Samsung odhalil příčiny zkázy tabletofonu Galaxy Note 7

  • Samsung otestoval 200 tisíc Notů 7 a 30 tisíc baterií
  • U obou používaných baterií se však projevily různé nedostatky
  • Jihokorejci dále představili, jak se podobným problémům vyhnout do budoucna

Samsung dnes v jihokorejském Soulu svolal očekávanou tiskovou konferenci, na které oznámil výsledky vyšetřování nepovedeného Galaxy Note 7. Celou aféru jste u nás mohli sledovat od prvních zmínek o zahořeních až po definitivní ukončení prodeje a spuštění svolávací akce. A ta byla zahájena proto, že se i vyměněné modely velmi brzy ukázaly opět náchylné na vzplanutí.

Samsung se ve svých závěrech opírá o výsledky svých 700 testerů, jejichž rukama za čtyři měsíce prošlo 200 tisíc Notů 7 a 30 tisíc baterií. Mimo to jihokorejci ke své tiskové zprávě přikládají i stanoviska tří nezávislých testovacích laboratoří - UL, EXPONENT a TÜV Rheinland. Spojovacím článkem obou problematických generací Notu 7 byly baterie. Ovšem v každém případě se jednalo o jiné příčiny, které se pod zkázu telefonu podepsaly.

Baterie A (vyrobena divizí Samsung SDI)

Nejprve se podívejme na původní baterii, označena jako „Baterie A“, která byla vyrobena divizí Samsung SDI. Jedná se akumulátor, který byl integrován do tabletofonu v první generaci, tj. hned při zahájení předobjednávek. U těchto baterií se jako nejzranitelnější ukázal pravý horní roh baterie, v němž docházelo k deformacím záporné elektrody.

Klepněte pro větší obrázek
Baterie A - problematické místo, hlavní a přispívající faktor pro první svolávací akci

To ale nebylo vše. Přispívajícím faktorem bylo i samotné zakončení negativní elektrody, které dosahovalo až do zahnuté části baterie. Ukončení však bylo původně navrženo v rovné části. To vše napomohlo k deformacím vnitřních struktur baterie, což následně vyústilo k přímému styku katody anody, zkratu a následnému zahoření telefonu. Dřívější nezávislé testy, o kterých jsme vás informovali, se tedy ukázaly jako pravdivé.

Baterie B (vyrobena společnosti ATL)

Po první svolávací akci začal Samsung do Galaxy Note 7 integrovat baterie od společnosti Amperex Technology Limited (ATL). V tomto případě mohly za problémy „velké otřepy“ na svárech kladné elektrody, které prodřely ochrannou izolační pásku, což opět vyústilo v přímý kontakt katody a anody. 

Klepněte pro větší obrázek
Baterie B - problematické místo, hlavní a přispívající faktor pro ukončení prodeje Galaxy Note 7

I zde se objevil přispívající faktor - řada baterií totiž vůbec neměla vnitřní izolační pásku. Při nabíjení a vybíjení baterie docházelo k jejímu nepatrnému nafukování, při němž, v místech nepovedených svárů, postupně docházelo k intenzivnějším kontaktům s negativní elektrodou. Prvním důsledkem bylo přehřívání baterie, které při vyšších úrovních nabití mohlo vyústit i v zahoření.

Opatření do budoucna

V návaznosti na výsledky vyšetřování zavedl Samsung několik nových řešení. Baterie pro jeho mobilní zařízení budou nově procházet testem „8-Point Battery Safety Check“, který zaručuje bezpečnost od samotných komponent až po celé složené zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung uvedl do praxe i nový osmibodový test (nejen) pro bezpečnost baterií

Procedura zahrnuje test odolnosti, vizuální kontrolu, rentgenový test či OCV test elektrického napětí. K nim můžeme přidat i tři nové testy, které se zaměřují na nabíjení a vybíjení baterií, možný únik organických materiálů a na intenzivní testování při maximálním výkonu. Součástí testu je i následné rozebrání baterií, které slouží k závěrečnému zhodnocení její kvality a vhodnosti pro použití v mobilním zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
Nově přijatá bezpečnostní opatření mají platit již při samotném návrhu telefonu

Již při návrhu zařízení budou platit nová bezpečnostní opatření (Muli-layer safety measures) a to na každý element, včetně designu, použitých materiálů, možnostech hardwaru i na vylepšení algoritmů pro bezpečnější teplotu při nabíjení baterie, nabíjecí proud a na dobu trvání nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek
K dnešnímu dni bylo vráceno zhruba 96% všech prodaných Galaxy Note 7

Posledním opatřením je založení Battery Advisory Group, což je skupina externích poradců složená z akademických a výzkumných expertů z oblasti baterií. Mezi jejími členy jsou např. Clare Grey, Ph.D. (University of Cambridge), Gerbrand Ceder, Ph.D. (UC Berkeley), Yi Cui, Ph.D.(Stanford University) a Toru Amazutsumi, Ph.D. (Amaz Techno-consultant).

Jihokorejský výrobce dále oznámil, že ze zhruba 3 milionů prodaných Notů 7 bylo od uživatelů vráceno 96 procent telefonů. V oběhu tak zůstává „jen“ zhruba 120 tisíc kusů.

Zdroj Samsung News

Diskuze (37) Další článek: Dotykové aplikace pro nejmenší. Kdy a jak, proč ano a proč raději ne?

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy Note 7, Stanford, Tabletofon galaxy, Vhodnost, Ukončení prodeje, Použitý materiál, Galaxy note, Přehřívání, TÜV, Galax Note, Measure, Cambridge, Samsung Newsroom, Tab, Maximální výkon, Nabíjecí proud,