Samsung překvapil. Galaxy A80 má unikátní konstrukci, otočný foťák a selfie bez kompromisů

  • Nejzajímavější novinka z Milána má několik „poprvé“
  • Třeba New Infinity displej jsme očekávali až u Notu 10
  • Lákadlem je výsuvný a otočný foťák. Těšte se na špičkové selfie!

Samsung dnes v Miláně představil pět modelů řady Galaxy A. Detaily čtyř méně vybavenějších najdete zde, v tomto článku se zaměříme pouze na nejvybavenější Samsung Galaxy A80. Do hry se dostává New Infinity AMOLED displej se zabudovanou čtečkou otisků prstů nebo výsuvný 48Mpx fotoaparát, který podle potřeby otočíte dopředu či dozadu.

Výsuvná a otočná konstrukce v jednom

A80 měří 165 × 77 × 9,3 mm. Tloušťka jde na vrub vysouvací konstrukci, ale stále jsme pod hraničním centimetrem, takže nic, co by na první pohled obtěžovalo. Část zadní strany se vysouvá nahoru, současně s docvaknutím do koncové pozice dojde i k přetočení fotoaparátu ze zadní strany dopředu. Otočný fotomodul se skládá z hlavního 48Mpx snímače (f/2,0), 8Mpx širokoúhlého objektivu (f/2,2) a ToF kamerky pro hrátky s hloubkou ostrosti. V běžném režimu je zmiňovaný fotomodul připraven na zadní straně pro klasické focení. Foťák se tedy vysouvá až při ručním přepnutí na selfie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung bude v ČR prodávat Galaxy A80 pouze v černé barevné variantě

Galaxy A80 zvládne natáčet superstabilizovaná videa podobně jako smartphony řady Galaxy S10, umělá inteligence pomůže s rozpoznáním a optimalizací až 30 scén, a dokáže detekovat nedokonalosti na fotkách, např. rozmazaný pohyb nebo mrknutí okna. Veškeré funkce jsou dostupné i při focení selfíček.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Živé fotografie Samsungu Galaxy A80 přímo z Milána

Samsung u Galaxy A80 poprvé použil tzv. New Infinity displej, který se vyznačuje tenkými rámečky. Výrobce eliminoval selfie kamerku, sluchátkový reproduktor a čtečku otisků v optické podobě schoval pod Super AMOLED displej s úhlopříčkou 6,7 palce a rozlišením Full HD+ (2 340 × 1 080 pix).

Do kovového těla doplněného 3D sklem se dostala nevyměnitelná 3 700mAh baterie, kterou nabijete zrychleně pomocí 25W kabelového nabíjení. Umělá inteligence se má postarat o to, že bude každičký miliampér baterie efektivně využit. Vhod mohou přijít i Rutiny Bixby, jakési podmíněné příkazy, které dokáží ovlivnit chování a nastavení telefonu třeba podle aktuálního místa (doma/práce, apod.).


Podívejte se, jak funguje vysouvací mechanizmus Galaxy A80 v praxi

Poměrně překvapivě se nedostalo na slot pro microSD karty, takže si budete muset vystačit se 128GB pamětí a 8GB RAM, a chybí také 3,5mm jack. Výkon dodává osmijádrový čipset Snapdragon SM7150 v konfiguraci dvou 2,2GHz jader pro výkon a šesti úspornějších jader o taktu 1,7GHz určených pro méně náročné úkony. Při používání sluchátek nebo Bluetooth reproduktorů bude k dispozici režim Dolby Atmos s efektem prostorového audia.

Samsung Galaxy A80
rozměry a hmotnost: 165 × 77 × 9,3 mm, 220 g
displej: 6,7", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 2 400, 393 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 8 GB, baterie: 3 700 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 730 (8× Cortex-A76, 2 GHz, 8nm)
operační systém: Google Android 9 (Pie)
fotoaparát: 48MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
58 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy A80 bude v ČR k dostání s Androidem Pie a nadstavbou One UI od konce května. Pouze v černé barevné variantě za 16 999 Kč.

Ukázkové fotografie pořízené Samsungem Galaxy A80:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Diskuze (16) Další článek: Podívejte se na pradědečka iPhonu. Jmenuje se W.A.L.T. a Apple jej nikdy nezačal prodávat

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A80, Barevná varianta, Pře, MicroSD karty, Fotografie pořízené, Mrknutí, New infinitum, Super AMOLED, Konstrukce, OTO, Full HD +, Milán