Samsung Galaxy Y Duos: dvě SIM a Android [recenze]

Android nižší třídy od Samsungu se může pyšnit podporou dvou SIM karet najednou. Jak si s nimi poradí a co dalšího dokáže?

Kontakty a textování

Centrem textové komunikace je Social Hub, sdružuje textové zprávy a všechny e-mailové účty, které jste do telefonu přidali, vyjma prvního Gmailu, který má samostatnou aplikaci. Navíc můžete přidat ještě účty Facebooku a Twitteru, u kterých můžete rovnou nastavit synchronizaci vybraných údajů a interval. Co se týče zpráv, editor je jednotný jak pro SMS, tak i pro MMS zprávy. Psát můžete v režimu na výšku nebo na šířku, kde se vám zobrazí klávesnice s většími rozestupy mezi tlačítky, což znatelně zpřesňuje zadávání znaků. Psát můžete i se slovníkem XT9, nabízí se i přepnutí na alfanumerickou klávesnici nebo na rozpoznávání psaných znaků, vyhodnocování ale probíhá vždy po každém písmenu. Pokud nebudete spokojeni s klávesnicí Samsung, je zde ještě klávesnice Swype, u které píšete tahem prstu. Klávesnici ale můžete používat i ke klasickému psaní, díky vyšším klávesám se na ní píše daleko přesněji. Navíc umožňuje použít i hlasového zadávání textu. Doručené zprávy jsou ve formě barevně odlišených konverzací. U každé dílčí zprávy pak vidíte, ze které nebo na jakou SIM kartu byla zpráva odeslána či doručena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam, skupiny lokální a Gmail, poslední akvity mých známých na Facebooku. Z telefonního seznamu lze rovnou volat a posílat SMS zprávu, stačí kontakt potáhnout správným směrem.

E-maily můžete do telefonu přidat podle protokolů POP3 a IMAP, v tomto případě bude k dispozici jen manuální kontrola e-mailů. Realtimové push synchronizace se dostaví až při využití firemních schránek přes Active Exchange. Google má již tradičně svou aplikaci pro e-mail postavenu samostatně v hlavní nabídce. S klientem Google Talk se dále můžete pustit do on-line konverzací s vašimi přáteli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný klient Gmailu, Google Talk, čtení doručené zprávy, píšeme na defaultní klávesnice a na Swypu.

Telefonní seznam má sdílenou paměť, kontakty můžete vyhledávat postupným psaním nebo potažením boční lišty. Jakmile jej v seznamu najdete, potažením doprava mu můžete hned zavolat, potažením doleva započne psaní nové zprávy. Jsou-li kontakty synchronizovány s SNS službami, telefon se automaticky pokusí propojit účty se stejnými jmény a údaji. Při prohlížení kontaktu se tak můžete rovnou podívat na vaši historii s daným kontaktem nebo na jeho poslední příspěvky na Facebooku a Twitteru, jako profilová fotka se pak může nastavit snímek z Facebooku. V průběhu volání si protistrana stěžovala na jemný šum na pozadí, hlasitost je na poměrně slušné úrovni.

Aplikační výbava - standard, který neurazí

V rámci základní výbavy začněme organizačními funkcemi. Telefon disponuje budíky, u kterých budete chvíli tápat, ale při potvrzení vám telefon vypíše za kolik hodin bude zvonit, takže máte i vizuální kontrolu, že jste jej nezadali špatně. Budíků může být více a mohou být opakované. Kalendář můžete zobrazit v několika druzích náhledů, dny s událostmi mají modře vyplněné boční obdélníky. Barevné poznámky můžete nejen přišpendlovat na virtuální nástěnku ale také hned odeslat přes Bluetooth, E-mail nebo textovkou. Dále nemůže chybět kalkulačka (bonusové funkce jsou na její druhé obrazovce) ani diktafon. Ten nahrává ve formátu *.3ga a kvalitou hlasový záznamník nahradit nedokáže. K souborové hierarchii se dostanete přes Moje soubory, Galaxy Y Duos má ale přístupnou jen externí paměť (v základu tedy 2GB kartu), do interní paměti se nijak nedostanete. A to ani po připojení telefonu k počítači. Stačí připojit kabel, počkat na instalaci ovladačů a telefon automaticky, bez potvrzování, najede jako výměnný disk. Současně se objeví i v aplikaci Kies, která slouží pro správu kontaktů a multimediálního obsahu. Navíc přes Kies můžete updatovat firmware nebo stahovat aplikace ze SamsungApps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Opakované budíky, kalendář s denním náhledem, píšeme poznámku, spuštění integrovaného vyhledávání, kalkulačka.

Stejné funkcionality můžete dostat přímo v telefonu, mám tím namysli OTA update (jak update probíhá jsme si ukázali v tomto článku) či ikonu SamsungApps, která vás vezme do stejnojmenného portálu. Aplikace můžete nakupovat nebo stahovat bezplatně. Na Google Play sice najdete daleko více aplikací, v případě obchodu Samsungu se ale často objevují různé akce, kdy jsou některé placené herní tituly distribuovány zdarma. Dlouhým podržením kontextové klávesy v pohotovostním stavu se aktivuje integrované hledání, pokud jste líní psát dlouhé názvy, můžete je telefonu nadiktovat. Úroveň rozpoznávání je vcelku slušná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Portály SamsungApps a Google Play. Google Maps mohou být použity i k navigaci, správce paměti RAM a webový prohlížeč.

Se smartphonem můžete využít i bezplatné navigace přes Google Mapy, jen musíte počítat s tím, že telefonu bude mapy stahovat za běhu z internetu. Ne, že by k tomu malý displej nějak vybízel, ale v rámci kancelářského řešení Polaris je možno jen prohlížet uložené soubory na SD kartě, vytvářet a editovat stávající není povoleno. Internetový prohlížeč je stejný jako u předchůdců, dvojicí prstů můžete stránky zoomovat, doporučuji prohlížet s displejem naležato, jinak díky hrubšímu rastru displeje písmo moc čitelně neuvidíte.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Y, Samsung Galaxy Y Duos, GAL, Duo, #Android, Samsun, Profilová fotka, Pracovní nasazení, Sam, Vizuální podoba, Nejvyšší hlasitost, Nový prvek, Domácí síť, Nejvhodnější nastavení, Funkce systému,