Samsung odstartoval akci SDC 2019. To hlavní se bude točit okolo softwaru

Samsung dnes odstartoval dvoudenní akci Samsung Developer Conference (SDC) 2019 v americkém San José, a všechny podstatné novinky zazněly na Keynote, které se účastnil i ředitel Samsungu, DJ Koh. Oproti běžným produktovým prezentacím typu Unpacked je akce zaměřena daleko výrazněji na oblast softwaru, operační systémy Tizen a Android, a také na vývojáře, kteří se mohou přiučit, jak efektivně využít softwarové nadstavby od Samsungu, příp. jak některá API vhodně využít a zakomponovat do svých aplikací.

Z mobilního pohledu bylo hlavní novinkou potvrzení grafické nadstavby One UI 2.0, která na smartphony řady Galaxy dorazí spolu s updatem na Android 10. Jaké budou změny konkrétně, napoví až další workshopy, kterých se zúčastníme. Samsung však potvrdil, že s nadstavbou One UI počítá, nejen u smartphonů, ale také u tabletů, nositelností a u nových typů zařízení včetně těch skládacích. Samsung na konferenci sice žádné skládací zařízení přímo neukázal, potvrdil však svou strategii z loňského roku, kdy tvrdil, že zkoumá různé varianty a podoby „skládaček“, a že podoba Galaxy Fold je jen jedním z možných přístupů.

Velký důraz klade Samsung na hlasového asistenta Bixby, stále však není jasné, kdy, a zda vůbec, se někdy naučí mluvit česky. Vývojáři však mohou v rámci Bixby Developer Studio snadno začít s vytvářením tzv. „kapslí“ pro Bixby. Ty slouží k rozšíření Bixby o další funkce. Např. kapsle pro Google Play umožní hlasově vyhledávat aplikace na Google Play. Bez kapsle by Bixby do aplikačního obchodu „neviděl“. Samsung již několik měsíců provozuje obchod Bixby Marketplace se zmiňovanými kapslemi, absence češtiny ale dává tušit, že pro nás kapsle nějaký větší užitek, alespoň v této chvíli, mít nebudou.

Samsung dále oznámil, že plánuje otevřít ekosystém chytrých zařízení Smart Things i dalším výrobcům. Potřebné SDK zveřejní začátkem roku 2020. A otevřenost se týká i operačního systému Tizen, který se u Samsungu uchytil zejména u chytrých televizí. Jihokorejský výrobce tento systém hodlá brzy zpřístupnit i dalším výrobcům třetích stran. Další novinky Samsung představí v průběhu dvoudenní konference.

Živý přenos úvodní Keynote z SDC 2019 sledujte zde:

Váš názor Další článek: Vodafone to nakonec zvládl. Nabízí neomezený datový tarif i pro jednotlivce s nejvýhodnějšími parametry

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Developers, Tizen a Android, Workshop, San José, Samsung Developer, Samsung SmartThings, Samsun, Kapsle, DJ Koh, SDK, Smart Things,