice Galaxy Tabů běží na operačním systému Android 4.2.2 Jelly Bean (nejmenší Tab 7.0 na Androidu 4.1.2) s grafickou nadstavbou TouchWiz UX UI. Jedná se o klasickou nadstavbu, která vás v ničem nepřekvapí, pokud jste již používali některé zařízení od Samsungu. Na plochy, kterých může být až sedm a kde každá může být nastavena jako domovská (správce ploch se vyvolá gestem pinch-to-zoom), můžete umístit widgety, ikony, zástupce kontaktů, složky, prostě cokoliv, co zde umístit lze. Zároveň lze využít přizpůsobení velikosti jednotlivých widgetů a také různých rozložení ploch při orientaci na výšku nebo na šířku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro někoho může být widget počasí a času příliš rozměrný, a tak si z Google Play můžete stáhnout jiný.

Mřížka pro umístění zástupců na plochy je u Tabu 10.1 8 × 5, přičemž se zde nachází ještě pruh se sedmi zástupci (osmý je vstup do menu), který se s pohybem mezi plochami nemění. U Tabů 7.0 a 8.0 je to mřížka 6 × 6 , s pruhem 5 zástupců (mimo menu) ve statické liště. Po vstupu do menu narazíte na úplně stejnou matici rozložení, jako na domovských obrazovkách, jen s tím rozdílem, že místo pruhu statických zástupců vespod je zde v horní části možnost přepínat mezi aplikacemi, widgety pojmenovanými jako Nástroje a vyfiltrovat lze také pouze stažené aplikace. Aplikace lze třídit abecedně nebo dle vlastního uspořádání (to v režimu Upravit). Odinstalovat lze jen ty apliace, u kterých se v režimu odinstalace objeví malé mínusko, problém není ani aplikace skrýt (v režimu Skrýt).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam aplikací není zbytečně prázdný ani nepřehledný.

Prostor pro detailnější popis si rozhodně zaslouží i zamykací obrazovka. Tu lze odemknout, jak je u Androidu zvykem, několika způsoby. Konkrétně se jedná o odemknutí obyčejným přejetím, obličejem skrze přední kamerku, obličejem a hlasem, znakem (spojováním bodů), PINem či heslem. Pokud máte nastaveno odemykání jen přejetím, není problém i na zamykací obrazovce stáhnout stavovou roletku. Také si zde můžete přidat až pětici zástupců, které přímo odsud spustíte a u kterých se vám budou i zde zobrazovat malá čísílka značící notifikace. V poslední řadě potom do druhé poloviny obrazovy můžete přidat několik aplikací, například hodiny (ať už základní nebo třeba aplikaci DashClock), e-mail, Gmail, hudební přehrávač, Google Now, poznámky z S Plánovače, příspěvky z Google+ atd.

Klepněte pro větší obrázek
Při posunutí hodin na zamykací obrazovce doprava či doleva můžete prohlížet maily, spustit hudbu apod.

Zapomenout nesmíme ani na stavovou roletku. Při použití obou prstů se stáhne roletka jen s rychlými přepínači, při stažení jedním prstem potom roletka se všemi dalšími notifikacemi. Pořadí přepínačů i jejich počet si můžete navolit v nastavení, nesmí jich však být méně, než na rozměr tabletu na šířku. V nastavení také můžete zapnou zobrazování posuvníku pro rychlou regulaci jasu displeje. Notifikace z roletky odstraníte tažením doprava nebo doleva, při větším počtu stačí stisknout tlačítko vymazat. Ze stažené roletky se po stisknutí ozubeného kolečka vpravo nahoře lze dostat do nastavení, při stisku času přímo do nastavení data a času. Skvělá je také možnost dlouhým stiskem přepínače vstoupit přímo do příslušné nabídky v nastavení. Stavovou roletku tak musíme jednoznačně pochválit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pořadí klávesovýc zkratek ve stavové roletce můžete měnit dle libosti.

V nastavení také najdeme několik zajímavých položek, první z nich je možnost pracovat se dvěma aplikacemi současně, když každá z nich je rozprostřena na půli displeje. Dále přináší možnost, aby tablet sledoval vaše oči a obličej a dle toho zapínal a vypínal displej či ho otáčel. Barvy displeje lze měnit v závislosti na vašem ideálu. Pomocí S Voice můžete tablet ovládat svým hlasem. Při prvním použití vám tablet ukáže, co všechno můžete hlasově diktovat a jaké při tom používat fráze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro snadnější pořízení screenshotu je připravené jednoduché gesto, ale pouze pro Tab 8.0
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Potřebujete pracovat ve dvou aplikacích současně? Stačí zapnout tuto možnost v nabídce a chutí do toho. A stejně jako o řádek výše, i zde dodáváme, že pouze pro Tab 8.0. Neměl by být on tím nejvyšším modelem? • Návod pro S Voice

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 10.1, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 7.0, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB Wi-Fi,