Samsung Galaxy Tab 7.7: all inclusive [recenze]

Galaxy Tab 7.7 umí vše, na co si vzpomenete, včetně volání. Má rychlý procesor, dostatek paměti a skvělý displej. Zatím je ale drahý.

Multimédia: schroustá všechno

Stereo reproduktory jsou u tohoto tabletu umístěné možná trochu neprakticky na spodní hraně a tím pádem hodně blízko od sebe. Proto nedají tolik vyniknout prostorovému efektu, přesto poskytují velmi dobrý zvukový výstup i při maximálním zesílení. Díky jacku na horní hraně můžete hudbu poslouchat i do sluchátek. Hudební přehrávač je jen mírně přepracovaná verze toho, co známe z androidových smartphonů Samsungu. Zajímavé je, že dokud jsme do tabletu nevložili paměťovou kartu, přehrávač nedokázal načíst hudební soubory uložené ve své vnitřní paměti. Jde nejspíš o ojedinělý bug, který se nemusí vyskytovat u všech sestavení softwaru. Skladby se dají třídit podle různých kritérií, při přehrávání vidíme na pozadí obrázek alba a časovou osu. K dispozici máme ekvalizér s několika přednastavenými a jedním vlastním přizpůsobitelným profilem. FM rádio v tabletu bohužel chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a výběr z profilů ekvalizéru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tradiční samostatná aplikace pro videa z YouTube, přehrávat ale můžete i přímo v prohlížeči

Také Tab 7.7 podobně jako ostatní tablety Samsungu obsahuje vestavěný 3Mpx fotoaparát. Nechybí mu automatické ostření ani LED blesk. Díky rozumnému rozlišení snímače při dané optice, omezené hlavně nízkou tloušťkou zařízení, se dostáváme na solidní mix fotografických vlastností. Snímky jsou dostatečně ostré, netrpí přehnaným zašuměním a díky automatickému ostření se tablet dobře hodí i k pořizování makrosnímků. Ne že bychom foťák stavěli na přední příčky při posuzování kvality tabletu, ale kvalitně produkované snímky se vždy hodí, a to zejména při využití předinstalovaného editoru. Galaxy Tab 7.7 se může pochlubit také několika pokročilými funkcemi. Z nich jmenujme například detekci úsměvu, panoramatické snímání, kompenzaci expozice, vyvážení bílé, několik efektů a scénických režimů či geotagging.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Procesor tabletu je dostatečně výkonný na to, aby foťák v režimu kamery zvládl pořizovat Full HD videa v rozlišení 1 080p. Maximem je však pouze HD rozlišení do 720p. Uvidíme, zda se parametry kamery zlepší po aktualizaci na Android 4.0. Při natáčení videa dejte tradičně pozor na zvýšenou náchylnost na každý pohyb, přeci jen držíte v rukou rozměrově větší zařízení. Při přehrávání videa potěší nativní podpora formátů DivX, Xvid či MP4. Zařízení bez odmlouvání přehraje náročnější sekvence 1 080p včetně titulků s diakritikou (stačí je pojmenovat stejně jako soubor videa) a navíc nabídne i TV výstup pomocí zmiňované HDMI redukce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tablet si hravě poradí s DivX videem i titulky

Hodnocení: Vše v jednom balení

Samsung Galaxy Tab 7.7 je zatím bez diskuze nejlepším tabletem od jihokorejského výrobce. Obsahuje všechny běžné myslitelné funkce, dovolí uživateli normálně telefonovat a navíc se chlubí pro tablety stále jedinečným Super AMOLED Plus HD displejem. Stydět se rozhodně nemusí za designové provedení, je jedním z nejtenčích tabletů na trhu a velká část jeho šasi je vyrobena z hliníku. Také náš Katalog tabletů přisuzuje podle úrovně hardwarové výbavy Galaxy Tabu 7.7 první místo mezi všemi v současnosti prodávanými tablety, naše hodnotící metodika jej dokonce vynesla výš než Nový iPad.

Na věc existuje ale i další pohled, který spíše než fyzickou výbavu upřednostňuje těžko vyčíslitelný dobrý prožitek a komfort v používání. Zde už dominance Galaxy Tabu 7.7 není tak jistá. Z velké části za to může přeplácaná a hutná nadstavba TouchWiz, která se doufejme ve své náročnosti časem nevymkne Samsungu z ruky. Právě TouchWizu dávám za vinu ne vždy bleskové reakce prostředí, trhané pohyby některých animací a velkou porci "sežrané" RAM paměti. Kdyby na Tabu běžel čistý Android, dovolím si tvrdit, že by to byl jeden z nejrychlejších tabletů. Můžeme doufat, že neplynulosti prostředí a ne zcela dokonalou optimalizaci vyřeší upgrade na Android 4.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice je opět bílá jako u většiny produktů Samsungu, uvnitř najdeme tradiční příslušenství

V porovnání s androidovými tablety jiných značek bych Samsungu doporučil zauvažovat o přidání samostatného HDMI konektoru. Při drátovém spojení s televizorem a například myší nemůžeme být odkázáni na jediný proprietární konektor. Poslední překážkou k pořízení Galaxy Tabu 7.7 může být jeho cena. Tablet se aktuálně prodává za cenu lehce pod 15 tisíc korun. To je zhruba stejně jako 16GB Nový iPad s 4G. Jen o tisícovku dražší je potom čtyřjádrový Asus Transformer Prime, který ale obsahuje Android 4.0 a 32 GB paměti. Pokud tedy právě nyní urgentně nepotřebujete tablet s menší úhlopříčkou, doporučuji s koupí Galaxy Tabu 7.7 počkat na červen, kdy už by měla být k dispozici aktualizace na Ice Cream Sandwich a příznivější bude snad i cenovka.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Toshiba AT200, Toshiba AT200 32GB Wi-Fi, Pokročilý editor, Syntetický benchmark, Třídenní výdrž, Plusový bod, Nejrůznější aplikace, Virtuální tlačítko, Zapnutá synchronizace, Dodávané usb, Správná poloha,