Samsung Gear VR Lite: Dostupná virtuální realita [test]

Virtuální realita nemusí být drahá, přitom je Gear VR Lite výrazně lepší než papírový Cardboard a je pro něj k dispozici spousta herního a aplikačního obsahu.
Kapitoly článku

Hraní s touchpadem i gamepadem

Nabídka her je tradičně velmi rozmanitá. Pro Gear VR Lite jsou k dispozici základní žánry, od akčních, přes sportovní až po RPG tituly. Ovladatelnost se liší v závislosti na zvolené hře, na ty jednodušší postačí touchpad na brýlích, pro ty komplexnější je ale již třeba připojit herní ovladač.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U hry Herobound budete potřebovat Gamepad, naopak „hackovací“ hra Darknet, úniková hra Temple Run VR a arkáda Dodge This si vystačí jen s touchpadem

Pokud nepoužijete Samsung Gamepad, ale jiný ovladač třetích stran, myslete na to, že mapování tlačítek vždy nemusí být přesně takové, jaké najdete v nastavení hry. Občas se nám také stalo, že akční tlačítko klíčové pro děj hry nemělo na gamepadu vůbec žádné mapování, což byl trochu problém.

 

Koncepty

Sekce konceptů se věnuje testování nových prvků pro hry nebo nových virtuálních zážitků. Většinou se jedná o kratší kusy s diametrálně odlišným obsahem.

Jako první si ukážeme kurz vaření ve virtuální realitě, Tactera je deskovou hrou ve virtuální realitě, která dokáže zabavit na dlouho. Dále se podíváme na aplikaci Labster, ve které vyšetřujete kriminální čin, vTime zase slouží jako virtuální sociální síť, s avatary skutečných lidí se můžete setkat v různých prostředích. A vynechat nemůžeme ani hudební přehrávač pro virtuální realitu.

Nejen hry, ale i aplikace

O tom, že virtuální realita není určena jen pro hraní a sledování videa, svědčí sekce aplikací, ve které si ukážeme dva zástupce. Tím prvním je internetový prohlížeč Samsung Internet Beta. Ve virtuální realitě můžete prohlížet internetové stránky podobně jako běžně na mobilu, k zadání adresy slouží hlasový odposlech, případně si můžete zobrazit virtuální klávesnici. Prohlížeč by měl dále umět zobrazit jakákoliv prostorová a sférická videa (např. z YouTube), bohužel s tím musíme počkat až na finální verzi.

Další zajímavou aplikací je Speech Center, která je určena zejéma pro „trémisty“, kteří mají problém vystupovat na veřejnosti. Po tréninku ve vlastní „kanceláři“ můžete ve virtuální realitě vystoupit před publikem v sále, dokonce si můžete na virtuálním plátně za sebou přepínat slidy vaší prezentace. Aplikace vás dále v angličtině provede úskalími projevů a napoví, jak na to, bez zbytečného stresu.

Zážitky

Zážitky jsou specifickou formou obsahu, sdružuje se v ní obsah, v němž můžete zažít fikci nebo „reálný“ zážitek, který byl nahraný 360 stupňovou kamerou. Přesně do tohoto žánru zapadá koncert skupiny Coldplay, jehož se účastníte jako divák těsně před pódiem.

Úplně na opačném spektru je vaše virtuální pláž Perfect Beach, na které můžete jen tak ležet, poslouchat šplouchání vln a poslouchat k tomu uklidňující hudbu. Pokud vás láká voda, můžete si v jiné zážitkové aplikaci jen tak plout po vodní hladině. A voda do třetice může znamenat i ponoření pod hladinu, kde poznáváte faunu a flóru z absolutní blízky.

Velký potenciál, obsahu spousta

První komerční verze Gear VR Lite nepřinesla nic zásadně nového v oblasti kvality zobrazení obrazu. Zde jsou limity nastavené smartphonem, takže nezbývá, než počkat, zdali nebude mít Galaxy S7 o něco jemnější displej, což by virtuální realitě jistě prospělo.

Od 1. ledna navíc dospěly i vývojářské nástroje Oculusu, z verze beta se vyšvihly na verzi 1.0, která odbourává řadu omezení. Mimo jiné by mělo jít bez problémů, s použití nových knihoven, nahrávat obsah, který se zobrazuje v brýlích, protože to je zatím oblast, kde Samsung trochu pokulhává. V současné době totiž oficiální cestou nahrajete pouze 2 vteřiny, než se nahrávací stream přeruší.

Obsahu pro brýle je již poměrně hodně, navíc je poměrně širokospektrální, placený i freewarový, takže si každý si najde to svoje. A zatímco hry a zážitky jsme detailně znali již z předchozí generace brýlí Gear VR, koncepty a aplikace jsou pro nás potěšitelným přídavkem. Ukazuje se, že virtuální realita nemusí být jenom o hraní, byť hry zcela jasně vévodí dostupnému 3D obsahu. 

Při delším využívání Gear VR Lite počítejte s tím, že vám na obličeji chvíli zůstane otisk z pěnového polstrování. Virtuální realita navíc nemusí sednout úplně každému, i po půlhodinovém hraní budete chtít dát očím trochu odpočinout. Brýle Samsung Gear VR Lite se na českém trhu prodávají za 3 499 Kč.

Plusy:

  • je možné nasadit i přes vlastní dioptrické brýle
  • realistické zobrazení 3D obsahu
  • nízká latence (pod 20 ms), obraz je i při rychlých pohybech hlavou dobře viditelný
  • 96stupňový úhel pohledu, možno hledět před sebe skrz fotoaparát
  • nabíjecí microUSB konektor
  • dvě pozice, pro menší a větší modely (v současnosti S6, S6 Edge a S6 Edge+)
  • k ovládání her poslouží jakýkoliv Bluetooth gamepad, řada her je hratelná i bez gamepadu
  • Gear VR Lite je oproti předchůdcům konečně cenově dostupnější

Minusy:

  • při nesprávném nasazení se čočky zamlžují, ventilátor chybí, stejně jako hadřík
  • déle se zvyká na touchpad s prolisy na pravém boku
  • základní varianta smartphonů s 32GB pamětí vám nemusí stačit, pokud budete chtít stáhnout velké množství 3D obsahu najednou
  • při delším hraní může začít bolet hlavy, oči, nebo můžete trpět závratí - s virtuální realitou by se to nemělo přehánět
  • při nabíjení musíte použít krátký kabel a adaptér z S6, jinak se Gear VR nabíjet nebude
  • pro virtuální realitu by se hodilo o úroveň vyšší rozlišení, Full HD na každé oko ještě úplně nestačí
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Odlišný obsah, Uživatelská příručka, Běžný obsah