Samsung Gear VR Lite: Dostupná virtuální realita [test]

Virtuální realita nemusí být drahá, přitom je Gear VR Lite výrazně lepší než papírový Cardboard a je pro něj k dispozici spousta herního a aplikačního obsahu.
Kapitoly článku

Oculus Home

Po prvním vložení smartphonu se aktivuje stínová aplikace, je třeba telefon hned vytáhnout a pokračovat ve stahování základního softwaru. Součástí instalace je i registrace a přihlášení k vašemu Oculus účtu, který je použit pro nákup her a aplikací. v ČR je možné využívat bezplatný obsah i přikupovat placené tituly, nejste tedy ničím omezeni.

Mezi základní obsah můžeme zařadit Oculus Home, což je jakýsi rozcestník, odkud se dostanete do knihovny nebo do obchodu. Je třeba dodat, že nákup sice může proběhnout i přes brýle, mnohem pohodlnější stahování je však přímo v telefonu, kdy se můžete podívat na screenshoty či na detailní popis hry.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spouštíme Gear VR na Galaxy S6, odsouhlasení podmínek používání, prohlídka knihovny a detail vybrané hry

Obsah se řadí do několika kategorií. V obchodu najdeme hry, aplikace, videa, experiences (tj. zážitky) a koncepty. Právě u nich vývojáři zkouší nové možnosti interakce s uživateli ve formě kratšího obsahu, takže jsou až na výjimky zdarma. Pokud byste pokukovali po placeném obsahu, za jeden titul zaplatíte zhruba 3 - 15 USD (75 - 370 Kč), ale samozřejmě je zde i celá spousta bezplatného obsahu, na kterém si možnosti virtuální reality poměrně úspěšně „osaháte“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oculus Store, hra bez potřeby gamepadu a hra, kterou si bez gamepadu nezahrajete Každý titul má několik screenshotů, i přesto, že je uživatelé hodnotí stylem 1 - 5 hvězd, nám schází komentáře. Když budete chtít spustit obsah pro Gear VR mimo Oculus Home, zobrazí se toto informační okno

Výhodou Oculus Store je to, že je obsah vyvíjen přímo pro potřeby brýlí. Hry a aplikace mají vlastní vývojářské nástroje, takže se nemůže stát, že by hra byla, byť i po čase, s telefonem nekompatibilní. Z toho vyplývá, že běžný obsah z Google Play určený pro virtuální realitu (Cardboard a další univerzální brýle) na Gear VR Lite nespustíte. A pokud by se našly výjimky, poznáte to podle toho, že aplikace hned po svém spuštění vyžaduje vložení telefonu do chytrých brýlí.

JIž v náhledu her se dozvíte, zda je pro jejich hraní potřeba připojený gamepad. Pokud ano, nemusí se notně jednat o Samsung Gamepad, který jsme testovali před dvěma lety. Gamepad se totiž svého nástupce nedočkal, takže se již všude vyprodal. Naštěstí můžete sáhnout i po ovladačích jiných značek, my jsme pro testování použili ovladač Defender Mobile Master, který fungoval téměř bezproblémově.

Klepněte pro větší obrázek
Gamepad Samsungu jsme nahradili herním ovladačem Defender Mobile Master a až na pár výjimek fungoval u všech her na výbornou. Pouze u hry Herobound na ovladači chybělo mapování jednoho tlačítka

V prostředí vybíráte položky vaším pohledem, resp. pohybem hlavy, který je signalizován pohybem tečky uprostřed vašeho zorného pole. Pro samotný výběr položky už ale musíte sáhnout na boční touchpad.

Videa a fotografie

Mezi základní obsah můžeme započítat aplikaci Oculus Video, Oculus 360 Videos a Oculus 360 Photos. V prvním případě můžete sledovat streamovaná videa na plátně ve virtuálním kině. Na výběr jsou čtyři kina, s připojeným gamepadem můžete navíc pomocí tlačítka s třemi tečkami na Samsung gamepadu, příp. stiskem LT u jiných ovladačů, změnit i pozici vašeho usazení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Videa z webu, i svá vlastní, si můžete pustit v aplikaci Oculus Video

Ze standardní pozice se, buď přesouváte dopředu, nebo si v soukromém „domácím“ kině prohazujete místa. Pokud si vyberete kino Void (okolo vás je černý prostor), můžete si aktivovat cestovní režim, takže obraz před vámi je na stále stejném místě, a nikam „necestuje“. A pomocí touchpadu si můžete upravit i jeho rozměry pro co nejpohodlnější sledování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Film si můžete pustit v několika kinech. Ukázka velkého a soukromého „domácího“ kina

V rámci kategorií najdeme videa z Facebooku, Vimea, připravena je i pozice pro filmové trailery. Byť zajím zeje prázdnotou. V kině se můžte načíst i vaše vlastní natočená videa nebo ty filmy, které si dohrajete do paměti do složky Oculus/Movies. Mezi podporované formáty patří *.mp4, *.avi i *.mkv, byť u něj je často problém se zvukovým kodekem.

U titulků se navíc místo našich diakritických znaků zobrazují hvězdičky. Naštěstí je ale stačí jen „přeuložit“ v poznámkovém bloku s kódováním UTF-8, a poté se již zobrazují správně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prohlížení prostorových videí

Aplikace Video 360 nabídne devět prostorových videí, a většina z nich se streamuje z internetu. U videí ale nejsme příliš spokojeni s kvalitou obrazu, pixely zde totiž vidíte více, než u jiného obsahu. Do složky Oculus/360Videos si pak můžete vložit vlastní prostorová videa, která chcete v této aplikaci přehrát. Pokud budete mít specifický formát 3D videa, je možné, že jej bude třeba přejmenovat podle těchto pravidel.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky prostorovým fotografiím můžete doslova „cestovat okolo světa“. Navíc si zde můžete zobrazit i vlastní prostorové fotografie, které pořídíte v režimu Snímek okolí

Daleko lepší dojem na nás udělaly prostorové fotografie, které se taktéž stahují na vyžádání z internetu. S Gear VR Lite tedy prakticky můžete cestovat okolo celého světa, na výběr je totiž sekce World Exploration, která je rozdělena na jednotlivé kontinenty. Druhou velkou kategorií je Příroda. A platí to stejné, jako v dřívějších případech, pokud si vytvoříte nějakou vlastní složku v Oculus/360Photos, můžete do ní nahrávat vlastní vyfocené 3D fotografie (režim Snímek okolí).

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace VR Gallery je o něco univerzálnější, dokáže spustit jakýkoliv foto a video obsah uložený v telefonu

Prostorové fotky jsou povedenější a zcela jistě se podíváte i na místa, kam byste se třeba ani nikdy nepodívali. Zmiňované trio aplikací od Oculusu je doplněno i prohlížečkou VR Gallery od Samsungu. Svou aplikaci má i Flickr (FlickrVR), k dispozici jsou i různé prohlížečky galerií a dalšího grafického obsahu.

Klepněte pro větší obrázek
Milk VR nabízí, obdobně jako Milk Music, streamovaná videa různých žánrů a kategorií. Pokud si ji však chcete stáhnout i u nás, musíte si vytvořit dočasnou VPN

Videoobsah se samozřejmě netočí jen okolo „prohlížeček“, byť máte k dispozici i aplikaci Im360VR nebo Milk VR (je třeba stáhnout přes americkou VPN, v Evropě není dostupná). Svou kolekci filmů má společnost Mini, případně se můžete virtuálně  „proletět“ s aerolinkou Quantas na Hamiltonův ostrov. Video obsahu je dále na výběr celá spousta.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Zpětná šipka, Šplouchání, Nízká latence