Samsung Gear 360: Když koule vidí prostorově [recenze]

Otestovali jsme panoramatickou kamerku od Samsungu. Jak se povedla, a jaké jsou možnosti editace natočených videí?
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Gear 360 je v portfoliu Samsungu netradičním příslušenstvím, zatím vůbec první model svého druhu. Jedná se o téměř pravidelnou kouli, která má seříznutou spodní hranu, abyste ji mohli našroubovat na stativ či monopod se standardním závitem. Jednu miniaturní „trojnožku“ dostanete i v základním balení, ale je určena spíše jako držák do ruky. Kamerka postavená 5 cm nad stolem totiž často nevytvoří žádný zajímavý 3D obsah.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kamerka Gear 360 je na trhu k dispozici jen v černobílé kombinaci

Pokud bychom se u koule chtěli bavit o rozměrech, jsou podle výrobce následující: 67 × 56 × 60 mm. Při přenášení máte většinou připevněn ministativ, ale pokud ne, vejde se Gear 360 přesně do dlaně. Hmotnost s baterií činí 152 gramů, takže samotné přenášení je poměrně pohodlné. Doporučujeme však využít přidané pouzdro. Pokud budete kamerku připevňovat na ministativ, můžete si ji ještě „pojistit“ řemínkem na zápěstí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Každá čočka má svou vlastní diodu a svůj mikrofon

Samsung Gear 360 je charakteristický zejména dvojicí 15Mpix CMOS snímačů s čočkami typu „rybí oko“ (F2.0), díky kterým je možný prostorový záběr scény. Čočky vyčnívají z těla příslušenství, a jsou tak „první na ráně“ při případných pádech, v průběhu testování jsme kouli nosili v pouzdru a „přežila“ bez jakékoliv újmy. Poměrně často ale budete potřebovat čistící hadřík (je součástí balení), protože čočky jsou na otisky prstů poměrně dost náchylné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dodávaný ministativ se hodí zejména na držení, pokud natáčíte „na stojáka“

U každé čočky je přítomna dioda, která značí, které z nich jsou používány k nahrávání. Tento poměrně zbytečný osvit (zvláště pak ve tmavých scénách) lze přes správcovskou aplikaci naštěstí vypnout. Co však nevypnete, je informační dioda mezi klávesami MENU a BACK, která modrou značí aktivní spojení s telefonem, červeným blikáním signalizuje vybitou baterii, a zelenou zase plné nabití.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kouli můžete našroubovat na jakýkoliv univerzální stativ, monopod či trojnožku. O základní interakci s uživatelem se stará malý PMOLED displej

Základní interakci s uživatelem zprostředkovává 0,5" PMOLED displej s rozlišením 72 × 32 pix, který zobrazuje bílou barvou. Mimo části hlavní nabídky zobrazuje i stavové informace, jako baterii, připojení k počítači nebo zbývající stav paměti pro daný režim (zbývající počet fotek, resp. maximální délku natočeného videa) s patřičným nastavením. Displej je i na sluníčku poměrně dobře čitelný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V základním balení Gear 360 najdete i obal, poutko a hadřík

Základní balení má podobu válce, ve kterém mimo Gear 360 a ministativu najdete i obal, čistící hadřík, datový kabel, uživatelské manuály a poutko na zápěstí. To je třeba provléknout přes základnu ministativu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gear 360 Value Kit s veškerým obsahem

V rámci dokoupitelné výbavy nabízí Samsungu na trhu Gear 360 Value Kit, který se skládá z větší trojnožky, dálkové bezdrátové spouště a z dvojice rychloupínacích držáků se stativovými závity. Kit s označením ET-YC200B vyjde na necelých 1 500 Kč.

2. Hardware

Samsung Gear 360 je postaven na obrazovém procesoru DRIMe5s, který najdeme např. u loňského fotoaparátu Samsung NX500. Obrazový čip umožňuje natáčení videí ve formátu MP4 s kodekem H.265 (30fps) a pořizování 30Mpix panoramatických fotek ve formátu JPEG. K tomu můžeme připočíst 1GB operační paměť, samotné úložiště je pak vázáno pouze na vloženou paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek
Po odklopení velké záslepky se zpřístupní baterie, microSD i konektor pro nabíjení

Slot se zpřístupní až po odklopení boční části koule, která je z vnitřní strany obehnána gumovou membránou. Maximální kapacita vložené microSD může být až 128 GB. Co se paměti týká, 4K panoramatická videa jsou dělena do souborů s velikostí 1,8 GB (cca 8:25 min. záznam), 30Mpix prostorové fotografie zabírají 9 - 13 MB.

Ve stejném prostoru je vyčleněno místo i pro vyměnitelný akumulátor. Má kapacitu 1 350mAh a na místě jej drží malý zobáček, v případě vybití kamerky tedy půjde rychle vyměnit za druhou nabitou. Doplňková baterie se nabízí pod označením Samsung EB-BC200A a vyjde zhruba na pětistovku.

Co se týká výdrže, máme pro vás konkrétní příklad použití. Po pětatřiceti minutách natáčení 4K panoramatického videa následovalo 15 minut prohlížení natočeného materiálu přes Wi-Fi Direct. Toto vše mělo za následek třetinový úbytek baterie. Pokud se příslušenství nějakou dobu nepoužívá (dle nastavení), samo se vypne. To je užitečné tehdy, kdy jej zapomenete vypnout nebo jej naopak v kapse nechtěně zapnete.

Klepněte pro větší obrázek
Nastavení automatického vypínání Gear 360 a vzdálená kontrola kapacity baterie

Nabíjení baterie probíhá přímo v Gear 360, microUSB konektor je umístěn hned pod slotem pro microSD. Možná by mu však svědčila opačná orientace, v současném stavu musíte kabel až nepřirozeně otáčet a zasouvat prakticky „naopak“. Konektor dále umožňuje přímé spojení s počítačem pro uložení natočených videí.

Klepněte pro větší obrázek
Detail, ale zamrzí. Po odpojení kamerky zůstává Wi-Fi Direct stále zapnutý

Zařízení má bohatou bezdrátovou konektivitu. Pro připojení ke smartphonu můžete využít i NFC, základem je však Bluetooth 4.1. Přes něj je iniciováno základní spojení přes aplikaci Samsung Gear 360, jakmile však začnete používat vzdálený hledáček nebo vyhledávat či přenášet natočená multimédia, využívá telefon automaticky daleko rychlejší Wi-Fi Direct. Po odpojení od kamerky se ale Wi-Fi Direct neumí sám vypnout, takže to musíte učinit ručně.

Mezi senzory najdeme gyroskop a akcelerometr, oba jsou použity při zpracování panoramatického obrazu.

3. Software

Gear 360 v sobě mají pouze omezené uživatelské rozhraní, které ovládáte trojicí tlačítek. Podržením tlačítka BACK zařízení spouštíte, příp. se v nabídce vracíte zpět. Klávesa MENU otevírá hlavní nabídku, opětovným stiskem v nabídce procházíte. Spoušť na horní části pak slouží k potvrzování voleb. Zprvu vám ovládání přijde chaotické, poměrně rychle si na něj ale zvyknete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na těle koule najdete celkem tři tlačítka pro základní ovládání - MENU, BACK a spoušť

Orientovat se v ovládání Gear 360 má smysl zejména z toho důvodu, když chcete natáčet samostatně bez toho, aby bylo příslušenství připojeno k telefonu. Důležité je samozřejmě to, abyste si zvolili správný režim pořizování záznamu (fotografie či video) a hlavně rozlišení. Při prvním vybalení si dejte pozor na to, že je aktivní záznam pouze jednou čočkou a pouze ve Full HD rozlišení. Maximální hodnoty (2 čočky, 4K) je třeba nastavit ručně.

Abychom ale byli úplně přesní, režimy jsou celkem čtyři. Mimo 4K panoramatických videí a panoramatických statických fotek je na výběr ještě Time Lapse a Video Looping. V prvním případě se jedná o intervalové snímání, jehož snímky se poskládají do panoramatického videa. Samotná prodleva mezi snímky může být 0,5 - 60 vteřin.

Klepněte pro větší obrázek
Gear 360 má čtyři základní režimy pořizování multimédií

Režim pro opakování videa slouží k úspoře paměti. Pokud chcete natočit nějakou aktivitu, třeba jen pro účely budoucího střihu a úpravy videí, stačí si nastavit maximální délku videa (5 - 60 minut). A pokud bude nahrávka delší, začne se soubor po částech přepisovat od začátku. V rámci testování jsme používali focení a natáčení, panoramatický timelapse nám k srdci moc nepřirostl (trhaný pohyb odlišných snímků za sebou ve virtuální realitě moc neoceníte), stejně jako intervalové snímání. Ovšem své uživatele si tyto režimy určitě najdou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Samsung Gear 360 dělí panoramatický obsah mezi telefon a kamerku

Samsung Gear 360 se k telefonu připojuje přes správcovskou aplikaci Samsung Gear 360, kterou stáhnete z Google Play. Po prvním spárování aplikace zobrazuje panoramatický obsah v telefonu a v druhé záložce obsah v Gear 360. Načítání vždy trvá trochu déle, ovšem natočený materiál si můžete v telefonu hned prohlédnout. Nečekejte ale úplně stoprocentní kvalitu, zvláště synchronizace zvuku se scénou není při vzdáleném přehrávání úplně dokonalá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prohlížení videa v Gear 360 a ukládání do telefonu pro účely dalšího sdílení

Videa z Gear 360 si při prohlížení můžete rovnou uložit do telefonu, což je vhodné pro budoucí sdílení. V případě, že rovnou zvolíte možnost sdílení, nabídne vám telefon plnohodnotnou nebo ořezanou kvalitu. Určitě doporučujme volit vždy nejvyšší kvalitu, ovšem záleží na tom, kam chcete videa nahrát. Např. Facebook má 360stupňová videa omezená na maximálně 10 minut, přičemž zdrojový soubor může mít nejvýše 1,75 GB.

Klepněte pro větší obrázek
Aktualizace firmwaru

Z kontextové nabídky je k dispozici několik položek nastavení včetně aktualizace firmwaru. Pro update však musíte mít na kartě alespoň 350 MB volného místa. Ještě před testováním nám do Gear 360 dorazil balíček s označením C200GLU0APE4.

4. Fotoaparát

Tlačítko s ikonou Gear 360 v pravém spodním rohu slouží ke spuštění vzdáleného hledáčku v aplikaci Fotoaparát. Zatímco bez telefonu nemůžete při natáčení a focení využít téměř žádné možnosti, při spojení se smartphonem máte k dispozici celou řadu nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Živý náhled a výběr mezi čtyřmi základními režimy

Při focení a natáčení tak můžete nastavit vyvážení bílé, EV, režim HDR a také rozlišení. V pokročilém nastavení můžete upravit ISO nebo použít větrný filtr, který z nahraných videí alespoň částečně odstraní silné poryvy větru. Trochu zajímavou položkou je volba „ostrost“, podle našich zkušeností je lepší ji nechat zapnutou, natočená videa jsou pak o něco kvalitnější. Při snímání přes telefon můžete dále automaticky upravit drobné nepřesnosti při snímání, v živém náhledu však tyto opravy ještě nejsou vidět. Až ve finálním snímku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokročilá nastavení při focení

U obou režimů je samozřejmě k dispozici samospoušť, ať můžete při snímání odběhnout dostatečně daleko. V Gear 360 je ještě ukryt jeden bonusový režim snímání a to záznam pro Google StreetView. Podržením klávesy MENU a jejím několikanásobným kliknutím přejděte do režimu StreetView, na telefonu si mezitím stáhněte stejnojmennou aplikaci. Přes nabídku + se pak připojte k bezdrátovému fotoaparátu.

Pravděpodobně se to nezdaří hned napoprvé, ovšem Gear 360 vytvoří vlastní Wi-Fi síť, ke které je třeba se připojit. Heslo vám pak zobrazí na malém displeji. Aplikace vám dodá instrukce, takže se můžete pustit do toho, za co si jiné společnosti nechávají platit. Sami si tedy můžete nafotit vlastní prostory, např. firmu, hotel, zábavního areálu, apod., a tyto snímky nahrát na StreetView. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pořizování fotek v režimu StreetView

Pořízený obsah si můžete prohlížet v telefonu i v brýlích Gear VR. Pokud použijete aplikaci Gear 360, pohybujete se v prostoru potažením prstu. Pokud použijete Galerii a Zobrazení pohybu, stačí pro pohyb ve snímku natáčet telefonem do stran. Druhou možností jsou brýle Gear VR Lite (recenze zde), v nichž si přes Galerii můžete prohlédnout snímky, jako byste byli „v centru dění“. To se samozřejmě týká fotek, na kterých nejste vidět. V opačném případě se při prohlížení můžete cítit trochu divně, protože se díváte na „své větší já“.

V brýlích čekejte trochu horší kvalitu fotek a videa, protože si určitě všimnete pixelizace obrazu, mnohem lépe je na tom displej samotného smartphonu. YouTube natočená videa také trochu znehodnocuje, ale zřejmě nejhůře je na tom s kvalitou videí Facebook. Na druhou stranu je třeba říci, že natočená videa někdy postrádají ostrost, což je zřejmě limit formátu 4K v rámci panoramatického natáčení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prohlížení a ořezání panoramatického videa přímo ve smartphonu

Jakmile máte natočeno, budete zcela jistě chtít vaše video nasdílet přátelům a známým. Přímo z aplikace v telefonu můžete video nahrát na YouTube, pokud však video nahrajete do počítače a z něj budete chtít uploadovat na YouTube, můžete tvrdě narazit.

Zdá se totiž, že potřebná 3D metadata k videu nepřidává Gear 360, ale až správcovská aplikace v telefonu. A nepomůžete si ani dodatečným přidáním metadat (Video Metadata Tool), YouTube vaše video, buď vůbec nezpracuje, nebo na něm zobrazí zvlášť výstup z přední a zadní čočky vedle sebe. To stejné platí i pro webový Facebook.

Naopak mobilní Facebook si s uploadem videa poradí bez problémů, jen počítejte s tím, že jeho zpracování může trvat i několik hodin. Pokud si však budete myslet, že aplikace nic nedělá, a budete nahrávat stejné video několikrát, za pár hodin budete mít několik duplicitních příspěvků.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro stříhání a úpravu videí - Gear 360 ActionDirector od CyberLinku

Jedinou efektivní možností uploadu z počítače je software Gear 360 ActionDirector, softwarový klíč k němu dostanete v rámci základního balení. Instalačku si pak stáhnete přímo ze stránek Samsungu. Prvním krokem je přidání složky s vašimi videi, na které se aplikuje proces „stitching“. Jednoduše řečeno, videa se zpracovávají pro budoucí možné úpravy. Na naší redakční sestavě (3,3GHz osmijádro AMD FX 8300, 16GB RAM, AMD Radeon R9 380) i se zapnutou HW akcelerací trval tento proces v případě půlhodinových videí necelé čtyři hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přímý upload z aplikace ActionDirector je jedinou možností, jak z PC dostat vaše 4K videa na web

V PC aplikaci můžete videa ořezávat, prokládat mezi ně animované přechody a dodávat obrazovky s textem. Dále můžete upravit barvy, roztřesení obrazu či přidat různé „akční“ efekty. Přímo z aplikace pak můžete váš hotový projekt nahrát na váš YouTube kanál či na Facebook. V obou případech se videa nahrají bez problémů a je v nich k dispozici i funkční panoramatický režim.

Ukázková 4K panoramatická videa:

Takto vypadá příspěvek z Facebooku, do kterého jsme přímo z telefonu nahráli video v maximální kvalitě:

4K video v maximální kvalitě, které bylo sestříháno pomocí softwaru Gear360 ActionDirector:

Panoramatická videa nemusíte využít jen pro adrenalinové aktivity, obohatí i takovou aktivitu, jakou je třeba obyčejný „statický“ rozhovor: 

Ukázkové 30Mpix fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

5. Závěr

Samsung Gear 360 je důležitým fragmentem do ekosystému virtuální reality. Telefon a brýle Gear VR již neslouží pouze ke konzumaci všeobecně dostupného obsahu, ale také k prohlížení vámi natočených videí a pořízených fotografií. Kvalita záznamu 4K videí není úplně ideální, kamerce by možná slušelo vyšší rozlišení, ovšem panoramatické zachycení přidává vašemu obsahu zcela nový rozměr.

V segmentu 360stupňových kamer je Gear 360 jedním z nejlevnějších modelů, navíc ji můžete používat samostatně, bez připojeného telefonu, či s telefonem i pro záznam do Google StreetView. Největší vadou na kráse je ale (ne)odolnost, norma IP53 nezaručuje, že zařízení odolá vlhkosti. Jihokorejci dříve přemýšleli nad speciálním voděodolným pouzdrem, zdali se ale nakonec dostane na trh, je zatím velkou neznámou.

Plusy:

  • natáčení 4K panoramatických videí a pořizování 30Mpix snímků 
  • ministativ, hadřík, pouzdro a řemínek hned v základním balení
  • možnost upnutí na monopody a stativy se standardním závitem
  • licence na editační software přímo v základním balení
  • natáčení prostorových videí i pro úplné začátečníky
  • jednoduchá obsluha, vzdálený hledáček, dokoupitelné příslušenství
  • slušná prodejní cena

Minusy:

  • odolnost IP53 vás „nepustí“ do všech koutů světa
  • problémy při nahrávání původních videí na web
  • při delším přehráváním videí přes Wi-Fi Direct se kamerka dosti zahřívá
  • poutko využijete pouze se základním ministativem
  • u některých scén je patrná deformace objektů, které jsou na rozhraní obou čoček
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB,