Samsung Galaxy Tab 8.9: velikostní ideál [recenze]

Sedm palců je málo a deset už s sebou tahat nechcete? Potom je tablet s 8,9" optimální volbou, zkuste menší Galaxy Tab od Samsungu.
Kapitoly článku

Video i s titulky

Fotoaparát je sice u Galaxy Tabu 8.9 pouze třímegapixelový, nižší rozlišení ale dorovnává autofokusem, díky němuž není problém pořídit kvalitní fotku. Pro editování snímků můžeme využít předinstalovaný fotoeditor. Mile potěší přítomnost LED blesku. Kromě základních a běžných funkcí jako efekty, vyvážení bílé a režim zaostření, se jich objevilo i pár pokročilejších, mezi nimi například detekce úsměvu, pořízení snímku pohybujícího se objektu či geotagging.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu a galerie s fotkami

Opomenout nesmíme ani sekundární fotoaparát s rozlišením 2Mpx, na video hovory přes Skype však bohatě postačí. Digitální zoom nečekejte ani v režimu focení ani při natáčení videa. To je schopen Tab 8.9 pořídit v HD rozlišení 1 280 × 720 včetně zvukové složky a ukládá jej ve formátu MP4. Fotografie patří k lepšímu průměru, foťáku svědčí denní světlo, v šeru pak bojuje se šumem.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Stereo reproduktory umístěné na spodní straně tabletu po stranách systémového konektoru vypouští při poslechu hudby kvalitní zvuk, ani ve výškách se nemusíte bát jakéhokoli skřípění či chrčení. Přibalená sluchátka, u nichž si dokonce můžete vybrat velikost špuntů, hrají rovněž poměrně kvalitně. Hudební přehrávač je řešený jednoduše a přehledně, hudbu můžeme třídit podle různých kritérií jako je album či interpret. Vytvářet lze rovněž seznamy skladeb. Při natočení tabletu na šířku se díky dostatku místa může zobrazit jednak obrázek alba, jednak kompletní seznam skladeb včetně filtru. Bez odemknutí obrazovky bohužel hudební přehrávač ovládat nelze. Při poslechu hudby se budete muset omezit na svou vlastní hudební knihovnu, FM rádio totiž zcela chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Knihovna hudby a prostředí hudebního přehrávače

Video přehrávač si bez problému poradí s formáty typu DivX a Xvid, stejně tak jako s MP4. Pokud se budete chtít dívat na tabletu na seriál či film s titulky, možnost máte, nezapomeňte je jen pojmenovat stejně jako soubor videa. Aby vás po dobu sledování videa stále nerušila všudypřítomná lišta s funkčními tlačítky, nenápadně se po několika málo vteřinách přemění na téměř neviditelné tečky. Ocenit jen napůl můžeme možnost připojení k televizi, pouze však HDMI kabelem, na který si redukci musíte dokoupit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač videa a knihovna videosouborů

Užitečné aplikace

Galaxy Tab 8.9 nabízí několik Hub aplikací, mezi nimi Social Hub, Readers Hub a Music Hub. Poslední zmíněný nelogicky funguje jen v 3G verzi s vloženou SIM kartou, potřebuje totiž správně lokalizovat zemi použití, což dělá právě na základě informací z BTS. Druhý Readers Hub má předinstalovaného konkurenta v podobě aplikace eBook. Ta však v podstatě představuje jen prostší verzí Hubu. Nezapomínejme ani na aplikace od Googlu jako Talk, Latitude či Places. V tabletu najdete mobilní aplikaci YouTube, naproti tomu Facebook, Twitter a ostatní sociální sítě v tabletu své místo nedostaly, proto pokud je chcete používat, zabrousíte do Android Marketu poskytovaného Googlem, či přímo do Samsung Apps. V těchto virtuálních obchodech naleznete nespočet užitečných aplikací a widgetů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Readers Hub slouží čtenářům knih i magazínů

Pokud chcete využít potenciál rozměrného displeje naplno prostřednictvím hry, nezbude vám jiná možnost než si ji stáhnout, v tabletu totiž není předinstalovaná ani jedna. V neposlední řadě naleznete mezi aplikacemi i jednu nazvanou Pulse. Jedná se o velmi kvalitně zpracovanou zpravodajskou aplikaci, poskytující informace ze všech sfér světového dění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svůj tablet obohatíte o další aplikace z obchodů Google Marketplace nebo Samsung Apps

Tablet za 10 tisíc

Pokud chceme z tabletu přenést data do PC, musíme k tomu využít přibalený USB kabel, na menší soubory se dá bez problému využít i bluetooth. Při snaze dobít Tab 8.9 z počítače vždy neomylně selžete, načerpat ztracenou energii proto musí zařízení přímo ze sítě. Ať už chcete stáhnout nějaký soubor, zavolat si přes Skype nebo jen tak brouzdat po internetu, vždy budete odkázání na datový přenos přes Wi-Fi. Samozřejmě jen v případě, že nevlastníte verzi s 3G modulem, díky kterému lze pak tablet využít jako Wi-Fi hotspot.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč, aplikace YouTube, Google Maps a Pulse

Tablet s podporou sítí třetí generace pak zvládá přenosy v maximální rychlosti 21,1 Mb/s, tedy HSPA. Samotný prohlížeč je standardizovaný od Googlu, podporuje prohlížení na více kartách zároveň, jeho používání je snadné, máte-li pak připojenou hardwarou klávesnici, přijde vám, že skoro pracujete s netbookem. Pohodlí při prohlížení a kompatibilita s naprostou většinou webových stránek je zajištěna podporou Flash a JavaScriptu. Tabletu nechybí ani možnost synchronizace a přenosu dat přes KiesAir, který si rovněž můžete stáhnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah balení: s tabletem dostanete nabíječku, USB kabel a sluchátka

Samsung udělal dobře, že vytvořil dvě verze tabletu o stejném vybavení, avšak o rozdílných rozměrech. Galaxy Tab 8.9 v sobě kloubí výborné vybavení jak po softwarové stránce (kancelářský balík), tak po stránce hardwarové (především útlost těla a solidní konstrukce), a navíc je svou velikostí dostatečně kompaktní a skladný pro běžné užívání a přenášení. Při dokoupení hardwarové klávesnice pak může sloužit téměř jako náhrada za notebook nebo netbook. Jediné úskalí představuje neschopnost tabletu i přes velké slibování telefonovat. Velkou konkurencí pro Galaxy Tab 10.1 byl iPad 2, Tabu 8.9 by se však neměl bát o nic míň. Displej není o tolik menší a jediný další devítipalcový konkurent LG Optimus Pad se u nás neprodává. Za 32GB verzi Galaxy Tabu 8.9 zaplatíte zhruba 15 tisíc korun, nejlevnější 16GB provedení pouze s Wi-Fi přijde na příjemnějších 10 tisíc.

Samsung Galaxy Tab GT-P7310FKAXEZ lze pořídit v - e-shopech za cenu od - (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Témata článku: Samsung, , , , , LG Optimus, LG Optimus Pad, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9, Samsung Galaxy Tab 8.9 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9 32GB Wi-Fi, Hlavní úkol, Sam, GAL, Běžné užívání, Solidní konstrukce, Organizér, Sekundární fotoaparát, Idea,