Samsung očekává až 60% propad operačních zisků. Největší za poslední čtyři roky

Samsung na svém blogu publikoval odhady finančních výsledků za první čtvrtletí roku 2019, a pro investory to jistě nejsou dobré zprávy. Samsung je již dříve varoval, že první čtvrtletí na tom po finanční stránce nebude dvakrát dobře, a černé scénáře se naplnily. Jihokorejci očekávají, že operační zisk mezičtvrtletně poklesne o 29 procent, meziročně však má dojít k propadu až o 60 procent!

Pokud se čísla Samsungu potvrdí, jednalo by se o největší propad zisků Samsungu za poslední čtyři roky, poslední podobný propad se u Samsungu odehrál ve třetím čtvrtletí roku 2014. Prodeje všech divizí mají činit 51 - 53 trilionů wonů, což by znamenalo mezičtvrtletní pokles o zhruba 12 procent, resp. meziroční pokles o cca 14 % vzhledem k prvnímu čtvrtletí loňského roku. Od rekordního loňského třetího čtvrtletí má Samsung zatím hodně daleko.

Pod propad operačního zisku se podle analytiků podepsaly snižující se ceny paměťových čipů i nižší poptávky po OLED displejích. A to ovlivnilo divize, které do konglomerátu v posledních čtvrtletích přispívaly nemalými zisky. Ve druhém čtvrtletí čeká Samsung zvýšení zisků, zejména díky masovému zahájení výroby 5G čipů, uvedení do prodeje skládacího Galaxy Fold a také díky dalším prodejům vlajkových modelů řady Galaxy S10. Zajímat nás bude i čistě mobilní divize, finální výsledky za Q1 2019 má Samsung zveřejnit do konce dubna.

Představovací video Samsungu Galaxy Fold:

Zdroj Samsung News

Diskuze (23) Další článek: Češi platí o 73 % vyšší účty za telefon, než je běžné v jiných zemích EU, spočítal spolek spotřebitelů

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Pro +, Čtvrtletí, Samsun, Samsung News, Zisk, Divize, Čtvrtletí roku, Čip, Propad