Samsung P960: kapesní tele-televize (preview)

Vypadá stylově a poslouží jako přenosná televize. Samsung obsazuje pozice ještě před příchodem DVB-H do celé Evropy.

Se Samsungem P960 jsme se poprvé setkali na Světovém mobilním kongresu v Barceloně, kde byl veřejnosti odtajněn spolu s dalšími devíti modely. Mezi všemi vynikal jedinečnou funkcí příjmu digitálního televizního signálu pro mobilní telefony DVB-H (Digital Video Broadcast – Handheld).

Vysílání ve dvou formátech

Oficiální představení Samsungu P960 pro evropský kontinent proběhlo v poslední dubnový den. Telefon si poradí s oběma evropskými standardy DVB-CBMS i OMA-BCAST. První jmenovaný je již v komerčním provozu v Itálii, kde jej nabízejí tři tamní operátoři. Brzy by se měl rozšířit do Francie, Belgie, Polska a Ruska. V České republice očekáváme příchod DVB-H na konci roku. Novější standard OMA se v současnosti testuje v Nizozemí, později jej převezme i Německo, Švýcarsko a Rakousko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při zhoršeném signálu pomůže k příjmu televizních vln teleskopická anténka 

Digitální televizní pořady si na Samsungu prohlédnete díky 2,6" aktivnímu QVGA displeji, jenž zobrazí 262 tisíc barev a bude vybaven speciální technologií pro optimalizaci zobrazení televizního signálu. Formát DVB-H doprovází další funkce, jako je elektronický televizní průvodce, Time-Shifting pro posunutí vysílání po přerušení příchozím hovorem, nebo tzv. Picture in Picture. Díky této funkci budete moci sledovat dva TV kanály současně. Pro ještě lepší zážitek ze sledování televize nechal Samsung vybavit P960 profesionální zvukovou hi-fi technologií z dílny Bang & Olufsen.

Až pět hodin sledování televize

Designem zapadá televizní Samsung do koncepce posledních vysouvacích Korejců. I P960 má útlé tělo (s přihlédnutím k implementovanému TV modulu), povrch z kartáčovaného kovu a nově umístěná tlačítka pro hovor na výsuvnou část klávesnice. Baterie s kapacitou 1 200 mAh by měla podle specifikací zaručit nepřetržité sledování televize po dobu pěti hodin.

P960 je komplexní multimediální mobil, kromě televizního vysílání nabídne také hudební přehrávač s funkcí hudební knihovny, FM rádio s RDS a 3,2Mpx fotoaparát vybavený přisvětlovací diodou. Na přední straně najdeme malou CIF kamerku pro videohovory. Z toho je zřejmé, že telefon pracuje i v sítích 3G, kromě toho funguje jako triband v sítích GSM. Pro data jsou připraveny HSDPA přenosy maximální rychlostí 3,6 Mb/s. Vnitřní uživatelská paměť 90 MB je rozšiřitelná kartami microSD, telefon s počítačem spojíte přes USB nebo Bluetooth 2.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při odpolední kávě se TV v mobilu může hodit, co ale Samsung myslel druhou ilustrační fotografií, je záhadou

Samsung P960 by se měl do Evropy dostat v polovině letošního roku, výrobce si od něj hodně slibuje. U nás bude telefon v prodeji nejspíš až se zavedením služeb digitálního TV vysílání v mobilech, jež je plánováno na konec roku.

Samsung P960
P960 Model výsuvné konstrukce zaměřený na design a mobilní televizi DVB-H, pro níž je jako zobrazovač možné využít samotný displej telefonu o úhlopříčce 2,6", nebo klasickou obrazovku, ke které se mobil připojí díky konektoru TV-out.rozměry a hmotnost: 102 × 53 × 17 mm
displej: 2,6'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G, DVB-H
data: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 90 MB, paměťové karty microSD
baterie: 1 200 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video
67 %
(100. místo z 858)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává

Diskuze (16) Další článek: První mobilohodinky s klávesnicí

Témata článku: Samsung, Huawei P9, Samsung P960, Picture in Picture, Pře, Evropský kontinent, Útlé tělo, Televize, Sam, Desatero, Samsun