Samsung i300: konečně smartphone a navíc s pevným diskem (test)

Smartphone Samsung i300 představuje zřejmě to nejlepší, co dokáže v současnosti platforma Windows Mobile nabídnout. Má pevný disk s kapacitou 3 GB, velmi kvalitní displej, unikátní otočný ovládací prvek a propracované nejsou jen hudební funkce. To vše je zabaleno v poměrně kompaktním a velmi elegantním kvádříku.

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 • mobile phone in English catalogue

 •
fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • operační systém Windows Mobile
  • pevný disk s kapacitou 3 GB
  • vynikající displej
  • standardní konektor na sluchátka
  • megapixelový fotoaparát

Hlavní nedostatky

  • konektor jack není přímo na těle telefonu
  • pomalé nahrávání dat na disk (USB 1.1)
  • chybí EDGE, Wi-Fi nebo 3G
Mít ve své nabídce chytrý mobilní telefon je pro každého výrobce věcí určité prestiže, protože smartphony představují mezi mobilními telefony technologický vrchol. Není se tedy čemu divit, že přístroje této kategorie má ve své nabídce také korejská společnost Samsung. Ta je známá tím, že se svými smartphony přelétá z jednoho operačního systému na druhý. Dnes testovaný mobilní telefon Samsung 300i je postaven na bázi systému Microsoft Windows Mobile 2003 druhé edice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung i300

Telefon byl Evropě představen na letošním CeBitu spolu s dalšími chytrými mobily: vysouvacím Samsungem D720 se Symbianem Series 60, véčkem D730 rovněž se Symbianem a komunikátorem i750 s dotykovým displejem a výsuvnou klávesnicí, který pracuje s operačním systémem Windows for Pocket PC. Samsung i300 přesto dokázal zaujmout nejvíc, ve svých útrobách totiž ukrývá pevný disk s kapacitou 3 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung D720 • Samsung D730 • Samsung i750

Je na co koukat

Při prvním pohledu na testovaný telefon jsem se nemohl ubránit dojmu velkého a hranatého přístroje. Dnes, po pár dnech intenzivního používání, bych na rozměrech 113 × 48 × 20 mm neměnil v podstatě nic. Telefon se dobře drží v ruce a je v ní stabilní, zaoblení hran je dostatečné pro pohodlnou práci, rozmístění ovládacích prvků je téměř ideální. Jen hmotnost 130 g je oproti běžnému mobilu více znát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Že vypadá jako Siemens?

Téměř celou polovinu přední strany telefonu zaujímá velký barevný displej. Displej je pochopitelně aktivní a dokonale předvádí, čeho všeho je technologie TFT schopna. Na ploše tři krát čtyři centimetry se těsná 76 800 obrazových bodů v matici 240 × 320, z nichž každý dokáže zobrazit 262 tisíc barevných odstínů. Na plochu displeje se v různých režimech práce vejde od šesti do jedenácti řádků textu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z ruky se mu vůbec nechce • srovnání rozměrů s platební kartou

Displej tohoto přístroje opravdu špičkový, kvalita zobrazení je překvapující. Díky poměrně velkému rozlišení na přiměřené ploše jsou jednotlivé body dostatečně malé bez znatelných černých okrajů každého z nich a zobrazená grafika tak vypadá velmi přirozeně. Diagonální čáry nejsou vůbec „chlupaté“. Vskutku dokonalá je nejen rychlost překreslování, ale také rovnoměrnost podsvícení. Také na přímém slunečním světle je displej testovaného telefonu velmi dobře čitelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej se povedl

Zatočte si

Na displejem si můžete všimnout nenápadného stříbrného krytu po sluchátko, které má po svých stranách barevné diody informující o základních funkčních stavech telefon. Osobně mám tento způsob ukazatelů rád a mrzí mne, že jej používá stále méně výrobců.

Na pořádné technologické orgie však dochází teprve při pohledu na blok pod displejem. Šestici funkčních kláves dominuje stříbrné ovládací kolečko. To je velmi podivné a současně až nepříjemně návykové. Stříbrné mezikruží tohoto tlačítka můžete používat jako naprosto normální navigační klávesu, tedy stiskem do příslušným stran ovládat pohyb v telefonu. Stiskem černého středu lze samozřejmě potvrdit aktuální volbu. Stříbrný kruh má však ještě jednu vlastnost – lze jím také otáčet ve směru i proti směru hodinových ručiček úplně stejně jako na hudebních přehrávačích iPod první generace Aby vám při točení kolečkem prst neprokluzoval, je na něm malý výstupek. Ovládání telefonu otáčivým kolečkem je logické a především přirozené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Všestrané ovládací kolečko - můžete jej mačkat nebo s ním točit

Blok funkčních tlačítek nepředstavuje žádné velké překvapení, přímo pod displejem najdete dvojici softwarových kláves následovaných tlačítky pro návrat o krok zpět a rychlý přístup k základní obrazovce a konečně tlačítka s obligátním červeným a zeleným telefonem určených k ovládání hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je velmi pohodlná

Samotnému bloku numerických kláves toho není příliš co vytknout. Klávesy jsou vyrobeny z tvrdého průsvitného plastu a jednotlivé řady jsou od sebe odděleny dobře patrnou mezerou, hmatem lze velmi dobře odlišovat také jednotlivé klávesy mezi sebou; snad jen hmatové značky na prostřední klávese by mohly být patrnější. Chod kláves je jistý, jejich zdvih je optimální a dotisky dobře znatelný. Díky tomu je psaní na klávesnici rychlé a bez zbytečných překlepů.

Klepněte pro větší obrázek Podsvícení klávesnice je sytě modré


V druhé kapitole se dozvíte, jak Samsung zabezpečil delší výdrž telefonu a jak je rychlý miniaturní pevný disk. Věnovat se budeme také použitému operačnímu systému

Témata článku: Samsung, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx220, Samsung i300, Samsun, Černý okraj, Pevný disk, Dodávaný adaptér, Test, Sam, Vypouklé zrcátko, Špatný výkon, NAVIC, Druhý bok, Uložený soubor, Disk, SMA, Smartphone, CompactFlash