Samsung očekává za Q4 2019 meziroční propad zisků. Příčin bude hned několik

Samsung zveřejnil předběžná finanční čísla za poslední čtvrtletí uplynulého roku. Bez meziročního srovnání vypadá operační zisk okolo 6,1 miliard dolarů jako skvělý výsledek, při srovnáním s posledním čtvrtletím roku 2018 je jasné, že se Samsungu až tak nedařilo. Meziroční pokles operačního zisku se bude pohybovat okolo 34 procent!

Klepněte pro větší obrázek
Samsung očekává za Q4 meziroční propad zisků o třetinu. Podílí se na něm menší zájem o paměti a nižší cena prodávaných displejů

Finanční výsledky Samsung za uplynulý kvartál budou sice lepší, než ty nejoptimističtější odhady analytiků, a, i když budou finální čísla zveřejněna až v průběhu ledna, již teď je jasné, že se pod finanční výsledky podepsalo hned několik negativních faktorů. Tím hlavním je klesající prodej paměťových čipů, jemuž paradoxně výrazně přispívá stále probíhající obchodní válka mezí Čínou a USA. A na ní netratí jen Huawei, ale nepřímo i celý mobilní segment včetně dodavatelských řetězců. Prodej pamětí se přitom podílí na třech čtvrtinách zisků celého Samsungu.

Další pokles nastal v oblasti displejů, tedy, ne z pohledu kvantity, ale s ohledem na nižší koncové ceny za panely dodávané konkurenčním výrobcům, např. Applu. V oblasti smartphonů zůstal Samsung, s ohledem na dodávky na trh, na první pozici. V předvánočním období se dařilo zejména dražším modelům, levnější áčka ke konci roku příliš nestáhla. Detailní finanční výsledky oznámí konglomerát Samsung Electronics do konce ledna.

Zdroj Samsung News vis WSJ

Diskuze (4) Další článek: Samsung Galaxy Buds+ přijdou o největší výhodu. ANC bude ve výbavě chybět

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Finanční výsledek, Samsun, Poslední čtvrtletí, Samsung Electronics, Pro +, Propad zisků, Průběh ledna, Zisk, Meziroční propad, Propad