Samsung Galaxy Tab A 9.7: tabulka s perem [recenze]

Tablet střední třídy s displejem 4:3 má sice nižší rozlišení, ale zase na něj můžete kreslit perem S Pen. Jak tablet dopadl v redakčním testu?
Kapitoly článku

Samsung se v letošním roce zatím moc nesoustředil na nové tablety, dočkali jsme se pouze nové řady Galaxy Tab A, která se specializuje na tablety nižší třídy s poměrem stran displeje 4:3. To je vítaná změna v portfoliu jihokorejského výrobce, protože tyto displeje mohou být použity k příjemnější konzumaci multimediálního obsahu, na displej se vejde větší část webové stránky, a stranou nestojí ani větší plocha pro poznámky. V recenzi se podíváme na nejvybavenější model, který je osazen i dotykovým perem S Pen, které můžete využít pro kreslení, zaznamenávání poznámek, tvorbu výřezů i k běžnému ovládání tabletu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotoagrafie veškerých barevných variant Samsungu Galaxy Tab A 9.7, černé a bílé

Samsung Galaxy Tab A 9.7 16GB LTE
rozměry a hmotnost: 243 × 167 × 7,5 mm, 450 g
displej: 9,7", kapacitní TFT LCD, 768 × 1 024, 132 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 6 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 410 (4× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Napsali jsme:

V prvních minutách testování...

Po rozbalení z krabice nás hned na první pohled zaujal poměr stran displeje. Při 9,7" úhlopříčce má displej zhruba o čtvrtinu větší plochu, než u desetipalcového Galaxy Tab S 8.4. Tablet je opravdu velký, avšak díky zakulaceným hranám a tenkému profilu se v rukou dobře drží. Záměrně zmiňujeme obě ruce, protože tento „drobeček“ se jednoruč moc používat nedá, maximálně jej v ní budete přenášet.

Po zapnutí displeje je ale jasné, že tablet míří do střední třídy. Na ploše, kde bychom očekávali rozlišení 2 560 × 1 440 pix, je jen matice 1 024 × 768 bodů. Nečekejte tedy hladké textury, jemnost displeje je na hraně. Skoro jakoby tím tablet říkal, že není „na hraní“, ale spíše na základní pracovní úkony. Ty jsou spjaté zejména s perem S Pen, které slouží k vyřezání, kreslení, psaní poznámek, nahlížení do nabídek nebo k bezdotykovému rolování stránek. Jeho funkčnost je stejná jako u tabletů a smartphonů řady Galaxy Note, připočíst k tomu však můžeme Android 5.0.2 Lollipop a TouchWiz, který byl přejat z nejnovějšího Galaxy S6. Bude mít však novinka od Samsungu šanci prosadit se na trhu nebo je nižší rozlišení hlavním důvodem proč tablet nepořizovat?

Velký placatý zápisník

Samsung Galaxy Tab A 9.7 je poměrně přerostlé tabletové zařízení s rozměry 243 × 167 × 7,5 mm a s hmotností 487 gramů. Plastový tablet jako takový je při držení v jedné ruce poměrně velký, takže jej pro jistotu budete držet v obou dlaních na šířku displeje. K tomu Samsung, nad a pod displejem, nechal dostatek prostoru pro úchop, takže nebudete generovat nechtěné dotyky na displeji ani na senzorických ovladačích. Tloušťka tabletu sice může papírově vypadat nic moc, u tak velkého zařízení je ale komfortní, snad jen hmotnost mohla být trochu nižší. Tablet se při přenášení v ruce sice nepronese, zátěž v dlani je ale znát. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Tab A 9.7 a pohled na čelní stranu

Nejvíce diskutabilním prvkem je 9,7" displej, který má úhlopříčku 1 024 × 768 pixelů. Co si budeme povídat, na deseti palcích to značí velmi malou jemnost displeje, při běžném používání je to hodně na hraně. Možná ani ne při používání systému, kde si na nepatrně rozpixelované písmo poměrně rychle zvyknete, trpět ale budete u her, jejichž textury jsou někdy poměrně výrazně zubaté a kostičkované. Tabletu by rozhodně slušelo větší rozlišení, pokud na něj ale nahlížíte jako na pracovní nástroj střední třídy s perem S Pen, není to až tak výrazné negativum. Pokud hledáte tablet s displejem 4:3 vyloženě na zábavu a multimédia, bude lépe počkat na Galaxy Tab S2

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na zadní stranu a na spodní hranu s microUSB a stereoreproduktory

Použitý TFT panel má ale poměrně dobré pozorovací úhly, byť se v něm ve větší míře odrážejí okolní objekty. Na sluníčku pak nemá žádný speciální režim, který by zvyšoval jeho jas, potěší však alespoň automatická regulace jasu, kterou můžete ručně upravit přes horní lištu. Předchozí řádky svědčí o tom, že je tablet určen spíše pro vnitřní prostedí a tudíž jako pracovní nástroj. Jako hlavní ovládací prvek bylo zvoleno dobře ovladatelné domovské tlačítko, po jehož stranách se nacházejí senzorické ovladače, bohužel bez vibrační odezvy. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - čidla nad displejem, ovladače pod ním a regulátory hlasitosti se zamykacím tlačítkem na pravém boku

Boky tabletu jsou strohé, vše se vměstnalo na pravou, resp. na spodní hranu. Zde je umístěn microUSB (USB 2.0) pro nabíjení a datové přenosy, 3,5mm jack a nechybí zde ani dvojice stereoreproduktorů. Pokud tablet držíte na šířku displeje, např. při hraní her, můžete jejich výduch prsty dost utlumit, je na to třeba dát si pozor. Reproduktory hrají dostatečně hlasitě, takže je budete udržovat maximálně na tříčtvrteční úrovni hlasitosti. Při maximální hlasitosti už reproduktor trochu rezonuje, ale stále se drží v poměrně slušné kvalitě. Regulátory zvuku jsou umístěny na pravém boku, nad nimi se nachází zamykací tlačítko. Pod nimi se pak usazen slot pro microSD. Testujeme Wi-Fi variantu, v případě LTE verze by vedle záslepky microSD měl být umístěn slot pro SIM kartu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nedílnou součástí jedné z variant tabletu Galaxy Tab A je i dotykové pero S Pen

Záda jsou vyrobena z matného plastu, na kterém ani při pohledu proti slunci nevidíme žádné otisky prstů. Mimo loga výrobce je nejvýraznějším prvkem nepatrně vystouplý 5Mpix fotoaparát s automatickým ostřením. Díky němu se tablet na rovném povrchu nepatrně kolébá. Škoda, že Samsung opomenul na přisvětlovací diodu, v noci či v horších světelných podmínkách je tablet na focení nepoužitelný. Pokud si tablet otočíte displejem k sobě, z pravé části zad lze vysunout dotykové pero S Pen. To však platí pouze pro Wi-Fi variantu s dotykovým perem. V opačném případě jsou na výběr levnější Wi-Fi a LTE verze bez přítomnosti stylusu. Pod nevyměnitelným zadním krytem je pak umístěn 6 000mAh akumulátor.

Klepněte pro větší obrázek
Hardwarové rozdíly mezi třemi dostupnými variantami tabletu Galaxy Tab A 9.7

Na závěr kapitoly se ještě zmíníme o barevných variantách. Do redakce nám dorazila šedá, jedná se však o prototypovou barvu, která se do prodeje nedostane. Na trhu bude Galaxy Tab A k dispozici ve standardních základních odstínech, tedy v černé a bílé. Co se týká zpracování, z tabletu se slabě ozývají pazvuky až v násilném krutu, při běžném používání jsme na žádné problémy s lícováním součástí nenarazili.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016), Samsung Galaxy Tab A 8.0,