Samsung představil svou vizi sítí 6G. Do roku 2030 se začnou využívat hologramy

Zatímco telekomunikační operátoři po celém světě teprve začínají kompletovat a pomalu nasazovat sítě páté generace, Samsung už představil svou vizi budoucích technologií, které spojuje označení 6G. Konektivitu nové generace budou podle vyjádření jihokorejců používat lidé i stroje za účelem vytvoření realistické smíšené reality doplněné hologramy a digitálními replikami objektů. Samsung už ve svých vývojových centrech otevřel oddělení na výzkum 6G technologií, které bude v průběhu následujících let spolupracovat s vládami, průmyslem a akademiky.

Jihokorejci zatím vidí tři zásadní překážky k nástupu 5G sítí, a to potřebný výkon, síťovou architekturu a také důvěryhodnost. V prvním případě se bavíme o přenosové rychlosti až 1000 Gbps (tj. 50× rychlejší, než 5G sítě) a o latenci pod 100 mikrosekund (tj. desetina latence 5G sítí). V budoucnu se navíc nevyhneme přechodu na terahertzová pásma, které budou potřebovat nové antény, pokročilé duplexní technologie, což vyústí v nutný návrh efektivnějších topologií sítí. V rámci bezdrátové konektivity má být i velmi výrazný vliv umělé inteligence.

Spousta vyjádření zatím zní spíše v teoretické rovině, ovšem od komerčního nasazení sítí 6G nás ještě dělí spousta let. První testovací sítě se očekávají až kolem roku 2028, komerční nasazení 6G má proběhnout nejdříve v roce 2030. Kompletní dokument s vizí Samsungu na komunikační technologie budoucnosti, si můžete přečíst zde.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (4) Další článek: Google se chlubí rekordní adopcí Androidu 10. Běží už na 400 milionech zařízení

Témata článku: Samsung, , , , , , , Průmysl, Důvěryhodnost, Potřebný výkon, Architektura, Síť, Komerční nasazení, Jihokorejec, Samsun, Vize, Hologram, Topol