Samsung Gear VR Lite: Dostupná virtuální realita [test]

Virtuální realita nemusí být drahá, přitom je Gear VR Lite výrazně lepší než papírový Cardboard a je pro něj k dispozici spousta herního a aplikačního obsahu.

Samsung představil první generaci brýlí virtuální reality na míru pro model Galaxy Note 4. Jako jedni z mála jsme mohli tyto brýle vyzkoušet ještě před zahájením prodejů a přinesli jsme vám jejich recenzi, která byla dokonce „první světovou“. Ale co naplat, brýle se u nás nakonec neprodávaly, takže test byl jen spíše exkursem do možné virtuální budoucnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsung Gear VR Lite

V ČR jsme se brýlí virtuální reality dočkali až v případě modelů Galaxy S6/Galaxy S6 Edge. Jejich konkrétní označení bylo Gear VR for S6 a jejich recenzi jste si mohli přečíst zde. V horizontu půl roku tedy testujeme již druhé virtuální brýle od Samsungu, které se do prodeje dostaly v polovině prosince. Jejich předností je nižší cena a současně širší kompatibilita se stavajícími (zřejmě i budoucími) high-end smartphony od Samsungu. Jak se tedy nové brýle povedly?

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy z testování brýlí Samsung Gear VR Lite jsme vám již shrnuli v tomto článku. U brýlí je však trochu matoucí jejich označení „Lite“, což může symbolizovat něco ořezaného, u brýlí však vidíme spíše drobné přídavky. Díky jemnému polstrování nezanechávají brýle při delším hraní tak viditelné stopy, vůbec poprvé si je můžete nasadit i přes vlastní dioptrické brýle. 

Již po pár minutách používání ale citelně chybí ventilátor, který u dřívější verze zabraňoval zamlžování, místo něj jsou k dispozici jen odvětrávací otvory. Správné nasazení brýlí na nos je tak důležitější více, než kdy jindy. Na spodní straně nacházíme microUSB konektor, který dokáže při hraní pošetřit baterii v telefonu. Brýle jsou kompatibilní s Galaxy S6, S6 Edge a S6 Edge+, bohužel se ale již nedostalo na Galaxy Note 4, který se do brýlí nevejde.

S popruhy a krycím plastem

Již při oficiálním představení Gear VR Lite jsme se pozastavili nad chybějícím popruhem. Nakonec se však jednalo jen o chybu na tiskových renderech, v reálu jsou na brýlích oba pásky. Jeden obepíná temeno vaší hlavy, druhý jej pak v zadní části spojuje s předním modulem. Pružné pásky mají na svých koncích suché zipy, abyste je mohli dostatečně přitáhnout k vaší hlavně. Správné nasazení brýlí má na zážitek z virtuální reality obrovský vliv.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Brýle Samsung Gear VR Lite se prodávají pouze v bílo-černé barevné variantě

Samsung stále zůstává u osvědčení černobílé kombinace a nevzdal se ani řady dalších zavedených prvků. Na horní hraně brýlí si svou neotřesitelnou pozici stále drží zaostřovací kolečko. A protože Gear VR Lite můžete nově nasadit i přes dioptrické brýle, i ti s horším zrakem si teď mohou vychutnat o něco kvalitnější (rozuměj ostřejší) virtuální svět. „Vylepšený“ touchpad na pravém boku však byl jednoznačně krokem stranou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Odvětrávací otvory na spodní hraně a microUSB konektor, který může brát energii ze sítě, aniž by vybíjel baterii ve vloženém smartphonu

Samsung chtěl prolisy na kurzorových směrech zřejmě vyvolat dojem gamepadových ovladačů, ovšem moc se to nepovedlo. Prstem stejně často bloudíte, nejvýraznější je to u utopeného dotykového středu, který noví uživatelé prakticky neumí ovládat ani jej přesně lokalizovat. Nad touchpadem dále nechybí zpětná šipka, kterou ukončujete aplikace, příp. se vracíte do hlavní nabídky Oculus Home. Na delší podržení zobrazí nabídku s nastavením. Trochu stranou jsou ještě umístěny regulátory hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídky při stisku a podržení tlačítka se zpětnou šipkou. V tomto režimu jsou zobrazeny základní stavové informace telefonu, můžete změnit orientaci Gear VR, upravit barvy, nastavit režim nerušit (při používání se nezobrazují informační pruhy ani příchozí hovory) nebo se dívat okolo skrz fotoaparát v telefonu

Z pravého boku zmizel ventilátor, který zamezoval zamlžování čoček. Alespoň poloviční náhradou jsou vzduchové průduchy ze spodní strany brýlí, kterými vzduch alespoň částečně „cirkuluje“. Vše ale závisí na tom, abyste si pod brýle „nefuněli“, takže je nutné je dobře přitáhnout na hlavu, případně ještě „narazit“ na nos. V opačném případě virtuální brýle pro nespokojenost velmi rychle odložíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Doostřovací kolečko a rozšíření po stranách vůbec poprvé umožní nasadit Gear VR Lite i lidem, kteří nosí běžné dioptrické brýle. Celkový zážitek z 3D je i díky doostření daleko lepší, než u předchozích generací

Vedle průduchů najdete na spodní hraně i microUSB konektor. Brýle si standardně berou energii z vloženého smartphonu, pokud je však při hraní připojíte k nabíječce, hraní na brýlích je plně obstaráno síťovým napájením.

Pokud však využíváte náročnou hru, která má odběr přes 1,5 A, může být Gear VR napájeno ze sítě a současně i z mobilního zařízení. Konektor může být dále použit pro připojení různých pohybových ovladačů a dalšího příslušenství, nejvíce pravděpodobná je budoucí podpora herních ovladačů Rink. Samotná výdrž telefonu v Gear VR Lite závisí na spouštěném obsahu, půl hodina hraní může „spolknout“ i 30 procent baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Optika a detail příjemné výplně, která dosedá na obličej, při dalším hraní ale zanechává drobné otlačeniny

V brýlích je vložena optika, která pokrývá 96° úhel pohledu. Ve virtuálním světě se tak můžete  „dívat“ na 175" obraz vzdálený dva metry od vás. Optika na každé oko směřuje vždy polovinu obrazu. V případě podporovaných modelů řady Galaxy S6 je na každé oko k dispozici Full HD rozlišení. A jak jsme se přesvědčili, ani toto rozlišení není pro virtuální realitu dostatečné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vložený Galaxy S6 v brýlích Samsung Gear VR Lite

V praxi se to projevuje tím, že krátce po nasazení brýlí si všímáte, že je obraz trochu rozpixelovaný, ovšem po 10 minutách hraní si na to už zvyknete. Hlavní výhodu brýlí vidíme v tom, že jsou připraveny i na displeje s větším rozlišením. A to by ještě realističtější virtuální realitě rozhodně prospělo.

Klepněte pro větší obrázek
Touchpad nás příliš nepřesvědčil. Vlisované směry mohou být zpočátku matoucí a stisk potvrzovacího středu zase nejistý. Zvykat si na to budete poměrně dlouho

Z vnější strany příslušenství je nasazen plastový kryt, který, oproti první generaci, pouze kryje optiku při přepravě. Po připojení telefonu se kryt zpět již nenasazuje. V základním balení najdete základní modul a samostatné pásky, které jím musíte provléknout. Samozřejmě nechybí ani základní uživatelská příručka, postrádáme však čistící hadřík na vyleštění optiky. Budete si tedy muset pomoci z vlastních zdrojů.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Běžný obsah, Celá spousta, Komerční verze