Samsung Gear Circle: sluchátka na dosah krku [test]

Příslušenství s přízviskem Gear tentokrát nenasadíme na zápěstí ale kolem krku. Jak obstál sluchátko-náhrdelník v redakčním testu?

Samsung Gear Circle je v portfoliu Samsungu netradiční příslušenství, kombinuje sluchátka a nositelnost. Že to nejde dohromady? Buď posloucháte hudbu a jsou vám nahlas čteny systémové notifikace nebo sluchátka sklapnete k sobě, což utvoří náhrdelník. Pozastavíte tak automaticky hudbu, přičemž dáte zelenou vibračním notifikacím na krku. V recenzi si ukážeme, jak celý koncept funguje a jak jsou na tom hybridní sluchátka s poptávanou cenou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Gear Circle v černé, modré a bílé barevné variantě

Napsali jsme:

Diody a dotykové ovladače

Samsung Gear Circle (SM-R130) je nositelné příslušenství z hudební kategorie. Skládá se z týlního modulu, ke kterému je kabely připojena dvojice sluchátek. Týlní modul je osazen 150mAh baterií, kterou nabíjíte standardní microUSB nabíječkou. Konektor je zaslepen proti vniknutí vlhkosti a nečistot. Na modulu dále najdeme LED diodu, která červeným svitem informuje o nabíjení baterie, blikáním upozorňuje na blížící se vybití. Samotné příslušenství vydrželo na jedno nabití v několika po sobě následujících dnech přehrávat hudbu v součtu po dobu necelých sedmi hodin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sluchátka Samsung Gear Circle jako celek, detaily sluchátek, týlního mostu a ovládacích prvků

V pohotovostním stavu jsou k sobě sluchátka magneticky spojena, impulz pro spuštění hudby (je-li pouze pozastavena) přichází až s jejich rozpojením. Nejdříve ale musíte mít sluchátka zapnuté, to docílíte jezdcem na levém sluchátku. Následně se rozbliká druhá informační dioda na pravém sluchátku z vnitřní strany. Jeho vnější strana je osazena multifunkčním tlačítkem Play/Talk. To slouží k základnímu spárování s telefonem (3s držení), k přijetí a ukončení hovoru (kliknutí), odmítnutí hovoru a spuštění hlasového průvodce S Voice (1s držení), k pozastavení či spuštění přehrávání hudby (kliknutí v pohotovostním režimu) a k přeskočení na další skladbu (dvojklik při přehrávání hudby). Byť to ze začátku zní složitě, poměrně rychle si na funkce tlačítka zvyknete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní poslechová poloha Gear Circle a nástavec, který udrží sluchátka ve stejné pozici i při běhu. A takto vypadají nasazené Gear Circle ve skutečnosti

Vedle něj se nachází dotyková plocha, kterou nastavujete hlasitost sluchátek. Přejetím přes ni můžete navíc utlumit vibrační oznámení náhrdelníku. Na každém sluchátku jsou umístěny dva reproduktory, přes které jsou převlečeny návleky. Na testování máme jednu velikost, není však vyloučeno, že v základním balení najdete i různé další velikosti. Najdete zde i týlní obroučky, které jsou určeny k tomu, aby vám Gear Circle při běhaní nepadal z týlu hlavy. Circle jsou bez obrouček určeny pro poslech s co nejmenší mírou pohybu. Pokud s nimi budete běžet nebo chodit, týlní část se časem převáží na jednu stranu, takže ponesete hmotnost zadního modelu na jednom uchu, což není moc příjemné.

Správa přes Gear Manager

Testované příslušenství řady Gear je opět spravováno mobilní aplikací Gear Manager. Tu stáhnete z portálu Galaxy Apps, její přítomnost jsme ověřili u Galaxy A3, Galaxy A5, Galaxy Note 4, Galaxy S5 i Galaxy Note Edge. Aplikace je ale dostupná i u dalších telefonů, které splňují minimální hardwarové požadavky. Po úspěšném spárování se v Gear Manageru na prvním řádku dozvíte o aktuální kapacitě baterie. Když se začne baterie blížit úplnému vybití, poznáte to blikající červenou diodou vedle microUSB konektoru, velmi brzké vybití se signalizuje vibracemi týlního modulu. Když nám poprvé zavibroval zadní modul, přišlo nám to jako velmi nepříjemné, časem si ale na intenzivní vibrace zvyknete. Končící baterie vibruje jednou, za chvíli dvakrát a za pár minut třikrát. Následně se příslušenství rozloučí ukončovací hudební skladbou a vypne se. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gear Circle může sloužit pro přehrávání zvuků a vyřizování hovorů. Spuštěná aplikace Gear Manager, kde je na prvním řádku vidět zbývající kapacita baterie

Primární funkčnost příslušenství je přehrávání hudby. V Gear Manageru můžete nastavit vlastní zvukový ekvalizér pro Bluetooth přehrávání skrze kodek Apt-X. Pokud však necháte aktivní i ekvalizér hudebního přehrávače, bude se zvukový výstup „tlouct“, takže je třeba efekty u přehrávače vypnout. Na výběr je pětadvacet předpřipravených kombinací včetně hlubších basů. Audiofilové se příslušenství vyhnou velkým obloukem, protože si hudbu pustí na kvalitní aparatuře, a do velkých drátových sluchátek. Běžný a trochu náročnější mobilní hudební uživatel ale bude spokojen. Samotná kvalita zvuku se blíží drátovým sluchátkům Level-In, byť je jasné, že se na ně Circle díky limitnímu datovému toku přes Bluetooth úplně nedotáhne. To se projeví zejména při poslechu *.flac nebo UHD audia. U „empétrojek“ se ale rozdíly kvality poměrně výrazně stírají.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupné ekvalizéry a monitor hlasitosti, který v rámci bezdrátového přehrávání kontroluje hlasitost zvuku. V nastavení najdeme zvláštně pojmenované magnetické přiblížení sluchátek, ovládání hlasem s češtinou nefunguje

Dosah poslechu hudby je v uzavřeném prostoru zhruba sedm metrů, ve venkovních podmínkách pak o něco více. Při maximální hlasitosti ve sluchátkách a limitní hlasitosti v telefonu slyšíte při chůzi nepatrně zvuky z ulice, na maximu jste bez šance postřehnout jakýkoliv zvuk mimo nahlas řvoucích sluchátek. Sluchátka můžete samozřejmě použít i pro bezdrátové vyřizování volání, v případě příchozího hovoru se zapnutým Bluetooth handsfree se v nasazených sluchátkách ozývá pípání, v opačném případě se u nasazených sluchátek přeruší přehrávání hudby, takže uslyšíte zvonící telefon. A pokud máte sluchátka ve formě náhrdelníku, pocítíte výrazné vibrace. Aktivace profilů sluchátek učiníte v Nastavení Bluetooth.

Upozornění dvou úrovní

Hudební přehrávání snadno pozastavíte magnetickým spojením obou sluchátek, což plní stejnou úlohu, jako byste stiskli klávesu Pause. K opětovnému přehrávání hudby stačí pouze obě sluchátka oddělit od sebe. To však funguje pouze v hudebním přehrávačem Samsungu, v případě streamované hudby přes Deezer dojde pouze k pozastavení přehrávání, ovšem již nikoliv k jeho obnovení. Dvojklik tlačítka pro přepnutí skladeb u Deezeru navíc u Deezeru nefunguje. Stejný mechanismus je použit i při volání, odpojením sluchátek přijmete hovor, jejich spojením hovor položíte. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení hlasových upozornění na předinstalované aplikace. Pokročilá oznámení vám o události oznámí více podrobností. Současně se také nabídne stažení české syntézy jazyka pro hlasová upozornění do sluchátek

Gear Circle může přijímat hlasové příkazy pro aplikaci S Voice, bohužel, díky absenci češtiny moc nepochodíte. Poslední velkou funkcí příslušenství je informování o nových notifikacích. V Gear Manageru si můžete navolit, které aplikace vás mají o nových událostech notifikovat do sluchátek, a také do jakých podrobností. Základní úroveň informuje jen o tom, že vám např. přišla nová zpráva, e-mail, nebo že máte příchozí či nepřijaté volání, podrobná pak do sluchátek dodává, kdo vám poslal textovku, od koho došel e-mail nebo kdo vám právě volá. Informace jsou čteny hlasovou syntézou Samsungu, základní kostrbatou TTS můžete nahradit plnohodnotnou českou TTS, kterou stáhnete z Galaxy Apps.

Závěrem

Sluchátka Gear Circle v portfoliu Samsungu sice vyčnívají, mainstream se z nich ale nestane. Sáhnou po nich spíše fanoušci nových technologií, nežli skalní příznivci poslechu hudby v mobilu. Sluchátka ve formě náhrdelníku, který vibruje na krku, je sice zajímavé zpracování, zřejmě se však ale nedočká žádného vylepšení. Vibrace jsou někdy výrazné až příliš, navíc sluchátko-náhrdelník musíte nosit na oblečení, což se ne vždy hodí. Pokud jej schováte pod šál a zimní kabát, můžete se stát, že se při chůzi oba magnety oddělí, a pokud nepoužíváte obroučku, můžete lehká sluchátka snadno ztratit.

Nehledě na to, že špuntové nástvce směřují k tělu, takže pokud je zachumláte do několika vrstev oblečení, budou vás tlačit. V létě však veškeré nedostatky při nošení odpadnou, navíc musíme pochválit slušnou hudební kvalitu. Svůj podíl si na případném výběru ponese i poptávaná cena, která je postavena poměrně vysoko. Gear Circle pořídíte na pultech českých obchodů za 2 800 Kč vč. DPH. 

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Váš názor Další článek: Mobilní divizi LG se dařilo, dodala 15,6 milionu smartphonů

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S5, Apa, Gear, Test, Celý koncept, Nová zpráva, Poptávaná cena, Přeskočení, Spuštěná aplikace, Základní úroveň, Nastavení bluetooth,