Samsung Galaxy Tab 8.9: velikostní ideál [recenze]

Sedm palců je málo a deset už s sebou tahat nechcete? Potom je tablet s 8,9" optimální volbou, zkuste menší Galaxy Tab od Samsungu.

Samsung Galaxy Tab 8.9 se na český trh poprvé podíval na podzim loňského roku. Tím se tuzemským zákazníkům rozšířila možnost při výběru nového tabletu o další svébytný model. Stejně jako Galaxy Tab 10.1 dostal jeho menší, téměř devítipalcový bráška do vínku operační systém Android ve verzi 3.1 Honeycomb. Galaxy Tab 8.9 se tedy může stát jakýmsi východiskem pro uživatele, kteří touží po hardwarovém i softwarovém vybavení, jako má Tab 10.1, vyžadují však zároveň větší kompaktnost, manipulační komfort a v neposlední řadě i skladnost. V recenzi zjistíme, zda jim to tablet od Samsungu bude schopen nabídnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab 8.9 na tiskových snímcích 

Klíčové vlastnosti:

  • PLS displej s úhlopříčkou 8,9" a HD rozlišením 1 280 × 800
  • operační systém Android Honeycomb 3.2
  • nízká hmotnost, kompaktní rozměry
  • 1GHz dvoujádrový procesor, 1 024 MB RAM
  • spousta dokoupitelného příslušenství

Hlavní nedostatky:

  • verze s 3G není schopná volat, pouze posílat SMS
  • tabletu se neumí nabíjet z PC
  • absence samostatného USB a HDMI konektoru
  • fixní interní paměť

Samsung Galaxy Tab 8.9 16GB 3G
P7300
rozměry a hmotnost: 231 × 158 × 8,6 mm, 465 g
displej: 8,9", kapacitní PLS LCD, 1 280 × 800, 170 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: USB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 1 GB, baterie: 6 100 mAh
procesor: Nvidia Tegra 2 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 40nm)
operační systém: Google Android 3.1 (Honeycomb)
fotoaparát: 3MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
22 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung obdařil svůj Tab 8.9 plastovým tělem o rozměrech 231 × 158 × 8,6 mm a úhlopříčkou displeje 8,9". Těmito rozměry se stal tablet velmi pohodlným pro držení a manipulaci a jakýmsi kompromisem mezi tablety s běžně používanými sedmipalcovými a desetipalcovými úhlopříčkami. Držet jej v jedné ruce je sice možné, kvůli hmotnosti, která dosahuje 465 g může ale působit jako poměrně těžký, zvláště pak ovládáme-li jej delší dobu bez přestání. Větší hmotnost vyváží baterie o kapacitě 6 100 mAh a výdrži dosahující zhruba 8 hodin nepřetržitého provozu. Tím mám na mysli neustále zapnutou Wi-Fi, brouzdání po internetu a aktivní synchronizaci účtů. Pokud tedy budete například na tabletu brouzdat po internetu každý večer hodinu, než půjdete spát, vydrží vám s tímto režimem bez nabíječky týden. Pro vlastníky verze s 3G modulem se při používání operátorských dat může výdrž o nějakou tu hodinku zkrátit.

Leštit bude každý

Tablet seženete ve dvou barevných provedeních, v bílém a černém. První zmíněná varianta má vyhotovená záda z hladkého lesklého plastu, druhá námi testovaná verze je vyrobena ze směsi matné gumy a plastu, jedná se o tzv. soft-touch povrch. Kryt se uživatelsky nedá sundávat. Na první pohled by se mohlo zdát, že matnější tmavý povrch na sobě nedá znát otisky prstů. Opak je však pravdou a šmouh nebo drobných flíčků se zcela nezbavíte ani u jednoho provedení. Nezávisle na barvě zad je tablet osazen šedo-stříbrným rámečkem, který se mírně vzadu mírně rozšiřuje, aby pokryl i oblast s čočkou fotoaparátu a blesku. Na zádech byste ostatně jako u většiny tabletů hledali marně jakékoli další prvky. Čidlo pro automatickou regulaci jasu a čočka sekundárního fotoaparátu jsou jedinými náležitostmi přední strany tabletu, pokud nepočítáme samotný displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tablet je tenkých necelých 9 mm a dá se bez potíží držet v jedné ruce

Reproduktory na Galaxy Tabu 8.9 našly své místo na spodní straně zařízení. Jejich přesun z bočních stran, na kterých se nacházely u Galaxy Tabu 10.1, zapříčinila zřejmě menší výška tabletu. Reproduktory po stranách byste si totiž u menšího tabletu mohli snadno zakrýt rukou. Na spodní straně našel své útočiště i 30pinový konektor, který dokáže zastoupit i nepřítomné samostatné konektory standardů USB a HDMI. Nečekejte však, že redukce na tyto konektory naleznete přímo v balení. Budete si je muset dokoupit samostatně a jedna vás přijde zhruba na pětistovku. Na bočních stranách již jakýkoli další konektor ani tlačítko není.

Nejbujněji osazená vrchní strana pojala tlačítko pro zapínaní, kolébkovou klávesu ovládání hlasitosti, mikrofon i 3,5mm jack. Vedle nich své místo najde i slot na SIM kartu, pouze však v případě, že vlastníte 3G verzi. Pokud vám stále chybí ještě nějaký ten konektor či slot, jedná se pravděpodobně o místo na microSD kartu. Samsung u loňských tabletů na poslední chvíli usoudil, že uživatel si musí vystačit s vestavěnou pamětí, jejíž kapacita nabývá tří různých hodnot: 16, 32 nebo 64 GB. U prototypu, který vloni MobilMania dostala k nafocení přitom ještě slot pro paměťovou kartu byl.

Skvělý PLS displej

Kromě základního balení, obsahujícího nabíječku, USB kabel a špuntová sluchátka, se nabízí uživatelům možnost dokoupení několika druhů příslušenství. Pokud toužíte psát zprávy a e-maily rychleji a pohodlněji, potěší vás možnost připojit tablet na hardwarovou klávesnici. Počítejte však s částkou okolo půl druhého tisíce. O další tisícovku dražší volbou je i Bluetooth klávesnice. Pro uživatele, kteří by rádi svůj tablet uchovali v bezpečí před škrábanci a špínou existuje možnost ochrany v podobě koženého pouzdra. To vyjde zhruba na pětistovku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tělo je osazeno konektory pouze z vrchní a spodní strany

Celou přední stranu obsadil displej, na mechanická tlačítka se nedostalo, protože Android je od verze 3 nevyžaduje. Úhlopříčka Galaxy Tabu 8.9, jak sám název napovídá, je zhruba o palec menší než u rozměrnějšího bratra, zachoval se však použitý typ, tedy PLS LCD. Díky kapacitní technologii můžete naplno využívat možností multitouche, včetně gesta pinch-to-zoom. Stejné zůstalo i rozlišení 1 280 × 800 bodů, díky němuž si můžete na menší úhlopříčce vychutnat jemnější vzhled i větší živost barev.

Displej spolehlivě ochrání sklo Gorilla Glass, které sice zabrání škrábancům při běžném užívání, nechá na sobě však poměrně výrazně znát otisky prstů. Šmouhám se na povrchu velmi líbí, a proto budete mít často co dělat při jejich odstraňování. Na displej se můžete dívat téměř z jakéhokoli úhlu i na přímém slunečním světle, bez újmy na kvalitě obrazu nebo čitelnosti. Tablet umí obraz na displeji natočit do všech čtyř stran, takže se může stát, že jej občas chytíte vzhůru nohama (správný směr udává logo Samsung pod spodním okrajem), ale to samozřejmě ničemu nevadí.

Témata článku: Samsung, , , , , LG Optimus, LG Optimus Pad, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9, Samsung Galaxy Tab 8.9 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 8.9 32GB Wi-Fi, Bluetooth klávesnice, Tab, Bráška, Hlavní úkol, Solidní konstrukce, Samsun, GAL, Organizér,