Samsung Gear S3 Frontier: nová generace nastupuje [recenze]

  • Hodinky Gear S3 se prodávají ve variantách Classic a Frontier
  • Gear S3 má to, co Gear S2 ne - větší displej, GPS i reproduktor
  • Na jedno nabití vydrží až tři dny
Kapitoly článku

1. Design

Hodinky Samsung Gear S3 se vzhledově inspirovaly u loňského modelu, hlavní změnou je však to, že přibraly na rozměrech, hmotnosti, a tedy celkově zmohutněly. Onu „masivnost“ ještě zvýrazňuje prostorově výraznější otočný prstenec, který slouží k základnímu ovládání prostředí. Využijete jej zejména k procházení menu, obrazovek pohotovostního režimu či k rychlému nastavování hodnot.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky Samsung Gear S3 jsou masivnější a také větší, než loňský model Gear S2

Tělo hodinek je vyrobeno z tmavší oceli a disponuje zvýšenou odolností IP68. Ta sice zaručuje prachuvzdornost a voděodolnost při půlhodinovém ponoření pod vodní hladinu, berte to spíše jako informační údaj. Hodinky, byť to tak podle některých reklam vypadá, skutečně nejsou určeny pro plavce, ovšem pokud je náhodně ponoříte při umývání rukou nebo vám zmoknou, nebudete se muset obávat o jejich „přežití“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z jedné strany tlačítka a mikrofon, z druhé zase reproduktor

Verze Frontier disponuje oproti „klasické“ verzi navíc i standardem MIL-STD-810G, který řeší odolnost při nárazech a výkyvech teplot, takže z toho ohledu jsou hodinky do přírody vybaveny velmi dobře. Díky vystouplému otočnému prstenci je navíc i displej částečně chráněn proti přímým nárazům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otočná luneta je alfou a omegou i u letošního modelu Gear S3

Samotná otočná luneta má opět velmi dobrou citlivost, krok při otočení je tak „akorát“, a při posunu o jednu pozici slyšíte zřetelné cvaknutí. Ani letos jsme se však nedočkali klikatelné lunety, takže pro potvrzování voleb budete muset použít vaše prsty. Pravý bok hodinek je vybaven stejně jako model Gear S2, najdete zde dvojici tlačítek, která jsou však tentokrát pogumována a zdrsněna, takže se dobře ovládají i tehdy, máte-li mokré prsty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spolu s celkovými rozměry narostla i tloušťka hodinek, necelých 13 mm je ale ještě stále „v normě“

Spodní z tlačítek slouží pro přepnutí mezi ciferníkem a hlavní nabídkou, druhé pak použijete pro návrat o jednu úroveň zpět. Stejnou funkci má i gesto pro potažení prstu z horní části displeje dolů, ovšem díky vystouplé lunetě je tento úkon u hodinek Gear S3 trochu problematický. K vypnutí displeje žádné tlačítko neslouží, stačí na něj jen na pár vteřin položit dlaň. U tlačítek najdeme i mikrofon, který na druhé straně doplňuje systémový reproduktor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Řemínky jsou tentokrát standardní, 22mm, takže je můžete v případě potřeby vycvaknout a nahradit jinými

Spodní hrana hodinek je skleněná, a zhruba uprostřed se našlo místo na snímač srdečního tepu. Ten funguje s integrovanou aplikací S Health, do které odesílá naměřená data, a samotné měření může být ruční či automatické. Spolu s hodinkami jsou dodávány i dvě velikosti řemínků (S a L), my jsme v rámci testování používali větší řemínek, a ten dobře seděl i na menším zápěstí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na spodní straně hodinek je přítomen snímač srdečního tepu

Samotné řemínky jsou 22mm, takže je můžete jednoduše vyměnit za jakékoliv jiné, které si můžete pořídit v běžném hodinářství. Pouze bychom nedoporučovali kovový řemínek (byť k designu hodinek by určitě pasoval), protože po jeho nasazení budete mít problém s při zjišťování vaší GPS polohy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadají hodinky Gear S3 Frontier na zápěstí

Základní řemínky jsou vyrobeny z materiálu, kterému Samsung říká „Active Silicon“, a po nasazení máme pocit, že se řemínek snaží „přitisknout“ ke kůži, a nemá na ni tendenci klouzat jako jiné hladší gumové materiály. V praxi jsme z nich nebyli nadšeni ani úplně odrazeni, ovšem brzy jsme si na řemínek zvykli. Počítejte však s tím, že při běhání se zápěstí pod řemínkem minimálně trochu zapotí. 

Hodinky jako celek působí kompaktně a odolně, a to hlavní - je na nich vidět, že jsou určeny pro muže. Při srovnání s loňskou generací, která je drobnější a má menší displej, je vidět, že si vzal Samsung loňskou kritiku „dámských hodinek“ k srdci. Stejně tak, jako v případě chybějícího reproduktoru a GPS.

2. Displej

V hodinkách je použit 1,3" Super AMOLED displej s rozlišením 360 × 360 pix, z čehož nám vychází vysoká jemnost 278 ppi. Zobrazovač nabídne živé syté barvy, absolutní černou a také vysoký kontrast. Texty jsou často zobrazeny v bílé na černém pozadí, takže je bez problémů přečtete. A to i venku na přímém slunci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kruhový Super AMOLED displej se povedl, zobrazuje syté odstíny barev a je velmi dobře čitelný i na přímém slunci

Displej je kryt odolným sklem Gorila Glass SR+, které se při testování ukázalo v dobrém světle, protože několikrát zachránilo displej, když jsme jím neplánovaně „ťukli“ o stůl či kliku u dveří. Ochranné sklíčko se také podepsalo pod toho, že se v displeji jen minimálně odrážejí okolní objekty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení jasu displeje a volba vhodného pozadí pod ciferník

Displeji můžete manuálně nastavit jas v rozmezí 1 - 10, jedničku doporučíme manuálně nastavit třeba v noci, desítku zase na přímém slunci. Pro běžné používání hodinek pak postačí i průměrná pětka, navíc, pokud si aktivujete volbu pro snížení jasu, tak hodinky zvládnou detekovat okolní osvětlení a podle potřeby případně snížit svůj jas. Nastavit lze také maximální doba podsvětlení od 15 sekund do pěti minut, ovšem čím delší nastavíte, tím hůře pro baterii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení stylu a velikosti písma

Hodinky stále zvládají rozeznat gesto pro rozsvícení displeje (přiblížení hodinek k hlavě), ovšem např. při řízení auta se již samy ostře nerozsvěcují. Navíc, samotné rozsvícení hodinek bylo efektně překonáno Always On Displejem. Tato funkce zajišťuje, že je ciferník neustále viditelný, čímž Gear S3 opravdu již stoprocentně připomínají běžné náramkové hodinky. Na druhou stranu počítejte s tím, že Always On bude mít větší nároky na baterii, jen za hodinu a půl neustálého zobrazení hodin poklesla baterie o 3 procenta.

Klepněte pro větší obrázek
Tato volba potěší zvláště nyní v zimě - displej hodinek zvládne registrovat dotyky i přes rukavice

Pokud se při cvičení zpotíte a bude jej chtít ovládat, displeji to vadit nebude. Horší to však s ponořením pod vodu, která na displeji již detekuje automatické dotyky, a hodinky se stávají poměrně hodně špatně ovladatelné. S blížící se zimou vás ale můžeme potěšit, pokud si v nastavení aktivujete vyšší citlivost, můžete hodinky ovládat i nasazenými rukavicemi.

Pokud je jako brán jako nejlepší fotbalový rozhodčí ten, který „není vidět“, můžete u hodinek Gear S3 použít právě tuto analogii. Obraz je s ohledem na segment nositelností natolik kvalitní, že jej vůbec nebudete řešit. Jinými slovy, není na něm moc co vytknout. Snad si jen dejte pozor na větší vybíjení baterie, pokud si nastavíte delší podsvícení displeje či dlouhodobě vyšší jas.

3. Hardware

Hodinky Samsung Gear S3 Frontier jsou postaveny na dvoujádrovém procesoru o taktu 1 GHz, kterému sekunduje 768MB RAM. V rámci hodinek se k žádným údajům o využití procesoru nedostanete, na druhou stranu, z připojeného telefonu můžete alespoň promazat RAM. Můžeme však konstatovat, že hodinky na použitém čipsetu běží bez jakýkoliv zádrhelů a zaškobrtnutí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Gear Manager ukáže i základní stavové informace o hodinkách. Do interní paměti lze z telefonu odeslat pouze fotografie a hudební soubory

Gear S3 mají interní 4GB paměť, bohužel tabulková kapacita se ve skutečnosti smrskne na pouhých 1,6 GB. Toto úložiště je pak sdílené, a to pro veškerá multimédia. Do hodinek ale můžete ukládat jen vlastní hudební soubory či fotografie, a to i proto, že se do úložiště nijak přímočaře nedostanete. Jedinou cestou jak odeslat hudbu z telefonu do hodinek je skrze správcovskou aplikaci Gear Manager.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzdálené připojení přes Wi-Fi bude užitečné např. k vyhledání hodinek, pokud je někde založíte

K ní se připojujete primárně přes Bluetooth, alternativně pak přes Wi-Fi. Hodinky se automaticky spojí k Wi-Fi síti, ke které jste přihlášení již v telefonu, a to bez toho, abyste museli znovu zadávat její heslo. Připojením přes Wi-Fi se navíc můžete ujistit, že hodinky nejsou ztracené, ale že jste je třeba jen zapomněli doma. Připojení k hodinkám přes Wi-Fi je energeticky náročnější, navíc přes něj fungují pouze základní notifikace a odeslání SMS. Třeba pro vytočení čísla ze zápěstí již musíte hodinky připojit přes Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všechna čidla pohromadě - GPS, měřič srdečního tepu, krokoměr, výškoměr, barometr a rychloměr

Pokud je však necháte na stole mezi papíry, můžete si hodinky z telefonu „prozvonit“ případně vyhledat na mapě. A to i tehdy, když jsou připojeny jen na Wi-Fi. Gear S3 totiž mají vlastní GPS snímač, který vám ukáže polohu v mapové aplikaci Here WeGo či zaznamená vaší trasu, kterou jste ušli či uběhli v rámci cvičení skrz aplikaci S Health. Do terénu tedy můžete vyrazit pouze s hodinkami, po návratu se hodinky s telefonem spojí, proběhne synchronizace a v mobilní aplikaci S Health se můžete podívat na mapě na uraženou trasu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V aplikace S Health je možno zaznamenanou trasu uložit ve formátu GPX

Při vašich outdoorových aktivitách využijete i několik integrovaných čidel, byť u některých z nich je třeba nejprve provést základní nastavení a kalibraci. V nabídce je krokoměr, výškoměr, barometr a také rychloměr. U některých ciferníků můžete dokonce vidět i vaši aktuální rychlost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabíjení hodinek Gear S3 Frontier probíhá přes tuto kolébku. Na přední straně najdete informační diodu...

Integrovaná baterie má kapacitu 380 mAh a hodinky dokáže udržet „při životě“ až tři dny. V běžném pracovním týdnu se výdrž pohybuje lehce přes dva dny, přes víkend si můžete připočíst minimálně ještě jeden den navíc. Největším žroutem je displej, zapnutá GPS a také Always On režim. Za 24 hodin minimálního využívání hodinek s aktivním Always On přijdete zhruba o 20 procent baterie. Při hodinovém monitoringu cvičení se záznamem GPS a měřením srdečního tepu zase počítejte s 10% úbytkem baterie. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
... na zadní tase microUSB konektor. Snad jen adaptér do sítě by mohl mít o něco delší kabel

V případě nouze můžete využít i Úsporný režim, který omezí výkon a možnosti hodinek, k dispozici tak budete mít pouze volání, zprávy, notifikace, a to vše v černobílém provedení. Jakmile ale budete hodinky nabíjet, vyhraďte si na to trochu více času, z 15 procent, kdy již hodinky informují o nízké baterii, na 100 procent to trvá zhruba 2 hodiny a 15 minut.

V rámci hodnocení udělujeme plusové „hvězdy“ za širokou podporu snímačů a čidel, na druhou stranu musíte negativně ohodnotit malou interní paměť, která prakticky vylučuje použití „standalone“ aplikací na hodinkách, např. plnohodnotné navigace.

4. Software

Hodinky Gear S3 Frontier jsou kompatibilní s jakýmkoliv Androidem, jehož systémová část je alespoň ve verzi 4.4 KitKat. Hodinky budou brzy kompatibilní i s platformou iOS, stačí jen, až se současná betaverze Gear Manageru pro iOS přemění v oficiální verzi, která by se měla snad již brzy objevit na AppStoru.

Správcovská aplikace Gear Manager nabídne základní přehled o hodinkách (zbývající baterie, úložiště a stav RAM) a také různé pokročilé volby. Z aplikace vede cesta na aplikační obchod Galaxy Apps, kde je možné zakoupit hry, aplikace a především nové ciferníky pro hodinky. Na výběr jsou zde např. i ciferníky z loňských Gear S2, a samozřejmě také různé upravitelné hodiny třetích stran. Většinu hodin, jak analogových tak digitálních, lze ještě dodatečně upravit zejména z pohledu grafiky a zobrazovaných údajů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Gear Manager - základní nastavení, správa RAM, volba ciferníků a stahování dalšího obsahu

Přes Gear Manager můžete také aplikace přesouvat mezi obrazovkami v hodinkách nebo je rovnou odinstalovat. Dále máte k dispozici správu obsahu v hodinkách či volbu, jaká oznámení chcete na hodinkách přijímat. Poslední funkcí je aktualizace firmwaru v hodinkách, která se vám v případě dostupnosti nového softwaru automaticky nabídne aktualizaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Už samotný výběr ciferníků je zajímavý. Spousta z nich se nespokojí jen s časem, ale ukáže i srdeční tep, počet ušlých kroků, aktuální tlak nebo rychlost. Většinu z ciferníků si navíc ještě můžete lehce doupravit

A zatímco hodinky zvládnou komunikovat s Androidy a výhledově i s iPhony, uvnitř je stále operační systém Tizen. Tentokrát ve verzi 2.3.2. Prostředí je tedy téměř stejné jako u loňských hodinek Gear S2.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní menu, „výsuvná lišta“ a nabídka posledních spuštěných aplikací

Základem je již zmiňovaný ciferník, ze kterého se potažením (nebo lépe otočením lunetou) vpravo dostanete mezi stránky s widgety, vlevo od hodin se pak zobrazují notifikace. Z domovské obrazovky můžete stáhnout dolů i „horní lištu“, čímž se zpřístupní některé základní volby. Vstup do Nastavení je ale „utopený“ až mezi aplikacemi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka některých notifikací na hodinkách. Po přečtení je můžete vymazat nebo pokračovat v jejich prohlížení na smartphonu

K aplikacím se dostanete přes jedno z bočních tlačítek, mezi aplikacemi se přesouváte otočením lunety, k otevření aplikace však stačí na ikoně aplikace zůstat o něco déle, popř. využít dotyk prstu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Některé z dostupných „widgetů“ na plochách

A k čemu hodinky využít? Gear S3 vpodstatě slouží jako „prodloužená“ ruka smartphonu. V prvé řadě můžete na hodinkách obstarat hlasovou a textovou komunikaci. Přímo z číselníku či z telefonního seznamu lze vytáčet čísla a hovor uskutečnit pomocí hlasitého odposlechu. Hlasitost reproduktoru si můžete upravit otočným prstencem, a na maximum byla dostatečná i pro hlasitější prostředí. Ani protistrana si na nic nestěžovala.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Barevně odlišené konverzace a čtyři vzhledy základní klávesnice od Samsungu včetně psaní s českou predikcí. Mimo základní klávesnice si do hodinek můžete doinstalovat i některé další klávesnice, např. u nás nedávno zmiňovanou TouchOne

Obdobně je to i u textových zpráv, které se zobrazují v konverzačních režimech, u nichž je odesílatel a příjemce barevně odlišen. Čtení delších textů na zápěstí není moc komfortní, protože musíte stále rolovat obrazovku pomocí otočného kolečka. Ovšem na základní operace to bohatě postačí. Ze zápěstí lze rovnou i odpovědět, a to z předinstalované alfanumerické klávesnice. Ta slouží spíše pro nouzové zadávání kratších odpovědí, a pokud na titěrných tlačítkách nechcete psát vůbec, budou se vám hodit rychlé předpřipravené odpovědi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Průběh hovoru, nastavení hlasitosti lunetou a jeho ukončení

Zbytek aplikací se točí okolo organizace času. Ranní budík se může ozývat přímo z hodinek, nechybí ani možnost vytvořit si jednoduché upomínky a po splnění si je odškrtnout. Kalendář je však bohužel pouze informativní, novou události si v něm na hodinkách nevytvoříte. Poslední aplikací pro správu pracovního času je E-mail, ovšem spolupracuje pouze se stejnojmennou aplikací v telefonu. Pokud máte Gmail účet, můžete si nově příchozí maily zobrazit jen v podobě příchozích notifikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úsporný režim, tvorba připomínky a prohlížení událostí z kalendáře

Hodinky mohou sloužit i jako ovladač přehrávané hudby z telefonu, ale také samostatně jako přehrávač. Hudba se může ozývat z reproduktoru nebo při běhu např. z bezdrátových sluchátek. Zkoušeli jsme hudbu přehrávat v Samsung Level Active a komunikace probíhala bezproblémově. Do hodinek můžete z telefonu nahrát i fotky, spíše však využití Galerie vidíme v možnosti odeslat pořízené screenshoty displeje do telefonu, odkud je můžete následně přetáhnout do počítače. Mezi aplikacemi je dokonce připravena i jedna hra, která využívá otočné lunety.

Klepněte pro větší obrázek
Do základní nabídky aplikací se vměstnala i tato složitá hra, kterou ovládáte otočným prstencem

Z portálu Galaxy Apps si můžete stáhnout ciferníky či různé další aplikace, mj. např. rychloměr, barometr, mapy (využívající připojení smartphonu k internetu) nebo třeba vzdálený hledáček se spouští pro připojený smartphone. Nabídka aplikací by však mohla být trochu rozsáhlejší a s různorodějším zaměřením.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr dalších aplikací pro hodinky - navigace HereWeGo, rychloměr, vzdálený hledáček foťáku a hra, ve které využíváte lunetu

Hodinky Gear S3 Frontier jsou určeny pro aktivní jedince, takže je nemalá část aplikací věnována pohybu. Po nastavení svého profilu monitorují hodinky počet ušlých kroků, vystoupaných podlaží a také čas od času zaznamenají váš srdeční tep.  Hodinky navíc umí automaticky detekovat typ cvičení (chůze, běh, cyklistika, eliptický trenažer a dynamické cvičení), ze kterého vám pak orientačně počítají objem spálených kalorií. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Monitoring příjmu vody a kofeinu, výběr cvičení a průběh záznamu chůze. Mapa je zde zobrazena bez podkladu... 

Bohužel, ne všechny sporty se do automatické detekce započítávají, takže např. odpolední fotbálek se zaznamená jako „jiné cvičení“ bez měření srdečního tepu a bez uražené vzdálenosti. A to i přesto, že mobilní S Health trackovat fotbal umí. V hodinkách však fotbal není k dispozici ani při výběru cvičení, na druhou stranu zde najdete hodně široké spektrum sportů pro cílené cvičení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
... a takto vypadá zaznamenané cvičení po synchronizaci s telefonem. Spoustu údajů doplňuje mapa vaší trasy. Přesnost GPS je poměrně dobrá, při návratu ale došlo k výraznější korekci pozice, místo aby trasa kopírovala kruhový objezd po směru hodinových ručiček, je trasa zaznamenaná napřímo. Při záznamech tras tedy počítejte s určitými odchylkami

Pokud si jej aktivujete, můžete si nastavit různé druhy cílů a hodinky vás informují o průběhu jejich plnění. Hlasová syntéza se ozve v polovině a po úspěšném dokončení, bohužel, umí hovořit pouze anglicky. S Health ale jako celek působí kompaktně, zaznamenaná data se ukládají do stejnojmenné aplikace v telefonu, kde si je můžete zobrazit v přehlednějších grafech.

Samostatně se ještě musíme zmínit o monitoringu spánku, který má ze všech měřených hodnot asi největší rezervy. Aby vám hodinky vůbec měřily spánek, musíte v aplikaci S Health ve smartphnonu zvolit položku Další - Správa položek - Cíle - Více odpočinutý. Zde si nastavíte čas, v rámci kterého chcete spát. A až tento krok učiníte, tak až poté začnou hodinky monitorovat váš spánek.

Nestačí tedy jen ulehnout s hodinkami do postele, jak tomu bylo u Gear S2, a protože se k této funkci dokliká jen málokdo, řada uživatelů považuje měření spánku u Gear S3 mylně za funkci, která hodinkám úplně chybí. Překombinované měření spánku, které počítá efektivitu mezi skutečností a nastavenými hodnotami, by rozhodně chtělo výrazně zjednodušit.

Softwarová část se inspirovala u hodinek Gear S2. Základní paleta aplikací je spíše prodloužením funkčnosti telefonu, aplikaci S Health zase využijete pro detailní monitoring vašich aktivit. Trochu rozpačití jsme však z monitoringu spánku, který musíte nejprve kostrbatě nastavit v S Health v telefonu, ovšem i přesto výsledná měření hodinek často neodpovídají realitě.

Celkové hodnocení: 78 %

Hodinky Samsung Gear S3 Frontier se jednoduše povedly. Jihokorejci tentokrát neexperimentovali, ale vyslechli si konstruktivní kritiku na Gear S2, kterou se u „trojek“ snažili vylepšit. A nutno dodat, že ve většině případů se jim to povedlo.

Hodinky jsou větší, vydrží déle na jedno nabití, můžete s nimi přímo ze zápěstí vyřizovat hovory a mají i vestavěnou GPS. Řemínky jsou tentokrát standardního rozměru, Always On displej supluje vzhled „skutečných“ náramkových hodinek a minimalizováno bylo i náhodné rozsvěcení displeje na maximum, pokud máte aktivováno automatické rozsvícení hodinek při jejich přiblížení k hlavě.

V prostředí žádné výraznější změny nečekejte, ovšem velmi silným tahákem je zde otočná luneta, kterou budete velmi brzy chtít použít všude, kde to jenom jde...

I přesto všechno ale segment nositelností viditelně stagnuje, hodinky Gear S3 mají sice široký záběr z pohledu „prodloužení“ funkčnosti smartphonu až na zápěstí, ovšem stále se hledá nějaké revoluční využití hodinek, které by tuto oblast ještě více zpopularizovalo. Tím mohly být např. NFC platby Samsung Pay, bohužel, tato funkce se do ČR ještě nedostala. A zda se to stihne ještě v průběhu „životního cyklu“ hodinek, je velkým otazníkem.

Samsung Gear S3 se na českém trhu prodávají ve dvou barevných variantách. Základní verzi Classic se střídmější designem doplňuje robustnější a o něco více odolnější verze Frontier. Obě stojí stejně - 10 990 Kč.

Verdikt:

Povedená iterace chytrých hodinek od Samsungu, která vylepšuje to, na co se u předchozí generace zapomnělo. A pokud byly Gear S2 titulovány jako hodinky pro dámy, u Gear S3 se „chlapáctví“ nezapře. Segment nositelností však stále čeká na něco výrazného, co by chytré hodinky posunulo z myšlenkového pochodu „můžu to mít“ na „musím to mít“. 

Plusy:

  • hodinky jsou určeny pro ty, kteří chtějí mít na zápěstí robustnější hodinky
  • větší a jemnější Super AMOLED displej s podporou funkce Always On
  • masivní otočné kolečko je stále důležitým ovládacím prvkem
  • možnost vyřizovat hovory přímo ze zápěstí
  • integrovaná GPS, export ušlých tras do GPX
  • výškoměr, tlakoměr, rychloměr a snímač srdečního tepu
  • pásek lze vyměnit za jakýkoliv jiný (kovové se nedoporučují)
  • slušná výdrž na baterii, běžně i kolem tří dní

Minusy:

  • vcelku malá interní paměť, z papírových 4 GB je volných zhruba 1,6 GB
  • navigační software v hodinkách potřebuje neustálé připojení s telefonem
  • gesto potažení shora dolů je díky vystouplému prstenci problematičtější
  • pod silikonovým páskem se při běhání potí zápěstí
  • delší doba nabíjení
  • nelze využít pro platby Samsung Pay (v ČR je funkce stále nedostupná)
  • polofunkční monitoring spánku

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Základní opera, Neustálé připojení, Základní nastavení, Uživatelský manuál, Kruhový objezd, Here We Go, Trasa, Gen, Integrovaná baterie, Vysoká jemnost, Kruhový displej, Správcovská aplikace, Otočný prstenec, Ochranné sklíčko, Otočná luneta, Standard mil-std