Samsung přeskočí 4nm výrobní proces. V roce 2022 přejde rovnou na 3 nanometry

Samsung již dříve potvrdil, že letos začne vyrábět mobilní čipsety 5nm technologií, konkrétně od druhého čtvrtletí. A to je důležitá informace vzhledem k připravované řadě Galaxy Note20, která má být v Evropě postavena na 5nm Exynosu 992. Podle webu Digitimes však v dohledné době nehrozí, že by Samsung soupeřil se svým největším konkurentem, taiwanským TSMC, v oblasti 4nm výrobní technologie. Tu totiž Samsung přeskočí a veškeré další snahy bude ubírat na 3nm výrobní proces. Dotažen má být už za dva roky.

A za vším nelze hledat nic jiného než konkurenční boj, z něhož mohou v konečném důsledku profitovat koncoví uživatelé. Není tajemstvím, že polovodičová divize Samsungu soupeří s gigantem TSMC o zakázky. A právě taiwanská firma eviduje velký objem objednávek na výrobu 5nm čipů pro Apple, Qualcomm a Huawei. Samsung externích objednávek moc nemá (snad jen výrobu 5nm modemu Snapdragon x60 5G, o kterou se dělí s TSMC rovným dílem), takže vyrábí zejména 5nm čipsety pro své budoucí smartphony řady Galaxy.

Ve světle získání budoucích zakázek investuje Samsung veškeré zdroje na dotažení 3nm výrobní technologie, která by mohla být komerčně už spuštěna v roce 2022. Podle původních předpokladů měl být 3nm proces dotažen již příští rok, ovšem kvůli pandemii koronaviru došlo k ročnímu odkladu. Do roku 2022 tedy bude hlavním výrobním postupem 5nm technologie, nejprve ve fázi LPE (Low-Power Early) a následně ve vylepšeném schématu LPP (Low-Power Plus).

Aktuálně nejvýkonnější čipset od Samsungu? Exynos 990:

Zdroj Digitimes

Diskuze (7) Další článek: V červenci má T-Mobile tři telefony za 1 Kč. Některé ale jen s neomezenými daty

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Nanometr, Pro +, Proces, Samsun, Výroba, Výrobní proces, Evropa, Čipset