Samsung Galaxy Tab Pro 8.4: kříženec dvou světů [recenze]

Druhý zástupce modelové řady Galaxy Pro v ČR přichází s jemným displejem, svižným systémem, a s pracovními a multimediálními funkcemi.

Samsung představil tablety řady Pro na letošním veletrhu CES v Las Vegas. Z původní čtveřice se na náš trh dostanou pouze ty nejvybavenější tablety, tedy Galaxy Note Pro 12.2 (testovali jsme zde) a dnes recenzovaný Galaxy Tab Pro 8.4. Ten v portfoliu představuje vylepšený tablet Tab 3 8.0, změn je poměrně hodně, týkají se zejména lepšího procesoru, jemnějšího displeje, většího rozlišení fotoaparátu a větší kapacity operační paměti. Tablet testujeme v LTE verzi, SIM můžete využít pro mobilní data i pro volání. Není však osmipalcový tablet už příliš velký na to, aby jste jej začali používat jako hlavní zařízení namísto daleko kompaktnějšího smartphonu? A co si novinka vypůjčila z nejvybavenějšího Notu Pro 12.2? Nejen na tyto otázky se pokusíme odpovědět v dnešním redakčním testu. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Tab Pro 8.4

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 16GB LTE
rozměry a hmotnost: 219 × 129 × 7,2 mm, 336 g
displej: 8,4", kapacitní S-LCD, 2 560 × 1 600, 359 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 4 800 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 800 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
36 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

V prvních minutách testování...

Galaxy Tab 8.4 je na své rozměry poměrně lehký a dobře se nám drží v rukou. Obzvlášť pohodlný je zadní plast imitující kůži, dlaně na něm totiž nekloužou. Displej je po prvním startu velmi jemný, špička ve své kategorii, ukazuje se to na velmi povedeném barevném podání, protože je systém prošpikován různobarevnými prvky, i na velmi dobrých pozorovacích úhlech. Android Kitat běhá velmi svižně, možná i o něco rychleji než u nedávno testovaného Galaxy Note Pro 12.2. Rolovací nabídky začínají s textem hned u levého okraje, takže se na displej vměstná maximálním množství údajů. Displej se nám zdá ideální pro brouzdání na internetu, čtení elektronických knih nebo různých dokumentů. Pro ně jsou připraveny prohlížečky ve složce Office, doplňkový obsah je pak dále dělen do dalších složek. V režimu na šířku nevadí ani ovládací prvky na boku, protože ty můžete s přehledem ovládat jednou rukou. 

Přídomek Pro u testovaného zařízení neznačí jen profesionální firemní funkce ale již z prvních zkušeností jde vidět, že tablet cílí i na multimediální stránku. Navíc, díky reproduktoru nad displejem bychom si dokázali představit i plnohodnotné využívání tabletu místo smartphonu včetně volání. Zdali to u tak velkého zařízení půjde v praxi skloubit s přenositelností, uvidíme až po testování. Hned úvodem nás však mrzí absence vibrační odezvy klávesnice i senzorických tlačítek pod displejem, alespoň, že zůstalo zachované domovské tlačítko v hardwarové podobě. Zvuky tabletu se nám zpočátku zdály podivné, tablet má vak na spodní hraně umístěny stereoreproduktory, jejichž výstup se liší od zařízení s jedním reproduktorem na zadním krytu. První dojem je však neurčitý, zvuky znějí poměrně hodně plechové a nevýrazné, což si ještě potvrdíme nebo vyvrátíme poslechem hudby a při hraní her. Objevili jsme také horší citlivost na příjem Wi-Fi, kde jiné modely držely většinovou intenzitu signálu, tam testovaný tablet místy připojení k Wi-Fi vypínal, protože nebyla dočasně v dosahu. Chybí také podpůrná aplikace Watch On k ovládání přehrávání televize, byť infraport je na přístupný na těle tabletu.

Kompaktní tablet místo smartphonu

Galaxy Tab Pro 8.4 je tabletem poměrně větších rozměrů, přesto se ještě těsně vměstná k tabletům, které můžete držet v jedné ruce. Pokud se prsty natáhnete, padne tablet do dlaně a ještě jej můžete poměrně bezpečně držet konečky prstů. Z dlouhodobého hlediska se ale tablet pronese, byť na první pohled byste mu 336 gramů netipovali, takže budete velmi často přecházet k obouručnímu držení. Začněme netradičně na zádech, kde výrobce umístil plastový kryt imitující kůži, který neklouže ani při zpocených dlaních a tak svým dílem napomáhá jistému držení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní pohledy na bílou variantu Samsungu Galaxy Tab Pro 8.4

Přední část je naopak vyrobena z lesklého plastu. Na ní výrobce umístil 8,4" displej s rozlišením 2 560 × 1 600 pixelů a je rozhodně pastvou pro oči. Jemné rozlišení, výborné pozorovací úhly a dobré barevné podání se dobře pojí i s možností automatické regulace jasu. Vysoké DPI má za následek dobře čitelné texty, ty jsou však ale u některých aplikací nepřipravených na 2K rozlišení poměrně malé a tedy i hůře čitelné. Jinak na displej nemáme absolutně žádnou výtku, zvládne vyhodnocovat více dotyků zároveň a reaguje na ně okamžitě, na nic se nečeká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na boční hraně zaujme přítomnost infraportu, kterým můžete s patřičnou aplikací ovládat domácí televizi či set-top box

Ovládací prvky jsou umístěny pod užší stranou displeje, což ukazuje, v jaké pozici budete tablet pouívat nejčastěji. Nemusíte se ale bát překlopení nabok, protože ovládací prvky budou vaší dominantní ruce na boku velmi dobře pčřístupné. Velkou vadou na kráse však bude zacpání výduchu stereoreproduktorů, které budou zčásti utlumeny dlaní, to výrobce úplně nedomyslel. Pod displejem se udála očekávaná změna, kdy kontextové tlačítko nahradila senzorická klávesa pro spuštění nabídky posledních aplikací. Jejím delším podržením se aktivuje režimu Multidisplej.

Pokud zařízení přijde do prodeje s Androidem KitKat, je tato změna povinná. Kontextová menu se pak přesunula do pravého horního rohu aplikačního okna. V senzorické podobě ji dále doplňuje zpětná šipka, která v nabídkách vrací o úroveň výše. Žádné změny se naopak neodehrály u hardwarové domovské klávesy, stiskem rozsvítí displej, resp. vás vrátí na domovskou obrazovku, podržením spouští chytré karty Google, dvojklikem pak hlasového průvodce S Voice. Ten však stále neumí česky, takže tuto funkčnost můžete vypnout. Tablet pak nečeká na možné druhé stisknutí domovského tlačítka, takže tím poměrně výrazně rychlíte přechod na domovskou obrazovku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Senzor přiblížení a okolního jasu nad displejem, spolu s kamerkou pro videohovoty. Na tabletu se nám líbí jeho malá tloušťka, do úzkých bočních pásů byly dokonce zakomponovány stereoreproduktory. Na boku u testované verze najdeme i slot pro microSD karty

Reproduktor nad displejem je vytyčen pro možná hlasová volání, kamerka je připravena pro videohovory. Užitečná jsou i čidla pro přiblížení k displeji a regulaci jasu na základě okolního osvětlení. Stříbrná boční lišta je poměrně výrazným designovým prvkem, do kterého se vměstnal zbytek hardwarových prvků. Na horní hraně to je sluchátkový konektor, na spodní pak standardní microUSB. Nedočkali jsme se širokého microUSB ve standardu 3.0 jako u větší modelu, takže počítejte s pomalejším nabíjením i pomalejšími datovými přenosy. Baterie má kapacitu 4 800mAh, ze sítě ji nabijete za 3 hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro microSIM na boku tabletu a detail ovladačů pod displejem. Stisk domovského tlačítka je tak akorát, je dostatečně rozměrné, takže jej můžete pohodlně ovládat palcem

Na výdrž se můžeme podívat dvěma úhly pohledu. Při aktivní Wi-Fi a synchronizace e-maiů Exchange a Gmailu bez žádných činností navíc vydržel tablet necelých šest dní na jedno nabití, v pohotovosti se tedy vybíjí pouze minimálně. V případě přehrávání Full HD videa s maximální hlasitostí do sluchátek a maximálním jasem displeje jsme zásuvku hledali již po sedmi hodinkách. Celkově vzato je výdrž srovnatelná s jinými tablety a mezi nabíjecími cykly liší se hlavně tím, jak moc používáte multimédia. Při hraní her není problém tablet vybít za půl dne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana ze všech úhlů pohledu, imitace prošívané kůže je příjemná na omak a tablet v ruce neklouže. Pohledy na hrany odhalí 3,5mm jack na horní hraně i stereoreproduktory s microUSB na hraně spodní. Na zadním krytu se v rohu krčí fotoaparát s LED přisvětlení, při zahájení používání si dejte pozor, aby se vám do záběru nedostávaly prsy levé ruky. Za krátkou dobu si však zvyknete a držení tabletu pozměníte

Pravý bok disponuje zamykacím tlačítkem a regulátory hlasitosti, překvapivě zde nalezneme i infraport sloužící k ovládání televize. Zatímco v anglickém manuálu k tabletu je zmínka o nainstalované aplikaci Watch On, která slouží k ovládání televize, v českém manuálu tato zmínka chybí a aplikace předinstalovaná není. Kde se stala chyba? Levý bok je u námi testované verze osazen sloty pro microSIM a microSD, oba jsou kryty plastovou záslepkou. Co se týká paměťových karet, tablet zvládne adresovat i 64GB micro SD. Posledním výrazným hardwarovým prvkem je 8Mpix fotoaparát s LED přisvětlením na zadní straně, který je umísěn v rohu tabletu, ovšem je třeba si dát pozor, abyste jej při držení obouruč nezastínili úchopem levé ruky. V rozmístění prvků vidíme určité nedostatky, celkově ale tablet působí kompaktním dojmem a puncem multimediálního zařízení.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Pro, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab Pro 8.4, Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 16GB LTE,