Samsung Galaxy Z: kříženec s kompromisy [preview]

Vměstnal se mezi Galaxy SL a Galaxy S II, šetřilo se na displeji i procesoru. Přesto si novinka zřejmě svou cílovou skupinu uživatelů najde.

Samsung představil nový Android nesoucí označení Galaxy Z. Telefon překvapivě neodhalil samotný výrobce, ale švédský operátorem Three, kde se bude telefon, po zatím neurčený časový úsek, exkluzivně prodávat. Pokud jej budeme chtít zařadit do portfolia Samsungu, vměstnáme jej mezi Galaxy SL a aktuální vlajkovou loď, Galaxy S II. Telefon si od každého z nich vypůjčil určité vlastnosti a funkční specifikace.

Klepněte pro větší obrázek 

Například design přední strany rozhodně připomíná Galaxy S II, zásadní odlišností je provedení středového Home tlačítko, které získalo povrch v podobě drážkované spirály. Rozdíl najdeme dále v technologii displeje. Na čelní plochu byl vsazen 4,2" displej typu Super Clear LCD (oproti Super AMOLED Plus u Galaxy S II), WVGA rozlišení zůstalo nezměněno. Zadní kryt baterie je namísto plastu z broušeného kovu.

Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát s LED přisvětlením dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení pěti megapixelů. Snímač dokáže nahrávat maximálně 720p videa. Je to škoda, u vlajkového modelu jsme si již zvykli na videa s 1 080p rozlišením. Telefon má rozměry 125,3 × 66,1 × 9,5 mm a váží 135 gramů. V souvislosti s výkonem se hovoří o dvoujádrovém 1GHz procesoru Tegra 2, interní paměť má kapacitu 8 GB a jde ji dále rozšířit paměťovými kartami microSD. Podpora Wi-Fi a Bluetooth 3.0 je samozřejmostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Srovnání Galaxy Z a Galaxy S II (foto: GSMArena.com)

Samsung Galaxy Z nepřinesl nic revolučního, přesto může být zajímavou alternativou pro ty, kteří nechtějí tolik utrácet za Galaxy S II a vyžadují podobnou funkčnost i vzhled. Šetřilo se na výrobní technologii displeje a procesoru, naproti tomu přibyl kovový zadní kryt. Cenově telefon vyjde na necelých 11 tisíc Kč, avšak zatím není jasné, zda telefon dorazí i na globální trh. Vzhledem k možnému ohrožení sesterského Galaxy S II nižší cenou na to příliš nesázíme.

Diskuze (38) Další článek: NFC v Nokii N9: přenos souborů v praxi [video]

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy SL, Komp, GAL, Kříženec, Kompromis, Kříž, Samsun, Pře, Galaxy Z, Sam,