Samsung Omnia M: nenápadný pracant [recenze]

Windows Phone střední třídy překvapivě naráží na konkurenci z vlastní stáje. Proč bychom mu vůbec měli dát přednost před Omnií W?
Kapitoly článku

Samsung v segmentu smartphonů v současně době nabízí téměř výhradně zařízení s Androidem. Na periferiích tak stojí zařízení s Badou a systémem Windows Phone. Právě na jednoho zástupce s operačním systémem od Microsoftu se podíváme i dnes. Omnia M je zástupcem střední třídy, který dobře vypadá, ale v neposlední řadě se nevyhne srovnání se starším modelem Omnia W. Mimo velikosti displeje testovaný model v řadě dalších hardwarových parametrů lehce pokulhává, přesto se na trhu prodává dráž. Co tedy přinutí uživatele, aby sáhl právě pro Omnii M a ne po jiných modelech, ať již z vlastní či konkurenční stáje?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Omnia M.  

Klíčové vlastnosti:

  • 4" Super AMOLED displej
  • 1GHz procesor, 384MB RAM
  • kompaktní design, dobře se drží v dlani
  • 5Mpix fotoaparát s aufocusem a LED diodou
  • microUSB konektor a 3,5mm jack
  • svižný systém Windows Phone 7.5
  • dobře ovladatelná softwarová QWERTY klávesnice
  • vlastní část Marketplace s aplikacemi od Samsungu

Hlavní nedostatky:

  • pouze 2,54GB interní úložiště
  • absence paměťových karet
  • vyšší cena, než za hardwarově vybavenější Omnii W
  • méně kvalitní plast na zadním krytu
  • menší citlivost na Wi-Fi než u Omnie W

Samsung Omnia M
S7530
rozměry a hmotnost: 122 × 64 × 10,5 mm, 119 g
displej: 4,0", kapacitní Super AMOLED, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth 2.1, GPS
paměť: 8 GB, baterie: 1 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S2 (1× Scorpion, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 7.5 (Mango)
fotoaparát: 5MPx, video (640 × 480), autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Omnia M je zařízení o rozměrech 121,7 x 64,1 x 10,5 mm a s hmotností 119 gramů. Proti Omnii W, kterou máme souběžně v redakci, došlo ke zvětšení displeje i celého přístroje, kterých se tak i díky rovným hranám dobře drží v ruce. Omnia W nám sice tvarově se zkosenými hranami přišla jako „rakvička“, měla však kovový zadní kryt. V případě testované Omnie M očekávejte plasty po všech stranách, ten na zadní straně nepůsobí moc kvalitním dojmem, při testování se v jeho středu objevila malá vůle. Na dvou místech zadního panelu je plast zdrsněný, jedná se spíše jen o designový prvek, se zlepšením držení přístroje to nemá nic společného. Na zádech najdeme umístěný hlavní reproduktor, pokud telefon leží na stole je jeho výduch téměř neznatelně utlumen. Pětimegapixelový fotoaparát má na zadní straně vydatného pomocníka, přisvětlovací LED diodu. Pod zadní skořepinou najdeme jen to nejnutnější - 1500mAh baterii a slot na SIM kartu standardní velikosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání Omnie M (vpravo) s Omnií W (vlevo) není náhodné, telefony jsou na trhu dostupné téměř za stejnou cenu, takže budou rozhodovat detaily.

Slot na externí microSD karty chybí, což je vlastnost všech zařízení se systémem Windows Phone 7.5. V telefonu je však napevno zabudována 4GB karta, která slouží jako hlavní úložiště. Řada místa je však již po prvním spouštění zaplněna daty, takže máte uživatelsky k dispozici jen 2,54GB prostor. Zdali to je málo nebo moc, závisí jen na vašich uživatelských preferencích. Od Microsoftu navíc dostanete 7GB prostor na úložišti SkyDrive, jeho efektivní využitelnost je ale v našich mobilních podmínkách rozporuplná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled zepředu a z bočních úhlů. Na krytech narazíme na standardní rozvržení hardwarových prvků. Konektory jsou umístěny na horní a spodní hraně, regulátory hlasitosti najdeme na boku levém. Pravá hrana je vyhrazena pro zamykací tlačítko a spoušť fotoaparátu.

Čelní plochu zabírá 4" Super AMOLED displej s rozlišením 800 x 480 bodů, jehož krycí sklíčko je odolné vůči poškrábání. Na displeji se často objevují otisky prstů, ale v daleko menší míře, než u jiných modelů Samsung. Pozorovací úhly můžeme hodnotit velmi pozitivně, ani při velkých bočních náklonech nedochází k žádné degradaci barev. Rozhodně kvituji zvětšení obrazové plochy vzhledem k Omnii W, čitelnost na sluníčku je však trochu horší, než bych očekával. Displej může regulovat svůj jas vzhledem k okolním podmínkám automaticky, pokud vám to nebude stačit, můžete jas nastavit manuálně - k dispozici jsou tři úrovně podstvětlení. Největší výhodou Super AMOLED displeje v podání testovaného modelu není sytost a saturace barev (prostředí je víceméně laděno do dvou hlavních barev, největší barevné kreace tak čekejte na zamykací obrazovce), ale menší náročnost na baterii. Černé pozadí se u AMOLED zobrazovačů rovná vypnutým pixelům, takže by byla hloupost nahrazovat defaultní černou alternativní bílou barvou v nastavení, i když pro vytváření screenshotů je pro nás světlý podklad ideální.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily - microUSB a klávesa Windows, zamykací tlačítko, spoušť fotoaparátu, 3,5mm konektor jack, regulátor jasu, kamerka pro videohovory, zdířka k provléknutí poutka a boční regulátory hlasitosti. 

Pod displejem jsou umístěny hlavní ovládací prvky telefonu v čele s klávesou Windows, která vás vrací do pohotovostního režimu. Klávesy jsou osvětlené až poté, co se na ně strefíte prstem, naštěstí je možné aktivovat vibrační odezvu při stisknutí. Po stranách pak najdeme senzorické klávesy - zpětnou šipku a klávesu spouštějící vyhledávání na portálu Bing. Klávesu Home již nelze použít pro „oživení“ telefonu, jak tomu bylo u Omnie W, zařízení lze odemykat jen po stisknutí bočního tlačítka, které též slouží k zapnutí a vypnutí přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na zadní stranu Samsungu Omnia M.

Mimo něj se na pravém boku dále nachází dvoupolohová spoušť fotoaparátu, což v dnešní době u smartphonů, napříč celým spektrem zařízení, už moc často nevídáme. Protější strana disponuje klávesami sloužícími k regulaci hlasitosti, osobně se mi líbí, že při rozsvíceném displeji v zamknutém stavu můžete upravovat hlasitost, případně na displeji rychle zapnout tichý režim s vibracemi. Pokud si při setkáních zapomenete vypnout telefon, můžete jej aspoň rychle bez povšimnutí utišit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V dlani se telefon drží dobře, rozměrově je tak akorát.

Pro odvážlivce je na levém boku ještě připravenou poutko k pověšení zařízení na krk, rozhodně se ale pronese a telefon pak na krku visí šikmo. Rozvržení konektorů zůstává při starém. Horní hranu zaujímá 3,5mm konektor jack, do kterého zapojíte vlastní sluchátka, microUSB konektor poslouží k nabíjení a přenosu souborů.

Výkonnostní průměr

Po stránce hardwaru je ještě třeba zmínit 1GHz procesor (Omnia W má procesor o taktu 1,4GHz, takže zde je vidět menší zhoršení specifikací) a 384MB operační paměť. Pokud mohu srovnat rychlost s Omnií W, vykonávají telefony běžné úlohy za stejný časový úsek. Pro přehlednost si můžete uvést výsledky benchmarků (až na Benchmark Pi platí - čím vyšší hodnota, tím lépe dopadl test):

BenchmarkSamsung Omnia MSamsung Omnia WHTC HD 7
AnTuTu188222541924
Multibench2 - CPU4,726,6184,52
Multibench2 - Data transfer3,3113,3841,858
Multibench2 - Memory2,1091,8411,427
Multibench2 - Graphics5,4428,3555,859
Pi Benchmark1988 ms1086 ms1506 ms
WP Bench Free58,6686,2160,4

Základní balení mimo telefonu a baterie disponuje uživatelským manuálem, USB kabelem a cestovním adaptérem. Sluchátka pro tentokrát přibalena nejsou.

Témata článku: Samsung, , , , Nokia Lumia 710, Samsung Omnia, Samsung Omnia M, Samsung Omnia W, Pracant, Sam, Data Transfer, Pravá hrana, Konec konců, Poslední tweet, Současná nabídka, Protější strana, Nen, Samsun, Absence paměťových karet, Nena, Oficiální kruh, Svižný systém, Photo Studio, Exkluzivní titul, Světlý podklad